xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Mora Classic 2 и Mora Classic 2/0

| 36 Comments

Mora Classic 2 и 2/0

Не съм от хората, които могат да отделят много пари за хубав нож. Но мога да дам малко пари, и пак да го имам! 😉 А защо не и два?!


Ето защо съм фен на Мора. Ножовете, които правят са невероятно добри за парите, които искат за тях. Може би повечето от читателите ми знаят, че използвам Мора 2000 като основен нож при разходките ми сред природата. Искаше ми се да имам и един малко по-малък, който да нося като спомагателен – например висящ на врата ми.

Mora Classic 2/0 - Общ видИдеален за случаят ми се видя моделът Mora Classic 2/0 – обща дължина 17 сантиметра, като острието е дълго 7 см. Поръчах си го още преди доста време от Флагмедиа, заедно със рибарската Мора, която подарих на тъста си. За съжаление ми изпратиха само вторият. Количествата Мора Класик 2/0 се бяха изчерпали, и ми обещаха да се обадят, когато получат нови. Така и не стана.

Mora Classic 2 - Общ видПреди година се появи магазинът за екипировка за оцеляване StayAlive. Наскоро се поинтересувах дали ги имат там, а и ми е доста по-близо отколкото София. Имаше – поръчах си. При доставката обаче се оказа, че ножът е Mora Classic 2, а не 2/0, който отново го нямало никъде из България. Човекът беше точен, както винаги, и ми го остави като подарък, с обещание да ми изпрати Classic 2/0 веднага, след като го получат. Удържа на думата си – получих и Класик 2/0!

Ето, че вече имам две класически Мори! Но в този случай „Колкото повече – толкова повече!“ – струват си всяка една стотинка! 🙂

Mora Classic 2 и 2/0 - Съпоставка

Малко впечатления за ножовете:

Типична форма за един „бушкрафтърски“ нож – удобна дръжка от брезова дървесина, добре балансиран. Изработен е от карбонова стомана, което значи „ръждавейка“, но пък се точи чудесно и държи ряз доста дълго. Вярно за несвикналите ще е трудно да си изградят нови навици за подръжка на такъв нож, но ще се справят. Самият аз веднъж допуснах острието леко да почервенее от ръжда, след като забравих да го измия и подсуша добре след едно кастрене на мокри клонки. Сетих се след няколко дни, но… Това обаче лесно се оправя с кожен каиш и малко шлайф паста.

Иначе само ножовете от карбонова стомана могат в голяма степен да ви гарантират успешното изпълнение на метода за палене на огън с кремък и нож, който сте виждали в ръководствата. Това ще ви е много по-трудно с неръждавейките и ламинатите… ако успеете.

Единственото, което много не ми допада в изпълнението са каниите. Те са пластмасови и малко не се вписват в разбиранията ми за красиво и надеждно, но пък като временен предпазител на острието, преди да си направите хубава кожена кания, са добри.

Mora Classic 2 и 2/0 - Каниите
Дръжките, както казах, са от брезова дървесина. Импрегнирани са в червена боя, в какъвто цвят е прието да се оцветяват дръжките на дърводелските инструменти. Ножът принципно е hidden tang, което ще рече, че металът от острието продължава навътре чак до края на дървената дръжка, само че е доста изтънен, и някои специалисти препоръчват малки „модификации“ (обгаряне на дръжката с цел приятен цвят и „каляване“ на дървото“, запълване на дупката със лепило или смола, и т.н.), с които дръжката да стане още по-надеждна. Аз самият като за начало смятам да се въздържа от тях, но след по-продължителна работа, може и да ми се наложи.

Дължините на двата ножа са, както казах за Mora Classic 2/0 – 17 см обща и 7 см острие, а на Mora Classic 2 – 21 см обща и 11 см острие. Дебелината на острието е 2 мм.

Mora Classic 2/0 - В ръкатаMora Classic 2 - В ръката

За какво мисля да ползвам ножовете – всичко, за което се сещате, че се върши в гората, и най-вече работа с дърво, въжета, кожа и т.н.: изготвяне на укрития, предмети, инструменти, feather sticks за огъня, фина работа по дървени предмети… абе практикуване на повечето неща, дето ги виждате по книгите. 🙂 Mora Classic 2 беше основният нож, с който направих дръжката на мокотаугана ми.

Моят първи Мокотауган - Формата на дръжката е придадена

Добавено на 28.07.2010: Реших да обработя остриетата на двете ми Мори с Кока-Кола, както ме посъветва един от читателите по-долу в коментарите. Слабата киселина (фосфорна к-на)  в Колата „ецва“ повърхността на метала, и така го повишава устойчивостта му на атмосферните въздействия (влага, дъжд, ръжда). За целта ви трябва истинска Кока-Кола (не разните гаражни произведения). Остриетата се почистват много добре със сапун или спирт, за да се премахнат евентуалните мазни покрития, които да пречат на киселината да реагира с метала. След това поставяте ножа прав във някакъв висок съд (аз ги сложих във високи чаши), и наливате Кола, докато покрие цялото острие. Колата трябва да е разгазирана, защото образуващите се по повърхността на острието мехурчета, може да предизвикат неравномерно образуване на покритието. През първите няколко часа е добре да разбърквате отвреме-навреме. Аз държах моите ножове в Колата 12 часа. Може и повече, но получилото се покритие беше достатъчно добро. Ето резултатите:

Mora Classic от карбонова стомана, с обработено с Кола остриеMora Classic от карбонова стомана, с обработено с Кола острие

Много ревюта и информация може да се прочете в Интернет за тези ножове. Няма и аз да задълбавам, но изводът от тях е един – на символична цена получавате чудесен нож, който бие останалите в своя ценови клас, а също и много от скъпите марки! Идеален за всеки любител (като мен), който разполага със също така „символичен“ бюджет. 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

36 Comments

 1. Ех, Моричките! 😉 Каниите са им такива, защото по принцип са ги замислили не като outdoor ножове, а като инструменти за разни занаятчии и майстори. Но ниската цена, качеството и дизайна им (в общи линии те като дизайн са класически фински ножове) са ги направили предпочитан избор за хора, които ходят по поля, гори и планини. 🙂

 2. Поддръжник съм на същото мнение, като това в статията.
  „На символична цена получавате чудесен нож!“ и „Струват си всяка една стотинка!“ са едни от малкото суперлативи, които мога да кажа за тези ножове. Самият аз съм притежател на техни ножове и като единствена забележка мога да посоча недостатъчно надеждната кания. За по-сръчните читатели, няма да представлява никакъв проблем да си сътворят кания от кожа, от кидекс или от каквото им се стори подходящо. Ножовете Mora са разкошен евтин избор за всеки ловец, рибар, планинар или въобще за хора, които излизат „наъвн“ било по работа, било за удоволствие.

 3. Ей ще ме карате и аз да си купя, гледал съм ги ама нещо все съм резервиран към тях.

 4. Нека уточня! Отдавна съм притежател на ножове Мора и редовно ходя на лов с тях, но тези ножове са удобни за нещо дребно. Да си нарежеш саламче, да си издялкаш тояжка – въобще ежедневен нож за всякаква употреба. Бих нарекъл този нож „Шведския каракулак“. Не си мислете, обаче, че с този нож ще може да цепите дърва, да одерете дузина глигани и след тия неща той (ножа) да продължава да „бръсне“ и да е „невероятно остър“. Доста хора се подвеждат от подобни непълни коментари (като моя).

 5. Затова в Скандинавия носат пукко (с размерите на тези Мори) и леукко – за по-хамалски неща. 😉
  А иначе е вярно – трябва отвреме-навреме да се точат. 😛

 6. Азе си купих първата карбонка в началото на този месец…
  малко дърводелско – струваше около 19 лв.
  За Бушкрафт ножа е важно ножа от въглеродна стомана да не се маца с масла от авто индустрията, понеже ножа служи не само като инструмент, но и като прибор за хранене… желателно е да си носите парче вълнен плат и нещо от естествени неотровни материали за почистване…
  Със здраве 🙂

 7. Колко струва малкото, защото в каталога им не го намирам?

  • Най-добре е да ги запиташ, avn. Не е сигурно дали, и какви количества имат от модела. Все пак това го поръчаха по мое искане, а и чак на третата доставка на нова стока дойде. За цената – не съм сигурен. Нали ми излезе като подарък. 😉

 8. Харесах си едно Banco за 15 лв във железарията до нас някакво мнение за тях

 9. Ами не е лошо – ще върши работа. Разбира се, за по-леки неща – да се нареже нещо, да се издялка нещо не много масивно. Хубаво ножче, при това евтино.

 10. Миналия месец и аз си взех една Mora класик, само че с изпъкнал гард(модела май е 601). Ножчето е малко с 9 см. острие, но пък много удобно, а цената въобще няма да я коментирам. Каниите от пластмаса не са особено красиви наистина обаче в магазина на Камартон, от където си взех моя нож имаше сходен модел класик с много красива кожена кания като цената пак беше под 30 лв.

 11. За ножовете от ръждаема стомата (по същество всяка стомана е въглеродна т.е. карбонова) ще ти препоръчам да ги накиснеш за 24 часа в най-обикновена Кока Кола (1,69 за 2л.) ако мислиш да ги разкарваш редовно из природата. Всички знаем че там влага си има – конденз, роса, мъгла. От слабата киселина в колата ще получи нещо като ецване на цялата повърхонст на острието – на вид няма да е вече лъскав, а сив мат, но ще е доста по-защитен от въздествието на влага. За рязане на крана бих предпочел да разчитам на неръждаем нож за запазване на вкусовите й качества – особено за салати.
  За каниите – поне лесно можеш да си направиш класическа сканди кания с високо закачане. Лично аз за втори нож нося голям сгъваем (по-голям от викторинокса който също е задължителен) за по-лесно намиране на място.

  Banco ножа всъщност е Мора Клипер 460 брандирано за фирмата за инструменти. Супер ножче за без пари (11-12 лева) неръждаемо, със сканди скосяване върши си работата, но трудно можеш да разчиташ на него за по-сериозни натоварвания.

 12. Най-накрая се реших и аз да „ецна“ моите Мори. Процеса, и крайният резултат, допълних в публикацията по-горе.

 13. Много хубави ножове, бих казал аз, но ми харесва ножа на Беар Грилс. Разгледайте го в нета. Страхотен е!

 14. Здравей, от днес и аз притежавам такова ножче, много добро, страшно резливо. Дялка задоволително. Канията е много неудобна за носене на колан, но мисля да му направя кожена или да я направя като на мора 2000, с кожено закачало за колан! Моята дръжка е изшлайфана от червената боя и намазана със шел лак, много добре се е получила!

 15. Значи,Стояне искам да те помоля за един малък съвет-отдавна искам да си купя едно просто ножче…Ама все пак да е качествен и надежден.Спрях се на марката Mora of Sweden и съм чувал,че са доста добри.Та! Според теб кое ножче е по-дбро: Mora Classic 601 http://stayaliveshop.com/item.php?id=143 или Mora 860 MG

  http://stayaliveshop.com/item.php?id=254 ?

  • Трудно да се отговори ThE DiFrEnT GuY 🙂 Ножовете, които показваш, са доста различни от гледна точка на вида, качествата и характеристиките на стоманата. Първият е от карбонова стомана (разбирай ръждавейка). Реже много добре, но изисква грижи за острието. Вторият е неръждаем, има добра ергономична дръжка. Абе и двата са си достатъчно добри. Просто прочети нещо за характеристиките на карбоновите и неръждаемите стомани, и си реши кое ти допада повече! 😉

 16. ok,мерси за съвета приятел 😉

 17. Здрасти Стояне! Блогът ти е СТРАХОТЕН!!! Има доста полезни неща,но искам да те попитам-според теб кой нож е най-добър,защото доста се двуомял. се пак не искам да остана прецакан от страна на ножа-
  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=254
  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=143
  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=181
  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=31
  моля те да ме насочиш правилно! (sweat) 😉

  • И четирите ножа са доста добри. Само Класик е ръждаем. Ако аз лично трябва да избирам, бих си взел Мора 2000 – най-големият, най-дебелият, и най-издръжливият (ако съдя по разни тестове 😉 ).

 18. благодаря пичага!!! жив и здрав!!! 😉

 19. Здрасти Стояне! Блога е супер и с изключително полезна информация и то в изобилие.Виж мислех си и аз лятната ваканция да правя такива клипчета с разходките като теб..извинявай за офтопик-а. искам да ти покажа канията,която си направих на моята Мора 2000(най-долу в албума).
  ПП:
  ако искаш разгледай и видеотата.заслужават си 😉
  http://www.facebook.com/album.php?aid=26539&id=100001855281391

 20. Стояне,много те моля да ми помогнеш ;( ужасна трагедия сполетя скъпата ми Мора 2000 . Тъпия ми брат я е набарал докато ме е нямало удома и я е чукнал много гадно. ;( ;( ;( чак ми се дорева като я видях,а и не искам да развалям скоса и острието й. МНОГО ТЕ МОЛЯ ДА МИ КАЖЕШ НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН ДА Я ПОПРАВЯ !!!;( направо щях да му извия врата на онова пишлеме за дето ми развали хубавото ножче. от джобните си съм делил,за да си го купя с такъв мерак. УМОЛЯВАМ ТЕ-ПОМОГНИ МИ!!! ;(;(;( http://img508.imageshack.us/g/p3101196.jpg/

  • Лошо! За съжаление, единственият вариант е или равномерното отнемане на метал от двете страни на острието, докато белегът изчезне, или промяната на геометрията към конвекс. И в двата случая ще падне търкане! Третият вариант ще ти струва 30 и няколко лева + разходите за куриер. Съжалявам!

 21. мисля да опитам на DC4-ката върху диамантената страна…дано да се получи. Всеки случай Мората няма да е същата както преди.ама аз ще с отмъстя :X 😉

 22. Слава богу,оправих я 🙂 http://img190.imageshack.us/g/p3121206.jpg/

 23. колата не вреди ли на стоманата ?

 24. Колата направо разяде острието на моята мора. Не си слагайте ножовете в кола за 24 часа, може би за около час ще е добре.

 25. Поръчах си една мора класик 2 и не искам да я съсипвам.Много ще се радвам ако някой ми каже как се поддържат ножовете от ръждаема стомана.Чувал съм,че трябва да се слага някакво масло или нещо от тоя род. Иначе ще пробвам това с колата.

  • Просто гледай да го почистваш добре след всяка употреба, и да не го оставяш мокър или на влажни места. Това е достатъчно… Маслото е необходимо ако смяташ да не го ползваш по-дълго време, или ако си в постоянно влажна среда – примерно те вали няколко дни дъжд някъде в гората, и всичко е прогизнало…

 26. Благодаря много
  обаче ако все пак ми се наложи да му слагам масло какво трябва да е

 27. От вчера съм в клуб „Първа Мора“,та ако някой може да даде примерна кройка за финска кания ще ми е от голяма полза! Иначе пластмасовата е ужасяващо грозна и непрактична…

  • По метода проба-грешка бих унищожил ценни парчета кожа та малко помощ ще е полезна!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: