xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Идея за поставка за съдовете върху джобният спиртен примус

| 52 Comments

Джобен примус - Поставка

Спомняте ли си джобният спиртен примус, за чиято изработка писах преди време в блога си? Тогава много хора го харесаха и си го направиха. Това, над което много от тях умуваха, беше поставката, върху която евентуално ще се готви или притопля дадената храна. Ето един лесен и бърз за изработване вариант, който ми хрумна.

За целта не се нуждаете от нищо повече от една кутия. Същата като тия, от които направихте примуса. Изрязвате горната част (с отвора за пиене) точно до мястото, където стесняването преминава в цилиндър. Премахвате и ламарината, която затваря гърлото.

Джобен примус - Поставка

Изрязаният ръб леко подгъвате, за да се получи по-голяма здравина, а и ръбът да не реже.

По стените на поставката пробивате дупки, защото има вероятност ако целият и горен отвор бъде запушен от съда отгоре, под нея да се натрупат пари и налягане, което да доведе до леко „избухване“ на примуса. (Не се плашете, повече ще прилича на кихане! 🙂 )

Джобен примус - Поставка

Необходимостта от тия дупки прозрях по време на първият тест на поставката. Избухване нямаше, а по-скоро нещо като трепване на пламъка, но вероятността си остава. С помощта на дупките ще изравняват евентуално повишилото се налягане, за да може примуса да работи по-спокойно.

Ето примуса и поставката. Благодарение на това, че самите кутии са направени да си пасват идеално, ако са подредени една върху друга, поставката стои доста стабилно върху примуса. Поставя се върху него така, както е показано на снимката в началото на публикацията.

Джобен примус - Поставка

Едно клипче за онагледяване на упражнението:

Имам и една друга идея, но тя – друг път! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!52 Comments

 1. Направих същата стойка и я използвах само веднъж като сложих да заври около 700 мл вода. Като цяло тази стойка беше около 9 минути в действие. Въобще не се нито огъна нито почерня. Само малко пожълтя целият метал. Използваното гориво беше син спирт за горене от преди 20 години. А стойката както и примусчето ги направих от кутиики от тоник.

 2. За всички които се интересуват какви шишенца да използват за спирт ,най-горещо им препоръчвам пласмасовите шишенца от боята за коса.Те са много удобни по размер ,надежно се затварят и имат допълнително капаче на върха на запушалката ,която освен това е издължена и позволява много точно и лесно наливане и дозиране на течноста.Могат да имат и още много приложения(например за масльонка,за течни подправки и др.)За носене на допълнително количество гориво са удобни „пищовчетата“от концентрати които трябва да са надежно обозначени за да не изпие някой по погрешка отровния спирт за горене.Освен това металните им оригинални капачки бързо се прецакват при по-продължителна употреба и трябва да се заменят с пласмасови от кока кола(или качествени подобни).

 3. По отношение на опасността от обръщане, ХОББО, идеята на този спиртник е да се ползва сред природата, а не в къщи. А щом си сред природата, не виждам какъв е проблема да се изкопае подходяща дупка в която примуса да влезе малко над половината примерно (аоко е повече може да спрем притока на кислород)?

 4. Стояне много благодаря за тази статия направим примуса и той деиства. 🙂

 5. Ето и аз реших да си направя джобен спиртник, след като видях в блога на xenos описанието и начина на действие. Започнах с един кен от бира и поради недоглеждане в статията реших, че ще го направя само от една кутия.

  http://media.snimka.bg/7690/021635547.jpg

  Изрязах горната и долната част за спиртника съответно от горната и долната част на кенчето.

  http://media.snimka.bg/7690/021635548.jpg

  След това направих и междинната мембрана, като тук вложих молко творчество относно свързването, виждат се на снимката два прореза срещуположно, като лястовичи опашки, които идеално застопоряват лентата в „О“-образен пръстен.

  http://media.snimka.bg/7690/021635549.jpg

  Използвах само тези инструменти – стара руска ножица за ламарина и старо, но остро шило.

  http://media.snimka.bg/7690/021635550.jpg

  След сглобката по описаният от xenos начин, изрязах с ножицата две пластини от подцинкована ламарина, като ги оформих като поставка и направих прорези от долната страна, които да съотвествуват на горният ръб на кенчето. В средата на тези пластини срещуположно направих прорези, така че стойката да може да се сглобява и разглобява за пренасяне в „походно“ положение.

  http://media.snimka.bg/7690/021635551.jpg

  Ето и сглобената стойка как изглежда. Вижда се и измислената от мене капачка, която изрязах с ножицата от горното капаче на консерва от царевица. Поставям я в отвора на спиртника, след като вече е запален и по този начин се намалява излишното изпарение на спирт от средната част на уреда. След това се поставя и самата стойка върху спиртника, която много точно се „заклинва“ и от топлината се „затяга“ така че е много стабилна.

  http://media.snimka.bg/7690/021635552.jpg

  Спиртника е готов.

  http://media.snimka.bg/7690/021635554.jpg

  Ето го и в действие.

  http://media.snimka.bg/7690/021635555.jpg

  http://media.snimka.bg/7690/021635556.jpg

  Водата завира за не повече от 3.40 мин.

  Тук искам да обобщя, че поради недоглеждане в статията на xenos, направих спиртника от горна и долна част само на един кен, но се оказа, че и в този вид много добре гори и дори според мене относно стойката, поради по-острият горен ръб, по-добре може да се изработи , която както казах е много стабилна и след като спиртника изгасне с усилие я отстранявам от местото. Също така в разглобено състояние се побира идеално във вътрешността на спиртника и може да се пренася в такова състояние. Сега обмислям в какъв вид да съхранявам и пренасям и горивото, като идеята ми е да потърся здрав плик, който да пълня със спирт и да го съхранявам и пренасям в самият спиртник.

  А това е второ предложение за стойка.

  http://media.snimka.bg/7690/021635557-big.jpg

  За основата използвах стар рефлектор от крушката на фар на някакъв вид товарен автомобил, като овала на легенчето съвпадна точно с отвора на спиртника и по този начин затваря вътрешната част, предпазвайки спирта от ненужно изпарение. Този рефлектор има две крачета, които споих в кръглата решетка и допълнително – срещуположно споих още по една допълнителна опора. Самата решетка е от дъното на стара кошница от фритюрник.

  http://media.snimka.bg/7690/021635558-big.jpg

  Ето спирника в гото за експлоатация положение.

  http://media.snimka.bg/7690/021635560-big.jpg

  Това е примерен вариант за положението на дълбок съд върху поставката на спиртника – в случая касерола. Аз лично пробно изпържих две яйца в домашният тиган върху тази стойка на спиртника и всичко беше нормално. Спирта не беше свършил и горя още около 10 мин.

  http://media.snimka.bg/7690/021635561-big.jpg

  http://media.snimka.bg/7690/021635562-big.jpg

 6. Аз я направих тая стоика сложнах я когато примуса започна га гори като котлон (да излиза огън от напревените дупки) сложнах стойката и след няколко секунди огъня по дупките угасна и примуса гръмна (имам предвид че от дупките излезна много голямо налягане) и стоиката изхвъча на примуса му нямаше нищо но стоиката беше изкривена направих всичко както беше на снимките но незнам защо стана така.:)

 7. добра идея ще опитам

 8. Здр. Незнам до колко е опасно, но понеже не мога да се снабдя със спирт, аз лично използвам бензин. Сипвам около 2 капачки ( ха ха ха ) от безалкохолно -пълни с бензин.Огънят е много силен и подава наистина високи огнени езици, сипвам по-малко бензин-подчти същия огън, но само дето гори по-кратко.Да ви кажа честно ако готвя нещо със сигурност ще „ухае“на бензин. Четох някъде че може да се използва и антифриз?!

  А, да-мислих да запуша 1/4 от дупките-те са 16, но ме е страх да не се създаде високо налягане отвътре му…Иначе идеално си работи, незнам,може да ми е силно горивото за тва да е толкова голям пламъка.

  Искам да попитам тези дето са използвали спирт – когато гори отделя ли някаква миризма?И ако отделя силна ли е?Ами питам защото мисля да го използвам в пансиона, да си сварявам туй онуй. Благодаря предварително!

 9. Сащко спирта за горене (син или лилав) също отделя неприятна миризма (нарочно търсен ефект с добавки) и аз я намирам за силна. Може би с медицински спирт може би по-няма да се усеща.

 10. От къде мога да си взема само кан4е аз си имам манерка.Воини6ка е не6то което е по 6ироко т нея за да е компактно за носене и да се оформи комплект.

 11. Като човек, който само наднича в „бушкрафт“-та ( едно време му казваха „планински туризъм“ или „спортно ориентиране“ и все още по линията на горските стопанства се правят „туристически преходи“ … Стига отклонения! ), даже не и прохождащ в тази сфера, ми е неудобно да се обаждам с коментари. Обаче:

  1) И на мен ми изгоря поставката. Ползвах 90% медицински спирт. Иначе примуса се представи много добре! Това, обаче не е голяма трагедия. 🙂

  По важното е другото:

  2) „Медицинския спирт бил скъп, а спирта за горене – евтин!“ 🙂 Хора, вие няма да варите ракия на това примусче, че да цепвате ст’инката на няколко части. 🙂 От друга страна, като тръгнете „на преход“, нали трябва да си вземете и спирт в аптечката за всеки случай? Или какво: ще носите един съд със спирт за горене и един съд за първа помощ, ако се наложи промивка или дезинфекция? Нека хората, които са по-фенове на медицинската част, да не ми казват нещо от рода на: „Ама ти знаеш ли, колко е опасно да ползваш чист спирт?!?!“ ЗНАМ! Затова, нека да напомня, че за това има вода, която освен за пиене, в гората може да се ползва и за разреждане. 😉 Ако ви се види „опасно“, че не е дестилирана – има варианти: а) дестилирате си я; б) стоите си у дома. 🙂
  Медицинския спирт, че е скъп – скъп е. Обаче, 0,1 л. спирт в най-близката ми аптека е на цена левче! АМА ВИДИТЕ ЛИ, КОЛКО ЩЕ СЕ НАТОВАРИ БЮДЖЕТА!!! Освен това е в лека, нечуплива пластмасова опаковка. С едно такова шишенце, няколко пъти яйца ще си опържите в храсталака. 🙂

  Нека да говорим откровено: Ако нещо може да се ползва за повече от едно нещо, защо да се носят в гората няколко неща? 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.