xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Дървен примус“ (Индианска свещ, Шведски огън)

| 40 Comments

"Дървен примус" - В действие

Сега ще ви запозная с едно устройство, което е както находчиво и ефективно, така и лесно за изработване в полеви условия, дори и от аматьори. С негова помощ готвенето, отоплението и осветлението в пустошта са с една идея по-лесни.

Легендата е, че колонизатора Христофор Колумб е взаимствал това устройство, с което можеш както да си приготвиш храната, така и да се отопляваш или да си осветяваш пътя, от северноамериканските индианци. Оттам е получило и името си „индианска свещ“. В днешни дни е известно още като „дървен примус“, „шведски огън“, „финландска печка“ и т.н.

Това, което ще ви покажа в тази публикация, е изготвено от дърво с диаметър 8 см и дължина 10 см. Прави се за 15-тина минути и гори около 20-30, в зависимост от използваното дърво. Има добро КПД и може да кипне 2-3 литра вода. Много по-ефективни са „свещите“ с диаметър 12 см и дължина 18 см, както и тези с диаметър 15 см и дължина 30. Могат да се направят и по-големи. Идеята на този малък вариант е, да можете да го изготвите дори с помощта само на едно джобно ножче Викторинокс (за предпочитане от по-голямата серия, с трион)! Е, с такова ножче можете да направите и по-голям вариант на „примуса“, но тогава ще ви е по-трудно и неудобно.

Видът на дървото, от което ще направите „дървения примус“, няма особено значение, но има няколко неща, които трябва да помните. Смърча и бора много „пукат“ и разпръсват голямо количество искри, така че не са много подходящи, ако ще ги ползвате за готвене и отопление. Брезата гори добре и с горещ пламък, не „пука“, но пуши повечко, особено към края на горенето. Най-подходяща е сухата топола или трепетлика, която гори равномерно с безцветен пламък. Във всички случаи обаче, при изготвянето на „индианската свещ“ трябва да се използва по възможност най-сухото, но не гнило дърво.

В моя случай аз използвах парче сух бор, защото това беше най-сухото дърво, което ми попадна под ръка, а и обработката му щеше да е по-лесна.

Пропорциите на „свещта“ зависят от предполагаемото й приложение. Например за приготвяне на храна по-подходящо е късото, но дебело дърво. За осветяване – дългото и тънко, за да е по-удобно за носене. За отопление – дебело и дълго, тогава ще гори няколко часа.

Самият процес на изготвяне на „дървеният примус“ е доста прост:

Необходими са ни само парче дърво с подходящите размери, трион, евентуално по-голям нож, и парче тел.

Отрязваме парчето дърво с необходимата дължина. Ако нямате голям трион, можете да ползвате триона на джобното ви ножче „Викторинокс“, както и жичния трион от комплекта за оцеляване.

"Дървен примус" - Заготовката

Разцепваме трупчето наполовина, а след това всяко парче още на половина. Това става и без брадва, а с помощта на ножа ви, като чукате върху острието му с друго парче дърво. Разцепването на четири въобще не е задължително. Ако можете на по-малко – още по-добре. Колкото по-малко са цепнатините, толкова по-късно „свещта“ ще прогори и ще се разпадне именно по тези цепнатини. Но тъй като целта ни е да направим отверстие в сърцевината на трупчето, ще ви е по-трудно да го издълбаете в двете половинки, отколкото да отцепите ъглите на всяка четвъртинка.

"Дървен примус" - Разцепване на четвъртинки"Дървен примус" - Премахване на сърцевината"Дървен примус" - Отверстието

Премахваме сърцевината и на получените повърхности правим насечки с ножа, за да се получи това, което виждате на снимката. Така дървото ще се запали по-бързо.

"Дървен примус" - Насечки

Напасваме готовите четвъртинки от трупчето, като гледаме да прилегнат възможно най-плътно една към друга. Затягаме ги добре с парче тел. (Забравил съм да снимам завързването с телта, но пък ще го видите в клипа по-долу).

Напълваме отверстието с фини стърготини, които можем да направим като издялкаме парченцата дърво, останали ни след отцепването на сърцевината. Внимавайте обаче да не го натъпчете толкова плътно, че да прекъснете потока на въздуха в него, иначе ще ви е трудно да го запалите. Ако имате възможност, повдигнете „дървеният примус“ на два камъка или трупчета, за да има достатъчно пространство за притока на въздух. Ако нямате – то може предварително да изрежете в долната част на заготовката неголям отвор, който да играе ролята на въздуховод.

"Дървен примус" - Стърготини за запалване"Дървен примус" - Зареден и готов"Дървен примус" - Процеп за въздух

Вече можем да запалим „примуса“. Правилото, което трябва да запомните е, че ако го запалите откъм горният край на канала, то той ще гори по-дълго, но със по-слаб пламък. Ако го запалите отдолу – то ще изгори по-бързо, но пламъкът ще бъде по-силен. Самият процес на запалване не е съвсем лесен и трябва малко практика и навици, но със всеки следващ път ще се справяте все по-бързо.

"Дървен примус" - Горенето започва

Силата на пламъка на „дървеният примус“ може да се регулира чрез простото прекратяване на достъпа на въздух в долната му част. За приготвяне на храната е нужен пламък с височина 8-10 см. Ако използвате „свеща“ в ролята на факел, то можете без проблем да я държите в ръка дори силно горяща – дървото е добър топлоизолатор.

"Дървен примус" - В действие

При пълното прекъсване на достъпа на въздух в долният край, „примуса“ преминава в режим на интензивно тлеене, който е подходящ за притоплянето на вече готовата, но изстинала храна. Ако искате да го загасите – просто закривате едновременно и горният, и долният край на канала.

"Дървен примус" - СаморазрушаванеСлед 10-тина минути горене започва саморазрушаването на „свеща“. Тя прогаря в основата си и по цепнатините, направени при изготвянето й. Трябва да внимавате за този момент, за да не не се разпилее върху екипировката ви, която може да се намира в близост до нея.

Заснех целият процес на изготвяне на примуса, както и неговото действие в кратко клипче. Можете да го видите:

Надявам се всичко това да ви е било полезно, и да ви влезе в употреба някой ден!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!40 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: