xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сигнали и сигнализация в екстремни ситуации – Втора част

| 52 Comments

Малък остров в пламъци

… Продължение от Първа част.

Сигнализиране с дрехи и парцали

Можете да привлечете внимание върху себе си, като носите ярки цветни дрехи, които да ви открояват от заобикалящата среда (флуоресциращото оранжево е най-добро). Ако няма риск те да бъдат намокрени или отнесени от вятъра, разпънете някои от тях върху близките храсти. Завържете яркооцветен парцал или дреха и върху убежището си.

Наземни сигнали

Когато сигнализирате със знаци по земята, изберете открито пространство, което може да бъде забелязано лесно от въздуха. Запомнете, че нещата изглеждат много по-малки, когато са погледнати от въздуха, така че размерът има значение. Правете всичко колкото се може по-голямо.

Земни сигнали

Оранжевите торби за смет, които е добре да вземете в комплекта си за оцеляване имат толкова много приложения. Те могат да се превърнат в отличен наземен сигнал, тъй като ярко контрастират със всяка една земна повърхност. Поставете ги разпънати на добре видимо место и ги затиснете добре с камъни, за да привлечете вниманието на преминаващите самолети.

SOS върху снегаАко нямате такива найлонови пликове, опитайте с оранжева или жълта предупредителна лента (използва се при отцепване на местопроизшествия и ремонтни дейности), алуминиево фолио или какъвто и да е ярък и отражаващ светлината материал. Можете да напишете SOS или HELP, тъй като са международно разпознаваеми думи, но това ще изисква повече усилия. Ако нямате материалите или енергията да го направите, едно голямо V или X може да свърши същата работа.

Ако в екипировката си нямате нищо, което да се превърне в традиционен сигнал, можете да използвате естествени материали за да привлечете внимание върху себе си. Използвайте камъни, трупи, храсти, морски водорасли или клони, оформени в думи, стрелки или каквито и да било други подходящи знаци. Ако нямате под ръка нито един от тези материали, все още можете да изготвите сигнализация, като разчистите или изгорите тревите, храстите и другите покриващи земята материали, или дори да отъпчете снега.

Сигнализиране при инциденти с превозни средства

В някои случаи ситуацията на оцеляване може да включва и превозно средство (лека кола, снегомобил, самолет или лодка). Вашето превозно средство е голямо и биещо на очи, така че ще привлече внимание. Останете със него, ако смятате, че спасителните екипи са на път към Вас. Ако успеете да превърнете превозното средство в убежище, това ще е още по-добре. Така то вече ще изпълнява две функции.

Като допълнение можете да ползвате части от превозното средство за да привлечете внимание. Подредете ги така, че да се набиват на очи. Светлините и звуковата сигнализация на машината също са мощно средство за привличане на внимание. Ако свалите гумите на колата (или имате резервна), добавете ги към сигналният огън. Горящата гума изпуска гъст, черен дим. Горенето на гуми не е от най-екологичните възможни решения, но когато е въпрос на живот и смърт, това няма никакво значение. Целта ви е да оцелеете. Когато това стане, може да се посветите на някоя природозащитна кауза, за да „изкупите греха си“. 🙂
Маслата и горивата също са подходящи за произвеждането на много дим, особено когато напоите парцали с тях.

Звукови сигнали

Въпреки че звуковите сигнали не са ефективни при сигнализирането на самолети, те се справят добре при сигнализирането на наземните спасителни екипи и случайните преминаващи. Дори ако не сте сигурни че някой ви търси, няма да ви навреди ако създавате колкото се може повече шум. Един звуков сигнал, който не работи добре сред Дивото е вашият глас. Той не може да достигне достатъчно далеч. Сигналната свирка е едно много добро решение, а може би и най-доброто откъм финансова страна. Тя може да бъде чута на повече от 2 км разстояние.

Изстрелите с ловно или бойно оръжие също могат да се чуят на голямо разстояние, но трябва да прецените за какво е по-добре да употребите патроните – за други цели, свързани с оцеляването, или за евентуалният шанс някой да ви чуе.

Без значение какъв тип звуков сигнал ще използвате, международният сигнал за бедствие може да ви бъде полезен. Независимо дали удряте един в друг два метални съда, свирите със свирка или сирена, повтаряйте сигналите в групи по три, разделени от по-продължителна пауза. Това означава, че се нуждаете от помощ.

Технологични сигнали

EPIRBЗа разлика от насочените сигнали, които за да са ефективни трябва да бъдат видени или чути от някой, който се намира точно във вашият район, технологичните сигнали прехвърлят вашето съобщение на огромни разстояния. Ако има място в оцеляването, където технологията се справя най-добре, то това е в сигнализацията. Мобилните телефони, сателитните телефони, двупосочните радиостанции и персоналните радио-маяци са спасили живота на безброй бедстващи приключенци.

ELTАварийните радио-маяци, показващи местоположението ви (EPIRB – Emergency PositionIndicating Radio Beacons), аварийните предаватели (ELT – Emergency Locator Transmitters) и персоналните радио-маяци (PLB – Personal Locator Beacons) – всички влизат в класа на устройствата, познати като „проследяващи предаватели“. Тяхната фунция е да изпращат сигнал за бедствие, който да помогне на спасителните екипи да локализират вашата позиция почти моментално. EPIRB обикновено сигнализират за морски инциденти, ELT – авиационни аварии, а PLB са за персонално ползване.

Въпреки че основната идея при тези устройства е да бъдете спасен в рамките на 24 часа от активацията им, на практика нещата не стоят точно така. Особено в развиващите се нации. Там е много вероятно никой да не следи сигналите, изпратени от вашето устройство, или пък да ги улови, но да не знае какво точно представлява.

SPOT Сателитен комуникатор

За пръв път произведен от SPOT Inc., този сателитен комуникатор е едно от най-великите технологични иновации, навлезли през последните години в света на ентусиастите-пътешественици и „оцеляващите“.

SPOTSPOT е джобно устройство, което изпълнява фунцкията на предавател на сигнал за бедствие, като PLB, но той върши и много повече – изпраща еднопосочно текстово или е-мейл съобщение. SPOT може да изпрати предварително въведено съобщение за бедствие (заедно със точните ви GPS координати) до списък от 10 въведени адреса за контакт, всеки от който ще може да прочете съобщението ви на своя телефон или компютър. Също така той ги инфромира за вашето местоположение (посредством Google Maps). Може дори да позволи на вашето семейство или приятели да следят вашето напредване по маршрута, използвайки Google Maps. Ако се нуждаете спешно от помощ – натиснете бутона „911“, който ще информира местните спасителни служби.

Клетъчни и сателитни телефони

Клетъчният ви телефон ще изпраща информация за вашето местоположение, дори ако няма обхват в околността, затова го задръжте включен колко се може по-дълго време. Текстовите съобщения (SMS) могат да се изпратят от много по-голямо разстояние, отколкото телефонът ви може да показва, тъй като те използват различен сигнал.

Преди няколко години сателитните телефони бяха огромни, тежаха цял тон и имаха съмнително покритие. След различни технологични иновации, днес те вече са по-евтини и по-компактни. Техният недостатък е обаче, че имат ограничен живот на батерията.

На път

Ако решите да напуснете вашето аварийно убежище или мястото на инцидента, от особена важност е да оставите колкото се може повече информация на спасителните екипи, които евентуално ви търсят. Ако имате лист хартия и молив, оставете подробна бележка на сигурно, сухо и видно място. Напишете кога сте тръгнали, накъде смятате да поемете, как ще пътувате (пеш, с лодка или кола), физическото ви състояние, сам ли сте или в група, както и провизиите, с които разполагате. Също така е добре да оставите знак със стрелка, сочеща посоката, в която сте поели. По земята можете да оставите редица от камъни или клонки, които да показват посоката на движението ви, както и да оставяте знаци с ножа си по кората на дърветата.

Когато спасителите пристигнат

Какво да направите, ако вашите сигнали наистина подействат? Да си мислите, че всички проблеми вече са свършили е голяма грешка. Ако ще бъдете спасен от въздухоплавателно средство, като например малък самолет или хеликоптер, трябва да премахнете от мястото за кацане всички предмети и растителност, които могат да попаднат във витлата или ротора. Понякога мястото, на което се намирате, може да не е подходящо за кацане на хеликоптер, така че спасителите могат да прибегнат до помоща на специално устройство, с което да ви вдигнат. Винаги следвайте инструкциите, които ще ви бъдат спуснати от тях!

Групово срещу Индивидуално оцеляване

Едно от предимствата на груповото оцеляване е, че разполагате с повече очи и уши, следящи за възможност за спасение, както и повече хора, които да привличат внимание, когато дойде моментът. Също така можете да построите повече и по-големи сигнални знаци и да ги разпръснете на по-голяма площ. Както при всеки един аспект на Оцеляването, така и при направата на сигнали, приспособимостта и изобретателността играят главна роля. Някои бедстващи са прекъсвали водопровод. Когато техниците са дошли да го поправят, изгубените са били спасени. Можете дори да подпалите цял малък остров. Може да изглежда вандалска постъпка, но яко трябва да избирате между това, и шанса да видите отново любимите си хора, кое бихте избрали?

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
52 Comments

 1. http://vbox7.com/play:db204631
  Нещо такова направих и си го сложих в раницата… естествено не толкова голямо руло, но просто като го пробвах щях да побеснея от кеф…

 2. Стояне, трета част на темата ще има ли? Ясно се вижда, че е доста обширна тема за разговор и всички ще се радваме много на получената информация 🙂

  • @Plamen: Трета част не съм мислил да има. Засегнах основите на този аспект от Оцеляването, така че това смятам за достатъчно. Ако напиша нещо по същата тема в бъдеще, то ще са само частни случаи и методи.

 3. Във ВВС на Р България се ползва масово Р 855 М която работи на честота 121.5 MHz. Има спътници които покриват земята на 90 % и приемат /работят на тази честота /.Тази чест. е авариен родио-канал и се ползва от всички страни…. Р855 М има три режима на работа : тон , прием, предаване. Това позволява да се свържаш с прелитащ самолет или въртолет които са в обхват на Р855М но не те търсят в момента, а също и със спасителнита група ако има такава…..Обхвата не го коментирам ,но е достатъчен за територията на БГ.

 4. …..като размер и тегло е малка. Събира се във STR8 и тежи 0.400г. Към нея има и батерия която е 0.500г.и има същите размери…. / теглото е условно/. Аз имам такава Р станция но нямам батерия /вече/. А ги правят в Никопол????

 5. Идеята да се прекъсне водопровод за да дойде помощ ми се вижда доста трудничка освен ако не попаднем на открит участък и използваме експлозив(понеже сме уж кротки любители на природата няма как да стане) може и да открием някой спирателен кран но обикновено са се погрижили някой да не си играе с тези неща.Много по -лесно е да изключим някой трафопост-казвам го защото съм на ти професионално с тези неща но обикновения оцеляващ е по-добре да не се приближава много до тези съоръжения .Колкото до тези примери с по-големите палежи за привличане на внимание не бих ги препоръчвал защото само малка промяна посоката на вятъра за секунди може да обърне огъня срещу нас.Най-рационална ми изглежда препоръката непременно да оставяме съобщение на спасителите ако сме напуснали мястото на катастрофата и да напишем бележка(такава възможност трябва да сме предвидили в комплекта за оцеляване) а в нея да отбележим -дата ,час ,колко човека сме(възраст ,пол) и в какво здравословно състояние както и за къде сме тръгнали и да окажем със знаци посоката.

  • @Георги Георгиев: Прекъсването на водопровода не е просто идея, а реална случка, дадена за пример. Явно има начини, щом са успели хората. Трафопост наистина има начини да се изключи и с почти никакъв риск (примерно натрупвате голяма камара дърва под централното табло и ги подпалвате 🙂 ).

   Примерът с големите палежи всъщност е за подпалване на малък остров – разбирай парченце суша, заобиколено с вода, но не нещо като Крит примерно (може в река или по крайбрежието на морето или някое езеро). Идеята е огънят да е едновременно и голям, и контролиран. Да подпалиш гората наистина би било безумие. Много са се изпекли така. Никого не бих посъветвал да го прави.

 6. @Матеев

  доколкото съм запознат в България за гражданска употреба са свободни само 2-3 честотни обхвата. Всъщност в момента се сещам само 2 – 27 Mhz в СВ обхват и 446 Mhz в УКВ обхват. И то при изрични ограничения по отношение на самите апарати – за PMR 446, например това са неразглобяема антена и не повече от 0.5 Wt мощност.

  Използването на цитираната от Вас радиостанция (щом като работи на честота запазена за военните) със сигурност представлява сериозно нарушение на законите на Република България, поради което не го препоръчвам на никого.

 7. Георги е прав за радио-честотния спектър. Въпреки, че ако става въпрос наистина за оцеляване, човек би ползвал тази възможност като крайна.

 8. гега поразходи се из vboxa и ще намериш много по-малка и цветна димка цвета си избираш сам и се прави със калиев нитрат ,но не испорвам силитрата баща ми като е бил военен са използвали силитра

 9. До Георги…..
  Това са честотите , които се ползват от радиолюбителите….Те са в метровия и УКВ
  160М е 1810-1880 KHz
  80M e 3500-3800 KHz ( в някои американски книги се води 75М)
  40M e 7000-7100 KHz ( ще се разшири до 7200 съвсем скоро )
  30M e 10100-10150 KHz
  20M e 14000-14350 KHz
  17М е 18068-18168 KHz
  15M e 21000-21450 KHz
  12M e 24890-24990 KHz
  10M e 28000-29700 KHz

  Дотук са стандартните КВ обхвати с разрешените честоти за LZ.
  В някой страни се ползва 60М обхват или 5,2 – 5,4 МHz. но засега ние само слушаме. Същото се отнася и за 136 КHz.
  На УКВ:

  6M e 50087,5-50187,5 KHz
  2M e 144-146 MHz
  70cm e 430-440 MHz
  23cm e 1240-1300 MHz
  5cm e 5650-5850 MHz
  3cm e 10000-10500 MHz

  LZ e позивна за България. А честота 121.5 MHz не е на военните, а е международна честота за бедствия на суша и море, и се ползва при неотложна неовходимост. Дано не се налага….

 10. Към Георги Николов – След като ме спасят от гладуване и мизерстване могат много сериозно да ми се сърдят, че съм им навлязъл в честотата. За разлика от „обикновенните радиолюбители“, които ако попаднат на сигнал за помощ обаче военните току виж се усетили и взели, че те спасили. Така че мярката хич не ми се вижда крайна.

 11. @Матеев,

  нямам претенциите да съм специалист, и затова съм написал в началото на пост-а си „доколкото съм запознат“. Ако трябва да се конкретизирам, цитираните от мен честоти май са единствените свободни да които можеш да предаваш без да имаш радиолюбителски лиценз. Тези които ти си посочил наистина са за гражданска употреба, но при наличието на съответната тапия, а май че и самият апарат трябва да мине за одобрение през КРС. То затова е сложено ограничението за неразглобяемата антена и максималната мощност на предавателя при тези 2 честоти. Щото и с половин ват мощност при подходяща антена пак мога да направя доста поразии из ефира.

  @ Молекулярен Биолог – ако приемем теоретично че предаваш на честотата на някой радиомаяк, и заради теб в близката планина се е разпльокал пътнически самолет с N на брой пътници на борда, май гладуването и мизерстването ще са ти последна грижа 🙂 И това съвсем не е преувеличение, една немалка част от продаваните уж свободно у нас радиостанции, всъщност са директен внос от Щатите и изполват аварийните честоти на БДЖ. Този факт разбира се удобно е премълчаван от продавачите в магазините.

  И в заключение – не искам да се заяждам или да стряскам никой – ползането на забранените честоти е като карането без книжка – отговорноста си е лична.

 12. …..До Георги…
  За станциите внос от САЩ си абсолютно прав….Радиомаяците са строго определени и фиксирани честоти и координати, удобрени от ИКАО / международна авио инспекция/.Има радио карти за навигация по които се лети, а също и коридори/височини/ , които се следят от РВД /рък. въздушно движение/.

  …. персоналните радио-маяци (PLB – Personal Locator Beacons) са за предпочитане.

 13. PLB наистина са перфектното решение, но…. ако има структура и организация която да следи за тези сигнали, да ги насочва към походящите служби и да контролира реакцията им.

  Ако има доброволци съм склонен да прежаля една умерена сума за закупуването на такова устройство и да го изтестваме – колко време след активирането му ще е необходимо да се задейства какъвто и да е държавен орган (армия, полиция, ПСС, МИС и т.н.). Аз лично залагам на това че сигнал от подобно устройство няма да предизвика абсолютно никаква реакция у горните организации. Ако искате да заложим и по бутилка уиски, че да има спортен интерес 🙂

  @Матеев – учуди ме това което каза в един от по-горните ти постове – че авариен маяк използван от ВВС предава на отворена гражданска честота ?

 14. Уточнение:
  Преди много години в разгара на студената война СССР и САЩ имаха отделни системи за спътникова навигация1 и спасявяне 2, СССР -ИМАРСАТ1 -КОМАРСАТ2/ Р 855М -комар/ , а САЩ – ЛОРАН ,, С„ -1 -ДЕКА -2. После се разбраха и поставиха началото на GPS системата като обединиха навиг. спътници в една мрежа като запазиха честотите 121.5 MHz и 400 и някоя/не я зная точно/. Затова ВВС работят на нея при КАТАСТРОФИ И АВАРИИ иключително рядко до 1999г. – мания за секретност. Р 855М се включва автоматично при котапултиране на летеца и работи докато се приземи след което той я изключва ръчно . Намират го до час, БГ е малка . По сложно става в морето. Аз нямам спомен да се е налагало в море и на суша да е използвана за търсене но я има като оборудване в НАЗА / комплект за оцелявяне на летеца/кдйто се намира в катапултното кресло – седялата.

 15. …..гледах скоро яхтено оборудване , имаше такава станция от САЩ работеща на двата обхвата 121.5 и другия ….

 16. но възниква въпрос – има ли кой да стои тука и да слухти на тая честота.. наистина ще е интересно, ако са регламентирани за ползване такива устройства, да изтестваме едно 🙂 аз бих бил доброволец (разбирай ще се забия някъде в пущинака и ще чакам 🙂 )

  • То хубаво сте я замислили, ама знаете ли, че спасителна акция на ПСС ще ви струва минимум 500 лева. 🙂 Бедстващ-небедстващ, тест-нетест – сиренето с пари. 🙂 Така че както си чакаш в пущинака и току виж то дошли едни със жилетки във флуоресцентен цвят, извадят ти касовия апарат и… 🙂

 17. Стояне, ще ни струва 500 лева, ако приемем че ПСС дойде 🙂 Моята теза е че тези честоти в България никой не ги слуша (освен може би някой радиолюбител). Имам приятел в ПСС, трябва да се поинтересувам, но съм 99% сигурен какъв е отговора. Като цяло ПСС (извън големите ски курорти) в момента се крепи повече на ентусиазма на момчетата и момичетата, отколкото на някаква финансова или организационна помощ от държавата.

  • @Георги Николов: Ами ако все пак ПСС дойде? Ще трябва да си имате една сумичка наум. 🙂

   Иначе жалко, че ПСС се крепи повече на ентусиазъм, отколкото на държавна подкрепа. Много пъти съм си мислил, че би ми харесало да бъда планински спасител.

 18. @Матеев – дай координати на производителя на тези бийкъни в Никопол, да взема да купя един и да му направим тест.

 19. До 1990г. системата на работеше приблизително така: Геостационарните спът. покриват отделни територии с около 40% препокриване…На Земята изградени комуникационни центрове на територия пибл. 5000/5000км. Бългаия се покриваше от Одеса, центъра на дадения квадрат.При излъчване на сигнал ,,Бедствие“ той се приема от 1-3 спътника,които го предават на наземните си центрове автом. се определят координати и квадрата , време ,мощност на излъчване и др. , при нас Одеса. Ако бедствието е на море и е в наши или близко до нас води от Одеса се информира Морския спас. център Варна а също Констанца и Истанбул и се търси . Всичко това за около 10-15 мин. За суша – не го коментирам. Сега може би център на тел. 112 .
  Стоян е прав, за фалшива тревога такава глоба ще ти метнат ,че ще се чудиш как да оцеляваш в къщи….

 20. Планинска застраховка донякъде спасява финансово положението????….

 21. Е… пък може и да се инсценира да е като истинско, та да не ви друснат глобата. 🙂 Но при всички положения мисля, че ще има заплатена сума. Планинската застраховка мисля, че покрива само част от нея.

 22. Стандартната планинска застраховка покриваше май разходи до 1000 лева. Трябва да погледна моята в къщи…

  Има вариант да го проиграем „на сухо“. Мисля че мой приятел имаше доста познати в Карловската група на ПСС, така че ако се стигне до реални тестове можем да ги направим в техния район на действие, като предварително ги предупредим разбира се. Така че те ще си решат дали да излизат ако случайно вземе че цялата система сработи (аз лично продължавам да не го вярвам), могат пък да решат да си направят една полезна тренировка 🙂

  За момента по-големият проблем е как да се снабдим с работещ PLB на 121.5 MHz. Прегледах из нета, но намирам все някакви морски дето изглеждат доста тежки и непрактични за носене, а и отделно са по 350 евро 🙂 Ако Матеев даде инфо как можем да се свържем с реален производител на цитираната от него станция, съм склонен да си я купя и да я тестваме, стига да не е сума от порядъка на горните.

  Другия вариант е ако Матеев е склонен да предостави неговата станция – все ще и измислим някакво захранване.

  • А аз обещавам да опиша и публикувам всичко за идеята, подготовката, изпълнението и резултата от този тест! Ще бъде интересно! 🙂

 23. Р855М се прави някъде в Русия , не знам точно къде?. В google излиза инфо от руски автори. В Никопол се правеха батерии за БГ нужди / ввс/. Захранването е : -9.6 v /минус/.

 24. Ами вижте колко хора сме бе.. аз нямам възможности някакви, ама мога да отделя 20-30 лева.. ако и другите посъберат, пък ако и някой с повече финанси се включи :)..
  А тази честота 121.5, на нея на AM ли се излъчва? и само beacon или може и voice? и сигналите бедствие какво представляват като протокол? айде че ми стана интересна темата 🙂 :). ако те хване един спътник как ти определя координатите? че те и 3 да те хванат ебаси траяангулацията трябва да направят, че да те засекат.. докато при gpsите пресмятанията стават по време (до спътник) и координати (на спътник) тука как ще определят разстоянието? докато спътниците могат да си знаят собствените координати, нямат разстоянието (от теб до спътник, както при gps от устройство до спътник), могат да преценят само по мощноста на сигнала.. пък тя зависи даже от състоянието на времето и слънчевите изригвания… за морето сигурно е гот – там стига да те търсят в квадрат 10-10 или 20-20 км. ама как ще те намерят в град?

 25. @joy_boy – доколкото виждам от дадената от Матеев информация, тази станция може да работи в 2 режима – маяк (beacon) и двухсторонная связь (voice)

  @Матеев – според информация която получих от форума на офроудърите, оригиналното захранване на апарата е батерия „Прибой 2С“. Според същия човек, апарата спокойно можем да го захраним от стандартна 9 V батерия, ако спазим поляризацията на включване. Така че ако си навит, можем да си организираме един весел уикенд из Централен Балкан, в удобно за всички ни време ?

 26. @ Г. Николов- http://museum.radioscanner.ru/r_855/r_855.html Тук има снимка на батериите на които се вижда /при увеличение/ начина на свързване а също и тех. докунентация долу- с червено. Правих опит да я тегля но не успях. Не съм добър на компа. Правих опит да я запусна с изправител на 9 V -резултат ;0;. Твоя човек правил ли е опит? За уикенд съм навит нищо че съм на 52 г. / ако не Ви притеснява това/.

  • Матеев, ти сигурно успешно си изтеглил файла с инструкциите, но просто нямаш програмата, с която да го отвориш. Форматът е слабо-познат, нищо че руснаците много го обичат – .djvu.

   Ето ви самите инструкции -> ИЗТЕГЛИ.
   Ето и програмата, с която да ги отворите -> ИЗТЕГЛИ. Малко подсказка: пускате първо програмата (WinDjView….exe), след това от File->Open си отваряте и файла. 🙂

   Успех!

 27. Стояне – не го обичат просто руснаците, ползват го радиолюбители от всякакви националности 🙂

 28. @Матеев – човека не е правил опит, но съдейки от това което видя на снимките от схемата на захранването съвета е следния:

  Плюса в куплунг 3, минуса в 5. Между 4 и 2 има мостче – дават се накъсо. Плюса е маса, така че не е хубаво да допираме корпуса на батерията с този на станцията.

  Ако успееш да я подкараш – свиркай да стягаме раниците 🙂

 29. @Стояне – Благодаря много за помоща. Получи се….. сега мога да я разгледам подробно и да измисля нещо…. Има ли някой познати в Никопол , да направим опит да намерим батерия?….

  @ Г. Николов – Тези неща съм ги правил вече…. По описания начин?….. Ще пробвам пак…. дано се получи. Поздрави на всички!!!!!

  • @Матеев: Радвам се, че си успял да разгледаш файла. 🙂

   Жена ми (респективно родителите й) са от Никопол. Проблема обаче е, че завода за батерии май отдавна не работи. Ще разпитам, но мисля, че не може да се надяваме на нещо от там.

 30. @ Стоян,,, Дай Боже нещо да излезе, да стане?……

 31. Стояне, що не допълни към темата и FILL сигнализация. Макар и да е малко по-трудно запомняща се от стандартната система за сигнализиране с дреха или парцал.
  Също можеше и да вмъкнеш няколкото важни морзови кода или да копнеш таблицата от книгата на Уайзмън. Колкото до това че ПСС може да те изринат от снега и да ти връчат касово бонче, мисля да не коментирам. Никога не съм им се възхищавал, но ако 500 левчета е цената за живота ти, защо да не платиш. Както и ти сам беше казал в една тема, ПСС са спасявали мнозина изгуби ли се в гората и планината. И аз съм желал да работя нещо подобно на ПСС, но повече ме дърпа към по-обширното, гражданска защита. Имам и един въпрос към теб, случайно да знаеш дали в БГ. продават fire piston нa земни цени?

  • @J.M.: Не съм писал за по-сложни кодове за сигнализация, защото идеята ми беше да пиша за основните и по-прости неща, които всеки може да направи без проблем в случай на нужда. Аз лично в гимназията съм завършил курс за радист и накрая можех да предавам произволен текст със скорост 37-8 букви (или цифри) в минута. Знаех много добре кодовете на всички букви и цифри, както и общоприети съкращения. Сега обаче в акъла са ми останали само няколко букви, а за останалите не съм сигурен. С две думи – трудно се помни нещо такова, ако не ти влиза постоянно в работа. Който все пак има желание, ще си носи таблицата в екипировката – това е най-сигурният начин. 🙂

   За fire piston – в България на земни цени няма да намериш. Да не говорим, че търговците вероятно не са и чували за такова нещо. Принципно качествените и стилно изработени пистони дори в нормалните страни струват доста. Може да се пробваш да намериш нещо по-приемливо в ибей.

 32. Здравейте макар и малко късно тук може да се види как се прави fire piston :
  http://www.wonderhowto.com/how-to/video/how-to-make-your-own-fire-piston-222301/

 33. кажете от де да си зема радиостанции да са минимум 1 км обхват за не над 100 лв плс

 34. Здрасти бруюндер. Незнам дали не сме го коментирали вече.. Във големите вериги (технополис, техномаркет, метро) има двойки токита. Работят обхват наречен PMR/ПPersonal Mobile Radio/ (и честото някъде около 446 Mhz). Обхватът е предназначен за безплатно !без нужда от лицензии! ползване както за комерсиални така и за лични цели. Според екстрите с тях (handsfree, второ зарядно, док станция и тн) цените варират. но като цяло би трябвало да покриват еднакъв обхват (дават им 5-8км главно според това какво решат да напишат производителите). просто позволената мощ. за този тип радио комуникация е 0.5 W. Да вметна – законни са само в Европа (EU). Реално 5-8 км можеш да постигнеш с тях при пряка видимост.. инак ако терена (междо операторите) е много насечен, може да няма сигнал и на 50 метра.. но мисля, че това е което ще те устройва за под 100 лева (разбира се има модели доста по скъпи). А да вметна, аз си купих такива от една заложна къща за 20 лв. стари, но още бачкат без грешка.. дори батериите им са все още във форма 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.