xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Тест за ядливост на растения

| 35 Comments

Черен бъз

Ако се изгубите сред пустошта и нямате друг вариант, освен да се храните с диви плодове и растения, които не разпознавате, то трябва да се доверите на един краен метод, наречен „тест за ядливост“. Той ще изложи тялото ви на действието на растението бавно и контролирано, за да не се стигне до фатални последици, ако имате лошият късмет да попаднете на токсичен вид.

За да изпълните този тест, следвайте следните стъпки:

 1. Избягвайте да ползвате този метод без внимателен план. Някои растения са смъртоносни и дори да спазвате стриктно следващите стъпки, винаги има възможност те да ви направят сериозно болни. Подгответе се за неочакваното, като изучите местната флора и фауна, и носете със себе си таксономичен определител, който да ви помогне при идентифицирането на растенията. Дори да не сте подготвени и да не можете да намерите храна, която да разпознавате като безопасна, запомнете, че в зависимост от нивото на вашата активност, можете да издържите седмици без храна, и е по-добре да останете гладни, отколкото да се натровите.
 2. Намерете растение, което се среща в изобилие. Не бихте искали да преминете през през дългия и стриктен процес на тестване, ако няма достатъчно количество, с което да се нахраните.
 3. Не яжте нищо друго и пийте само чиста вода поне 8 часа преди теста. Това условие е лесно изпълнимо, като се има предвид, че сте стигнали до тук, да тествате непознати растения за храна.
 4. Разделете растението на части. Някои растения имат ядливи и отровни части. За да тествате растението за ядливост, вие всъщност се интересувате от конкретна негова част (листа, стъбло или корен). След като разделите растението на части, прегледайте всяка част за паразити. Ако забележите червеи или малки насекоми в тях, прекратете теста и потърсете по-подходяща част от растението. Много части на растенията са ядливи само през определени сезони (например жълъдите, събрани след като паднат, са обикновено проядени). Ако в растението намерите личинки, то растението вече е проядено, но личинките стават за ядене и съдържат голямо количество протеин (въпреки, че обикновено на вкус са кисели и жилави).
 5. Разберете дали растението е отровно при контакт. Контактно-отровните растения са тези, които предизвикват реакция дори само при допир с кожата. Натрийте избраната част от растението върху вътрешната страна на лакътя или китката си. Смачкайте го, за да могат соковете му да влязат в контакт с кожата, и почакайте така 15 минути. Ако растението предизвика реакция в следващите 8 часа (гадене, замайване, обрив, недостиг на въздух), не продължавайте тестването на тази част от растението.
 6. Пригответе малка част от растението по начина, по който смятате да го консумирате. Някои растения са отровни само когато са сурови, така че е добра идея ако имате възможност, да сготвите растението. Ако не искате, или смятате, че не можете да сготвите растението винаги – просто го оставете сурово.
 7. Докоснете малка порция от растението до външната страна на устните си за около 3 минути. Не поставяйте още хапката в устата си. Ако усетите парене, изтръпване или сърбеж, прекратете теста.
 8. Поставете друго малко парче от растението върху езика си. Задръжте го там около 15 минути, без да го дъвчете. Прекратете теста, ако усетите неприятна реакция.
 9. Дъвчете в продължение на 15 минути малко количество от растението. Дъвчете добре и не поглъщайте. Прекратете теста, ако усетите реакция.
 10. Погълнете малко количество от растението.
 11. Изчакайте 8 часа. Не яжте или пийте нищо друго през това време, освен чиста вода. Ако се почувствате зле, незабавно предизвикайте повръщане и изпийте колкото се може по-голямо количество чиста вода. Ако имате под ръка активен въглен (става и от огнището), погълнете го заедно със водата. Прекратете теста ако изпитате каквато и да е неприятна реакция.
 12. Изяжте четвърт чаша от същата част на растението, приготвена по същият начин. Задължително е това да е абсолютно същата част, която сте тествали, същото растение и същият начин на приготвяне, както в предходните стъпки.
 13. Изчакайте още 8 часа. Не поглъщайте нищо друго, освен чиста вода. Предизвикайте незабавно повръщане, ако се почувствате зле. Ако няма реакция, можете да приемете само тази част на растението за годна за консумация, и то само след приготвяне по точно този начин.
 14. Започнете нов тест, ако избраната част от растението се провали на който и да е етап от теста. Ако първата част от растението се окаже контактно-отровна, можете веднага да тествате ново растение на другата си ръка или на задната страна на коляното. Ако растението предизвика реакция още преди да сте го погълнали, изчакайте докато симптомите изчезнат, преди да тествате новото. Същото направете и след като сте погълнали растението и сте получили реакция.

Алтернативен метод

Ако сте в ситуация, в която имате достъп до безопасна храна, можете да вмъкнете този тест във своята диета, като най-общо го разделите на 3 стадия, и използвате своя 8 часов нормален сън като подготвителна стъпка към всеки от стадиите. И да подчертаем – това трябва да се прави само ако наистина сте в ситуация на оцеляване (например вашите съществуващи запаси от храна намаляват, и трябва да започнете да тествате друг източник, преди те да са свършили).

 1. Станете от сън и направете теста за контактно-отровни растения. След 8 часа хапнете нормалната си храна (не растението, което тествате в момента).
 2. На следващата сутрин продължете теста, като погълнете малко парченце от растението. След 8 часа, при положение, че още се чувствате добре и сте живи, яжте от нормалната си храна.
 3. Изяжте нормално количество от растението на третата сутрин. След 8 часа можете да се радвате, че сте оживели и сте добавили още едно ядливо растение към набора си от знания.
 4. Не подценявайте и не пропускайте нито една от изброените стъпки, съвети или предупреждения. Този алтернативен тест е само за да ви спести стреса от 24-часовото постене, и да ви позволи непрекъснато да тествате нови растения, без да оставате гладни за повече от 16 часа на ден, и само 8 часа през последния ден, разбира се ако четвърт купичка храна е достатъчна за да ви засити.

Полезни съвети

 • Съветите в тази публикация, особено тези в секцията „Предупреждения“, може да отхвърлят някои ядливи растения, но те са включени за да ви помогнат да избегнете някои от най-често срещаните отровни растения.
 • Зърнестите плодове (като например къпините и малините) обикновено са безопасни за ядене. Все пак на места, където те са смятани за плевел, може да са напръскани с хербициди.
 • Винаги когато имате възможност гответе подземните части на растенията, за да убиете бактериите и гъбичките.
 • Добре е да обелвате обвивката на дивите плодове, преди да ги изядете.
 • Избягвайте луковиците на растенията, освен ако те нямат мирис, подобен този на лука или чесъна.
 • Ако забележите, че животните се хранят с растението, не приемайте, че то е безопасно и за хората. Някои растения, които са отровни за хората, може да нямат никакъв ефект над животните.

Предупреждения

 • Като цяло избягвайте избягвайте шиповете и бодлите. Ако такова растение има зърнести ягоди, то те са годни за ядене. Други изключения са бодливите и трънливи кактуси.
 • Избягвайте гъбите. Въпреки, че много гъби са ядливи, много са и смъртоносно отровни, и ако не сте познавач, много трудно ще разберете дали са ядливи, дори след като извършите теста.
 • Избягвайте растения с лъскави листа.
 • Избягвайте растения с жълти, бели или червени плодове.
 • Избягвайте растения с цветове, наподобяващи чадърчета.
 • Избягвайте растения с млечнобял сок.
 • Не яжте растения, които са проядени от червеи, насекоми или паразити.
 • Не смятайте, че растение, което е ядливо в сготвен вид ще е ядливо и в суров.
 • Не приемайте, че растението е ядливо, ако сте забелязали животни да се хранят с него.
 • След като вече сте определили дадено растение като ядливо, уверете се, че следващите растения, които събирате са точно от този вид. Много растения изглеждат подобно на външен вид, но са различен вид.
 • Тестването на растенията за ядливост може да бъде опасно! То трябва да се предприема само в наистина крайни случаи, когато нямате друг избор.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
35 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: