xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Victorinox: Помощникът в джоба ви

| 154 Comments

Victorinox Camper EcoLine

Едва ли има някой от читателите на този блог, който да не е чувал за швейцарското ножче „Викторинокс“. То често присъства в екипировката на много ентусиасти, занимаващи се с най-различни спортове и активност на открито. Споменава се от всички експерти по темата на Оцеляването и уменията за живот сред Дивото. Добре е да научите за качествата на този чудесен джобен инструмент.

Малко история

Швейцарският армейски нож „Викторинокс“ е на повече от 100 години. Този полезен джобен инструмент за всичко е официално регистриран на 12 юни 1897 година. Над 34000 от ножчетата с Швейцарски кръст в емблемата си напускат фабриката в централна Швейцария всеки ден. 90 процента от тях са за експорт в над 100 различни страни.

В допълнение към войнишкият нож, който всеки новобранец получава при постъпването си в армията, Викторинокс разработват нов, елегантен и лек джобен нож с шест практични инструмента. Наричат този модел „Офицерски и Спортен нож“ („Officers and Sports Knife“).

След невиждано успешната история на швейцарското армейско ножче „Викторинокс“ по цял свят, то успява да излезе и в орбита около Земята, като част от стандартното оборудване на екипажите на Космическата Совалка. Ножът се е доказал успешно и в много експедиции: по актрическия лед на Северният Полюс; на най-високият връх на Земята – Еверест; в тропическите дъждовни гори на Амазония и къде ли още не. Той е бил, и продължава да бъде животоспасяващ елемент в ситуации на крайна опасност и нужда.

Ню Йоркският Музей на Модерните Изкуства и Музеят на Приложните Изкуства в Munich са го избрали като експонат в колекциите си от предмети с отличен дизайн, а след Линдън Джонсън насам, всички американски президенти подаряват на гостите си швейцарско ножче „Викторинокс“.

В днешни дни „Офицерският нож“ е достъпен в над 100 различни модела. Всеки нож преминава през качествен контрол за дефекти в стоманата, преди да се пусне в продажба.

Знаете ли, че най-големият модел се нарича „SwissChamp“ и е съставен от 33 части?! Изработката му преминава през над 450 стъпки!

За високото качество и различните екстремни ситуации, в които ножчето „Викторинокс“ е изиграло ключова роля, може да се напишат много страници. Затова смятам да пропусна примерите. Ще насоча вниманието ви само към това, как да подберете подходящия за Вас модел.

Някои хора си мислят, че колкото повече „джажди“ има по ножчето – толкова по-добре, и се хвърлят на умопомрачително скъпи и дебели модели. Истината е, че е много по-вероятно те да ви донесат неудобство, отколкото полза. Дебелото и широко ножче стои неудобно в ръката. Това е особено осезателно, ако ви се наложи да дялкате някое парче дърво. Много е вероятно на дланта ви да се появят пришки. Най-добре е да си изберете ножче, в което инструментите са разположени в 2 реда. Тогава дебелината е оптимална и ножчето стои добре в ръката.

Ако това ще ви е основен нож, към който ще прибягвате често, ви препоръчвам 111 милиметровата серия. Това са по-големи от стандартните ножове, които имат удобна ергономична дръжка и заключващ механизъм на всеки от инструментите, който предотвратява случайното затваряне на острието по време на работа. Освен това всеки инструмент е пропорционално по-дълъг от тези на стандартната серия, и съответно допринася за по лесната, удобна и безопасна работа. Единственият недостатък е, че тези модели са двойно по-скъпи от подобните стандартни такива.

Стоманата е първокачествена, с доживотна гаранция от фирмата. Ножовете се заточват лесно в полеви условия и „държат ряз“ достатъчно дълго време.

Въпреки всевъзможните инструменти, с които могат да са окомплектовани ножовете „Викторинокс“, по отношение на живота сред Дивото и Оцеляването, основно ще ви се наложи да работите с няколкото инструмента, които ще изброя по-долу.

Дълго острие

Тук няма да ви давам много примери за какво може да се използва. Това си е нож и е подходящ за операции, в които се изисква нож. 🙂

Victorinox Camper EcoLine - Острието

Трион

Един от най-полезните инструменти. Учудващо ефективен е. С триона на моя „Victorinox Camper EcoLine“ съм прерязвал без особени усилия дърво, с дебелината на китката ми. През по-меките дървета (липа, топола, върба) преминава като през масло. С трионите на ножовете от серията „111 мм“ работата е още по-лесна. Много полезен инструмент при изготвяне на укрития, работа с дърво, събиране на стърготини за прахан при палене на огън и т.н.

Victorinox Camper EcoLine - Триона

Отварачка за консерви

Полезна вещ при бивакуването. Освен това може да ви помогне при изготвянето на опростен вариант на печка от типа „Hobo Stove“.

Victorinox Camper EcoLine - Отварачка за консерви

Шило за пробиване на дупки.

Освен, че може да пробива дупки чрез просто промушване, то има и остър режещ ръб, който позволява пробиването на дупки в твърди материали, като например дърво и кост. Просто натискате и извършвате въртеливи движения.

Victorinox Camper EcoLine - Шилото

В шилото има ухо за прекарване на конец, връв, сухожилие или кабел, с които да зашиете различни материи. Полезно при изготвяне на укрития с платнища или други материи, както и за поправка на дрехите и екипировката.

Victorinox Camper EcoLine - Ухото за шиене

Пинцети

На пръв поглед не особено полезна вещ, но след като преминете през някой трънлив гъсталак, или някоя треска от току-що разцепеното дърво се забие в ръката ви или друга част от тялото, ще оцените тяхната наличност.

Victorinox Camper EcoLine - Пинцети

Като цяло това са най-важните инструменти, които трябва да притежава вашият „Victorinox“. Изберете си модел, който задължително да ги притежава. Всичко останало е екстра. За да бъда по-нагледен, ще покажа приложението на някои от тези инструменти в една примерна ситуация. Да речем, че сте загубили копче, което се е намирало на важно място по вашите дрехи или екипировка. С помощта на ножа „Викторинокс“, можете да се справите с този проблем в рамките на няколко минути.

Първо с помощта на триона отрязвате от някоя клонка малко монетообразно парче с необходимите размери.

Victorinox - Трионът в действиеДървено пръстенче за копче

След като почистите ръбовете му с острието на ножчето, пробивате с шилото две дупки, през които ще го зашиете към материята.

Victorinox - Пробиване на дупки с шилото

Копчето е готово и вие се справихте с изникналият проблем. Подобни копчета, изработени от кост или еленов рог са много ефектни и издръжливи.

Готовото дървено копче

И като заключение:

Ножът „Victorinox“ е добро допълнение към вашата екипировка. Никога няма да съжалявате, че сте си го купили. За много хора той се е оказал разликата между живота и смъртта. Никога няма да подведе и Вас!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

154 Comments

 1. shadow всички видове модели на Victorinox имат едно и също качество – страхотно. Няма смисъл да се описват функциите му на точно този модел, ти го имаш пред себе си – не е много трудно да се досетиш за какво се използва голямото острие, шилото , отварачката и т.н.
  Може би единственото нещо което на мен не ми харесва в този нож е че няма трион, но пък затова има модел Forester 😉

 2. Shady, ти си купил от предишната промоция. Модела беше Victorinox Spartan. Последната промоция беше за 15лв Прима + Victorinox Camper. Кампера има трион, при това много добър, но пък е по дебел от Спартана.

 3. Не си ме разбрал правилно Hobo , имам модела Camper просто обеснявах на shadow че ако Picknicker-а имаше трион щеше да е абсолютно същия като Forester-a 😉

 4. а знаете ли за какво може да се използва макото ножче

 5. Ами по-малкото ножче се използва за по-прецизни работи и в бушкрафта и в ежедневния живот. За каквото може да свърши работа. shadow не искам да се заяждам ама помисли малко и съм сигурен че ще се досетиш за много функции на малкото острие… 😉

 6. Аз използвам малкото ножче само за супер фини операции. Например отрязване на провиснал от дрехата конец, вместо ножица,, отстраняване на излишната корда след вързване на рибарска кукичка и т.н. Защото то е лазерно заточено и е много остро. Лошото е, че след като се изтъпи няма как да се заточи отново,до първоначалното си положение освен обратно в завода. Затова и го пазя . С голямото се справям за всичко останало.

 7. Hobo, ей това е решението за заточването на острието http://www.nozhiki.su/wp-content/uploads/2009/06/dscf2331-victorinox-sharpener-300×225.jpg , имам го и съм много доволен. Заточва и всякакви други ножове до острота.

 8. Shady, лазерното заточване затова е лазерно заточване, защото не е каменно заточване. 🙂

 9. Hobo не се вманиачавай, хората в домашни условия заточват ножове доста по остро от първоначалната заточка на швейцарското, и то без лазери :). като се изтъпи няма нужда да го пращаш в швейцария, влез попрочети за точенето (примерно на Metal Blade, мн добро форумче българско).. ако ти се вижда голяма занимавка, ще се намерят поне няколко човека дето срещу няма и бира ще го заточат плашещо остро 🙂

 10. Незнам дали сте забелязали обаче ето какво открих в Camper модела – http://img228.imageshack.us/gal.php?g=010220104012.jpg , малка дупка зад тирбушона… и така се сетих да поставя най-обикновенна кърфица там.. Влиза плътно и не пада. Много помага ако сте сред природата и попадне трънче под кожата ви 😉

 11. @Shady, твоят пост ме накара да се разтърся…
  Ето ти го с по-добро клачество:
  http://bivaka.com/forum/media/Ray%20Mears%20Knife%20Sharpening.iso
  Като ми остане време ще кача и останалите неща на Рей

 12. а от де да намера Victorinox по точно в какъв магазин

 13. Най-голям избор на ножове Викторинокс има в София в Цум на 2 етаж. Иначе по-известни модели можеш да намериш по бензиностанции Shell, Lukoil , също и в хипермаркетите като Mr.Bricolage, Practiker и др. 😉

 14. Аз имам Huntsman – много съм доволен от него. Доста пъти е проявявал добрите си качества. Страшно ми харесва триончето – има страхотен ряз. Използвал съм почти всичките му остриета – даже когато бях на плаване отворих няколко бутилки вино (нямахме на разположение друг тирбушон 😀 ) Омам също и китайски муллтитул – просто трудно може да се сравни качеството на 2 те. Но понеже моето „оцеляване“ се състои най-вече в ходенето за гъби или колоездене в радиус до 20тина км съм доволен от теззи инструменти. Единственото предимство на китаеца са клещите :).

 15. Ножовете се продават и в технополис, поне в Бургас. Там може да си избереш калъфче кожено или от текстил. Има и ланци с щипки за колан. Цените са по-ниски от бриколажа. Не правя реклама, купувах за подарък скоро и пообиколих.

 16. Напоследък използвах няколко пъти триончето на Forester – добре реже. Особено ценно е, че може да се завре на тясно място, между многото издънки на храст или леска, където по-голям трион (даже от сгъваемите) не може да се мушне.

 17. Здравейте,
  За втори ден преглеждам този блог и съм възхитен от неговото съдържание и коментарите към публикациите.
  Мога да се похваля, че съм горд собственик на SwissTool Spirit. За мен този мулти тул се превърна като част от тялото. Ползвам го от 3 години всеки ден (работя в Испания в една малка фирма за сглобяване на мебели). Просто няма издънка. Като малка кутия с инструменри на колана. За бушкрафт също е много полезен. Спокойно се режат с триона 10 сантиметрови клони. Моето лично мнение е, че SwissTool Spirit става за допълнително пособие в гората. Все пак нищо не може да замени един хубав нож. Нали?

 18. Имал съм camper и ми го изгубиха,имал съм explorer и ми го конфискуваха в даскало.Знам,че е забранено ама ми е полезно 3 години не падна от джоба ми.Сегашното не възнамерявам да ми го крадът.Това го казвам,защото този които го изгуби не ми купи друго,а училищното настоятелство не ми върна еxplorera.И имам право,защото не може да не изключват ученици с наркотици и пистолети,а да не ми върнат инструмента.Сега съм с delux tinker и малко тъпо,че няма трион,но го взех за риба и ми трябват ножичка и клещи.Триона е сред най-полезните неща.Взимайте си най-много 5 реда.,а на мен 5-я ред трябваше да е трион и щеше да е перфектно.Стоманата на острието е доста твърда и наистина висококачествеа,но не прекомерно закалена, според мен така е по-добре.Това може да го забележите ако напънете странично устрието.При върха ще се огъне,но няма да се счупи.Малко работа с менгемето и е като ново.

 19. продавам нож Викторинокс (същият като на първата снимка)
  В отлично състояние,използван няколко пъти(6-8)
  е-меил miro9.30@abv.bg
  цена:по договаряне(незнам актуалните цени,но около 40/50 % от нея)

 20. От около двайсетина дни и аз съм горд собственик на Трайлмастер. Нямам думи! Всичко е перфектно! Наистина идва малко тежък за в джоба, но съм му измислил перфектна канийка с разглобяваща се носеща гайка от велкро, за да може освен вертикално на колана да се слага и хоризонтално примерно между 2 гайки на дънките. Материала ще е изкуствен брезент, този от който правят чергилата на тировете, той е на капронова основа , много здрав и не задържа влага. Тъй като ще го „дялам“ сам няма да е с перфектен външен вид, но функционалността ще е 200%

 21. Ей тези Викторинокс, за всичко са помислили, да бяха се сетили за една виличка!!!

 22. За моят Викс пригодих стандартно калъфче, което се продава по ловно-рибарските магазини и е направено от някакъв много як материал – нещо като кордура:
  Преправянето се състоше само в това да му монтирам още две „мъжки“ копчета тик-так, така че да става и за други по-дълги ножчета. От задната страна оригинално има гайки за хоризонтално или вертикално носене:
  Калъфчето има марка „MARTIN“, но незная дали е някаква известна или ….
  Гъзарските – оригинални на „Victorinox“ струват ~ 40-50 лв. и сякаш не ми се дават толкова пари за кожена калъфка, а тази беше някъде около 5-6 лв.

 23. http://www.23hq.com/zdravkos/photo/6509604 ето какво измайсторих, това е гърба на каллъфа с голямата разглобяваща се гайка, наистина велкрото чудесно позволява и монтиране между две гайки на дънките хоризонтално иначе си стои вертикално на колана, а това че е разглобяема позволява да се слага калъфа без да си сваляш колана. Въженцето е достатъчно дълго да се ползва ножа и без да се разкача от калъфа, а самия калъф е супер здрав и с капронени шевове.

 24. Здравейте. Моят Форестър се чувства доста удобно в кожен калъф за ГСМ за хоризонтално носене на колана. Калъфа си има 2 гайки + клипс, капака е с магнит и държи яко; и всичко това изглежда доста добре (и скрито :-)) и в градски условия

 25. Виж, това е супер идея, как не съм се сетил! И без това валяло калъфи за телефони в къщи, по едно време всички ми подаряваха!

 26. Реших да направя подарък Викторинокс на сина ми и го питах какво иска. Той каза Фермер. Малко се зачудих и си поръчах за мен един Хикер, който е еквивалент на Фермера и зачаках. Незная виждали ли сте Фермер, но когато дойде това сребристо метално бижу, с невероятен дизайн, разбрах защо Фермера беше избран от сина ми. Намерете начин да видите и подържите тази невероятна ножка

 27. благодаря за идеята за направа на копчета 🙂

 28. zdr poneje imam victorinox camper i mu precakah ednata drujka(4iren) se 4udq ot kude moga da si kupq druga?

 29. Имам такова ножче.Много е удобно,но как се почиства?Рязах плодое -за себе си -и се замърси.Трудно се отварят някои остриета.Дайте съвет

 30. Здравейте, аз от години притежавам Викторинокс, модел Файърмен. Много съм доволен, във времето съм използвал всичките му функции и нямам забележки. Единствен недостатък е, че на шилото му няма дупка.Нямам представа защо. Затова пък има второ острие, което е със специфична серетация. В спецификацията на модела е описано, като „резачка за кожа“. Не съм пробвал как реже кожа, но за чистене люспите на риба е идеално. Преди известно време от фирмен щанд си купих и верижка за закрепване към гайка на колана.Много е удобна,с достатъчна дължина е за да не се налага да се откача когато се ползва ножа.Изработката е такава,че не се усуква, а и вече не се притеснявам, че Викторинокса ще ми падне от джоба докато съм седнал някъде.Колкото по въпроса за подръжката, който е поставил fti4ka- аз обикновенно почиствам ножа си непосредствено след като съм го ползвал.В твоя случай, както си написал, си рязал плод.Което означава, че в сгъвките на ножката ти е влязъл сладък сок, който в комбинация с прах или мъх от джоба ти е причинил това трудно отваряне.По тази причина просто измий ножката с топла вода.Ако трабва, остави я да се понакисне малко.След това го подсуши внимателно и я смажи с някакво финно машинно масло.В железариите се продават такива за шевни машини.Но ако там откъдето си има Баумакс, можеш да си купиш и оръжейна смазка, която е точно за тази работа. Не е скъпа,от порядъка на 4-5 лв.Смазването става по начина показан в линка на г-н.Стоянов. При затворено положение се капва върху сгъвките, после отваряш и затваряш няколко пъти съответното приложение,чиято сгъвка си смазал.На линка е показан и начина на заточване макар, че има и други начини,но това е тема за друг разговор.

 31. Само едно уточнение. В спецификациите за модел Файърмен, които съм чел до момента, очевидно са допуснати грашки в превода относто предназначението на второто острие, което е серетирано. На едно място беше преведено като резач за кожа, на друго- резач за колан. Сега намерих спецификацията на английски.Правилния превод, а очевидно и предназначение на това острие е „резач за автомобилни колани“. Което има смисъл, все пак моделът е „Пожарникар“ :-)А и серетираните остриета режат по-лесно в сравнение с конвенциалните синтетични материи. Така или иначе, не съм го ползвал по предназначението му.Но чисти люспи на риба идеално.

 32. Моето не е оригинално но е много добро наистина. Има нож, трион, ножица, фенерче, тирбушон, 2 вида отварачка за консервни, за пробиване на дупки има две едното е без ухо и пила и отверка.

 33. Имам Аутдор и го ползвам вече четири години с огромно удоволствие.
  От скоро вече не издържах на сърбежа в пръстите да хвана длетата отново и при излизане навън, започнах да се прибирам с по някой клон, нарязан перфектно на заготовки, и то с триончето на ножчето.
  Излишни в него са ми само ножиците и отварачката за консерви, за която няма какво да се лъжем, не става за целта. Голямото острие отваря консерва без проблем и с гладък срез, а заточването после е въпрос само на заглаждане с друго острие (пробвано поне 20-на пъти).
  Недостатъка на този нож в ежедневието е размера. Просто е една идея по-тежък от нужното. Поради това мисля да го оставя само за шумкарски излети, а в градски условия да оборудвам с Номад. Не че номада е много по-малък, но е малко по-лек от аутдора.
  Винаги ми е интересна реакцията на хората, които често ме питат, виждайки калъфчето на колана:
  – Ама ти нож ли носиш?
  – Не, Викторинокс!
  – Аааа, еее, супер! Дай да го видя!
  Някак името на марката смекчава обстановката и често става повод за припомняне на хубави моменти, като на кого му подарили такъв, ама бил друг модел, или пък еди кой си ще има рожден ден, и Викторинокс май ще е хубав подарък за него.
  Та полезна вещ си е Виксчо! Реже, развива, резбова, чупи ледовете и отпуска напрежението.
  Това е от мен 🙂
  Поздрави и наздраве!

 34. Здравейте! Поздравявам г-н Стоянов за изключително полезния блог!
  Искам да попитам: Някой чистил ли е джобен нож Victorinox със снемане на плестмасовите ръкохватки, както е показано на това видео:
  https://www.youtube.com/watch?v=RtrAq1VMYtY
  Зная, че чирените могат да се свалят, проблемът е, дали след това ще могат отново да се напаснат. Попадна ми един много зле поддържан Spartan от един битак, на много ниска цена. Реших да го отърва от лошия му предишен стопанин. Накрайниците се отваряха с голямо усилие и беше много мръсен. Не зная, в какво са го топили, но беше ужасно зацапан. Почистих го навсякъде, където може да стигне четка за зъби, топих го в алкохол, но под чирените остана още за чистене. Иначе го смазах с течен парафин и сега щрака идеално. Та това исках да питам, след сваляне на чирените, могат ли да се напаснат пак в оригиналния си вид?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: