xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Организация на храненето в походни условия

| 23 Comments

Шуменското плато - 21-22.09.2009

Подбирането на подходящите хранителни продукти, които да ви осигурят пълноценно и качествено хранене по време на дълги походи сред Дивото, не винаги е лесна задача. Те трябва да отговарят на важни условия, както и да се съхраняват правилно. В следващата публикация ще хвърлим малко светлина и над този проблем.

Лична посуда и кухненски принадлежности

За походи или пътешествия за предпочитане е да вземете алуминиеви лъжици и вилици, тъй като дървените се чупят лесно или отплуват при миенето им в рекички.

Хромирано алуминиево войнишко канче-котле от две части - котле и паница. Паницата може да се ползва за капак на котлето. Колко хайдушки боб ще свари това нещо... :)Канчето за пиене е добре да е от алпака, с обем около 300 мл. Алуминиевите могат да изгорят и ръцете ви, и устните. Купичките могат да са и алуминиеви, и от неръждаема стомана, но вторите са по-тежки. Термосът е незадължителна за походите вещ.

От кухненските принадлежности за еднодневен поход, ако мислите да палите огън, са достатъчни само котле или канче – за чай. Опасни са медните некалайдисани, поцинкованите или емайлираните съдове – те могат да станат причина за натравяния, или от огъня емайлът на някои да се отлюспи и да попадне в храната. Най-добре е да се използва посуда от сплави на алуминия, или от неръждаема стомана.

Вместимостта на посудата се подбира така, че на всеки човек да се пада общо по 1.5 до 2 литра. Например за група от 9-10 човека, за многодневен поход е подходящ комплект от съдове и котлета по 6, 6.5 и 7 литра, а за 6-7 човека – 5, 5.5 и 6 литра.

На избраният за готвач са му нужни 1-2 големи лъжици, брезентови или кожени ръкавици (за хващане на горещите съдове), четка за миене на посудата, стоманена вълна и парче мушама, с която да се застила работното място.

Подбор на хранителните продукти

За да подберем правилно продуктите за похода или пътешествието, трябва да запомним, че рационът трябва да бъде максимално разнообразен. Продуктите „за път“ се подбират дълготрайни, максимално леки, калорийни, и които могат да се приготвят бързо.

Постарайте се отношението между белтъците, мазнините и въглехидратите в дневният рацион да е близо до 1:1:4 – така препоръчват медиците. Белтъци има много в месото и рибата, сиренето, граха и бобовите култури. Въглехидрати – в захарта, бонбоните, меда, варивата, тестените изделия, зърнените храни. Мазнини в големи количества съдържат маслата (растителни и животински) и сланината. Нужни са и различни витамини и минерални соли – има ги много в свежите плодове и зеленчуци.

Калорийност на основните хранителни продукти (в 100 гр)

Наименование Калории/100 гр
Хляб ръжен 237
Хляб пшеничен 250
Бонбони 250-350
Шоколад 480
Сухари 398
Стафиди 272
Бисквити 260
Сушени кайсии и сливи 215
Пушен колбас 550
Варен колбас 205
Галета 320
Краве масло 780
Полупушен  колбас 300
Чисто масло 885
Задушено месо консерва 190
Холандски кашкавал 390
Шунка 250
Топено сирене 215
Наденица (колбас) 195
Сухо мляко 480
Сланина 615
Яйчен прах 530
Пастет от черен дроб 300
Сгъстено мляко със захар 340
Пресни картофи 65
Сгъстено мляко без захар 200
Плодове 20-35
Елда (гречка) 310
Ябълки свежи 45
Ябълки сушени 220
Овес 330
Грис 340
Круши свежи 35
Макарони,юфка,фиде 345
Портокали 25
Грах,боб,зелен боб 280
Рибни консерви с домати 110-185
Ориз 330
Риба прясна 40-50
Просо 300
Сушена риба 290
Растително масло 850
Кисел 250
Захар 390

Стойностите са осреднени. Допълнително можете да се консултирате със таблици за енергийната стойност на различните продукти. Ето например тази и тази. В тях дори има данни за относителното съдържание на белтъци, мазнини и въглехидрати във всеки продукт, което ще ви помогне за по-прецизното планиране на рациона.

За да бъде храненето пълноценно е желателно то да покрива немалките енергийни разходи, които ежедневно понася всеки пътешественик – до 3000-4000 ккал на несложен маршрут, и до 2800-3000 ккал в дни на пасивен отдих.

Най-общо в дневният рацион на туриста, при хранене три пъти на ден, средно са необходими:

 • хляб (черен или бял) – 350-400 гр.
 • зърнени и макаронени изделия – 180-220 гр.
 • супи (концентрат) – 30-40 гр.
 • консервирано месо – 100-130 гр.
 • колбаси, сланина, шунка или рибни консерви – 50-80 гр.
 • масло – 40-50 гр.
 • кашкавал – 40-50 гр.
 • сгъстено мляко – 50 гр.
 • захар, бонбони – 130-150 гр.
 • сушени плодове, лук, чесън, орехи – 50 гр.
 • сол – 5-10 гр.
 • подправки – на вкус

Калорийността на такъв рацион е 3000-3500 ккал. Теглото му, заедно с опаковката е 1 – 1.4 кг. Ако вместо хляб вземете сухари (150-180гр), то теглото спада до 0.8 – 1.2 кг.

За   по-дълги походи, когато обема и теглото на носеният багаж са решаващи, можете да използвате малокалорийни разфасовки (до 2000 ккал) с тегло по 400-500 гр. Можете също така при съставяне на рациона да използвате следната схема: първата седмица приемайте рацион с тегло около 400 гр., а след това го увеличете на 500-600 гр. Например:

 • Закуска (136 гр): сухари – 15 гр, пемикан – 20 гр., супа (концентрати в пликчета) – 45 гр., фиде или кус-кус – 20 гр., какао – 6 гр., сухо мляко – 30 гр.
 • Обяд (145 гр): сушени плодове – 35 гр., колбас – 40 гр., халва – 35 гр., бонбони – 20 гр., бисквити – 15 гр.
 • Вечеря (109 гр.): сухари – 15 гр., супи – 45 гр., фиде – 20 гр., масло 25 гр., чай – 4 гр.
 • Добавки (76 гр): захар – 63 гр., лук,чесън – 10 гр., сол – 3 гр.

По този начин общото тегло на дневният рацион става 476 гр. За да се приспособите към такъв оскъден рацион, трябва да бъдете психологически готови за него. Преди такива походи е добре в домашни условия да си организирате такива „гладни“ дни, за да преодолеете страха от гладуването.

Основната опаковка, в която се поставят продуктите за похода, се явяват платнените торбички. Най-добре е да ги завръзвате с лента от памучен плат. Платът за торбичките е най-добре да се избере в светъл цвят, за да можете на него да напишете с химикал или маркер какво е съдържанието и теглото им. Например: „Елда – 2 кг“, „Захар – 1,5 кг“ и т.н. Продуктите, които са особено чувствителни на влага (например захар, сол, сухо мляко), е най-добре да се поставят в непромокаеми торбички.

Съвети и препоръки

Хляб си струва да вземете максимум за 2-3 дни – той е тежък и бързо остарява, троши се и мухлясва. От макаронените изделия най-добре е да вземете кус-кус или тънки спагети и фиде. Сиренето и кашкавала е за предпочитане да са от твърдите видове, или запечатани като колбас – тогава траят по-дълго. През лятото кравето масло не може да изтрае повече от 2-3 денонощия, затова е по-добре да го замените с чисто масло. Захарта е по-удобно да е на бучки.

Ако по време на пътешествието не смятате да купувате свежи плодове и зеленчуци, то за по-дълго време вземете и витаминни препарати. Кубчетата сухари не трябва да се поставят в насипно състояние в торбичката. В раницата те ще се натрошат на ситно. Трябва да се подредят плътно един до друг, след това да се завият в хартия и да се поставят в чиста непромокаема торбичка, подобна на чорап. Добре е сухарите да са оформени в необходимите порции. Така можете да си вземете необходимото, без да разопаковате останалите. Подобно опаковане (в чорап) е подходящо и за бисквитите, бонбоните, сухите плодове и лука.

Плодовете се сушат като предварително се измият няколко пъти с топла вода, след което се сушат върху чиста хартия (не в печката!).

Колбасите трябва да се обмажат със слънчогледово олио и да се завият в хартия. Така се прави и с кашкавала и сиренето. Сланината, филето, бекона, сиренето, кашкавала и колбасите не трябва да се държат дълго време в полиетиленов плик – те се спарват без достъп на въздух.

Растителното масло и доматеният сос се преливат в пластмасови шишета или буркани с плътно завиваща се капачка. Ако тя протече, можете да я завиете отгоре с парче найлон или гума. Ако в раницата носите масло, трябва да внимавате. Не трябва да я хвъляте на земята, или да я поставяте настрани, за да поседите върху нея по време на кратките почивки.

Не се скъпете за подправки! Още повече, че теглото им е незначително. Добра идея са червеният пипер, черният пипер, дафиновият лист, различни сушени билки и доматеното пюре. Лукът и чесънът не само подобряват вкусовите качества на ястията, ни и като цяло са полезни, тъй като имат антисептични (противомикробни) свойства. Скилидка чесън, изядена вечер, дезинфекцира устната кухина и сливиците, предпазвайки от простудни заболявания.

Изложените тук основни положения и препоръки по организацията на храненето в походни условия не се явяват закон! Към тях трябва да се подхожда творчески, и съобразявайки се с обстановката и обстоятелствата.

по материали от kombat.com.ua
превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
23 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: