xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Наръчник „Полезни растения“

| 75 Comments

Когато завърших поредицата „Полезни растения“, обещах да напълня цялото й съдържание в един наръчник джобен формат, който да може всеки, който желае, да си го разпечата, и да си го носи в раницата. Днес това – утре онова… забавих се доста с обещанието, но ето че най-накрая успях! 😉

Малко за наръчника: Форматът му е А6 – 10.5 см х 14.8 см. Страниците са 197. Организиран е така: при отваряне на наръчника, на лявата страница се вижда подробната рисунка на растението, а на дясната две по малки снимки, името, описанието, разпространението и приложението му.

Пропуснах приложението на всяко растение като билка, защото чувствително щеше да увеличи обема на наръчника, а предполагам по-ценен ще е ако е възможно най-малък, като му се запази при това и възможно най-голяма изчерпателност. В края оставих няколко странички за бележки, така че ако все пак някой иска да си попълни нещо важно, да може да го направи. Текста за всяко растение е базиран на написаното в блога ми, но на места той беше възможно най-обобщен, за да може да се вмести в малкото налично пространство.

ПРОИЗВЕДЕНИЕТО Е НЕКОМЕРСИАЛНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВА!!! Ако видите някой да продава този наръчник, моля да ми съобщите! Има си санкции и за това.

Инструкции за правилно принтиране

Ще ви опиша възможно най-опростеният (поне според мен) начин за принтиране на наръчника. Стъпките са следните:

  1. Трябва ви хартия с формат А5. Това е половината на стандартния А4. След принтиране той ще се разреже на две, което ще направи крайният формат А6. Ако ви се намира гилотина за хартия, лесно можете да разрежете А4 на А5. Трябват ви 50 (ако не се лъжа) листа А5, които могат да се получат от 25 листа А4.
  2. Вероятно се подразбира, че принтерът трябва да е цветен, ако искате пълната функционалност на наръчника. 🙂 Лазерен, или мастилено-струен – всеки си избира. Първият е по-скъп (ако ще си купувате 🙂 ), но пък копюрите са по-трайни и издръжливи на влага примерно.
  3. Зареждате листите във принтера. Има си ограничители, които трябва да настроите за А5.
  4. Отваряте си файла с помощта на Adobe Acrobat Reader. Добре е да си изтеглите последната версия, има я и на български, но би трябвало да стане и с други. Избирате Принтиране от менюто Файл.
  5. Първо от настройките на принтера избирате размерът на работната хартия да е А5 (от Свойства/Properties на принтера). Може да се ориентирате по картинката по-долу.
  6. Първо ще отпечатаме нечетните страници на едната страна на листите. За да напаснат след това с отпечатаните от другата, избираме мащабирането „Отпечатване на брошура“ и „Двустранно“, като страницата се отпечатва от „Лява“ страна.
  7. След като приключи отпечатването на едната страна, взимаме листите от принтера, държим ги така, че отпечатаното да сочи надолу, и един по един ги вземаме отгоре и ги нареждаме на нова купчинка. Идеята е листът със заглавната страница да си дойде пак отгоре. Завъртаме листите по правилният начин (зависи от различните модели принтери, и често трябва предварително да се пробва, че да не станат изненади),и ги слагаме обратно в принтера.
  8. Сега е ред на четните страници. Пак си отваряме Файл > Принтиране но този път избираме „Само четни страници“, „Отпечатване на брошура“, „Двустранно“ и свързване „Дясна“. Ако сте сложили листите правилно, страниците ще се отпечатат така, че да си съвпадат точно по номера.Принтиране на четните страници
  9. След отпечатване ще видите, че номерата на страниците (лице и гръб) си съвпадат, но листите са малко разбъркани. Когато ги разрежете на половина ( с гилотина или макетен нож), ще можете да си ги подредите както трябва. Подвързването и закрепването на страниците си е по ваше желание, но знам, че на различни места предлагат услуги за прошнуроване на книги.

Вероятно след време списъкът с полезни растения ще се увеличи. Тогава вероятно ще пусна за отпечатване притурка към наръчника, както и изцяло ново издание.

Ами това е като цяло! Ще се радвам, ако за доста хора това ръководство се окаже полезно, и решат да го носят със себе си при разходките си из Дивото. Ще се радвам и ако всеки, който си го изтегли и принтира, остави по едно коментарче под тази публикация. За мое удовлетворение! 🙂

–––––––––––––––––––––––

Допълнение от 17.05.2010:

Днес успях най-накрая да придам завършен вид на наръчника, който си принтирах за лично ползване. Подвързаха ми го в една книжарница. Листите са закрепени със пластмасова „спирала“, горната корица е от прозрачна пластмаса, а долната – от плътна черна.  Ето снимки:

Моят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов вид

Добре се получи! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!


[wp:svejo-net]

75 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: