xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Ърнест Томсън Ситън – „Ловци в Северните гори“

| 6 Comments

Ловци в Северните гори - КорицаПрочетох книгата на Ърнест Томсън Ситън „Ловци в Северните гори“. Една увлекателна история, написана с детайлност и разбиране от един от основателите на Скаутското движение в Америка.

Още една от книгите, които ви препоръчвам да прочетете! Без да се усетите ще сте го направили на един дъх! 🙂

Оригиналът на книгата се нарича „Rolf in the Woods“ и е издадена през далечната 1911 година. На български е издадена през 1968 под заглавието „Ловци в Северните гори“.

Началната страница на "Rolf in the Woods"В нея се проследява историята на момче на име Ролф, което решава да избяга от робския труд при своите роднини, и присъединявайки се към опитния самотен индианец Куонаб и кучето му Скукъм заминава на север за да усвои изкуството на лова и живота сред Дивата природа.

С изключително познание автора пише за древните умения, индианската култура, навиците и поведението на животните, изкуството на лова с лък или пушка, поставянето на капани, следотърсачество, изготвяне на различни неща от подръчни материали, направа на лъкове, стрели, снегоходки, горски къщи, кану, приготвяне на храна и т.н. и т.н. Всичко това вплетено в интересната линия на историята и всекидневния живот на двамата ловци.

Рисунка от книгата "Ловци в Северните гори"Немалка част от книгата е посветена и на битките на Америка с Великобритания, които се водят по същото време. Ролф и Куонаб са разузнавачи и вестоносци. В тази им роля от изключителна помощ са им уменията, които са усвоили в горите.

Книгата наистина е увлекателна, както предполагам и някои други на Ситън, които съм си набелязал (като например „Двама млади диваци“). Предполагам ще ви е интересно да научите и нещо повече за самият автор. Ето:

Ърнест Томпсън Ситън

Ърнест Томсън Ситън (14 Август 1860 – 23 Октомври 1946) е шотландски канадец (и натурализиран американски гражданин), който става известен автор, познавач на дивата природа и един от основателите на Скаутското движение в Америка. Той е силно повлиян от Лорд Бейдън-Пауъл , основателя на Скаутизма. Едни от най-известните му книги, посветени на скаутизма са „The Birch Bark Roll“ (Свитък брезова кора)и  „The Boy Scout Handbook“ (Наръчник на Бой Скаута). Той е отговорен за силното навлизане на културата на американските индианци в Американската Бой Скаутска асоциация.

Младежки години

Роден е с името Ърнест Ивън Томсън в Южен Шийлдс, Англия в шотландско семейство. Емигрират в Канада през 1866 година. По-голямата част от детството си прекарва в Торонто. Като младеж той се оттегля в горите за да описва и изучава животните, като начин да избегне своят агресивен баща. Печели стипендия за Изкуство в Кралската Академия в Лондон, Англия.

По-късно се отрича от баща си и сменя името си на Ърнест Томсън Ситън. Смята, че Ситън е важно име в бащината линия на родословието му. Очарован е от вълците докато работи като натуралист в Манитоба. Става успешен писател, художник и натуралист и се премества в Ню Йорк за да продължи кариерата си. По-късно заживява в Уиндигъл (Wyndygoul) в имот, който построява в Кос Коб (Cos Cob), част от Грийнуич, Кънектикът.

Основава „Woodcraft Indians“ през 1902 и кани местните младежи да се присъединят към него. Историите му се превръщат в поредица от статии, написани за „Ladies Home Journal“ и събрани в „The Birch Bark Roll“ на Woodcraft Indians през 1906.

Сетън със своите момчета

Ситън се е женил два пъти. Първият му брак е с Грейс Галатин (Grace Gallatin). Единствената им дъщеря, Ан, се ражда през 1904 и умира през 1990 година. Ан, която по-късно сменя малкото си име, става автор на исторически и биографически новели, които се превръщат в бестселъри. Ърнест и Грейс се развеждат през 1935 и той скоро след това се жени за Джулия М. Бътрий (Julia M. Buttree). Тя пише собствени и съавторски трудове с Ърнест. Те нямат собствени деца, но осиновяват едно момиченце.

Скаутизъм

Сетън при индианцитеСитън среща основателя на Скаутското движение, Лорд Бейдън-Пауъл, през 1906 година. Бейдън-Пауъл е прочел книгата на Ситън „Свитък брезова кора“, и е силно заинтригуван от нея. Двамата се срещат и обменят идеи. Бейдън-Пауъл основава международното Скаутско движение, а Ситън става един от основателите на Американските Бой Скаути (Boy Scouts of America (BSA)). Той е и първият му Главен Скаут. Неговата млада организация „Woodcraft Indians“, заедно с YMCA и „Sons of Daniel Boone“ на Дениъл Картър Бърд, се обединяват и основават организацията „Американски Бой Скаути„. Работата на Ситън и Бърд са в по-голяма си част основата на Традиционното Скаутско Движение.

Сетън вече поостарялСитън е Главен Скаут на BSA от 1910 до 1915 година и неговата работа в голяма част е отговорна за навлизането на индианската култура в движението. Въпреки това той има съществени персонални и философски противоречия с Бърд и Джеймс Е. Уест (James E. West).

Като допълнение към споровете относно съдържанието на допълненията на Ситън към „Наръчника на Бой Скаутите“ (Boy Scout Handbook), назрява и конфликт и около избирателните права на съпругата му Грейс и нейното Британско гражданство. Конфликтът за гражданството нараства в известна степен и заради високото положение на Ситън в организацията и застъпникът на Федерацията Уест се опитва да наложи изискване главните й членове да бъдат Американски граждани. Ситън написва собственоръчно оставката си на 29 януари 1915, но не я представя в BSA до месец Май.

Творчество и зрялост

Рисунка на Сетън, изобразяваща елен КарибуСитън е от пионерите на модерната школа на писателите-анималисти. Най-популярната му творба е „Wild Animals I Have Known“ (Дивите животни, които познавам), написана през 1898 година, в която разказва за това, как убива вълкът Лобо. По-късно през 1903 година той е въвлечен в литературен дебат, станал известен под името „спорът за природните фалшификатори“ (Тhe Nature Fakers Controversy), след като Джон Бъроус (John Burroughs) публикува своята статия в „Atlantic Monthly“ в която атакува писателите на сантиментални истории с животни. Спорът продължава цели четири години и въвлича в себе си важни обществени и политически фигури на Америка, като например Президента Теодор Рузвелт.

През 1931 става гражданин на САЩ. Ситън се присъединява към творческото и литературно общество на Санта Фе от средата на 30-те до началото на 40-те години на миналия век.

Умира в Ситън Вилидж (Seton Village) в северен Ню Мексико на 86 годишна възраст. Сетън е кремиран в Албъкърки. През 1960 година, в чест на 100 годишнината от рождението му, и 350 годишнината на Санта Фе, неговата осиновена дъщеря Дий и внука му Ситън Котие (син на Аня), разпръсват пепелта му от самолет върху Ситън Вилидж.

Рисунка на земна катерицаPhilmont Scout Ranch построява „Seton Memorial Library and Museum“. Замъкът Ситън в Санта Фе, построен от него като последната му резиденция, подслонява много от неговите вещи. Опожарен е през 2005 година, но за щастие всичките му произведения, ръкописи, книги и т.н. са били предварително изнесени заради реставрационен ремонт.

„The Academy for the Love of Learning“, учебна организация в Санта Фе, стопанисва Замъка Ситън през 2003. Новият Академичен Център, открит през 2010, ще включва галерия и архив, в който ще са и произведенията и другите материали, включени в Seton Legacy Project.

Въпреки, че Ситън прекарва само детството си в Канада, той е на голяма почит там. Ситън парк е парк в Торонто, Канада. Първоначално през 1960 година мястото е предвидено за бъдещата Зоологическа градина на Торонто, но по-късно е използвана за направата на парк и дом на Научният център на Онтарио.

Трудове

 • Mammals of Manitoba (Бозайниците на Манитоба) -1886
 • Birds of Manitoba (Птиците на Манитоба), Foster (1891)
 • The Baron and the Wolves or Triumph of the Wolves (Баронът и Вълците, или Триумфът на Вълците)(1893)
 • How to Catch Wolves (Как да ловим вълци), Oneida Community (1894)
 • The Pursuit (Гонитбата)(1994-1895)
 • Studies in the Art Anatomy of Animals (Студии върху Арт Анатомия на животните), Macmillan (1896)
 • White Swan (Белият лебед)(1897)
 • Wild Animals I Have Known (Дивите животни, които познавам), Scribners (1898)
 • The Trail of the Sandhill Stag (Пътеката на елена от Сандхил), Scribners (1899)
 • Lobo, Rag, and Vixen (Лобо, Раг и Виксен), Scribners (1899)
 • The Wild Animal Play For Children (Musical), Doubleday & Curtis (1900)
 • The Biography of a Grizzly (Биографията на една Гризли), Century (1900)
 • Lobo (Лобо)(1900)
 • Ragylug (1900)
 • American Printing House For The Blind, Wild Animals I have Known (NY point system) (1900)
 • Pennsylvania Institution for the Blind Four Books In Braille: Lobo, Redruff, Raggylug, Vixen (1900)
 • Lives of the Hunted (Живота на преследваните), Scribners (1901)
 • Twelve Pictures of Wild Animals (Дванадесет илюстрации на диви животни) (no text) Scribners (1901)
 • Krag and Johnny Bear, Scribners (1902)
 • How to Play Indian (Как да бъдем като индианците), (1903)
 • Two Little Savages (Двама млади диваци), Doubleday (1903)
 • How to Make a Real Indian Teepee (Как да направим истинско индианско типи), Curtis (1903)
 • How Boys Can Form a Band of Indians (Как момчета могат да формират банда индианци), Curtis (1903)
 • The Red Book (Червената книга)(1904)
 • Monarch, The Big Bear of Tallac (Монарх, Голямата мечка от Талак), Scribners (1904)
 • Woodmyth and Fable (Горски митове и басни), Century (1905)
 • Animal Heroes (Животни-герои), Scribners (1905)
 • The Birch Bark Roll of the Woodcraft Indians (Свитък брезова кора) (1906)
 • The Natural History of the Ten Commandments, Scribners (1907)
 • Fauna of Manitoba (Фауна на Манитоба), British Assoc. Handbook (1909)
 • Biography of a Silver Fox (Биография на Сребърната лисица), Century (1909)
 • Life-Histories of Northern Animals (Истории от живота на северните животни) (2 Volumes), Scribners (1909)
 • BSA: A Handbook of Woodcraft, Scouting, and Life-craft, Including General Sir Baden-Powell’s Scouting for Boys. Doubleday and Page for the Boy Scouts of America (1910)
 • The Forester’s Manual, Doubleday (1910)
 • The Arctic Prairies : a Canoe-Journey of 2,000 Miles in Search of the Caribou; B at Project Gutenberg , Scribners (1911)
 • Rolf In The Woods (Ловци в северните гори), Doubleday (Dedicated to the Boy Scouts of America). Note: Full text is available on-line, thanks to Ted Soldan and the holders of the copyright. (1911)
 • The Book of Woodcraft and Indian Lore, Doubleday (1912)
 • The Red Lodge, private printing of 100 copies (1912)
 • Wild Animals at Home, Doubleday (1913)
 • The Slum Cat, Constable (London) (1915)
 • Legend of the White Reindeer, Constable (London) (1915)
 • The Manual of the Woodcraft Indians (1915)
 • Wild Animal Ways, Doubleday (1916)
 • Woodcraft Manual for Girls (1916)
 • The Preacher of Cedar Mountain, Doubleday (1917)
 • Woodcraft Manual for Boys; the Sixteenth Birch Bark Roll by Ernest Thompson Seton. Published for the Woodcraft League of America, Garden City, N.Y., Doubleday, Page & Company, 1917. 441 pp., illus. and music. (1917)
 • The Woodcraft Manual for Boys; the Seventeenth Birch Bark Roll by Ernest Thompson Seton. Published for the Woodcraft League of America, Inc. Garden City, New York Doubleday, Page & Company, 441 pp. Illus. and music. (1918)
 • The Woodcraft Manual for Girls; the Eighteenth Birch Bark Roll, Published for the Woodcraft League of America, Inc. Garden City, New York, Doubleday, Page & Company, 424 pp. Illus. and music. (1918)
 • Sign Talk of the Indians, Doubleday (1918)
 • The Laws and Honors of the Little Lodge of Woodcraft., 8 vo. Published at Cheyenne, Wyo. August. 4th edition. (1919)
 • The Brownie Wigwam; The Rules of the Brownies. Fun outdoors for boys and girls under 11 years of age. Woodcraft League of America, N. Y. 8 vo., 7 pp. 5th edition, the first being part of the Birch Bark Roll for 1906 (1921)
 • The Buffalo Wind (1921)
 • Woodland Tales (1921)
 • The Book of Woodcraft (1921)
 • The Book of Woodcraft and Indian Lore; Doubleday, Page & Co., 590 pp. More than 500 drawings by the author; 3rd edition of the 1912 issue, enlarged by the inclusion of „The Foresters Manual.“ (1922)
 • Bannertail: The Story of A Grey Squirrel, Scribners (1922)
 • Manual of the Brownies; Manual of the Brownies, the Little Lodge of the Woodcraft League of America. 6th edition. A pamphlet of 10 pp. Oct., New York. (1922)
 • The Ten Commandments in the Animal World, Doubleday (1923)
 • Animals, The Nature Library, Doubleday (Color Plates) (1926)
 • Lobo, Rag, and Vixen (The Scribner Series of School Reading), Scribners, 147 pp. (1927)
 • Old Silver Grizzly, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Raggylug and Other Stories, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Chink and Other Stories, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Foam The Razorback, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Johnny Bear and Other Stories, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Lobo and Other Stories, Hodder (London) (ca. 1927)
 • Animals Worth Knowing, (As Above), The Little Nature Library, Doubleday (No Color Plates) (1928)
 • 1925-1928 Lives of Game Animals (4 Volumes), Doubleday
 • Blazes on The Trail, Little Peegno Press (3 Pamphlets): Life Craft or Woodcraft; Rise of the Woodcraft Indians; Spartans of the West (1928)
 • Krag, The Kootenay Ram and Other Stories, University of London Press (1929)
 • Katug the snow child (1929)
 • Billy the Dog That Made Good, Hodder (London) (1930)
 • Cute Coyote and Other Stories, Hodder (London) (1930)
 • Lobo, Bingo, The Pacing Mustang (1930)
 • Famous Animal Stories (1932)
 • Animals Worth Knowing (1934)
 • Johnny Bear, Lobo and Other Stories, (Modern Standard Authors) Scribners (1935)
 • The Gospel of the Redman, with Julia Seton, Doubleday (1936)
 • Biography of An Arctic Fox, Appleton-Century (1937)
 • Great Historic Animals, Scribners (1937)
 • Mainly About Wolves (Same as above), Methuen (London) (1937)
 • Pictographs of the Old Southwest, with other authors, Cedar Rapids (1937)
 • Buffalo Wind, Private printing of 200 (1938)
 • Trail and Camp-Fire Stories (1940)
 • Trail of an Artist-Naturalist: The Autobiography of Ernest Thompson Seton, Scribners (1940)
 • Santanna, The Hero Dog of France, Limited printing of 500 copies with 300 autographed, Phoenix Press (1945)
 • The Best of Ernest Thompson Seton (1949)
 • Ernest Thompson Seton’s America; Selections of the writings of the artist-naturalist. New York: Devin-Adair Co. 413 pages Edited with an intro by Farida A. Wiley (1954)
 • Animal Tracks and Hunter Signs (1958)
 • The Gospel of the Redman; with Julia M. Seton, Santa Fe NM; Seton Village (1958)
 • The Worlds of Ernest Thompson Seton. (Edited, with introduction and commentary, by John G. Samson). New York: Knopf. 204 pp. (1976)

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
6 Comments

 1. Книгата „Ловци в северните гори“ на адаша ми Ъ. Томсън Ситън (от индианците той получава името Черния Вълк ;-)) ми беше една от любимите през ученическите ми години. И сега понякога си чета от нея…

 2. Преди години прочетох една книга ‘На лов в тайгата“. Става въпрос за един чех или поляк не помня вече, който отива на почивка в необятната руска тайга. От там пише разкази.

 3. Има и една друга книга която съм препрочитал много пъти „Цар риба“ руска е. Пак са разкази и накрая има няколко стиха в разказите. Автор е Виктор Астатиев годинана издаване 1979. Който я намери рибар-приключенец 🙂 ще му хареса.

 4. Здравейте,
  искам да оптравя една молба. Стояне, Миро, бихте ли могли да споделите книгите („Ловци…“ и „На лов в тайгата“) с широката публика? Такива стари книги не се намират толкова лесно. Сканирането изискава скенер, а не всеки има, но е възможно да се преснимат с цифров фотоапарат и след това файловете да минат през Fine Reader. Ако не друг, то аз ще съм много благодарен. 🙂

  • Ев, имам и скенер, имам и Fine Reader. Едно нещо нямам обаче – време… 🙁 А сканирането на книгата страница по страница и след това правилно разчитане и доизкусуряване във Файн Рийдъра изисква доста свободно такова.

   Друг е въпроса и с евентуални авторски права, въпреки че за книги, издадени преди толкова време едва ли някой ще предявява такива. Все пак обаче мисля, че в регионалната ви библиотека е много вероятно да ги има. Просто потърсете. А и четенето на хартиено издание си е къде по-приятно. 🙂

 5. Pingback: Мокотауган: Историята на незаменимият инструмент за оцеляване на Горските Индианци – Част Втора | xenos::life

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.