xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Идея за поставка за съдовете върху джобният спиртен примус

| 52 Comments

Джобен примус - Поставка

Спомняте ли си джобният спиртен примус, за чиято изработка писах преди време в блога си? Тогава много хора го харесаха и си го направиха. Това, над което много от тях умуваха, беше поставката, върху която евентуално ще се готви или притопля дадената храна. Ето един лесен и бърз за изработване вариант, който ми хрумна.

За целта не се нуждаете от нищо повече от една кутия. Същата като тия, от които направихте примуса. Изрязвате горната част (с отвора за пиене) точно до мястото, където стесняването преминава в цилиндър. Премахвате и ламарината, която затваря гърлото.

Джобен примус - Поставка

Изрязаният ръб леко подгъвате, за да се получи по-голяма здравина, а и ръбът да не реже.

По стените на поставката пробивате дупки, защото има вероятност ако целият и горен отвор бъде запушен от съда отгоре, под нея да се натрупат пари и налягане, което да доведе до леко „избухване“ на примуса. (Не се плашете, повече ще прилича на кихане! 🙂 )

Джобен примус - Поставка

Необходимостта от тия дупки прозрях по време на първият тест на поставката. Избухване нямаше, а по-скоро нещо като трепване на пламъка, но вероятността си остава. С помощта на дупките ще изравняват евентуално повишилото се налягане, за да може примуса да работи по-спокойно.

Ето примуса и поставката. Благодарение на това, че самите кутии са направени да си пасват идеално, ако са подредени една върху друга, поставката стои доста стабилно върху примуса. Поставя се върху него така, както е показано на снимката в началото на публикацията.

Джобен примус - Поставка

Едно клипче за онагледяване на упражнението:

Имам и една друга идея, но тя – друг път! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!52 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: