xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Тест за ядливост на растения

| 35 Comments

Черен бъз

Ако се изгубите сред пустошта и нямате друг вариант, освен да се храните с диви плодове и растения, които не разпознавате, то трябва да се доверите на един краен метод, наречен „тест за ядливост“. Той ще изложи тялото ви на действието на растението бавно и контролирано, за да не се стигне до фатални последици, ако имате лошият късмет да попаднете на токсичен вид.

За да изпълните този тест, следвайте следните стъпки:

 1. Избягвайте да ползвате този метод без внимателен план. Някои растения са смъртоносни и дори да спазвате стриктно следващите стъпки, винаги има възможност те да ви направят сериозно болни. Подгответе се за неочакваното, като изучите местната флора и фауна, и носете със себе си таксономичен определител, който да ви помогне при идентифицирането на растенията. Дори да не сте подготвени и да не можете да намерите храна, която да разпознавате като безопасна, запомнете, че в зависимост от нивото на вашата активност, можете да издържите седмици без храна, и е по-добре да останете гладни, отколкото да се натровите.
 2. Намерете растение, което се среща в изобилие. Не бихте искали да преминете през през дългия и стриктен процес на тестване, ако няма достатъчно количество, с което да се нахраните.
 3. Не яжте нищо друго и пийте само чиста вода поне 8 часа преди теста. Това условие е лесно изпълнимо, като се има предвид, че сте стигнали до тук, да тествате непознати растения за храна.
 4. Разделете растението на части. Някои растения имат ядливи и отровни части. За да тествате растението за ядливост, вие всъщност се интересувате от конкретна негова част (листа, стъбло или корен). След като разделите растението на части, прегледайте всяка част за паразити. Ако забележите червеи или малки насекоми в тях, прекратете теста и потърсете по-подходяща част от растението. Много части на растенията са ядливи само през определени сезони (например жълъдите, събрани след като паднат, са обикновено проядени). Ако в растението намерите личинки, то растението вече е проядено, но личинките стават за ядене и съдържат голямо количество протеин (въпреки, че обикновено на вкус са кисели и жилави).
 5. Разберете дали растението е отровно при контакт. Контактно-отровните растения са тези, които предизвикват реакция дори само при допир с кожата. Натрийте избраната част от растението върху вътрешната страна на лакътя или китката си. Смачкайте го, за да могат соковете му да влязат в контакт с кожата, и почакайте така 15 минути. Ако растението предизвика реакция в следващите 8 часа (гадене, замайване, обрив, недостиг на въздух), не продължавайте тестването на тази част от растението.
 6. Пригответе малка част от растението по начина, по който смятате да го консумирате. Някои растения са отровни само когато са сурови, така че е добра идея ако имате възможност, да сготвите растението. Ако не искате, или смятате, че не можете да сготвите растението винаги – просто го оставете сурово.
 7. Докоснете малка порция от растението до външната страна на устните си за около 3 минути. Не поставяйте още хапката в устата си. Ако усетите парене, изтръпване или сърбеж, прекратете теста.
 8. Поставете друго малко парче от растението върху езика си. Задръжте го там около 15 минути, без да го дъвчете. Прекратете теста, ако усетите неприятна реакция.
 9. Дъвчете в продължение на 15 минути малко количество от растението. Дъвчете добре и не поглъщайте. Прекратете теста, ако усетите реакция.
 10. Погълнете малко количество от растението.
 11. Изчакайте 8 часа. Не яжте или пийте нищо друго през това време, освен чиста вода. Ако се почувствате зле, незабавно предизвикайте повръщане и изпийте колкото се може по-голямо количество чиста вода. Ако имате под ръка активен въглен (става и от огнището), погълнете го заедно със водата. Прекратете теста ако изпитате каквато и да е неприятна реакция.
 12. Изяжте четвърт чаша от същата част на растението, приготвена по същият начин. Задължително е това да е абсолютно същата част, която сте тествали, същото растение и същият начин на приготвяне, както в предходните стъпки.
 13. Изчакайте още 8 часа. Не поглъщайте нищо друго, освен чиста вода. Предизвикайте незабавно повръщане, ако се почувствате зле. Ако няма реакция, можете да приемете само тази част на растението за годна за консумация, и то само след приготвяне по точно този начин.
 14. Започнете нов тест, ако избраната част от растението се провали на който и да е етап от теста. Ако първата част от растението се окаже контактно-отровна, можете веднага да тествате ново растение на другата си ръка или на задната страна на коляното. Ако растението предизвика реакция още преди да сте го погълнали, изчакайте докато симптомите изчезнат, преди да тествате новото. Същото направете и след като сте погълнали растението и сте получили реакция.

Алтернативен метод

Ако сте в ситуация, в която имате достъп до безопасна храна, можете да вмъкнете този тест във своята диета, като най-общо го разделите на 3 стадия, и използвате своя 8 часов нормален сън като подготвителна стъпка към всеки от стадиите. И да подчертаем – това трябва да се прави само ако наистина сте в ситуация на оцеляване (например вашите съществуващи запаси от храна намаляват, и трябва да започнете да тествате друг източник, преди те да са свършили).

 1. Станете от сън и направете теста за контактно-отровни растения. След 8 часа хапнете нормалната си храна (не растението, което тествате в момента).
 2. На следващата сутрин продължете теста, като погълнете малко парченце от растението. След 8 часа, при положение, че още се чувствате добре и сте живи, яжте от нормалната си храна.
 3. Изяжте нормално количество от растението на третата сутрин. След 8 часа можете да се радвате, че сте оживели и сте добавили още едно ядливо растение към набора си от знания.
 4. Не подценявайте и не пропускайте нито една от изброените стъпки, съвети или предупреждения. Този алтернативен тест е само за да ви спести стреса от 24-часовото постене, и да ви позволи непрекъснато да тествате нови растения, без да оставате гладни за повече от 16 часа на ден, и само 8 часа през последния ден, разбира се ако четвърт купичка храна е достатъчна за да ви засити.

Полезни съвети

 • Съветите в тази публикация, особено тези в секцията „Предупреждения“, може да отхвърлят някои ядливи растения, но те са включени за да ви помогнат да избегнете някои от най-често срещаните отровни растения.
 • Зърнестите плодове (като например къпините и малините) обикновено са безопасни за ядене. Все пак на места, където те са смятани за плевел, може да са напръскани с хербициди.
 • Винаги когато имате възможност гответе подземните части на растенията, за да убиете бактериите и гъбичките.
 • Добре е да обелвате обвивката на дивите плодове, преди да ги изядете.
 • Избягвайте луковиците на растенията, освен ако те нямат мирис, подобен този на лука или чесъна.
 • Ако забележите, че животните се хранят с растението, не приемайте, че то е безопасно и за хората. Някои растения, които са отровни за хората, може да нямат никакъв ефект над животните.

Предупреждения

 • Като цяло избягвайте избягвайте шиповете и бодлите. Ако такова растение има зърнести ягоди, то те са годни за ядене. Други изключения са бодливите и трънливи кактуси.
 • Избягвайте гъбите. Въпреки, че много гъби са ядливи, много са и смъртоносно отровни, и ако не сте познавач, много трудно ще разберете дали са ядливи, дори след като извършите теста.
 • Избягвайте растения с лъскави листа.
 • Избягвайте растения с жълти, бели или червени плодове.
 • Избягвайте растения с цветове, наподобяващи чадърчета.
 • Избягвайте растения с млечнобял сок.
 • Не яжте растения, които са проядени от червеи, насекоми или паразити.
 • Не смятайте, че растение, което е ядливо в сготвен вид ще е ядливо и в суров.
 • Не приемайте, че растението е ядливо, ако сте забелязали животни да се хранят с него.
 • След като вече сте определили дадено растение като ядливо, уверете се, че следващите растения, които събирате са точно от този вид. Много растения изглеждат подобно на външен вид, но са различен вид.
 • Тестването на растенията за ядливост може да бъде опасно! То трябва да се предприема само в наистина крайни случаи, когато нямате друг избор.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
35 Comments

 1. Поздравления !Чудесна статия! Смятам ,че всеки който по някое време се кани „да хване гората“или просто е предвидлив и си е направил комплект за оцеляване трябва да си копира тази статия и да я носи винаги в комплекта.Мисля ,че при възможност най-добре е растенията да се варят в 1-2 води и след това да се опитват. Много стриктно трябва да се спазва правилото да се ядат само тези части от растенията които се опитват.Например само цвета на бялата акация е безвреден но по-скоро трябва да се използва за чай от колкото да се приема в по-големи количества.Колкото до гъбите те са много добра храна и за това изкушението ще е най-силно .У нас от дървестните видове само един вид гъба е слабоотровен и той се различава лесно.

  • Гъбите са изкушаваща и добра на вкус храна, но реално погледнато са слабокалорични и имат ниска хранителна стойност. В ситуация на оцеляване според мен риска не си заслужава. По добре е да си останеш гладен, ако не знаеш какво правиш! 🙂

 2. А и плюс това, ако си във ситуация на оцеляване, едва ли ще имаш достатъчно вода да вариш всичко по два пъти. То едва ли ще имаш за пиене…
  Дано не се налага!

 3. Браво, изключително полезна статия, като се има в предвид, че из дивите местности са по- достъпни растенията, отколкото животните и неопитните в една екстремна ситуация биха сгрешили доста. Извинете ме за сравнението, но рискуването с растенията е като да си обършеш задника с коприва 🙂

 4. Ако използваш корените, няма да се напариш. 😀

 5. Ама няма и много да се избършеш 🙂

 6. Затва си носете носете кенефна хартия… взел съм си в чантата за оцеляване…

 7. тя твойта чанта за оцеляване вярно беше като магазин 1001 стоки ;Р

 8. Има предостатъчно „туристическа радост“ по поляните… ))))

 9. Много хубава статия,наистина!Тества се бавно ,но когато е животозависещо си заслужава.

 10. Ами да ви кажа даже съм си принтнал тази статия на по-малък шрифт (благодаря Стояне 🙂 !) и съм я турил пак там… Всъщност чантата е на Ташев. Има супер много неща в нея, но и малкия комплект не ми е за подценяване…

  http://img14.imageshack.us/img14/9082/24960321.jpg
  http://img198.imageshack.us/img198/1219/51939430.jpg (Извинявам се за кочината…)

  Свърши ми батерията, иначе от вътре изглежда така: http://www.tashev.bg/bul/reklamni/tini_recl.jpg

  Много се извинявам (отнотво) за оффтропика…

 11. Много добра статия. Дава изчерпателна и полезна информация. Въпреки това аз смятам, че няма да бъде излишно човек да познава някои ядливи растения, които се срещат в България. Същото важи и за гъбите. Наистина някои животни се хранят с отровни ръстения и гъби. Така например зайците консумират червена мухоморка, но притежават ензими, които разграждат отровния алкалоид мускарин.

 12. Силно скептичен съм за гъбите,като алтернатива при оцеляване…..в днешно време градският човек има само смътна представа за това растение, а с четене на книжки гъбар не се става…..от гъбките се умира задължително и доста мъчително…..а както отбеляза и Стоян,хранителната им стойност е нищожна……предпочитам да ям насекоми, отколкото да се пробвам с гъби….

 13. Страхотна тема!

 14. Гъбите са вкусна храна , но са тежки. Ако не ги познава човек по-добре да не опитва. Има ядливи и отровни. По книгите пише да не се берат ядливи гъби израстнали в близост до отровни, защото става смесване (на спори вероятно, не знам точно) т.е такава ядлива гъба всъщност е отровна.
  Гъбите , които са ядливи в една страна , може да не са в друга (например на друг континент, в друг пояс и т.н).
  Иначе панирана булка-гъба е една от най вкусните храни , които съм ял.

 15. Без съмнение прочетохме една много интересна и полезна статия!
  Позволявам си да представя един алтернативен метод за определяне на „ядивноста“, изключително бърз и надежден, предполагащ обаче достатъчно познание и опитност в областта физикалната радиестезия. Не го препоръчвам на начинаещи. Опита се състои в следното: поставя се част от храната върху китката на човека, който евентуално ще я приеме и над нея се задейства радиестезично махало. В зависимост от показанията му, може да се разбере дали храната е полезна вредна или не би оказала никакво въздействие. Метода важи и за лекарства и течности. Отново предупреждавам да не се прилага от неопитни в сферата!

 16. Whaat the f…

 17. Радиестезично махало… Лично аз го карам да се движи в която посока пожелая. Без майтап. 😉

 18. Радиестезично махало ? Тва па ко е ?

 19. абе… един конец с тежест от долу (дядо ми – строител от едно врме, има отвес, тва е умален вариант..). само дето вместо да го използват по предназначение (отмерване на вертикална/отвесна/ линия) те го държат над разни неща и по това как се клати „махалото“ определят разни неща (сега разбираме – и ядливост…). не искам да ангажирам никой, това си е мое мнение – пълни глупости 🙂

 20. Мерси за инфото 🙂 …

 21. Стояне, моите уважения към труда ти, но мисля, че тази статия е излишна.
  Точно в твоя блог си публикувал 12-те горски знания на Рей Миърс. Правило №7 гласи:
  Яжте само това, което можете да определите като ядливо!Не се доверявайте на прекрасния вкус и не си правете експерименти с непознати продукти.Единственият истински начин да се нахраните безопасно е да научите кое може да се яде и как да приготвяте храната, преди да я изядете. Ако това ви се струва трудна работа – по добре е да не ядете дива храна.

  В самата статия си публикувал противоречиви предупреждения. Цитирам те: Избягвайте растения с червени, бели или жълти плодове
  Ягодите, къпините, малините, ябълките, дюлите са точно такива плодове.

  И още един цитат: не яжте плодове, проядени от червеи
  Точно такива плодове стават за ядене.

  Относно гъбите си много прав. Чувал съм от „стари“ гъбари убедено да твърдят, че „козата ако я яде, значи не е отровна“. Козите ядат червени мухоморки като бонбони!! А най-лесния начин да се отровиш с гъби е да използваш онова издание на БАН за гъбите, което също си публикувал тук в блога си.

  Оставям на теб да решиш дали да изтриеш тази статия от блога си или да я преработиш.
  Поздрави!

 22. За къпините, ягодите, малините и другите не съм съгласен… Според мен всеки който е ходил в гората си има и малко понятие какво е това ягода , къпина и т.н. А и не дават голямо количество енергия… колкото да залъжат глада.

  За гъбите видя ли не пипам и това е. Не съм се интересувал и от видове гъби. Ям само купешки гъби и никакви други, брани и от най-опитния гъбар…

 23. @Shady: Точно това съм се опитал да изкажа като мнение. Яжте само онова, което познавате и сте яли у дома и не си правете експерименти!

 24. Не мисля че статията трябва да се трие, има доста полезна информация…

 25. Хехе, zoso… много крайно това с триенето 🙂

  Всъщност говорим за съвсем други неща и за съвсем други обстоятелства.
  Рей Миърс говори за обикновено прекарване сред природата. Да не се впускаш в непремерени рискове.
  Тестът за ядливост на растения е друго нещо. Той не се прави самоцелно. Използва се само и единствено в краен случай – когато от това зависи дали ще живееш, или ще умреш. Кое е по-добре: да умреш със сигурност от глад след няколко седмици, или да направиш теста и може би да се натровиш?

  Тия цитати с цветовете на плодовете и червеите – дал си частни случаи за пример. Никой не е казал, че абсолютно всички с такива признаци са за опасни. Мога да ти дам десетки други примери за отровни растения с тия цветове. Също както има и някои отровни плодове и растения, които са предпочитани от разни червеи.

  Теста не е измислен от мен, стандартен е и е описван от много автори. И не влиза в противоречие с останалите неща, написани от мен, поради посочените причини.

  Не, наистина съм наясно какво съм написал, и гарантирам за верността на всяка една дума! 🙂

 26. Zoso, чукчите примерно също ядат мухоморките като бонбони, същото са правили скитите, траките, индийските арии и редица други древни и съвремени народи. Червента мухоморка просто е халюциноген и всички тревопасни животни явно ги предпочитат. Както и някои хора. 😉
  Хилядни стада северни елени изпасват мухоморката, която в тундрата расте компактно в дадени райони и после с дни не могат да ги съберат. 😛

  P.S. Това, че учените на са наясно с много неща в природата едва ли е някакво откритие… 😉

 27. Смятам ,че като важна част от подготовката ни за оцеляване трябва да стане непрекъснато повишаващия се брой на растения които познаваме.Самоподготовката е бавен и дори рискован процес а е трудно да намираме такива хора които някога са живеели сред горите на колиби и са познавали не само всяко местенце в околноста но и много голям брой растения.За себе си се придържам към правилото до опитвам само растения и гъби които лично съм видял да берат и ядат други хора а и самите гъби например са много ясно отличими от другите видове (пр.пархутка)

 28. Добре, нека го кажа така:
  Продължавам да твърдя, че знанието, което дава тази статия е ненужно. Стояне, публикувал си манифеста на блога си – „Отказ от отговорност“, който всеки твой читател може (и мисля,че е длъжен) да прочете, но много често се случва читателите да пропуснат т.нар. Privacy Policy. Не е зле още някой да им го припомни 🙂
  Напълно съм съгласен с Георги Георгиев, че трябва да се усъвършенстват знанията ни за растенията (и не само за растенията).
  Като човек, който е изчел блога ти „от-до“ няколко пъти, съм длъжен да отбележа, че поредицата „Полезни растения“ е безценен наръчник. Статията ти Най-обичайните начини да умрете, когато сте сред природата трябва да е на челно място. Подобна и много хубава статия има в блога на Явор Аршинков. Статията му е озаглавена „Начинаещи в планината“
  „Колко дълго трябва да преваряваме водата, за да я направим годна за пиене.“ – също много полезна информация. И още, и още, и още. Блога ти наистина е уникален!
  И на фона на всички тези полезни статии изведнъж „Бам!“ – читателят попада на статия, чийто контекст е „Да се опитаме да се отровим и да видим дали ще стане и ако не стане да продължаваме да се опитваме“. Може би малко грубо се изказвам (за което прося извинение), но на мен ми прозвуча точно по този начин. Ако сте излезли на къмпинг се предполага, че сте добре подготвени и екипирани за времето на престоя си. Провеждайки подобен експеримент рискува да провали почивката ви. Ако ще оцелявате можете да издържите 3-4 дни без храна – писал си и по този въпрос. Тук доста хора гледате телевизионните поредици на Беър Грилс, Лес Страуд и др. Там да сте ги видяли да си правят експерименти?

 29. В почти всеки наръчник по оцеляване има препоръки как да се подхожда към растения, които не познаваме, така че това не е някаква приумица, а стандартен подход в ситуация на оцеляване.

 30. я да сметнем:
  – 8 часа глад преди теста;
  – 8 часа глад при тест за реакция при контакт;
  – 15 минути тест върху езика;
  – 15 минути тест дъвчене;
  – 8 часа изчакване след дъвчене;
  – 8 часа изчакване след 1/4 чаша от растението.
  Това са 32 часа и 15 мин време само за тестване, когато се предполага, че \“оцеляваме\“ и трябва да се движим към населен район. Или идеята е първоначално да се заседим в един район и докато тестваме растението да се занимаваме с събиране на вода и лов / риболов? А ако хванем нещо, то тогава теста се обезмисля и сме поели ненужен риск.
  И нов тест, ако баш на 1/4 чашата даде отрицателен резултат, нови 32 загубени.
  Я по-добре да минем като комбайн през храстите и да опасем де що срещнем… 75% шанс за оцелеем – овивяваме или се ос….ме или умираме.

 31. най-добре е човек който е решил да си прекарва времето сред природата, да проучи в БГ какви растения има и кой части от тях са едливи и кой не.

  • Ако става въпрос за България – да, този тест малко се обезсмисля. По-скоро е интересен за обща култура. 😉 Да не забравяме обаче, че този блог се чете и зад граница (през океана дори! 😉 ) Също така и от хора, които утре може да тръгнат натам. Тогава знанията за България много няма да са им от полза, ако стане белята. 😉

   Всъщност 32 часа са малък проблем. Човек издържа много повече без храна, стига да има достатъчно вода. А има и начини да се кобинира тестването на 2-3 растения по едно и също време. Все едно ядливо ще уцелиш. 🙂

 32. извинявам се, пропуснал съм елемента с глобалното. незнам кой издържа 32 часа без храна, ама аз не

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.