xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Екипировка: Някои допълнения към зимното ми облекло

| коментара 44

Реших да спомена тук за някои от новите си придобивки относно облеклото за лошо време (най-вече зимно). Може пък да дам идеи на някого! 😉

Основният акцент в този подбор е думата „бюджет“. За беден любител-бушкрафтер като мен (с жена, дете и прочие 😉 ) това е много важна дума! Знам, че по магазините има и по-хубави неща, съответно и на умопомрачителни (за мен) цени, които вероятно доста хора ще ми посочат в коментарите, но аз тук съм се опитал да се сдобия с нещо качествено на ниска цена. Хич не ме интересуват модните марки, цветове и кройки. За мен е важна практичността и функционалността. Ще се радвам, ако се посочат по-качествени неща на по-ниски от тези цени, ама се съмнявам малко. 😉 Ако моето яке, което струва 40 лв топли също толкова, колкото някое за 300, какъв е смисъла последното да се коментира (или купува)?!

Не казвам, че посочените по-долу неща са най-добрият подбор! Вероятно някой ден ще започна едно по-едно да ги заменям с нещо по-добро, но като за начало смятам са добре. Защото нямам време да събирам пари и да чакам да си купя мечтаната или хвалена в специализираните форуми дрешка. Искам си екипировката сега, за да мога спокойно да се лутам из горите! 🙂

Както вече съм писал, облеклото за лошо и зимно време трябва да се състои минимум от три слоя: основен, среден и външен. Всеки от тях си има своето предназначение и свойства, за които можете да научите в посочената публикация. Смятам да разгледам нещата, които ще покажа по-долу, в същият ред – от основен, към външен слой.

Основен слой

––––––––––––––––––––-

WebTex XT Base Layer

Според производителя (WebTex), този основен слой те пази топъл през зимата и хладен през лятото. Характеристиките му са Бързопопиваща Система (Rapid Wicking System), която „изсмуква“ потта далеч от повърността на тялото, помагайки ви да останете сух и да се чувствате комфортно.

WebTex XT Base Layer - Основен слой. Блуза с дълъг ръкавWebTex XT Base Layer - Основен слой. КлинWebTex XT Base Layer - Основен слой

Направени са от материята „Smart Weave“ – една от най-новите сред високо-попиващите и меки полиестерни материи. Уникалната й конструкция увеличава контактната й повърхност, което ускорява попиването и отвеждането на потта далеч от повърхността на кожата. Това ограничава възможността за прегряване и изстиване при висока физическа активност. 100% полиестер. Цвят маслинено-зелен.

Моите впечатления: Наистина много лека и мека материя. Не я усещах, когато ги носех. Даже ми се струва, че така не усещах и триенето от другите дрехи, което преди беше неизбежно. Досега не съм носил основен слой и това е първият път, когато съм се чувствал толкова сух след активно движение, както и не усетих характерният хлад след като се заседиш на едно място с напоени от пот долни дрехи. Една забележка: за да сработи механизма на отвеждане на потта, трябва дрехата, която ще облечете над този основен слой, също да има водоотвеждащи свойства. В моя случай това беше блуза от вълна(30%) и акрил(60%).

Купих ги от e-bay. Цената на комплекта ми излезе към 50 лв.

Среден слой

––––––––––––––––––––-

Полар „Champion“

Плътен и качествен полар от известната марка. За Polartec материята предполагам всеки е чувал: потоотвеждащи свойства, бързо съхнене, лекота, топлина – това са основните му качества. Този тук е с приятен зелен цвят, който прекрасно се слива с горските цветове. Има висока яка, ластични ръкави и затягащ се около кръста с ластичен шнур.

Полар ChampionПолар ChampionПолар Champion - Етикета

Спечелих го на търг в e-bay, като цената му излезе някъде към 15-16 лева. А си беше като нов.

Моите впечатления: Доста топлещо за теглото и дебелината си облекло. Дори вятъра успява доста да спре. Бях с него при разходката ми из Русенски лом в края на декември. При събирането на материали за лагера и сеченето на дърва за огъня, нямаше как да не се поизпотя. Обаче не се чувствах мокър. Бях съблякъл якето си и бях останал по полара. Пипнах за всеки случай гърба му и се учудих, като усетих по повърността му кондензирала вода. А отвътре бях сух. Явно основният слой и вълнено-акрилната блуза отдолу си бяха свършили работата! 🙂

Имам и един поларен клин от почти същата материя, ама син, но забравих да го снимам. 😉

Военен клин с подплата от старите облекла на Българската армия

Тоя клин си го бях купил от една разпродажба на стари военни дрехи и оборудване преди година някъде. Хареса ми, че има практичен дизайн и подплата. Джобове има доста, както и специални гайки за поставяне на нож на бедрото, или на подбедрицата (Мората ми идеално пасва там с канията, която не може да изпадне, заради специално закопчаване за ухото й). Подплатата е на копчета и може да се маха.

Зимен военен клин (БА)Зимен военен клин (БА)

Цената му беше някъде около 10-тина лева, не помня вече.

Моите наблюдения: Практичен и удобен, чувстваш се свободно като го носиш. Топли. На снимките е малко петносан, защото преди да го снимам не бях го изпрал след последната разходка. 😉 Само не ми хареса как си загуби цвета още след първото пране. Доста избледня и се появиха някакви по-светли линии там, където се е прегънал плата. Ако намеря някоя текстилна боя, може и да го пооправя ама… Материята е 100% памук, което не е съвсем добре – лесно се мокри, но пък като за среден слой в сухо време е достатъчно добър.

Военно двулицево термо-яке

Това е двулицево термо-яке използвано в Английската армия. Проектирано е за конфликта в Афганистан. Тествано е в Норвегия при -42 градуса, като е носено заедно с други слоеве дрехи. Представило се е отлично. Цвета от едната страна е маслинено-зелен, а от другата – пустинно-пясъчен.

Военно двустранно термо-якеВоенно двустранно термо-яке

Материята е Pertex Rip Stop. Изолацията е от синтетични влакна. Има 4 джоба за ръцете (по 2 от всяка страна), затварящи се с ципове. Ципът за откопчаване също е двустранен. Ластично затваряне на ръкавите. Високата яка и отвора около кръста може да се затягат с ластичен шнур.

Леко, ветроустойчиво, топло дори като е влажно (запазва 80% от изолационните си свойства дори когато е съвсем мокро!). Бързо съхнещо и дишащо. Има собствен калъф, който позволява чувствително смаляване на обема и лесно опаковане с останалия багаж.

Спечелих го на търг в ebay и ми излезе с доставката на цена около 40 лв.

Моите впечатления: Доста практично яке. Много топло за теглото и размерите си. При компресия драстично намалява обема си, който много бързо се възвръща след като отново се освободи. Якето буквално „се напомпва“ с въздух от само-себе си. А въздухът знаем, е най-добрата изолация. Външната материя е доста тъничка, така че якето е направено да се носи задължително като среден слой, т.е. над него трябва да имате нещо по-износоустойчиво и плътно. Е можете да си го носите ако не смятате, че ще ви се налага да се търкаляте и завирате из шубраците. 😉

Носих го заедно с други дрехи при -7 градуса – не ми е било студено. Най-ми харесва обаче факта, че може да заеме изключително малко място в раницата, така че е добро презастраховане ако не знаете дали времето няма да захладнее изведнъж. Може да си го носите за всеки случай. Това яке по принцип е в комплект със панталони от същата материя. По финансови причини не си купих и тях, но ще изчакам лятото, когато цените им паднат, и ще си взема задължително и тях. Ако си легна в спалният чувал с тези дрехи, все едно съм се завил с още един такъв. 🙂

Балаклава

Това е всъщност един вид шапка, която доста скиори и служили в казармата познават. Викало му се Балаклава. Покрива цялото лице. Тази тук е от 100% Акрил – мека и бързосъхнеща материя, която е устойчива на износване и не се разнищва лесно.

Балаклава

Идеална за студено и ветровито време. Полезна е и като спите на открито в спалният си чувал при минусови температури. 😉

Мисля, че си я взех за около 6-7 лева пак от ebay.

Външен слой

––––––––––––––––––––-

GoreTex яке и панталон от Английската армия („British Army“ Soldier 95 GoreTex Jacket and Trousers)

Леки, лесни за опаковане и подръжка яке и панталони от небезизвестната материя GoreTex. Ветроустойчиви, водонепроницаеми. Използват се в специалните части: SAS, Royal Marines и Paratroupers. Натовски стандарт.

Военно яке от GoreTexВоенно яке от GoreTexВоенно яке от GoreTex

Якето е с качулка, цип, който може да се отваря както отгоре-надолу, така и отдолу-нагоре. Има допълнителен цип за лесен достъп до вътрешното яке (защото това е само външен слой, обличащ се при необходимост.) Качулката се прибира в яката. Ръкавите се затягат с помощта на велкро лепенки. Около кръста се затяга с еластичен шнур. Джобове по якето няма, а по панталоните има само отвори за ръцете, които съвпадат с джобовете на долният панталон.

Военни панталони от GoreTexВоенни панталони от GoreTexВоенно яке от GoreTex

Крачолите на панталоните освен затягащите велкро лепенки, които затварят долният им край, имат и страничен цип, който значително увеличава отвора на крачола, за да могат панталоните да се обуят или събуят без да се свалят обувките.

Комплекта ми излезе около 65 лв. Едва ли може да се намери нещо по-евтино с подобно качество.

Моите впечатления: Още не съм носил това яке и панталон в реална ситуация, затова не мога да изкажа конкретни впечатления. Обличал съм ги – стоят добре. Взех ги малко по-големички от моя размер, защото се предполага, че ще ги нося върху останалите дрехи, и то през зимата. Иначе пък сгънати прилежно заемат много малко място, и мога да ги нося в раницата без да губя особено много ценен обем.

Зимни ръкавици (British Army Arctic Mittens)

Дебели зимни ръкавици, използвани в Английската армия. Водят ги даже арктически! Подсилени са с кордура. Имат показалец, който може да се използва при стрелба или по-прецизни работи.

Арктически военни ръкавици Арктически военни ръкавици Арктически военни ръкавици

Изолацията им е от полиестер. Затягат се около ръката с помощта на ластик. Имат си и ухо, което да се закачи към копчето на ръкава, за да не бъдат загубени, когато се свалят. Принципно към тях има допълнение – външни калъфи с марката Sealskinz, които са от горетекс и гумирани длани за по-голямо сцепление. Засега не са ми нужни обаче. По-нататък може.

Спечелих ги на търг в ebay за 99 цента, но с доставката ми излязоха около 9.50 лв. И китайски не мога да си взема тук на тази цена! 🙂

Моите впечатления: Не съм ги използвал още, но са доста топли, когато ги нахлузя.

Военни горетекс-кордура гети

Пак военно изпълнение! Бе то като се замисля, май имам почти цялата униформа на британската армия! 😆 Гетите са доста стабилни. Отвътре са с горетекс, което осигурява водоустойчивост а и така стават „дишащи. Отвън са с кордура – издръжливост на триене, тръни, бодли и т.н.

Военни гети от кордура и горетексВоенни гети от кордура и горетексВоенни гети от кордура и горетекс

Обтягащите ремъци, които минават под подметката са от метално жило, което предполага трудното износване при ходене по чакъл, кал и т.н. Горният и долният отвор се затягат с шнурове. Ципът е покрит с велкро лепенка, която в двата си края се закопчава с метални копчета.

Спечелих ги на търг в ebay и с доставката ми излязоха около 35 лв. При положение, че най-простите тук са на цена 20+…

Моите впечатления: Наистина изглеждат здрави. Като си ги сложа на краката се чувстват доста твърди, сякаш си с кори за футболисти. Не съм ги носил още в реална ситуация. Но скоро и това сигурно ще стане! 🙂

Равносметката: Всичките изброени дотук неща са ми стрували по-малко от 240 лева! На тази цена не можеш от тукашните магазини и едно хубаво яке да си купиш. Ако пък търсите и същото качество, тогава не знам.


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
44 коментара

 1. Супер – много готина подборка си си направил и то за 240 лева. В България само едно средно хубаво мембранно яке щеше да ти излезе толкова. Нядявам се нямаш против да изкопирам някои от покупките ти 🙂

  П.С. Един съвет – тъй като си изцяло камуфлиран, есенно време не е лошо да си носиш една светлоотразителна жилетка (от тези дето са задължителни за колите вече), и ако чуеш ловджии наблизо – веднага я навличай.

  • Копирай – нема страшно! Аз затова съм го написал всичко: за идея на останалите. 😉

   Колкото до жилетката – там където най-често ходя, ловците нямат право да припарват. 🙂 Винаги обаче остава проблема с бракониерите, които такива неща хич не ги интересува. Заради тях, а и за местата, където ходят и ловджии – смятам да ползвам свирката си, или да чукам с някоя сопа, докато се придвижвам сред дърветата. 🙂 Ама пък и не пречи нещо шаренко да си нося в някой джоб на раницата 🙂

 2. Гор-тексовото яке и панталони втора употреба ли са или така ми се струва ?

  • Да, горетексовото яке и панталони са втора употреба, както и ръкавиците, термо-якето, гетите и полара, но всичките са в отлично качество. Носени са вероятно само няколко пъти. Виж термо-якето имаше малък проблем – отпред на гърдите (около сърцето) външният тънък плат беше стопен с нещо горещо, и имаше дупка колкото орех. Само трябваше да я закърпя с някоя емблема 🙂 Изолацията не беше засегната.

 3. Ако все още не си го закърпил – недей !!! По добре залепи емблемата с моментно лепило, защото ако продупчиш мембраната или външната изолация – ще пропуска вода от там.

  • Ама то термо-якето няма мембрана и не е водоустойчиво! Външната материя е подобна на шушлек. То е направено да се носи под водоустойчива дреха. Шевовете са най-обикновенни и няма значение дали ще зашия дупката, или ще я залепя. 🙂

 4. А обуща? 😉

  • Читав обущък още не съм намерил, така че си карам с работните, за които съм споменавал вече. 😉 Може би до следващата зима с това ще се похваля (да се надяваме!). 🙂

 5. Ужас, хаха!Преди 2 зими си взех яке за 240 лв. от България, въпреки че е с 10 000мм воден стъл и че топли излкючително добре, не мога де не спомена че за тези пари ти си се сдобил с невероятно качествена стока!!!Все пак Гор-текс е една от най-добрите марки облекла.(Спомням си че един от старите ми ски костюми беше 2-ра ръка гор-текс и се справяше много добре докато не ми умаля:)

 6. Честито Стояне, за страхотните придобивки… 😉

  П.П. : За колко време пристигната до България. Поздрави!

  • Мерси, Shady!

   Те тия неща не са купувани наведнъж. От средата на миналото лято някъде съм почнал да ги издирвам едно по едно. 🙂
   Всички са купени от Англия и средният срок за пристигане беше около 4 дни, като най-бързите бяха за 2, а най-бавните – около 8.

 7. Здравей,
  поздравления за покупките. Може ли да дадеш съвет как да избираме продавачи от и-бей, ти имаш ли някаква определена тактика?

  • @djv: Правилото, по което аз се водя, когато купувам от ebay е просто: гледам човекът да е продал колкото се може повече неща, като положителният му фийдбек да не е паднал под 98%. Също така чета внимателно описанието на всяка стока. Самата система на ebay не позволява на продавачите да мамят, понеже това лесно се разбира и могат да последват санкции и дори изгонване. Нещо, което не е характерно (все още) за родните ни интернет аукциони. 🙂
   Освен това имаш и допълнителна защита, ако плащаш през PayPal. А, да… най-важното – продавачът трябва да е съгласен да изпрати стоката до България! 😉

 8. Бих искал да ти препоръчам една верига за дрехи втора употреба от Дания http://shmania.net/ (има ги из цяла България) .там можеш да си намериш и горетекс якета, base layer облекло, спални чували и тн.. Та от там си намерих кубинки от Датската армия (за 30 лв и са чисто-нови) .
  😉

 9. До Dip4ikov,

  Само да уточним – Gore Tex не е марка за облекла, а наименование на мембрана. А тази мембрана се използва от различните марки за продуктите им.

 10. А митата и ДДС-то? Сега свалиха сумата – май вече всичко над 15 евро обмитяват и слагат ДДС. Примерно на ножарския форум народа пропищя… 🙁

 11. Над 15 евро е за ДДС, а за митото мисля че все още си е над 150 евро. Имам усещането обаче че митниците нямат човешкият ресурс да се занимават със всички пратки, и удрят избирателно – т.е. всеки път трябва да се молиш да не изтеглиш късата клечка 🙂 На мен от нова година досега ми дойдоха 2 пратки от щатския Ebay, и двете ми ги доставиха на адреса без да ме търсят за ДДС ( и двете бяха на стойност над 15 евро). Сега чакам още една (часовник) да видим дали и там ще мина метър….

 12. До Dip4ikov,

  Само да уточним – Gore Tex не е марка за облекла, а наименование на мембрана. А тази мембрана се използва от различните марки за продуктите им.

  До OXYGEN:

  Знам, просто се обърках, мерси за поправката.(Написах го защото предположих че гор-текс са измислили тази материя и са я патентовали- съответно фирма, марка (може да се бъркам)).

 13. В практикер при работните дрехи има едни якета, също и комплекти долнище с горнище, които не пропускат вода (мисля, че са тип найлон) и с камуфлажен цвят . Какво ви е мнението за тях ? Някой купувал ли си е?

 14. Без да съм ги гледал, веднага мога да ти отговоря – ще запарват, и то много.

 15. Goretex – виждам че за всички това е най-добрата материя за водоустойчиви и дишащи облекла. Може ли все пак да ми кажете и други подобни материи за да си ги разгледам. Благодаря предварително.

 16. ЧНГ на всички .Правилен избор Стояне със зраве да си ги носиш гор-текс е №1

 17. Привет на всички, Стояне един въпрос, читави ли са гетите ? Тази сутрин се разрових е EBEY и видях на няколко места да се продават такива та се чудя дали си поръчам от там / до колкото видях едните даже бяха неупотребявани/. Дали имаш някаква допълнителна информация на какво да обръщаме внимание при избора на гети. Аз до сега не съм носил и затова не съм компетентен по темата и събирам всякакви мнения 🙂 все пак пара ще се дава :). Разговарях с един познат който експлоатира екипировката … душманската, май това е най точната дума, та той ми препоръча гетите да са със закопчаване от зад на крака и обтяжките – които минават под подметката да са от жило /метално въже – като твоите/ иначе събирали кал и ли сняг,та ако ти или някой друг има някаква информация или опит с гетите ще се радвам ако го сподели. Чудех се дали материята оказва толкова голямо значение /дишашта не дишашта/ все пак се носят върху панталона ???

  • @читател: Гетите ги пробвах само веднъж миналата неделя. Обикалях няколко часа един склон, обсипан с много шума, клони и камънак. Аз също досега не съм носил гети, но съм сигурен, че малко от тези, които нямат метално жило отдолу биха остискали на подобно издевателство. 🙂 За мен лично са си много добри: не се свличат, държат подбедрицата ти в нещо като твърд калъф, циповете не са точно отзад, а леко встрани, но нито веднъж не се закачиха някъде, защото имат плътно прилепващи по цялата си дължина капаци. Тая събота и неделя, живот и здраве, може да ги пробвам на дълбок до коляното сняг, да видим там как ще се представят. 🙂

 18. @читател

  Ако можеш да си намериш гети точно като тези на Стоян си купи. Предимството им е, че са много здрави. За металната нишка е така, както ти е казал твоя приятел. Също и каквото обясни Стоян.

  Кордурата е синтетичен плат около десет пъти по-здрава на опън и триене от брезент.

  Гортекс мембраната би трябвало да помогне, ако не е задръстена/запушена/разпаднала се от времето. Ако всичко с мембраната е наред тя диша и ако не се потиш много краката ти в крачола на панталона няма да са мокри и спарени. Без мембрана гетите спарват и ти се потят краката от колената надолу.

  Ако мембраната е запушена с прах гетите пак спарват все едно нямат мембрана. Ако мембраната е стара и се е разпаднала гетите започват да пропускат вода и ти се мокрят крачолите, тоест гетите в малка или голяма степен спират да си вършат работата.

  Като всяка синтетика и кордурата трябва да се пази от огън. Не стой до огъня с тях. Ще станат на решето. Гортекса както и всички мембрани има определено време живот. Спори се по въпроса, но за около 2 години или се разпада, или се запушва с пепел. Но всичко зависи от това как е експлоатирана. Винаги е по-добре найлон с гортекс отколкото найлон без гортекс.

 19. Относно гетите – металната нишка е хубаво нещо като здравина, само че реже подметките на обувките. В това отношение най – добри са гумените. Трябва да поясня, че каишките, които се слагат под стъпалото, са за сняг – за да не надига гетата. Ако не се ходи на сняг е най – добре просто да не ги закопчавате, а да ги подпъхнете под ластика в долната част на гетата, за да не се късат от триенето по земята. Текстилните каишки са неподходящи – лепят сняг, кал, прах и каквото друго има и се късат много бързо.
  Колкото до качеството на гетите – не е необходимо да са кой знае какви, според мен, тъй като така или иначе се късат от едно настъпване с котка. Освен това ги смятам за излишни ако няма сняг или не вали дъжд – един дълъг панталон върши същата работа за пазене от шума и запарва несравнимо по – малко.

 20. Относно гетите – аз имам Ташев Директ от кордура.. Из снега не са ме спарвали, но съм ги носил няколко пъти из горите когато се навирам в голяма шума/храсталаци/трева и определено спарват яко.. но пък без тях резултата е плачевен, обувките се набиват със всякакви треви и подобни и после голямо чистене пада.. а и не са мръднали от ходенето из трънаците. с текстилни каишки са, но и те не са пострадали още – може би защото ги ползвам или в сняг, или ги слагам специално преди да вляза в някой шубрак и после пак ги свалям. имайте на предвид, че незнам дали имат размери, но в магазина в който бях 2 от 3 модела/марки не ми ставаха (тесни на прасеца) и то с летен панталон.. така че който е по едричък да внимава.. сега като гледам май ще се поразровя из бея за едни като на стоян – за носене в безснежно време 🙂

 21. Аз гети нямам и дори из снега си газя така… 😛 Мокря се, разбира се, ама кой ти гледа…
  Може би ще трябва да си взема едни.
  Ама да се ходи с гети, когато няма сняг ми се вижда малко в повече. 😉

 22. Лятото ако си с къси панталони и тръгнеш из някой клек, веднага ще си промениш мнението, да знаеш 🙂

 23. Я вижте тук http://www.barsbg.com/
  Произвеждат термо изделия с качествени вносни материали на прилични цени. Имам боне от тях и съм доволен.

  @anjsan
  Ако визираш дъждобраните, то тях ги внасят олимп-ПЕ. Магазинът им се намира близо до практикер в дружба. http://www.olympsafety.bg/ това им е сайта.
  Аз имам комплекта яке + панталон. Взех го за около 11 лева. Доста прилична изработка – гумиран плат с лепени шевове. Използвам го когато съм на път с мотора върху основната екипировка. Карал съм с над 130 и не се е разкъсал от вятъра.. което според значи че е качествен :).

 24. @Иван Славчев: Или металното жило на моите е доста дебело и гъвкаво, или подметките на обувките ми са по-здрави, но още не съм забелязал врязване. 🙂 А иначе си прав, че в сухо време е по-добре каишките отдолу да не се слагат. Кукичките за връзките на обувките са достатъчни. А иначе то почти всичко се пробива след настъпване с котка, което не значи, че трябва да взимаме посредствени облекла и екипировка. 😉 Внимание и късмет просто.

  joy_boy, гети като моите са по-скоро зимни, от колкото за през лятото. Съдейки по стандартните гети, които съм виждал, тия са почти два-пъти по-дебели и са доста по-твърди. През лятото няма да ти е много приятно. 🙂 Иначе наистина не са така свободни, както ти си забелязал при някои модели. Доста плътно прилепват по моя крак. С летен панталон нямаш грижа, но със зимен с подплата и термо-бельо, малко зор става закопчаването. Но пък после като тръгнеш се оправят нещата. 🙂

  Black Wolf, досега и аз не съм носил гети. Тия са ми първите. И аз ей така като теб си газех. И при мен резултата беше мокри обувки и чорапи. Мислех си, че самите обувки се мокрят и пропускат, но след вчерашното няколкочасово газене в сняг до и малко над-коляното разбрах, че не е това проблема, и че гетите са си супер допълнение. Почти постоянно краката ми бяха заровени в снега, но след като се прибрах и си събух обувките, чорапите и цялата подбедрица си беше все така суха, както преди да тръгна. А и голям кеф да си газиш като чапла из блато, без да се замисляш откъде точно да минеш и как да стъпиш, че да не ти се напълнят много обувките със сняг. 🙂

 25. В казармата носехме цинтови обувки с гети. Обувките бяха дълбоки колкото така наречените пионерки. Доста по-ниски от сегашните кубинки. Гетите бяха широки около 10см. Закопчаваха се върху обувките около крака. Все едно колан около глезена закопчан с две копчета. Никакви каишки, никакви въженца. Интересното е, че никога не ми се е пълнила обувката със сняг с тези гети. Снега като чели се заклинваше между горния край на гетите и панталона и не можеше да слезе по-надолу до обувките, а са няколко сантиметра само.

  Тези сегашните гети ми се струва, че са копирани от едновремешните калцуни. Май-нарочно са толкова високи, за да стават и за дъжд (мокра, росна трева), и за тръни, и за сняг. За съжаление не предпазват от змийски зъби, както е било с калцуните. За сметка на това запарват много. Затова описах казармените. Може някой да реши сам да си направи. За снежно време са добри.

  Лично аз не нося гети. Лятно време така ме запарват при дъжд, че съм по-мокър с тях, отколкото без тях. Тръните не са ми проблем, защото са ме учили, че в гората не се ходи с къси гащи! Нищо, че сега е модерно.

  • Hobo, не мисля, че някоя от българските отровници има достатъчно здрави (а и дълги) зъби, че да пробият гетите, които съм показал тук 🙂 А ако има и панталон отдолу – абсурд! Проблема е, че едва ли би се случило някога да го изпробвам, понеже през лятото и през ум не ми минава да ги нося. 🙂

 26. Аз никогd не ходя по гората с къси панталони (нито пък из града). Всъщност даже нямам такива. 😛

 27. То и да пробият, ако човек е здрав и не е алергичен към отровата, няма особена опасност. Просто по нашите ширини няма толкова отровни змии та да се притеснява човек.

 28. през зимата гетите са задължителни….като няма сняг – в раницата….моите не са дишащи и спарват, но без тях е много по зле…..през лятото ползвам леки, полиестерни,покриват няколко см над обувката-пазят от досадно влизане на боклуци,пазят и самата обувка от амортизация……

 29. @Васил други известни мембрани са :

  WINDSTOPPER® пак е разработка на GORE повече инфо тук

  Sympatex повече инфо тук

  eVENT мисля, че това ще е достойният наследник на GORE TEX-a

  Трябва да знаеш, че много от фирмите производители на екипировка и облекла като Nort Face имат и собствени раразботки за тази фирма инфо тук
  Има и производни на GORE TEX продукти : EMS System III, TNF Hy-Vent, AquaStop

  Това е сравнителна характеристика на едни от най-разпространените търговски марки.

 30. Симпатекс-а е по „бюджетна“ мембрана. По твърдения на потребители, съвсем прилично качество (на мембраната) за цената си. ZAJO имат също сравнително евтина серия с Дермизакс.

 31. Ще дойдеш на мойта, че военното е доста добър избор 😉

 32. Ваньо
  Благодаря много 🙂

 33. Знам неорията за трите слоя, но по отношение на панталоните не мога да я възприема на практика……при ходене, и то активно,три слоя за краката според мен са излишни,освен ако няма силен вятър…..от три години през зимата ходя с ветроупорен панталон tokka tribe с тънка полиестерна подплата и нищо друго-комфортът е гарантиран….ако спра на място(хижа,палатка), обувам под него полиестерен клин, но ако тръгна с него ми става горещо…..мой познат пък ходи през всички сезони с тънък панталон от найлон….;)))))

 34. Някои знае ли в България нещо подобно на :Военно двулицево термо-яке ?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: