xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сигнали и сигнализация в екстремни ситуации – Втора част

| 52 Comments

Малък остров в пламъци

… Продължение от Първа част.

Сигнализиране с дрехи и парцали

Можете да привлечете внимание върху себе си, като носите ярки цветни дрехи, които да ви открояват от заобикалящата среда (флуоресциращото оранжево е най-добро). Ако няма риск те да бъдат намокрени или отнесени от вятъра, разпънете някои от тях върху близките храсти. Завържете яркооцветен парцал или дреха и върху убежището си.

Наземни сигнали

Когато сигнализирате със знаци по земята, изберете открито пространство, което може да бъде забелязано лесно от въздуха. Запомнете, че нещата изглеждат много по-малки, когато са погледнати от въздуха, така че размерът има значение. Правете всичко колкото се може по-голямо.

Земни сигнали

Оранжевите торби за смет, които е добре да вземете в комплекта си за оцеляване имат толкова много приложения. Те могат да се превърнат в отличен наземен сигнал, тъй като ярко контрастират със всяка една земна повърхност. Поставете ги разпънати на добре видимо место и ги затиснете добре с камъни, за да привлечете вниманието на преминаващите самолети.

SOS върху снегаАко нямате такива найлонови пликове, опитайте с оранжева или жълта предупредителна лента (използва се при отцепване на местопроизшествия и ремонтни дейности), алуминиево фолио или какъвто и да е ярък и отражаващ светлината материал. Можете да напишете SOS или HELP, тъй като са международно разпознаваеми думи, но това ще изисква повече усилия. Ако нямате материалите или енергията да го направите, едно голямо V или X може да свърши същата работа.

Ако в екипировката си нямате нищо, което да се превърне в традиционен сигнал, можете да използвате естествени материали за да привлечете внимание върху себе си. Използвайте камъни, трупи, храсти, морски водорасли или клони, оформени в думи, стрелки или каквито и да било други подходящи знаци. Ако нямате под ръка нито един от тези материали, все още можете да изготвите сигнализация, като разчистите или изгорите тревите, храстите и другите покриващи земята материали, или дори да отъпчете снега.

Сигнализиране при инциденти с превозни средства

В някои случаи ситуацията на оцеляване може да включва и превозно средство (лека кола, снегомобил, самолет или лодка). Вашето превозно средство е голямо и биещо на очи, така че ще привлече внимание. Останете със него, ако смятате, че спасителните екипи са на път към Вас. Ако успеете да превърнете превозното средство в убежище, това ще е още по-добре. Така то вече ще изпълнява две функции.

Като допълнение можете да ползвате части от превозното средство за да привлечете внимание. Подредете ги така, че да се набиват на очи. Светлините и звуковата сигнализация на машината също са мощно средство за привличане на внимание. Ако свалите гумите на колата (или имате резервна), добавете ги към сигналният огън. Горящата гума изпуска гъст, черен дим. Горенето на гуми не е от най-екологичните възможни решения, но когато е въпрос на живот и смърт, това няма никакво значение. Целта ви е да оцелеете. Когато това стане, може да се посветите на някоя природозащитна кауза, за да „изкупите греха си“. 🙂
Маслата и горивата също са подходящи за произвеждането на много дим, особено когато напоите парцали с тях.

Звукови сигнали

Въпреки че звуковите сигнали не са ефективни при сигнализирането на самолети, те се справят добре при сигнализирането на наземните спасителни екипи и случайните преминаващи. Дори ако не сте сигурни че някой ви търси, няма да ви навреди ако създавате колкото се може повече шум. Един звуков сигнал, който не работи добре сред Дивото е вашият глас. Той не може да достигне достатъчно далеч. Сигналната свирка е едно много добро решение, а може би и най-доброто откъм финансова страна. Тя може да бъде чута на повече от 2 км разстояние.

Изстрелите с ловно или бойно оръжие също могат да се чуят на голямо разстояние, но трябва да прецените за какво е по-добре да употребите патроните – за други цели, свързани с оцеляването, или за евентуалният шанс някой да ви чуе.

Без значение какъв тип звуков сигнал ще използвате, международният сигнал за бедствие може да ви бъде полезен. Независимо дали удряте един в друг два метални съда, свирите със свирка или сирена, повтаряйте сигналите в групи по три, разделени от по-продължителна пауза. Това означава, че се нуждаете от помощ.

Технологични сигнали

EPIRBЗа разлика от насочените сигнали, които за да са ефективни трябва да бъдат видени или чути от някой, който се намира точно във вашият район, технологичните сигнали прехвърлят вашето съобщение на огромни разстояния. Ако има място в оцеляването, където технологията се справя най-добре, то това е в сигнализацията. Мобилните телефони, сателитните телефони, двупосочните радиостанции и персоналните радио-маяци са спасили живота на безброй бедстващи приключенци.

ELTАварийните радио-маяци, показващи местоположението ви (EPIRB – Emergency PositionIndicating Radio Beacons), аварийните предаватели (ELT – Emergency Locator Transmitters) и персоналните радио-маяци (PLB – Personal Locator Beacons) – всички влизат в класа на устройствата, познати като „проследяващи предаватели“. Тяхната фунция е да изпращат сигнал за бедствие, който да помогне на спасителните екипи да локализират вашата позиция почти моментално. EPIRB обикновено сигнализират за морски инциденти, ELT – авиационни аварии, а PLB са за персонално ползване.

Въпреки че основната идея при тези устройства е да бъдете спасен в рамките на 24 часа от активацията им, на практика нещата не стоят точно така. Особено в развиващите се нации. Там е много вероятно никой да не следи сигналите, изпратени от вашето устройство, или пък да ги улови, но да не знае какво точно представлява.

SPOT Сателитен комуникатор

За пръв път произведен от SPOT Inc., този сателитен комуникатор е едно от най-великите технологични иновации, навлезли през последните години в света на ентусиастите-пътешественици и „оцеляващите“.

SPOTSPOT е джобно устройство, което изпълнява фунцкията на предавател на сигнал за бедствие, като PLB, но той върши и много повече – изпраща еднопосочно текстово или е-мейл съобщение. SPOT може да изпрати предварително въведено съобщение за бедствие (заедно със точните ви GPS координати) до списък от 10 въведени адреса за контакт, всеки от който ще може да прочете съобщението ви на своя телефон или компютър. Също така той ги инфромира за вашето местоположение (посредством Google Maps). Може дори да позволи на вашето семейство или приятели да следят вашето напредване по маршрута, използвайки Google Maps. Ако се нуждаете спешно от помощ – натиснете бутона „911“, който ще информира местните спасителни служби.

Клетъчни и сателитни телефони

Клетъчният ви телефон ще изпраща информация за вашето местоположение, дори ако няма обхват в околността, затова го задръжте включен колко се може по-дълго време. Текстовите съобщения (SMS) могат да се изпратят от много по-голямо разстояние, отколкото телефонът ви може да показва, тъй като те използват различен сигнал.

Преди няколко години сателитните телефони бяха огромни, тежаха цял тон и имаха съмнително покритие. След различни технологични иновации, днес те вече са по-евтини и по-компактни. Техният недостатък е обаче, че имат ограничен живот на батерията.

На път

Ако решите да напуснете вашето аварийно убежище или мястото на инцидента, от особена важност е да оставите колкото се може повече информация на спасителните екипи, които евентуално ви търсят. Ако имате лист хартия и молив, оставете подробна бележка на сигурно, сухо и видно място. Напишете кога сте тръгнали, накъде смятате да поемете, как ще пътувате (пеш, с лодка или кола), физическото ви състояние, сам ли сте или в група, както и провизиите, с които разполагате. Също така е добре да оставите знак със стрелка, сочеща посоката, в която сте поели. По земята можете да оставите редица от камъни или клонки, които да показват посоката на движението ви, както и да оставяте знаци с ножа си по кората на дърветата.

Когато спасителите пристигнат

Какво да направите, ако вашите сигнали наистина подействат? Да си мислите, че всички проблеми вече са свършили е голяма грешка. Ако ще бъдете спасен от въздухоплавателно средство, като например малък самолет или хеликоптер, трябва да премахнете от мястото за кацане всички предмети и растителност, които могат да попаднат във витлата или ротора. Понякога мястото, на което се намирате, може да не е подходящо за кацане на хеликоптер, така че спасителите могат да прибегнат до помоща на специално устройство, с което да ви вдигнат. Винаги следвайте инструкциите, които ще ви бъдат спуснати от тях!

Групово срещу Индивидуално оцеляване

Едно от предимствата на груповото оцеляване е, че разполагате с повече очи и уши, следящи за възможност за спасение, както и повече хора, които да привличат внимание, когато дойде моментът. Също така можете да построите повече и по-големи сигнални знаци и да ги разпръснете на по-голяма площ. Както при всеки един аспект на Оцеляването, така и при направата на сигнали, приспособимостта и изобретателността играят главна роля. Някои бедстващи са прекъсвали водопровод. Когато техниците са дошли да го поправят, изгубените са били спасени. Можете дори да подпалите цял малък остров. Може да изглежда вандалска постъпка, но яко трябва да избирате между това, и шанса да видите отново любимите си хора, кое бихте избрали?

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
52 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: