xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Alone in the Wild

| 29 Comments

Преди няколко дни изгледах сериите на един филм, ко-продуциран от National Geographic Channel, за това как един човек иска да осъществи момчешката си мечта, и да поживее три месеца съвсем сам в дивият север на Канада. Филма се нарича „Сам в Дивото“ (Alone in the Wild). Снимачните дейности се извършват от самият автор, но това не пречи на отличният краен резултат, а самият филм показва доста реалистично трудностите и лишенията, с които ще се сблъска един, дори до някаква степен подготвен човек, решил да разчита толкова дълго време само на себе си.

Първо да кажем няколко думи за главният герой. Казва се Ед Уордъл (Ed Wardle). Обича да снима сам своите филми, като в частност обича личните приключения. Продуцирал е различни филми и шоута, които варират от обикновен документализъм, до екстремни приключения. Израстнал е в провинциална Шотландия, където развива любовта си към природата и планинарството. През 2007-ма изкачва Еверест и продуцира сериала „Еверест: Отвъд границата“ („Everest: Beyond the Limit“). През 2008-ма филмира една експедиция до Северният полюс, малко след като се е върнал от своето второ изкачване на Еверест.

Екстремният продуцент на филми, изкачил много планински първенци, е завършен леден катерач и е на напреднало ниво във гмуркането с акваланг. Пътувал е много в Южна Америка, Африка и Далечният Изток. Ако трябва да кажем истината обаче, Ед Уордъл не е експерт по оцеляване. Той е компетентен природолюбител и турист, но няма необходимите умения и знания за оцеляване. Ед е просто човек, който живее в Лондон, и обича Природата.

Сега малко за самият сериал: „Сам в Дивото“ („Alone in the Wild“) е собственост на Channel 4, и е продуциран от „Tigress Productions“. Ко-продуцент е National Geographic Channel. По време на това приключение, през което Ед не вижда нито един друг човек, той може да изпраща само еднопосочни съобщения относно състоянието и чувствата си. Също така трябва в точно определено време всеки ден да изпраща сигнал О.К. с помоща на сателитният месинджър SPOT, за да знаят останалите, че е добре. Целта е да оцелее самотен в продължение на трите летни месеца. Всичко това е представено в три епизода. Ед е оставен с помощта на хидроплан до Dog Pack Lake (езеро) в територията на Юкон, Канада. Оставени са му основна екипировка и провизии.


Във сериала няма да видите кой-знае какви умения и методи на оцеляване. Дори съм сигурен, че лесно ще откриете грешки, и ще предложите други планове за това, как би трябвало да се действа. Това, с което е ценен обаче, е представянето на ефекта на самотата и отчаянието от екстремната ситуация върху средно подготвен и издръжлив човек. Животът, а особено и оцеляването в Дивото, когато си сам, въобще не е романтичен и лесен, както някои сериали и книги ни го представят. То може да смаже психиката и на най-твърдите. Във сериала можете да проследите целият този процес: от усмивката и радостта в очите и гласа на мъжа, който е на път да сбъдне момчешката си мечта – до сълзите и проклятията, когато разбира, че тази мечта се е превърнала почти в кошмар.

Първоначално Ед се справя добре, но това е само защото все още разчита на вътрешните си запаси, и все още пълните дневни дажби, които успява да разнообрази с малко риба, растения и убито бодливо свинче. Според мен обаче, усилията му за добиване на допълнителни количества храна, не бяха достатъчни. Той разчиташе на риболов с въдица, на няколко стандартни примки за зайци, и на едно-две познати ядливи растения. Можеше да експериментира с кошове и капани за риба, повече и различни типове капани за животни (като например за катерици, белки и гризачи). Можеше да яде вътрешната кора на боровете, които бяха доста там. Абе имаше какво да се направи още. Това е грешката на повечето хора – търсят познатата и едра храна, като подминават изобилната дребна. Е, то лесно да се каже отстрани. Може пък да не е имало изобилна дребна храна, но аз малко се съмнявам. А, да… забравих да кажа: всъщност там има едри животни. Ед дори вижда лосове и елени, но не може да ги убива, защото Канадските закони не му позволяват.

Да не забравяме, че в района има и много мечки, които нерядко са нападали и хора. Готвенето на убитите животни би ги привлякло към лагера. Точно от мечките най-много се страхува Ед. Това го кара да огражда хамака си с електрическа ограда, и да изкарва много безсънни нощи в ослушване и догадки. Всъщност и тази неспокойна почивка вероятно е отнела много от силите му. Дори през деня Ед е постоянно на щрек за мечки. За това допринасят и намерените близо около лагера стъпки, изпражнения и места за спане. Веднъж дори вижда една, но камерата не успява да я запечата.

Лично аз, ако очаквах да изкарам толкова дълго време на това място, бих се замислил за някакво по-сигурно убежище. Примерно добра идея е построяването на платформа между няколко близко разположени бора, на които след това да им се оглади известна част от ствола. Това е често използван в тайгата метод за направата на „лабази“ – складове за оборудване и хранителни провизии, които са недостъпни за животните.

Може би няма да му е лесно да го направи. Уверявал съм се много пъти как нещо, което вкъщи на книгата изглежда бързо и лесно, може да отнеме доста време и усилия на сам човек. Но когато ще си там дълго време, дори на ден да правиш по една малка част от всичко, то след няколко по-несигурни дни ще се сдобиеш с убежището, което ще ти позволи да спиш спокойно и да възстановяваш силите си.

В края на краищата, липсата на добра почивка и добра храна изцедиха физическите и психическите му сили. Когато сърдечният му ритъм падна под 30 удара в минута, му бяха предоставени известни количества храна, за да може да се съвземе малко. Това обаче не беше достатъчно. Малко по-късно, на 50-тия ден от приключението, Ед реши да се откаже. Той изпраща сигнал S.O.S. с помощта на SPOT устройството, и скоро е прибран със самолет.

Всъщност да не задълбавам повече в анализи. Най-добре е да гледате филма сами. Дори ви го препоръчвам, за да видите колко дълго може да устои страстта към живот в Дивото на човек, който е гледал на това само от романтичната му страна. 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
29 Comments

 1. Стояне можеш ли да посътветваш от къде да свалим филма.

 2. Хммм предполагам, че този филм ще покаже малката граница между мечта/реалност и приятно/неприятно.

  Колкото и да ми е приятна идеята за „оцеляване“ (защото и аз го гледам като детска мечта да хвана багажа и да не се върна) е почти сигурно, че по едно време ще се наложи да се върнеш към живота, ако не е твърде късно.

 3. Сега аз ще ви кажа как е като работиш сам. Става въпрос за следното правя ремонт на една стара къща. Не съм работил в стройтелството, не съм учил такова, с брат ми де сме помагали на татко той ме е учил и каквото вида на сам на там. Чета от нета също така. Та: започваш работа, незнаеш от къде да започнеш, как се прави и няма кой да ти помогне. Е заеби става бавно изморително и най, най-лошото е че го ПРАВИШ БЕЗ ПОЗНАНИЯ! Естествено питам, чета, някой ми покаже. Тогава какво става ако си сам? Няма кой да ти каже, покаже, няма с кой да говориш и при мен се получава. Терсине е и изперкваш! За това ако тръгваш на някъде поне някаква връзка да имаш за съвет, книга да можеш да четеш, радио да слушаш ако не с дърветата трябва да си говориш!

 4. Снощи гледах малко че тоя за 3 серий е стопил светилата само кожа и кости. Верно не се ебил подготвил кка трябва поне една книга с ядливите растеения да е имал.

 5. И да е имал книга с ядливите растения,най много да му послужи да си избърше г.за с нея.Става въпрос за Северна Канада,където не можеш да оцелееш ядейки горски растения.Местните индианци са консумирали почти на сто процента само месо,дори и през краткото лято.Търсенето и събирането на ядливи растения в тези услови,ще изразходи повече калории от получените при консумацията им.

 6. Аха ама ще яде. Нито ти нито аз сме живели там камо ли да знаем какво са яли местните племена. Ако се загледаш и замислиш всики артефакти, местообитания който намират архелозите все са обредни е ае да не кажа всичко ама почти :). Загледай NG или виасат хистори, Перперикон все по известни обекти които дават по тв. Те хората в древноста не са пили не са яли не са ср…ли само са се молили. Той човека е отишал за 3 месеца през лятото не през зимата та да трябват един куп калорий.

 7. Вярно е,че не съм живял в Юкон,но за местните индианци и традиционната им диета има много сведения от първа ръка.Не говорим за някаква тайнствена , изчезнала култура а за канадски индианци.Те все още са си в Юкон и в немалка степен са запазили традициите си,естествено, приспособявайки ги към днешните реалности.

  • Да, вярно е, че на север без месо просто забрави! То и не само там де… Нищо, че някои модни течения (веганите например) ни убеждават в друго… Това просто е гарантът за комфортен и продължителен живот по тия места. Няма да обяснявам защо. Но като става дума за 3-те летни месеца, смятам, че Ед можеше да се справи и по-добре. 😉

 8. М да това казвам и аз макар че пък ако имаше сняг щеше да е по-лесно от страна дивеч, стига да има де. Просто в снега следите и пътеките се открояват много по-лесно. Животните и като хората си имат свой пътеки.

 9. Според мен най-големият проблем за Ед произтича от факта,че не може да ловува лосове и мечки.Една мечка или лос биха му осигурили храна за няколко седмици,при условие че изсуши месото.В истинска ситуация на оцеляване,когато законите регулиращи лова не важат,при условие че има пушка,и при това изобили от едър дивеч,храната няма да е проблем.

  • Абе да ти кажа, той човека така се беше наплашил от мечките, че не смееше и да ловува сериозно, че да не ги привлече в лагера си. 🙂

 10. Въпросче – къде мога да прочета каква екипировка ползва?

  • Борка, те нещата дето ползва се виждат във филма. Ако питаш за дрехите – ще те разочаровам: Гортекс и друга синтетика основно. 🙂

 11. Ми ползваш каквото имаш. Дрехи, раница, кибрит, брадва, нож, пушка ако имаш документи ако не лък :). Всеки се простира според чергата. Аз сега излизам в балкана с кучето, чатмак за огън, раницата с фотоапарата, консерва риба с малко кашкавал и питка хляб и един нож от мен изработен. Те това е няма да зимувам там я. 🙂 Ще видя колко сняг е наваляло въобще ако стигна до него.

 12. Здравейте,за първи път пиша тук.
  По принцип избягвам но толкова ми е интересен този блог че няма как. 🙂
  Само да вметна за един друг филм много интересен и подобен на този(Into the Wild / Сред дивата природа (2007)
  умишленно не слагам линк да не ме сдави Стоян,незнам дали е разрешено.
  Продължавай все така очарован съм от всичко тук!!!

 13. Ами интересува ме всичко… 🙂 Нямах предвид конкретно дрехите. Ножовете дето ползваше, брадвето и пушкалата – това предимно. Инак мисля, че темата с изкуствените материи я приключихме 🙂 Пича беше с най-модерна екипировка и пак му тежеше раницата 🙂 ахахах 🙂 Въпрос на подготовка, не на инструментариум. Не само…
  Свалям му шапка за това, че неподготвен е решил да влезе в канадската „джунгла“. Смелчага или безрасъдник – не знам, но определено му се ревеше на човека. Ако те е страх от мечки… 🙂 Мен ме е страх 🙂

 14. Мдааа… изгледах три серии и ми стана смешно. Природата не търпи лаици и дилетанти. Някъде тук бях писал за „Правилната Предварителна Подготовка…“. Четирима мои познати без никакъв планински опит, знания и подготовка (само с четене от интернет) се бяха опитали да направят маршрута „Ком – Емине“. Двама стигнаха до хижа „Пробойница“ (на втория ден) и се отказаха, а другите двама ми се обадиха да отида да ги прибера от с. Клисура, че им свършила храната. И все пак му завиждам на Ед Уордъл. Независимо, че не е успял да издържи три месеца в гората, поне е изкарал близо два. Аз повече от две седмици отпуск накуп не мога да взема 🙁

 15. Някой може ли да качи епизодите някъде,защото в този сайт няма сиидъри много.

 16. Определено ми липсваше психическа сила. Но това е в резултат и от липсата на умения и знания. За почитателите на подобни предавания препоръчвам „Out of the wild“. Американско предаване е от масовия формат. Не е лошо, снимано е есента в Аляска. Страхотна природа.

 17. Гледах ги тези епизоди, докато ги даваха по NG, следях ги с голям интерес. Останах силно разочарован от усилията, които този пич полагаше за да се изхрани. Не съм сигурен какво точно му беше разрешено да ловува, явно северни елени и лосове не, но в подобни гори има изобилие от дребен дивеч – зайци, катерички, птици… доста и навсякъде. За рибата в езерата и нежеланието му да експериментира да не говорим. Вероятно от незнание, а може и от луд страх от мечките този пич се остави да гладува. Проблема не беше в подслона, наличието на храна или здравето му. Единственото нещо, което му попречи беше неговата собствена настройка. Сякаш не отиде там за да оцелява, а да се самонаказва.
  Знам какво е да си сам, без елементарни блага, всяко най-дребно нещо, което приемаш за дадено, там е продукт на усилен труд – твоят. Доста време минава, докато човек се приспособи към подобен начин на живот. Освен това, пичове, нека да си дадем сметка, нали не смятате, че тоя е ходил летата на село да вилнее по поляните и реките, да си пали огньове и да си пече каквото е ударил с прашката. Той е продукт на презадоволеното западно общество, което пиема, че природата му е длъжна.

 18. И мен ме разочарова филма но явно такива са реалностите там – човекът доколкото разбрах е изкачил Еверест което само по себе си говори достатъчно и е трудно да се каже че е баш от презадоволеното западно общество. Сега гледайки от страни сигурно и тои вижда пропуските си но на терен нещата сигурно са други.

 19. Просто беше невероятно, че от тия езера не можеше да се налови достатъчно риба за прехрана.

 20. То смех бре МЕЧКИИИИИ не искам да омаловажавам на никого постиженията ама :)….да беше изгледал поне един епизод за оцеляване или бивакуване .Чак аз взех да се оглеждам за МЕЧКИИИИИ 🙂

 21. Интересен филм.. наистина човек като остане сам и изолиран в природата превърта в един момент. Преди няколко години ми се наложи да изкарам 2 практики една след друга в Семково. Имаме една хижичка на университета. Прекарах там 5 седмици плътно без да съм ходил никъде другаде. Там имаше само нашата станция и едно кафе. Вярно че постоянно бях с други хора, обаче въпреки това изперкваш ! на 5тата седмица не ми се правише нищо освен да чакам да минава времето.. рухваш психически :).
  Обаче като сравнявам този сървайвър и Bear Grills от Discovery, направо този ми изглежда пълен аматьор. Т.е. така биха изглеждали 90% от хората имащи мерак да „оцеляват“ без професионална подготовка.

 22. Най-новото предаване: „В най-лошия случай“ с Беър Грилс…
  Виж видео: http://bulpete.wordpress.com/2010/09/10/worstcase1/

 23. „Ед дори вижда лосове и елени, но не може да ги убива, защото Канадските закони не му позволяват.“…
  Сериозно ??? 😀
  И този се надява да оцелява ?
  Дообре.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: