xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Нови категории в блога

| 46 Comments

Новите категории в блога.

Отдавна смятах, че натрупалата се информация в блога ми трябва да се въведе в някакъв ред, но след като това ми беше напомнено и от редовен читател – нямаше как да не седна и да го направя. 🙂

В началото блогът ми стартира като личен ежедневник, което си проличава и от първите публикации. После някак нещата следваха естествения си ход и блогът стана тематичен. Не ми пречи да публикувам пак неща извън темата му, но като цяло тя си остава Методи и умения за живот сред Дивото, Оцеляване, Пешеходен туризъм… абе нещо такова.

Проблемът обаче се появи от факта, че за всички публикации, свързани с основната тема, първоначално беше отредена само една категория в блога – „Екипировка / Survival“. Името и беше прекалено общо и в нея попадаха публикации от всички аспекти на Оцеляването, Уменията за живот в Дивото, Екипировка и какво ли още не. Това създаваше трудности при намирането само на публикациите свързани с точно определен аспект (например „Вода“).

Разбира се, че имаше търсачка, както и етикети, но те не бяха най-доброто решение, така че бях принуден да разбия категорията на подкатегории, всяка от която беше конкретно за всеки основен аспект в тази Наука.

Ето и новополучените подкатегории:

 • Вода
 • Времето
 • Експерти
 • Инструменти / Екипировка
 • Медицина / Първа помощ
 • Направи си сам
 • Облекло
 • Огън
 • Опасности
 • Подслон
 • Психология
 • Пътуване / Навигация
 • Сигнализация
 • Храна

Старата категория беше най-добре да изчезне, но трябваше да измисля име на новата. Нарекох я Бушкрафт. Това е чуждица, която мисля няма точен превод на български, а според мен е най-точното описание на нещата, за които пиша в блога си. Сбор е от две думи bush (шубрак, обширна област с девстени гори) и craft (умение, занаят, професия). Зад граница тя е активно използвана, когато се говори на тази тема. Survival е малко ограничаваща и неточна дума, с която да обобщя всичко, което публикувам тук. Все пак сред Природата може не само да се оцелява, а и да се живее! 🙂

Надявам се да съм ви улеснил с това решение!

46 Comments

 1. Не искам да влизам в безмислени спорове.
  Само една забележка – световноизвестния гуру (Рей Миърс) показва как се точат ножовете в БАЗОВ ЛАГЕР – примерно на някаква експедиция. На други места показва как се точи нож с подръчни средсва. 😉

 2. Момчета, гледам последните ни разговори и се плаша в каква посока тръгва всичко. Много се опасявам да не назреят конфликти в „свърталището“ ни. Обикновено така се получава във форумите. Не искам и тук да е така. Нали точно в тази тема заговорихме за „общност“, „организация“, „асоциация“…? Не това е начинът…

  Апелирам към проявяването на по-голяма сдържаност, разбиране и зачитане на мненията на другите. Разбира се, че всички сме различни, и че всеки има собствено мнение. Ако всички бяхме еднакви, знаехме и правехме нещата по един и същ начин, то щеше ли въобще да има какво да си говорим?! Много е лесно, както каза някой „да тръгнеш с рогата напред“. Въпроса е дали това е правилният начин.

  Примерно аз бях квалифициран като обикновен глупав природолюбител, което ме слага в една категория с огромно количество други, които дори не са и чували за нещата, за които аз пиша и практикувам. Е, аз сигурно си го заслужих, като седнах и написах набързо между две задачи коментар, който явно е засегнал въпросния човек. Така е винаги, когато прибързваш. В бързината си аз написах коментара така, че не беше съвсем ясно какво съм искал да кажа. В началото наистина се обръщах към J.M. защото исках да защитя всички, които може да се почувстват засегнати. Малко по надолу обаче (от частта за героите) говорех общо и слагах всички в тази група (първо себе си 🙂 ). Резултатът го видяхте. Ако бях продължил в същият дух, къде щеше да му излезе края?

  Бих ви препоръчал винаги, когато нещо в коментарите ви разгневи, да не бързате да надраскате набързо в яда си нещо. Станете, разходете се, премислете. Защото е нужен само един „хвърлен камък“ и сипея да тръгне надолу. Опитайте се да подхождате без злоба, дори да се почувствате лично засегнати. Накарайте опонента да се аргументира, да каже защо мисли така. Понякога нещата са съвсем различни.

  Hobo, казваш, че не си очаквал такова нещо от Black Wolf. И аз не очаквах големи и зрели хора да се джафкаме за глупости, но то се случва. Защо не го запита защо смята така? Да ти кажа честно, когато ми предложиха тия теми за българския „бушкрафтинг“, аз също много се замислих какви точно традиции имаме в това. Не отричам, че има разни умения и похвати, които дядовците ни са използвали, но те наистина не са много по-различни от това, което се е ползвало и в други части на Европа и света. Цялостното ни отношение към Дивото наитина някак отдавна е изчезнало. Пак казвам, че това е мое мнение и никого не карам да го приема.

  Също така е дразнещо за останалите четящи, когато някой започне да твърди, че само той е прозрял истината, а всички останали са заблудени и са се „прекарали“. Много е важно да не караш другия да се почувства подценен и глупав, когато чете коментарите ти. Всеки има своята собствена истина, до която е стигнал по метода проба-грешка и си я отстоява.

  Естествените материи може и да са добри и да са вършили работа в едни по-стари времена, но сега пък има нови, които също не са за изхвърляне. Аз също съм привърженик на материите Polartec и GoreTex. Вълната може да е с добри качества, но не може да се мери с лекотата на полара. Да не говорим, че е прекалено тежка и в относителен обем топли по-малко от него. А когато се намокри пък тежи тон, като съхне много по-бавно от полиестера. Тънката мембрана на горетекса ще ти спести това отвратително усещане. И не говоря за лъскавите шаренки продукти на ония фирми, дето искат майка си и баща си за едно якенце или панталон. Има военни продукти, които нито са скъпи, нито некачествени. Аз също съм за „качество на ниска цена“.

  Също така никога не подценявайте книгите и филмите. Важна е реалната ситуация, но още по-важно е да влезете в нея подготвен. Няма как да научите от собствен опит всичко, което експертите вече са написали в книгите. Ако очаквате да научите всичко от собственият си опит, може да заплатите прекалено висока цена (минават ми в акъла думи като хипотермия, измръзване и отровни растения).

  И всъщност кое те прави истински Сървайвър или Бушкрафтър. Реалната ситуация ли? Ако примерно аз утре отида някъде из Родопите, Стара планина или дай боже някое по-екзотично чуждоземно местенце и изкарам десетина дни само с два ножа и дрехите на гърба си, като междувременно си осигурявам и вода, и храна, и подслон и измина 100-150 км, това ще ме направи ли Сървайвър? Вероятно да, защото хората, които по Дискавъри се наричат Сървайвъри правят точно това. Еми мога да ви кажа със сигурност, че е по силите ми. Вижте как се променят нещата за 10 дни. А стотиците други, които съм прекарал в четене на книги, гледане на филми и „дялкане на пръчки на 3 км от вкъщи“, точно тези неща, които са ми дали възможност да го направя, стигат само за да бъда обикновен природолюбител?!

  С цялата тая дълга тирада исках да ви покажа само едно: материята е обширна и често доста относителна. Зачитайте другото мнение и се аргументирайте в споровете си. Ако един спор се води както трябва, в него ще се роди истината. В другите случаи просто ще се превърне в караница. И не бързайте. Знаете за „бързата кучка“. 🙂

  Сега персонални отговори:
  @J.M.: Никога не съм искал да звуча назидателно, просто така излезе всичко. Друго имах предвид. Предупреждения към читателите винаги съм правил, когато сметна че има някаква опасност в написаното. Можеш да четеш (или не четеш) блога ми когато поискаш и имаш възможност. Тук няма елемент на задължителност. 🙂 Разбирам всеки.

  @Hobo: Малка поправка – никога не ви цензурирам! 🙂 Трия само неща, които не са за тук. За форума – не знам… на мен лично не ми е нужен, но читателите може да са на друго мнение. Посещавах едни други форуми, които имаха раздел Оцеляване, но там нещата, както винаги във форумите (българските) се изродиха и като по правило замряха… Може пък в този случай да не е така! Нека другите решат. Аз мога само да подкрепям. 🙂

  Та това е в общи линии. Толкова дълго не пиша в повечето си публикации дори! 🙂 Добре е да спра, защото вероятно вече съм си донесъл много „поздравления“ и упреци в надменност и назидателност, но истината е, че само искам да ви посъветвам с най-добри намерения.

  Поздрави на всички четящи! Благодаря ви, че сте тук!

 3. Ъъъм, момчета, нещо не разбрах какво делиме тук ? Да не са обявили конкурс „Бушкрафтър на годината“ и тук да е мястото да си споделим предизборните платформи ?

  Нека и аз да дам „моите 20 стотинки“ към разговора:

  Аз не съм сървайвъл, бушкрафтър, оцеляващ и т.н. Аз съм прост турист. Чета този блог, защото мога да споделя идеи/знания с хора имащи сходни интереси като моите, и най вече – да черпя полезна информация от тях. Нито искам да натрапвам на някой моите разбирания за туризъм, нито искам някой да ми натрапва неговите – и това се получаваше, поне досега. Без да искам да взимам страна в спора – нека да не отричаме и оплюваме труда на Стоян. И аз не винаги съм съгласен с него, но това не пречи шапка да му свалям за редовното поддържане на този блог. Аз съм опитвал да поддържам блог – вярвайте ми, отнема страшно много време и усилия. Време и усилия, които Стоян може да посвети на семейството си например. Така че още веднъж призовавам – нека ценим чуждия труд !

 4. Както ти сам каза Стояне, които пише коментар, го пише от своя гледна точка. Ако твоите разбирания за това което правиш са едно, аз ги виждам друго. Разбира се съм съгласен с накои от методите ти на и за действие в дадени моменти.
  Към някои теми не съм хумористично настроен и едно от тях е оцеляването. Аз съм от тея хора които виждат в това нещо важно, а не просто преживяване на ръба. Това с дялкането на пръчки го забрави, беше тъпа обусновка, хубаво е човек да практикува нещо и още по-хубаво е то да му харесва. Това че можеш да оцелееш някъде, не ме кара да се комплексирам, точно обратното, радвам се че ти можеш. Също нека напиша, че които се е почувствал засегнат от някой мой коментар нека да си напиши доводите и причините.

 5. Здравейте .Преди 15-20 години обичах да обикалям около града по горите и сега пак искам лека полека да си възвърна навиците .Още повече работата ми е такава че много се застоявам на място и чувствам вече липсата на движение .
  Знам че няма да започна дълги преходи ,нито веднага ще започна да си купувам екипировка ,но искам да питам за едно нещо което не видях тук .Искам да питам за раниците .Предолагам че най-обикновенна ученическа може да ми свърши работа .
  Но ако може да напишете тук вие какво ползвате примерно за разходка от 1 ден .
  Забравих да се представя : Митко ,от Балчик съм .

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: