xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сигнали и сигнализация в екстремни ситуации – Първа част

| 43 Comments

Сигнали и сигнализацияИронията на Оцеляването е в това, че независимо от всички планове, подготовки и умения, които сте научили за това, да останете живи сред Дивото, истинското ви желание всъщност е да се приберете у дома. Инструкторите по Оцеляване имат склонността да романтизират оцеляването, като ви учат на много отлични, понякога висши умения, които да ви помогнат да живеете възможно най-дълго в изолирани райони, но истината при една истинска ситуациа на оцеляване е, че ще сте изплашени, гладни, уморени и премръзнали. Ще искате просто да се измъкнете от този кошмар. Уменията за сигнализиране може да се окажат ключа към вашето скорошно завръщане у дома.

Водят се спорове кой аспект на Оцеляването трябва да е с основен приоритет, но може би най-правилното е веднага след като осигурите своята безопасност и вече сте подсигурили подслона си, следващата ви стъпка да е подготвите методите си за сигнализиране. Тъй като никога не можете да сте сигурни кога ще се появят евентуалните спасители, то трябва да сте готови да подадете сигнал по всяко едно време. Ще сте късметлии ако ви намерят бързо, но реално може да минат часове, дни и дори седмици, преди някой да забележи сигналът ви.

Сигнализиращите устройства се разделят основно на две категории: насочени сигнали, които трябва да бъдат видени или чути от преминаващите наблизо хора, и технологични сигнали, които изпращат информация за вашето местоположение и състояние към някой, който е на огромно разстояние от Вас.

Насочени сигнали

Насочени сигнали са тези сигнали, които трябва да бъдат видени или чути от целта (човек, който минава пеша, със самолет или лодка например), за да бъдат ефективни. Устройствата, които ги изпращат, могат да бъдат готови за експлоатация, както и такива, които трябва да си направите сами.

Ако използвате визуален сигнал, който трябва да бъде видян от преминаващ самолет, позиционирайте го на чисто и равно място, което се намира на възможно най-високият терен. Помнете, че ако бъдете забелязан от самолет, той най-вероятно няма незабавно да се приземи. Уверете се, че пилотът ви е забелязал. Това може да се разбере по действията му, които включват ниско летене, хвърляне на съобщение, поклащане на крилете на самолета или проблясване на светлините.
Независимо от това какъв по вид сигнализация изготвите, трябва да знаете как да го използвате, и това да стане в най-кратки срокове. Може да разполагате само със секунди, а пропуснатата възможност да струва животът ви.

Готови за използване сигнализиращи устройства

Готовите за използване сигнализиращи устройства са едни от най-практичните сред пустошта, защото те обикновено са продукт на някакъв вид технологична иновация. В комплекта ви за оцеляване трябва да се намира поне едно от тях.

Сигнално огледало (хелиограф)

Сигнално огледало (Хелиограф)Отблясъкът от сигналното огледало в ясен, слънчев ден може да бъде забелязан дори от около 80 км разстояние! Сигналното огледало може да бъде използвано и в облачни дни и на лунна светлина, но с по-малък обхват. Истинските сигнални огледала се произвеждат с малка дупка в средата, но всяко едно огледало или материал с добри отразяващи свойства (например парче метално фолио) може да бъде използвано със почти същият успех.

Застанете с лице към мишената и протегнете към нея ръката си така, че дланта да се намира точно под нея. С другата си ръка, държаща огледалото близо до лицето ви, насочете отразеният лъч светлина точно върху ръката си. Движете внимателно огледалото нагоре и надолу бързо. Заради обхвата на сигналното огледало, Вие ще можете да сигнализирате на всеки самолет, който можете да забележите, независимо от това колко далеч ви се струва той. Международно разпознаваемият сигнал SOS е три къси проблясвания, последвани от три по-дълги, които пак са последвани от три къси.

Основният принцип е, че колкото е по-голямо огледалото – толкова повече светлина то би отразило. Стъклените огледала отразяват светлината по-добре от който и да е друг материал, но също така са едни от най-лесно чупещите се. От друга страна, металните огледала (включително неръждаемата стомана) се драскат лесно и са податливи на корозиране, особено в присъствие на солена вода.

Използване на сигнално огледало с отвор за прицелване

Използване на сигнално огледало (хелиограф)1. За да използвате ефективно сигнално огледало с отвор за прицелване, дръжте го близо до лицето си. През дупката до лицето ви достига лъч светлина. Можете да го видите, защото този тип огледала са двустранно огледални.

2. През отвора виждате също така и своята мишена. Движете огледалцето така, че светлото петно от светлина върху лицето ви да попадне точно в дупката по средата, като следите и за това, мишената да е също в нейният център. Когато това стане може да сте сигурни, че отразеният от огледалото лъч осветява мишената.

Използване на сигнално огледало без отвор за прицелване.

Сигнализиране с обикновено огледало

1. Застанете срещу мишената и протегнете ръката към нея, като държите пръстите нагоре. Дръжте огледалото близо до лицето си и насочете светлинният лъч към пръстите си.

2. Движете внимателно огледалото нагоре и надолу бързо. Пръстите на ръката ви трябва да са точно под нивото на мишената.

3. Друг начин е да разтворите пръстите на ръката си така, че да се образува процеп, в който да „държите“ мишената. Осветявайки този процеп с отразеният лъч, вие ще сигнализирате успешно мишената.

Химични сигнали

Калиевият перманганат е пример за химикал, който може да бъде използван за направата на временен знак във водата, или малко по-траен такъв върху сняг (оцветява снега в пурпурно), който да сигнализира спасителните екипи.

Химични светлини

Някой компании произвеждат химични светлини, които да се използват в ситуации на оцеляване, но те не са особено ярки и обикновено не могат да бъдат видени на повече от миля разстояние. Химичните светлини се забелязват най-добре, когато са разпръснати в големи дъги или криви. Всички от тях имат ограничен срок на съхранение и действието им преминава бързо, след излагането им на въздух.

Сигнални ракети и „свещи“

Сигнални свещиСигналните ракети са ефективен начин за сигнализиране и са спасили живота на много хора по цял свят. Действието им обаче е кратко, затова ги използвайте само ако сте сигурни, че някой ще ги види.

Електрически светкавици

Нямат същия периметър на действие като този на сигналното огледало, но работят на същият принцип и са особено практични през нощта. Внимавайте да не прахосате зарядът на батериите. Няма нужда да присветвате със светкавицата през цялата нощ, покачени на накое дърво, ако наблизо няма никой, който да я забележи.

Сигнални лазериЛазерни фенерчета

Лазерните фенерчета са една стъпка по-напред от обикновените – с по-мощен, цветен и видим от далече лъч. Друго предимство на лазерните фенерчета е, че те са компактни и дълготрайни.

Сигнали, които можете да направите сами

Ако имате нещастието да се окажете без готови за използване сигнални устройства, все още съществуват няколко възможности, които да използвате. Те са също толкова ефективни като предходните, но изискват полагането на повече усилия и капризни спрямо ресурсите и условията на средата, в която се намирате.

Сигнален огън

Как да изготвите сигнален огън:

1. Започнете с изготвянето на тринога от три дървени стебла.

2. Ако имате излишно парче въже, оплетете го на известно разстояние от основата на триногата, за да направите платформа. Платформата може да се изготви и от по-тънки клонки и стебла. Върху нея натрупайте сухи, бързо горящи материали, като например брезова кора. Върху тях поставете произвеждащи пушек материали, като влажен мъх, гнило дърво, гума или пластмаса.

3. Запалете сигналният огън когато смятате, че самолетът или преминаващите наблизо други сухопътни или плавателни съдове могат да го забележат.

Сигнален огън на тринога

Дърво-факла

Сигнализиране с дърво-факлаТова е разновидност на сигналният огън, при която самотно стоящо дърво се запалва във вид на факла. Най-лесно се запалват мъртвите правостоящи дървета, но живите и зелени такива също мога да бъдат изполвани за същата цел, особено тези, които съдържат смола. Хартиените брези са много добри дървета-факли – тяхната тънка кора се запалва много лесно.
За да превърнете дърво в сигнален огън, поставете сухи клонки и треви върху ниските му клони и ги запалете. Пламъкът ще се движи нагоре и ще запали листата над него. Когато правите дърво-факла, избирайте такова, коет е самотностоящо и отдалечено от останалите дървета, за да не направите горски пожар!

Въпреки че сигналните огньове са най-често използваните начини за сигнализация, които можете да направите сами, съществуват и други ежедневни (обикновено неочаквано подходящи) предмети, които да използвате като сигнализация и да увеличите шансовете си да бъдете намерен.

Втора част »

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
43 Comments

  1. За стълбовете дим – в една от книгите на Ъ. Ситън Томпсън се изброява значението на различния брой стълбове дим – 1, 2, 3 и пр. Майта па е значението на 5 стълба дим – „Някой идиот се оптва да запали гората“… 🙂 🙂 😉

  2. Чета коментарите и си мисля, че твърде много се набляга на модерните устройства ( gps, маяци и т.н. ). Мисля си, че е най- добре да се наблегне върху подръчните начини за сигнализиране, тъй- като е много малко възможно когато сме в положение на да оцеляваме с нас ще има gps. Не знам, това е мое мнение 🙂

  3. Напълно съм съгласен с Пламен. Днес много се разчита на различни модерни джаджи – радиостанции, GPS, GSM, радиомаяци и др. Те обаче функционират с батерии, а може да нямаш резервни или те да бъдат изтощени, когато ти се наложи да сигнализираш. За целта от фирмата BCB ENGLAND са изобретили нещо много практично – навиващо се „килимче“ с фотоклетки. То може да се развие върху капака и гърба на раницата и при слънчево време за 8 до 12 часа да зареди 2 – 4 батерии. Обаче аз съм на мнение, че независимо от сложната и добра сигнална екипироска която имаме, трябва да разчитеме на прости и доказани от практиката методи и материали. Така например от вътрешната страна на капака на всеки Combat Survival Kit има нечупливо метално огледало за сигнализация. Специалните огледалца на BCB ENGLAND- хелиографи, за които споменах по-горе, също са направени от нечупливи материали – пластмасово тяло и лъскава метална повърхност. Димните сигнали също не са за „изхвърляне“. Винаги обаче трябва да знаем кога какъв димен сигнал да използваме. Той трябва да контрастира на околният фон. Така например зимно време, когато около нас всичко е бяло димът най-добре е да бъде черен. През топлите сезони е обротно – димът трябва да бъде бял.

  4. Не можах да си намеря метално огледалце за „хелиогреф“, та си купих от пазара евтино стъклено,което е сложено в пластмасови корици като на тефтерче.Изчегъртах от обратната страна в средата дупчица с диаметър около 2мм и – готово.Имам го живо и здраво от години.Е,не ми се е налагало да го ползвам по предназначение. Понякога нося ракетница към газовия си пистолет и няколко ракетки.И тях не съм ползвал.
    Но … вчера „сигнализирах“ със свирката си присъствието си,защото наоколо имаше побеснели ловци със скъпи джипове .

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.