xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Дървен примус“ (Индианска свещ, Шведски огън)

| 40 Comments

"Дървен примус" - В действие

Сега ще ви запозная с едно устройство, което е както находчиво и ефективно, така и лесно за изработване в полеви условия, дори и от аматьори. С негова помощ готвенето, отоплението и осветлението в пустошта са с една идея по-лесни.

Легендата е, че колонизатора Христофор Колумб е взаимствал това устройство, с което можеш както да си приготвиш храната, така и да се отопляваш или да си осветяваш пътя, от северноамериканските индианци. Оттам е получило и името си „индианска свещ“. В днешни дни е известно още като „дървен примус“, „шведски огън“, „финландска печка“ и т.н.

Това, което ще ви покажа в тази публикация, е изготвено от дърво с диаметър 8 см и дължина 10 см. Прави се за 15-тина минути и гори около 20-30, в зависимост от използваното дърво. Има добро КПД и може да кипне 2-3 литра вода. Много по-ефективни са „свещите“ с диаметър 12 см и дължина 18 см, както и тези с диаметър 15 см и дължина 30. Могат да се направят и по-големи. Идеята на този малък вариант е, да можете да го изготвите дори с помощта само на едно джобно ножче Викторинокс (за предпочитане от по-голямата серия, с трион)! Е, с такова ножче можете да направите и по-голям вариант на „примуса“, но тогава ще ви е по-трудно и неудобно.

Видът на дървото, от което ще направите „дървения примус“, няма особено значение, но има няколко неща, които трябва да помните. Смърча и бора много „пукат“ и разпръсват голямо количество искри, така че не са много подходящи, ако ще ги ползвате за готвене и отопление. Брезата гори добре и с горещ пламък, не „пука“, но пуши повечко, особено към края на горенето. Най-подходяща е сухата топола или трепетлика, която гори равномерно с безцветен пламък. Във всички случаи обаче, при изготвянето на „индианската свещ“ трябва да се използва по възможност най-сухото, но не гнило дърво.

В моя случай аз използвах парче сух бор, защото това беше най-сухото дърво, което ми попадна под ръка, а и обработката му щеше да е по-лесна.

Пропорциите на „свещта“ зависят от предполагаемото й приложение. Например за приготвяне на храна по-подходящо е късото, но дебело дърво. За осветяване – дългото и тънко, за да е по-удобно за носене. За отопление – дебело и дълго, тогава ще гори няколко часа.

Самият процес на изготвяне на „дървеният примус“ е доста прост:

Необходими са ни само парче дърво с подходящите размери, трион, евентуално по-голям нож, и парче тел.

Отрязваме парчето дърво с необходимата дължина. Ако нямате голям трион, можете да ползвате триона на джобното ви ножче „Викторинокс“, както и жичния трион от комплекта за оцеляване.

"Дървен примус" - Заготовката

Разцепваме трупчето наполовина, а след това всяко парче още на половина. Това става и без брадва, а с помощта на ножа ви, като чукате върху острието му с друго парче дърво. Разцепването на четири въобще не е задължително. Ако можете на по-малко – още по-добре. Колкото по-малко са цепнатините, толкова по-късно „свещта“ ще прогори и ще се разпадне именно по тези цепнатини. Но тъй като целта ни е да направим отверстие в сърцевината на трупчето, ще ви е по-трудно да го издълбаете в двете половинки, отколкото да отцепите ъглите на всяка четвъртинка.

"Дървен примус" - Разцепване на четвъртинки"Дървен примус" - Премахване на сърцевината"Дървен примус" - Отверстието

Премахваме сърцевината и на получените повърхности правим насечки с ножа, за да се получи това, което виждате на снимката. Така дървото ще се запали по-бързо.

"Дървен примус" - Насечки

Напасваме готовите четвъртинки от трупчето, като гледаме да прилегнат възможно най-плътно една към друга. Затягаме ги добре с парче тел. (Забравил съм да снимам завързването с телта, но пък ще го видите в клипа по-долу).

Напълваме отверстието с фини стърготини, които можем да направим като издялкаме парченцата дърво, останали ни след отцепването на сърцевината. Внимавайте обаче да не го натъпчете толкова плътно, че да прекъснете потока на въздуха в него, иначе ще ви е трудно да го запалите. Ако имате възможност, повдигнете „дървеният примус“ на два камъка или трупчета, за да има достатъчно пространство за притока на въздух. Ако нямате – то може предварително да изрежете в долната част на заготовката неголям отвор, който да играе ролята на въздуховод.

"Дървен примус" - Стърготини за запалване"Дървен примус" - Зареден и готов"Дървен примус" - Процеп за въздух

Вече можем да запалим „примуса“. Правилото, което трябва да запомните е, че ако го запалите откъм горният край на канала, то той ще гори по-дълго, но със по-слаб пламък. Ако го запалите отдолу – то ще изгори по-бързо, но пламъкът ще бъде по-силен. Самият процес на запалване не е съвсем лесен и трябва малко практика и навици, но със всеки следващ път ще се справяте все по-бързо.

"Дървен примус" - Горенето започва

Силата на пламъка на „дървеният примус“ може да се регулира чрез простото прекратяване на достъпа на въздух в долната му част. За приготвяне на храната е нужен пламък с височина 8-10 см. Ако използвате „свеща“ в ролята на факел, то можете без проблем да я държите в ръка дори силно горяща – дървото е добър топлоизолатор.

"Дървен примус" - В действие

При пълното прекъсване на достъпа на въздух в долният край, „примуса“ преминава в режим на интензивно тлеене, който е подходящ за притоплянето на вече готовата, но изстинала храна. Ако искате да го загасите – просто закривате едновременно и горният, и долният край на канала.

"Дървен примус" - СаморазрушаванеСлед 10-тина минути горене започва саморазрушаването на „свеща“. Тя прогаря в основата си и по цепнатините, направени при изготвянето й. Трябва да внимавате за този момент, за да не не се разпилее върху екипировката ви, която може да се намира в близост до нея.

Заснех целият процес на изготвяне на примуса, както и неговото действие в кратко клипче. Можете да го видите:

Надявам се всичко това да ви е било полезно, и да ви влезе в употреба някой ден!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!40 Comments

 1. Дали може да се използва нещо, което може да се намери в природата вместо тел?

 2. Може вместо тел да се използва кора от дърво,дива лоза или други увивни растения, но те ще изгорят по-бързо, а телта не гори.

 3. браво Стояне, това е интересно и ще го пробвам при първа възможност.. явно ще стане и без тел, щом да са го измислили индианците 🙂

 4. Поздравления Стояне,искрено се зарадвах на тази статия защото смятах да ти предложа да я включиш в блога си .У нас вероятно много малко знаят за този полезен и лесно изпълним „примус“.Може ,би защото я използва без да сготвиш нещо на нея а само за свещ не направи радиални канали отгоре които са необходими в такъв случай макар ,че могат да се използват и камъчета за повдигане на съда както и отдолу за въздух.Мислел съм си колко ли време може да се използва за готвене дебело парче отрязано от цял дънер с пробита голяма дупка без да се цепи дървото.Разбира се тази „печка“не може да се носи в раницата но може да е винаги готова в някое скрито местенце където все пак не е добре да се оставят ценни работи.

 5. И от мен поздравления..

 6. Браво ,Стояне!Чудесен материал!Честно казано не съм и предполагал ,че по този начин може човек да си направи средство с което не само да осветява , а и да го ползва за приготвяне на храна.

 7. Стояне, може ли да ми кажеш каква марка е твоят часовник?

 8. Наистина е много интересно как можеш да си направиш сам почти всичко използвайки материали, които се намират в природата и нож с трион.

 9. Поздравления това ми се струва доста практично

 10. Благодаря.

 11. Много хубав материал! 🙂
  Мисля си, че ако се използва естествена „корда“ (от кора, увивни растения или пресукани треви) преди употреба трябва добре да се намокри. Това би трябвало поне донякъде да забави прегарянето.

 12. или пък направо сурови тънки колонки.. но няма да може да се стегне чак толкоз много.. всъщност идеята на стягането е да не влиза въздух от страни а само отдолу, така ли?

 13. Много яко ,още тази събота и неделя ще го пробвам!

 14. Да, joy_boy… идеята на стягането е най-вече да се сведе до минимум загубата на тяга, породена от преминаването на въздух през цепнатините. Не по маловажна обаче е и осигуряването на компактност и стабилност на цялата конструкция. 🙂

 15. И аз мисля да го пробвам през уикенда :). после ще докоментирам 🙂

 16. Мисля ,че стягането с природни материали ще стане най-добре ако се използва предварително направен венец от пресни гъвкави клонки който да се набие около събраните части -както се набиват обръчите на буре.Може би ще е най-добре да са два на известно растояние един от друг.Това все пак ще изисква известен опит и сръчност но дори и простото увиване на няколко места с навлажнено лико би свършило работа.

 17. Георги:
  Още повече, че като са навлажнени и разкиснати би трябвало да влязат по лесно, а в процеса на горене като се сушат ще стягат..

 18. Срам, не срам, да попитам… за популярно четиво (по възможност на български) в електронен, или не, вид, където се описват различните типове дървесина, т.е. например как по кора или листа да познаем даден вид дърво. Надали има човек, който да не може да различи масовите плодни дървета, или дъб, бук, бор, смърч и т.н., но все пак усещам, че имам редица пропуски тук-там.

 19. Страхотен примус. Както винаги ни изненада с интересно попадение. Задължително ще се изпробва. Имам един въпрос относно ножа който използваш на клипа-заточването на острието по близо ли е до върха на острието, или така ми се струва.

 20. Допълнително, поздравления относно отличната изработка на клипа и добавянето на субтитрите. А за ножа питам, тъй като имам ножове от пакетиращи машини и си изработвам сам такива.

 21. Стояне Мора-та от къде си я закупи , и на каква цена ?

 22. А онлайн може ли да се поръча и ако може да ми дадеш директен линк към ножа , защото никаде не го намерих… само някакви кухненски ножове намирам за рязяне на месо , плодове и др.

 23. Здравей.
  Признавам че преди време направих заядлив коментар за „дървен примус“.
  Всичко в блога ти е супер, даже вече ползвам някой идеи.
  Всеки бърка.
  I’m sorry.

  • Няма проблем, bramgram! Аз също си признавам, че прибързах да се присмея над термина „дървен примус“. Ето, че все пак имало такова нещо. 🙂
   Радвам се, че блогът ми ти е харесал!

 24. Здравей Стояне, и на всички читатели на този блог, поздравления за което. Супер е!
  Отдавна търся това. Още веднъж поздравления!
  Първата книга която прочетох като дете преди 30 години е ,,Робинзон Крузо,, и май от тогава започнах да се интересувам от методи и средства за оцелявяне.
  А относно индианската свещ – супер е, но трябва да се прави от по меко дърво, чам или нещо такова, защото първият ми опит беше със бук и много трудно се разпали.
  Тези дни ще тествам и с други материали. Успех на всички!

 25. В една от сериите на Ray Mears (в Швеция) показва подобно нещо, което е от цяла цепеница и може да служи за готвене и топлене в по-големи мащаби
  ето линк :

 26. А Стояне гледах като твоя нож mor 2000 ЗА 50ЛВ ТОВА ЛИ МУ Е ЦЕНЕТА ИЛИ Е МЕНТЕ

 27. shadow Стоян го няма сега май , затова аз ще се опитам да ти отговоря. Mora 2000 можеш да си вземеш от този сайт http://www.stayaliveshop.com/ , аз си взех от там и съм доволен – оригинален е. Ето и един сайт по който да разпознаваш дали е менте или не – http://www.knifelife.ru/reviews_Mora2000.htm

 28. благодаря!

 29. вече си поръчах,дано да остана доволен

 30. Стояне виждам в клопчето, че използваш мултитул. Би ли казал какъв е? Ще се радвам ако подготвиш и статия за мултитуловете както тази за Викторинокс-а 🙂

  • Димитър Димитров, мултитулът ми е абсолютен китаец. Взех го… не помня вече… за десетина лева май, щото ми трябваха такива портативни клещи. 🙂 Иначе си заслужават тези на Leatherman и Gerber. Ако имам такъв скоро, може и да напиша нещо. 🙂

 31. Тях ги гледах – наистина са хубави, но и доста скъпи – за тези пари доста отделни инструменти ще си вземеш 😀 все пак тук в сайтовете видях пак нещо за 20 лв, но със заключване на остриетата. Иначе моя е за 8 лв, но трябва да внимавам когато работя с него – не че не върши работа де

 32. ako nimam tel, mojeli ken4e ot bira s nadup4eno dqno?

 33. ili gornata 4ast na ken4eto

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.