xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Victorinox: Помощникът в джоба ви

| 154 Comments

Victorinox Camper EcoLine

Едва ли има някой от читателите на този блог, който да не е чувал за швейцарското ножче „Викторинокс“. То често присъства в екипировката на много ентусиасти, занимаващи се с най-различни спортове и активност на открито. Споменава се от всички експерти по темата на Оцеляването и уменията за живот сред Дивото. Добре е да научите за качествата на този чудесен джобен инструмент.

Малко история

Швейцарският армейски нож „Викторинокс“ е на повече от 100 години. Този полезен джобен инструмент за всичко е официално регистриран на 12 юни 1897 година. Над 34000 от ножчетата с Швейцарски кръст в емблемата си напускат фабриката в централна Швейцария всеки ден. 90 процента от тях са за експорт в над 100 различни страни.

В допълнение към войнишкият нож, който всеки новобранец получава при постъпването си в армията, Викторинокс разработват нов, елегантен и лек джобен нож с шест практични инструмента. Наричат този модел „Офицерски и Спортен нож“ („Officers and Sports Knife“).

След невиждано успешната история на швейцарското армейско ножче „Викторинокс“ по цял свят, то успява да излезе и в орбита около Земята, като част от стандартното оборудване на екипажите на Космическата Совалка. Ножът се е доказал успешно и в много експедиции: по актрическия лед на Северният Полюс; на най-високият връх на Земята – Еверест; в тропическите дъждовни гори на Амазония и къде ли още не. Той е бил, и продължава да бъде животоспасяващ елемент в ситуации на крайна опасност и нужда.

Ню Йоркският Музей на Модерните Изкуства и Музеят на Приложните Изкуства в Munich са го избрали като експонат в колекциите си от предмети с отличен дизайн, а след Линдън Джонсън насам, всички американски президенти подаряват на гостите си швейцарско ножче „Викторинокс“.

В днешни дни „Офицерският нож“ е достъпен в над 100 различни модела. Всеки нож преминава през качествен контрол за дефекти в стоманата, преди да се пусне в продажба.

Знаете ли, че най-големият модел се нарича „SwissChamp“ и е съставен от 33 части?! Изработката му преминава през над 450 стъпки!

За високото качество и различните екстремни ситуации, в които ножчето „Викторинокс“ е изиграло ключова роля, може да се напишат много страници. Затова смятам да пропусна примерите. Ще насоча вниманието ви само към това, как да подберете подходящия за Вас модел.

Някои хора си мислят, че колкото повече „джажди“ има по ножчето – толкова по-добре, и се хвърлят на умопомрачително скъпи и дебели модели. Истината е, че е много по-вероятно те да ви донесат неудобство, отколкото полза. Дебелото и широко ножче стои неудобно в ръката. Това е особено осезателно, ако ви се наложи да дялкате някое парче дърво. Много е вероятно на дланта ви да се появят пришки. Най-добре е да си изберете ножче, в което инструментите са разположени в 2 реда. Тогава дебелината е оптимална и ножчето стои добре в ръката.

Ако това ще ви е основен нож, към който ще прибягвате често, ви препоръчвам 111 милиметровата серия. Това са по-големи от стандартните ножове, които имат удобна ергономична дръжка и заключващ механизъм на всеки от инструментите, който предотвратява случайното затваряне на острието по време на работа. Освен това всеки инструмент е пропорционално по-дълъг от тези на стандартната серия, и съответно допринася за по лесната, удобна и безопасна работа. Единственият недостатък е, че тези модели са двойно по-скъпи от подобните стандартни такива.

Стоманата е първокачествена, с доживотна гаранция от фирмата. Ножовете се заточват лесно в полеви условия и „държат ряз“ достатъчно дълго време.

Въпреки всевъзможните инструменти, с които могат да са окомплектовани ножовете „Викторинокс“, по отношение на живота сред Дивото и Оцеляването, основно ще ви се наложи да работите с няколкото инструмента, които ще изброя по-долу.

Дълго острие

Тук няма да ви давам много примери за какво може да се използва. Това си е нож и е подходящ за операции, в които се изисква нож. 🙂

Victorinox Camper EcoLine -  Острието

Трион

Един от най-полезните инструменти. Учудващо ефективен е. С триона на моя „Victorinox Camper EcoLine“ съм прерязвал без особени усилия дърво, с дебелината на китката ми. През по-меките дървета (липа, топола, върба) преминава като през масло. С трионите на ножовете от серията „111 мм“ работата е още по-лесна. Много полезен инструмент при изготвяне на укрития, работа с дърво, събиране на стърготини за прахан при палене на огън и т.н.

Victorinox Camper EcoLine - Триона

Отварачка за консерви

Полезна вещ при бивакуването. Освен това може да ви помогне при изготвянето на опростен вариант на печка от типа „Hobo Stove“.

Victorinox Camper EcoLine - Отварачка за консерви

Шило за пробиване на дупки.

Освен, че може да пробива дупки чрез просто промушване, то има и остър режещ ръб, който позволява пробиването на дупки в твърди материали, като например дърво и кост. Просто натискате и извършвате въртеливи движения.

Victorinox Camper EcoLine - Шилото

В шилото има ухо за прекарване на конец, връв, сухожилие или кабел, с които да зашиете различни материи. Полезно при изготвяне на укрития с платнища или други материи, както и за поправка на дрехите и екипировката.

Victorinox Camper EcoLine - Ухото за шиене

Пинцети

На пръв поглед не особено полезна вещ, но след като преминете през някой трънлив гъсталак, или някоя треска от току-що разцепеното дърво се забие в ръката ви или друга част от тялото, ще оцените тяхната наличност.

Victorinox Camper EcoLine - Пинцети

Като цяло това са най-важните инструменти, които трябва да притежава вашият „Victorinox“. Изберете си модел, който задължително да ги притежава. Всичко останало е екстра. За да бъда по-нагледен, ще покажа приложението на някои от тези инструменти в една примерна ситуация. Да речем, че сте загубили копче, което се е намирало на важно място по вашите дрехи или екипировка. С помощта на ножа „Викторинокс“, можете да се справите с този проблем в рамките на няколко минути.

Първо с помощта на триона отрязвате от някоя клонка малко монетообразно парче с необходимите размери.

Victorinox - Трионът в действиеДървено пръстенче за копче

След като почистите ръбовете му с острието на ножчето, пробивате с шилото две дупки, през които ще го зашиете към материята.

Victorinox - Пробиване на дупки с шилото

Копчето е готово и вие се справихте с изникналият проблем. Подобни копчета, изработени от кост или еленов рог са много ефектни и издръжливи.

Готовото дървено копче

И като заключение:

Ножът „Victorinox“ е добро допълнение към вашата екипировка. Никога няма да съжалявате, че сте си го купили. За много хора той се е оказал разликата между живота и смъртта. Никога няма да подведе и Вас!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

154 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: