xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Disclaimer

| 8 Comments

Ти... разбираш ли, че това са сериозни неща?

Да, да… наистина са сериозни неща тия, за които става дума тук! Не е зле да прочетете внимателно всичко!

Заради обвиненията на „експерти“ и напомняне от читатели, реших да направя нещо, което вероятно е трябвало да направя още когато блогът ми влезе в сегашната си тематика. Става въпрос за Правилата, Предупрежденията и Отказа от Юридическа отговорност, свързани с използването (особено неправилното!) на информацията, публикувана в него.

Както се уверих, блогът може да бъде четен от всякакви хора, които дори да са сравнително интелигентни, не са застраховани от вероятността да ме разберат грешно, и да не си дадат реална преценка за смисъла и сериозността на нещата, за които пиша тук. Е, точно заради такива недоразумения предпочитам да се презастраховам, че да отрежа с още една причините да ме нападат.

Най-общо ще кажа, че блогът ми съществува изцяло за удобство на хората, които се интересуват от тази информация, която е много оскъдна на родния ни език. Не е направен с цел гъделичкане на его, доказване на опит и умения, трупане на облаги или каквото там ви дойде на ум.

Блогът няма за цел да обезсмисля работата на различните инструктори и експерти, които биха ви взели  пари, за да ви научат на тези неща, и да ви ги покажат нагледно. Той просто ще ви помогне да вникнете малко по-дълбоко в нещата, както и вероятно ще ви покаже много други, които инструкторите ще ви спестят. При правилно разбиране, постоянство и практика тази информация би ви била от огромна полза.

Същата тази информация обаче, би могла да стане и опасна, ако се използва самоцелно, без предпазливост и вникване в същността на материята от хора, които нямат опит, подготовка и необходима екипировка. Като цяло мисля, че още не съм писал за чак такива животозастрашаващи техники, но знае ли човек. Току-виж някой изял отровното растение от снимката в блога, без да прочете, че то е отровен двойник и статията не била за ядливи, а именно за отровни растения. 😉 Хора всякакви…

Ето заради всичко това написах ето тия Правила, които все пак е добре да прочетете! Сложил съм линк към тях на видно място в блога, та да не стават недоразумения!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
8 Comments

 1. Хубаво е, че го казваш за да се застраховаш, но и малко плашещо звучи, не мислиш ли ?

  • По-добре е да стреснеш някого, отколкото да го преуспокоиш! 😉
   А и всичкото това е за наивничките. Който сериозно се интересува, знае как са нещата.

   • Аз напълно съм съгласен със Стоян,защото има хора които не дочитат нещата които пише и после като отидат в гората това което не са дочели го правят грешно и праваят глупости “например“:: застрашават живота си или околната среда и после друг им е виновен! Дано всички прочетат тази статя много внимателно !! 😉

 2. Според мен даже трябва да има нещо от сорта на като отвориш страницата бутон, с натискането на който да се съгласяваш с дисклаймера и тогава да се влиза.. ако искаш да е наистина нещо което ще те предпази. инак дали има нужда.. не съм мислил точно, но по скоро съм за – да се знае, че не е шега работа..

 3. Опаа… Ако продължим в същия ред на мисли на някой хора, би трябвало тогава да затворим и библиотеките, особено във вузовете, а учебниците по Химия и друга такава литература незабавно да се изгори, че………. там какви работи може да сътвори човек, мани, мани. Ама то и Физиката е много опасна и математиката. Аз предлагам да забраним от мерки за сигурност писмеността.
  Споко Стояне, на една хубава работа винаги ще се намерят някои критици да я оплюят. Но критиците обикновено са хора страдащи от доста пороци, няма да ги изброявам тук.

 4. Човече не знам какво става в блога ти, но аз лично изключително много се радвам че се стараеш да помогнеш на нас по-неуките!Защото ако трябваше да търся половината неща писани тук в друг сайт едва ли бих могъл да се оправя!!!Остави настрана недоволните, защото такива ще има винаги ;)Успех!

 5. Пич, с удоволствие чета блога ти. Наистина е необходимо да се пояснят тези неща, обаче единствено за твое успокоение.
  Убеден съм, че ако някой реши да се навре вдън гори тилилейски и да оцелява само с нещата, прочетени тук има нужда от съвсем друга помощ. В този смисъл, един здравомислещ и разумен човек прекрасно би разбрал рисковете, които крият описаните неща. И би прибягнал до тях единствено в ситуация на оцеляване. А тогава никога не би се опитал да ти търси отговорност, защото си опарил пръстчето или се подрискал от нещо си. Факта, че би бил жив след това ще го докаже.

 6. Стояне това е мъдар ход от твоя страна и е добре че си се сетил или някой те е подсетил, надявам се да си усмислил думите ми че има всякакви хора които посещават блога ти, което е добре и означава че има хора които се интересуват от преживяванията сред природата. На пръв поглед като видях клаузите ти , направо се замислих да не си си наел адвокат 🙂 . Макар да не съм писал от много време продължавам да ти чета трудовете и да не забравя ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ с двумесечни патерици 🙂 . Знаеш пътя който да вървиш и той се нарича – НАПРЕД.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.