xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Организация на храненето в походни условия

| 23 Comments

Шуменското плато - 21-22.09.2009

Подбирането на подходящите хранителни продукти, които да ви осигурят пълноценно и качествено хранене по време на дълги походи сред Дивото, не винаги е лесна задача. Те трябва да отговарят на важни условия, както и да се съхраняват правилно. В следващата публикация ще хвърлим малко светлина и над този проблем.

Лична посуда и кухненски принадлежности

За походи или пътешествия за предпочитане е да вземете алуминиеви лъжици и вилици, тъй като дървените се чупят лесно или отплуват при миенето им в рекички.

Хромирано алуминиево войнишко канче-котле от две части - котле и паница. Паницата може да се ползва за капак на котлето. Колко хайдушки боб ще свари това нещо... :)Канчето за пиене е добре да е от алпака, с обем около 300 мл. Алуминиевите могат да изгорят и ръцете ви, и устните. Купичките могат да са и алуминиеви, и от неръждаема стомана, но вторите са по-тежки. Термосът е незадължителна за походите вещ.

От кухненските принадлежности за еднодневен поход, ако мислите да палите огън, са достатъчни само котле или канче – за чай. Опасни са медните некалайдисани, поцинкованите или емайлираните съдове – те могат да станат причина за натравяния, или от огъня емайлът на някои да се отлюспи и да попадне в храната. Най-добре е да се използва посуда от сплави на алуминия, или от неръждаема стомана.

Вместимостта на посудата се подбира така, че на всеки човек да се пада общо по 1.5 до 2 литра. Например за група от 9-10 човека, за многодневен поход е подходящ комплект от съдове и котлета по 6, 6.5 и 7 литра, а за 6-7 човека – 5, 5.5 и 6 литра.

На избраният за готвач са му нужни 1-2 големи лъжици, брезентови или кожени ръкавици (за хващане на горещите съдове), четка за миене на посудата, стоманена вълна и парче мушама, с която да се застила работното място.

Подбор на хранителните продукти

За да подберем правилно продуктите за похода или пътешествието, трябва да запомним, че рационът трябва да бъде максимално разнообразен. Продуктите „за път“ се подбират дълготрайни, максимално леки, калорийни, и които могат да се приготвят бързо.

Постарайте се отношението между белтъците, мазнините и въглехидратите в дневният рацион да е близо до 1:1:4 – така препоръчват медиците. Белтъци има много в месото и рибата, сиренето, граха и бобовите култури. Въглехидрати – в захарта, бонбоните, меда, варивата, тестените изделия, зърнените храни. Мазнини в големи количества съдържат маслата (растителни и животински) и сланината. Нужни са и различни витамини и минерални соли – има ги много в свежите плодове и зеленчуци.

Калорийност на основните хранителни продукти (в 100 гр)

Наименование Калории/100 гр
Хляб ръжен 237
Хляб пшеничен 250
Бонбони 250-350
Шоколад 480
Сухари 398
Стафиди 272
Бисквити 260
Сушени кайсии и сливи 215
Пушен колбас 550
Варен колбас 205
Галета 320
Краве масло 780
Полупушен  колбас 300
Чисто масло 885
Задушено месо консерва 190
Холандски кашкавал 390
Шунка 250
Топено сирене 215
Наденица (колбас) 195
Сухо мляко 480
Сланина 615
Яйчен прах 530
Пастет от черен дроб 300
Сгъстено мляко със захар 340
Пресни картофи 65
Сгъстено мляко без захар 200
Плодове 20-35
Елда (гречка) 310
Ябълки свежи 45
Ябълки сушени 220
Овес 330
Грис 340
Круши свежи 35
Макарони,юфка,фиде 345
Портокали 25
Грах,боб,зелен боб 280
Рибни консерви с домати 110-185
Ориз 330
Риба прясна 40-50
Просо 300
Сушена риба 290
Растително масло 850
Кисел 250
Захар 390

Стойностите са осреднени. Допълнително можете да се консултирате със таблици за енергийната стойност на различните продукти. Ето например тази и тази. В тях дори има данни за относителното съдържание на белтъци, мазнини и въглехидрати във всеки продукт, което ще ви помогне за по-прецизното планиране на рациона.

За да бъде храненето пълноценно е желателно то да покрива немалките енергийни разходи, които ежедневно понася всеки пътешественик – до 3000-4000 ккал на несложен маршрут, и до 2800-3000 ккал в дни на пасивен отдих.

Най-общо в дневният рацион на туриста, при хранене три пъти на ден, средно са необходими:

 • хляб (черен или бял) – 350-400 гр.
 • зърнени и макаронени изделия – 180-220 гр.
 • супи (концентрат) – 30-40 гр.
 • консервирано месо – 100-130 гр.
 • колбаси, сланина, шунка или рибни консерви – 50-80 гр.
 • масло – 40-50 гр.
 • кашкавал – 40-50 гр.
 • сгъстено мляко – 50 гр.
 • захар, бонбони – 130-150 гр.
 • сушени плодове, лук, чесън, орехи – 50 гр.
 • сол – 5-10 гр.
 • подправки – на вкус

Калорийността на такъв рацион е 3000-3500 ккал. Теглото му, заедно с опаковката е 1 – 1.4 кг. Ако вместо хляб вземете сухари (150-180гр), то теглото спада до 0.8 – 1.2 кг.

За   по-дълги походи, когато обема и теглото на носеният багаж са решаващи, можете да използвате малокалорийни разфасовки (до 2000 ккал) с тегло по 400-500 гр. Можете също така при съставяне на рациона да използвате следната схема: първата седмица приемайте рацион с тегло около 400 гр., а след това го увеличете на 500-600 гр. Например:

 • Закуска (136 гр): сухари – 15 гр, пемикан – 20 гр., супа (концентрати в пликчета) – 45 гр., фиде или кус-кус – 20 гр., какао – 6 гр., сухо мляко – 30 гр.
 • Обяд (145 гр): сушени плодове – 35 гр., колбас – 40 гр., халва – 35 гр., бонбони – 20 гр., бисквити – 15 гр.
 • Вечеря (109 гр.): сухари – 15 гр., супи – 45 гр., фиде – 20 гр., масло 25 гр., чай – 4 гр.
 • Добавки (76 гр): захар – 63 гр., лук,чесън – 10 гр., сол – 3 гр.

По този начин общото тегло на дневният рацион става 476 гр. За да се приспособите към такъв оскъден рацион, трябва да бъдете психологически готови за него. Преди такива походи е добре в домашни условия да си организирате такива „гладни“ дни, за да преодолеете страха от гладуването.

Основната опаковка, в която се поставят продуктите за похода, се явяват платнените торбички. Най-добре е да ги завръзвате с лента от памучен плат. Платът за торбичките е най-добре да се избере в светъл цвят, за да можете на него да напишете с химикал или маркер какво е съдържанието и теглото им. Например: „Елда – 2 кг“, „Захар – 1,5 кг“ и т.н. Продуктите, които са особено чувствителни на влага (например захар, сол, сухо мляко), е най-добре да се поставят в непромокаеми торбички.

Съвети и препоръки

Хляб си струва да вземете максимум за 2-3 дни – той е тежък и бързо остарява, троши се и мухлясва. От макаронените изделия най-добре е да вземете кус-кус или тънки спагети и фиде. Сиренето и кашкавала е за предпочитане да са от твърдите видове, или запечатани като колбас – тогава траят по-дълго. През лятото кравето масло не може да изтрае повече от 2-3 денонощия, затова е по-добре да го замените с чисто масло. Захарта е по-удобно да е на бучки.

Ако по време на пътешествието не смятате да купувате свежи плодове и зеленчуци, то за по-дълго време вземете и витаминни препарати. Кубчетата сухари не трябва да се поставят в насипно състояние в торбичката. В раницата те ще се натрошат на ситно. Трябва да се подредят плътно един до друг, след това да се завият в хартия и да се поставят в чиста непромокаема торбичка, подобна на чорап. Добре е сухарите да са оформени в необходимите порции. Така можете да си вземете необходимото, без да разопаковате останалите. Подобно опаковане (в чорап) е подходящо и за бисквитите, бонбоните, сухите плодове и лука.

Плодовете се сушат като предварително се измият няколко пъти с топла вода, след което се сушат върху чиста хартия (не в печката!).

Колбасите трябва да се обмажат със слънчогледово олио и да се завият в хартия. Така се прави и с кашкавала и сиренето. Сланината, филето, бекона, сиренето, кашкавала и колбасите не трябва да се държат дълго време в полиетиленов плик – те се спарват без достъп на въздух.

Растителното масло и доматеният сос се преливат в пластмасови шишета или буркани с плътно завиваща се капачка. Ако тя протече, можете да я завиете отгоре с парче найлон или гума. Ако в раницата носите масло, трябва да внимавате. Не трябва да я хвъляте на земята, или да я поставяте настрани, за да поседите върху нея по време на кратките почивки.

Не се скъпете за подправки! Още повече, че теглото им е незначително. Добра идея са червеният пипер, черният пипер, дафиновият лист, различни сушени билки и доматеното пюре. Лукът и чесънът не само подобряват вкусовите качества на ястията, ни и като цяло са полезни, тъй като имат антисептични (противомикробни) свойства. Скилидка чесън, изядена вечер, дезинфекцира устната кухина и сливиците, предпазвайки от простудни заболявания.

Изложените тук основни положения и препоръки по организацията на храненето в походни условия не се явяват закон! Към тях трябва да се подхожда творчески, и съобразявайки се с обстановката и обстоятелствата.

по материали от kombat.com.ua
превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
23 Comments

 1. Страхотна тема Стояне. Тъкмо тези дни ми се въртеше из главата какво трябва да се носи като храна по време на поход или по продължителен престой сред природата. Даже се чудех и каква посуда е подходяща за целта и в тази тема именно мога да открия тези отговори. Благодаря най сърдечно за страхотната статия.

 2. Браво за темата много добра както винаги :). Сега като се замисля май MRE-тата станаха достатъчно евтини и достъпни трябва да се пробва и с тях.. Може да се измисли нещо примерно 2-3 дена двама души единия на собствен рацион другия на MRE и да видим кое е по хранително и добре се понася от организъм и кое колко тежи

 3. Благодаря, Стояне – извънредно полезна и практична тема!

 4. В чата се дискутира около видовете масло – растително, чисто и краве. Лично аз досега не знаех какво е това „чисто масло“, затова мисля полезно ще бъде да се обясни на читателите. Заедно с Hobo и Стоян стигнахме до извода, че „краве масло“ е избито от краве мляко масло, което съдържа не само мазнини, но и вода, белтъци и др. Чистото масло (благодаря на Hobo за разяснението) може да се получи в домашни условия по следния начин: Маслото се поставя в паница с вряла вода, пяната се отделя и след това се поставя в хладилник. Маслото първо замръзва, вади се от водата и вече имате „чисто масло“.

 5. zoso, правилно си обяснил за кравето масло, но си забравил да кажеш, че „чистото масло“ е „кравето“, на което са му махнати белтъците и водата. Т.е. останали са само мазнините. 🙂 Чисто масло се продава навсякъде, така че не е наложително да си го правите сами 🙂

 6. Здравейте,
  Има хубави идеи.
  Ще споделя и аз няколко.
  Хубаво е съдът да може да се затваря стабилно така, че да си носиш сготвеното ядене в раницата. Аз си нося и канче като за кафе, защото е принципно трудно големият съд да бъде измит добре.
  За повече от два дни си нося примусче с малка бутилка- тежи по-малко, отколкото да се носи несуха храна като сандвичи. При големи натоварвания човек често няма апетит и е добре да се носи храна, която по принцип харесваме.
  Много обичам домашна юфка, бяло сирене и масло. Те това нещо мога да го ям и 20 дни и е единственото, което не повръщам над 6000 м.
  Както е писано и горе- подправките не тежат. А и друго си е разнообразието- юфка с бослек, спагети с мащерка, юфка със сминдух… 🙂
  Има страхотни сушени плодове, които не са много скъпи. Ананасите и кокосът са по- сладки от шоколадите. И ядките не са за подценяване.
  Когато ме съмнява дали има достатъчно белтъчини пия аминокиселини. С мазнините е по-трудно.

 7. Да не забравяме за маслините които са трайна и калорична храна и кубчета бульон.

 8. Аз даже видях в един супермаркет дехидратирано телешко месо, но ми се стори доста скъпо за опаковка от 130 г. цена 4.5лв. Иначе беше внос от Бразилия с трайност 1 година.

 9. Много добра статия!Много пъти ми се е случвало да си „блъскам главата“ по цял ден за да измисля каква храна да си вземам по време на походи, които са в продължение на няколко дни. Но след прочитането на статията вече имам много идеи! Благодаря за полезната информация!

 10. Да добавя и аз нещо: Много добра работа вършат различните пластмасови шишета например от Кока кола.Здрави са и има различни по обем разфасовки.Добре измити и изсушени съхраняват отлично например ориз ,леща ,захар ,сол и др.Могат да възникнат проблеми само ако продуктите са влажни и например като солта , захарта ,брашното се слепват.Торбичките все пак са меки и могат да уплътняват съдържанието на раницата но по лесно се пробиват ,овлажняват ,разсипват.Мисля ,че все пак златната среда е най- добра,тоест комбинацията от различни по вид опаковки.Например за солница и захарница стават чудесно плоските пищовчета от алкохол но трабва да им се сменят оригиналните капачки с пластмасови. Много удобно се носят във въшните джобове на раницата .За маслото -мисля ,че трябва да се претапя (както сланината до мас)за да се изпари водата от него и да се излее топло(не горещо)в пласмасово бурканче със сигурна капачка.Почти да не остава въздух и да не протече ако се разтопи .Ако се остава за по-дълго време на едно място да се поставя в студена вода заедно с бурканчето.При съмнения в горещо време да се изхвърля ,че хваща яко разтройство а майонезата ,поради яйцата, става още по-опасна.

 11. Изцяло се присъединявам към Криси – едно газово котлонче с малка бутилка върши чудеса. Едно че можеш да си направиш кафенце директно на пътеката за не повече от 3 минути, второ че много помага когато човек го мързи да събира дърва за огън, а му се яде нещо топло 🙂

  Към горните предложения бих добавил:

  1. Инстантни китайски нудели (спагети) – продават се в пакетчета големи горе-долу колкото цигарена кутия, много са леки, а едно пакетче стига за 2-ма гладни мъже. Вътре си имат и пликче с подправки – химия някаква, но придават някакъв вкус, не е като да преглъщаш голи безвкусни спагети.

  2. Сушени гъбки – стават и като добавка към ориза, а малко стар хляб и вода става и прилчна гъбена каша.

  3. Содена питка – ако има кой да ви я омеси де. Доста по-трайна е от нормалният хляб (поне още 1-2 дена без да мухляса видимо)

 12. Какво е рацион?

 13. „Инстантни китайски нудели (спагети) – продават се в пакетчета големи горе-долу колкото цигарена кутия, много са леки, а едно пакетче стига за 2-ма гладни мъже. ..“

  Извинявай, но това просто не е вярно. Първо, опаковката им е поне колкото две цигарени кутии от дългите. Второ не стигат и за единсредно гладен мъж. Аз не съм нито дебел нито свръхвисок, нито нещо прекомерно ящен, обаче от тия спагети едни ми стигат само ако им добавя поне цял кренвирш, връзка пресен лук, шепа кашкавал, че и яйце…

 14. Явно си зависи от човека. Аз се въртя между 95 и 105 кила в зависимост от сезона, и с едно пакетче вечеряме 2-ма души (втория е малко по-лек от мене 🙂 )

  П.С. За размера може и да си прав, от миналата година не съм купувал, но нямам спомени да беше нещо огромно.

 15. стояне тази публикация ве4е ми хареса много..браво ..страхотно попадение..то4но това ми трябваше…обмисляме един преход ком-емине с още един двама приятели и мисля 4е ще ми свърши 4удна работа…мерси за труда…виждаш ли на бялото не казвам 4ерно 😉

 16. Наистина страхотна статия Стояне, но си пропуснал нещо мн. важно – какво правят хората като мен, които принципно обичат да си похапват и дори в планината не ни се убива чак толкова апетита 😉 Иначе и аз подкрепям идеята за китайските спагетки. Наистина са малко по-големи от кутия цигари, но определено 1 човек си залъгва глада с тях.

 17. Това, което наричате „чисто масло“ не се продава в магазините. Можете да се уверите сами ако се опитате да го изчистите. Аз съм го изчиствала по технологията на приготвяне на „гхи“. Вземам един широк и невисок съд (може и със стъклено бурканче, но изисква повече внимание при нагряването за да не го пръснете). Слагам маслото в него и нагрявам равномерно на мно-о-ого слаб котлон (може с включване и изключване на 1 ). Постепенно започват да излизат мехурчета пълни с водна пара. Отделя се пяна и се образува утайка. Пяната я махам на няколко пъти. Когато престанат да се отделят и трите неща, процесът е приключил. Когато отхладне, но все още не се е втвърдило, го изливам в чисто бурканче. Затварям го едва когато се втвърди и опитът показва, че не е необходим хладилник за съхраняването му – в стаята при мен, през лятото, издържа без да се развали около месец и половина (сигурно може и повече, но не го твърдя, защото после го изядох 🙂 ).

 18. Лично аз макаронени изделия не ползвам, защото са си чисто нишесте и няма нито минерали, нито витамини в тях. Но горещо препоръчвам овесени, пченичени и ръжени ядки. Накиснати от вечерта с орехи и подладени с мед стават страхотна закуска. Освен това могат да се готвят по всякакви начини в зажисимост от добавките и подправките. Сусамов или слънчогледов тахан с мед е просто деликатес. Можете да си направите домашни бонбони от смлени ядки и фурми (дори можете да не ги оформятв като бонбони, а на блокчета или в един пласмасов буркан). Пчелен прашец, разтворен във вода и подсладен с мед дава не само всички необходими аминокиселини, но и зарежда с енергия – една чаша на гладно сутрин е много полезно. През лятото и есента в планината има диви плодове, които са прекрасна храна. Ако познавате дивите растения и гъбите никога няма да останете гладни. А чаят ви е в краката – мащерка, мента, капинови и ягодови листа, жълт кантарион, бял равнец…Груба грешка е обаче да си сменяте тотално храната с излизането ви от града. Организмът ви ще е в стрес и няма да може да усвоява напълно хранителните вещества, т.е. ще ядете, но той ще гладува. Ако искате хем да сте близо до природата, хем да се храните здравословно, трябва да свикнете към такива храни още у вас.

 19. Пластмасовите шишета са много удобни за вода. Има ги навсякъде и са почти без пари. Освен за вода, могат да се използват и за приготвяне на сурови сокове в движение 🙂 Напълват се с малко къпини, малини, боровинки (или каквото има в планината), допълват се с вода, разклащат се интензивно и сокът е готов! Един приятел по този начин си прави билков студен чай: Напъхва в шишето билки от тези около него, допълва с вода и след няколко часа си пие освежителна напитка.

 20. А който иска да си вземе хляб, без опасност да мухляса, горещо препоръчвам хляба с квас, а не с мая. Загънат в кърпа или в книжена торбичка изкарва и 2 седмици при стайни условия, а в планината е по-хладно. По твърд е, но засища и е много вкусен. На времето такъв хляб са приготвяли за орачите за да имат много енергия. В София правят такъв във фурната на „Слънце и Луна“. Иначе и у дома може да се приготви, но трябва да се научите :-). Содените питки също са по-добри от хляба с мая.

 21. Може да си вземете и малко сода за готвене в една кутийка, може да чистите лесно съдовете с нея, да преборите киселини в стомаха, а също и да си приготвите арабски питки на огъня, замесени с малко брашно и вода, дори да си ги опечете на жеравата. Бързо, лесно и вкусно става хлебчето, опечено на тигана с малко мазнина. Бих добавила и царевичен грис за качамак – също много вкусно и засищащо 🙂
  Поздравления за блога, много интересно.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.