xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Наръчник „Полезни растения“

| 75 Comments

Когато завърших поредицата „Полезни растения“, обещах да напълня цялото й съдържание в един наръчник джобен формат, който да може всеки, който желае, да си го разпечата, и да си го носи в раницата. Днес това – утре онова… забавих се доста с обещанието, но ето че най-накрая успях! 😉

Малко за наръчника: Форматът му е А6 – 10.5 см х 14.8 см. Страниците са 197. Организиран е така: при отваряне на наръчника, на лявата страница се вижда подробната рисунка на растението, а на дясната две по малки снимки, името, описанието, разпространението и приложението му.

Пропуснах приложението на всяко растение като билка, защото чувствително щеше да увеличи обема на наръчника, а предполагам по-ценен ще е ако е възможно най-малък, като му се запази при това и възможно най-голяма изчерпателност. В края оставих няколко странички за бележки, така че ако все пак някой иска да си попълни нещо важно, да може да го направи. Текста за всяко растение е базиран на написаното в блога ми, но на места той беше възможно най-обобщен, за да може да се вмести в малкото налично пространство.

ПРОИЗВЕДЕНИЕТО Е НЕКОМЕРСИАЛНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВА!!! Ако видите някой да продава този наръчник, моля да ми съобщите! Има си санкции и за това.

Инструкции за правилно принтиране

Ще ви опиша възможно най-опростеният (поне според мен) начин за принтиране на наръчника. Стъпките са следните:

 1. Трябва ви хартия с формат А5. Това е половината на стандартния А4. След принтиране той ще се разреже на две, което ще направи крайният формат А6. Ако ви се намира гилотина за хартия, лесно можете да разрежете А4 на А5. Трябват ви 50 (ако не се лъжа) листа А5, които могат да се получат от 25 листа А4.
 2. Вероятно се подразбира, че принтерът трябва да е цветен, ако искате пълната функционалност на наръчника. 🙂 Лазерен, или мастилено-струен – всеки си избира. Първият е по-скъп (ако ще си купувате 🙂 ), но пък копюрите са по-трайни и издръжливи на влага примерно.
 3. Зареждате листите във принтера. Има си ограничители, които трябва да настроите за А5.
 4. Отваряте си файла с помощта на Adobe Acrobat Reader. Добре е да си изтеглите последната версия, има я и на български, но би трябвало да стане и с други. Избирате Принтиране от менюто Файл.
 5. Първо от настройките на принтера избирате размерът на работната хартия да е А5 (от Свойства/Properties на принтера). Може да се ориентирате по картинката по-долу.
 6. Първо ще отпечатаме нечетните страници на едната страна на листите. За да напаснат след това с отпечатаните от другата, избираме мащабирането „Отпечатване на брошура“ и „Двустранно“, като страницата се отпечатва от „Лява“ страна.
 7. След като приключи отпечатването на едната страна, взимаме листите от принтера, държим ги така, че отпечатаното да сочи надолу, и един по един ги вземаме отгоре и ги нареждаме на нова купчинка. Идеята е листът със заглавната страница да си дойде пак отгоре. Завъртаме листите по правилният начин (зависи от различните модели принтери, и често трябва предварително да се пробва, че да не станат изненади),и ги слагаме обратно в принтера.
 8. Сега е ред на четните страници. Пак си отваряме Файл > Принтиране но този път избираме „Само четни страници“, „Отпечатване на брошура“, „Двустранно“ и свързване „Дясна“. Ако сте сложили листите правилно, страниците ще се отпечатат така, че да си съвпадат точно по номера.Принтиране на четните страници
 9. След отпечатване ще видите, че номерата на страниците (лице и гръб) си съвпадат, но листите са малко разбъркани. Когато ги разрежете на половина ( с гилотина или макетен нож), ще можете да си ги подредите както трябва. Подвързването и закрепването на страниците си е по ваше желание, но знам, че на различни места предлагат услуги за прошнуроване на книги.

Вероятно след време списъкът с полезни растения ще се увеличи. Тогава вероятно ще пусна за отпечатване притурка към наръчника, както и изцяло ново издание.

Ами това е като цяло! Ще се радвам, ако за доста хора това ръководство се окаже полезно, и решат да го носят със себе си при разходките си из Дивото. Ще се радвам и ако всеки, който си го изтегли и принтира, остави по едно коментарче под тази публикация. За мое удовлетворение! 🙂

–––––––––––––––––––––––

Допълнение от 17.05.2010:

Днес успях най-накрая да придам завършен вид на наръчника, който си принтирах за лично ползване. Подвързаха ми го в една книжарница. Листите са закрепени със пластмасова „спирала“, горната корица е от прозрачна пластмаса, а долната – от плътна черна.  Ето снимки:

Моят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов вид

Добре се получи! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!


[wp:svejo-net]

75 Comments

 1. Найстина това е много ценна информация, а направена и като наръчник е просто … Аз си качих наръчника на телефона. В същия формат какъвто е и си го чете без проблеми (всички телефони със симбиан мисля, че имат вграден адобе реадър). Дори и в такава форма е много полезен, а самата програма и много възможностти.

  Поздрави и успех във всички следващи начинания !!!

 2. Гледахме филмче с Рей Майерс и той показа някакво растение което се казва pignut и има грудки които се ядат.Някой знае ли дали го има в България?

 3. Наръчника е супер! Очакваме новото издание с нетърпение.
  Други бушкрафт приоми също биха били много полезни!

 4. Стояне , както и преди писах наръчника много ми хареса. Но видях в статиите за полезните растения, че си написал и приложенията на някои от растенията като билки. Така, че моя екземпляр го направих и с тези допълнения. Ако желаеш ще ти пратя и този вариянт, ако има дриги желаещи да го използват.
  ПП Направих го в DOC формат

  • @Димитър Димитров: Ами аз съм написал защо пропуснах частта за билките. Е, може пък и да ми го пратиш. Ще го направя във pdf формат, и ще го сложа. Може пък наистина някой да го иска и така. 🙂

 5. Ок пращам ти го на мейла който си дал тук.

 6. Някой от София направил ли си е наръчника,да го помоля да направи и на мен,че нито имам цветен принтер,нито ги принтирам както трябва??

 7. Няма ли такива хора?

 8. Получи се перфектно като следвах инструкциите на стоян – така и не ми стана ясна логиката на подреждане на адобето, но накрая си паснаха страниците.
  Но искам да предупредя всички които (като мен) ще го печатат на мастиленоструен принтер – сложих нова цветна касетка преди да започна и последните 4-5 страници вече им липсваха цветове.
  Така или иначе огромни благодарности на стоян за положения труд! Целия блог е страхотен.

 9. Стояне ще можеш ли да направиш книга с някои чужди растения които виреят в джунглите или в пустините.Само за някои не всички. Иначе наръчника е супер!!!!

 10. Много благодаря! Точно навреме – поне за мен…

 11. Здравейте, при мен има проблем с изтеглянето на наръчника от сайт-а, не мога да го изтегля. Ще съм много благодарен ако някои ми го изпрати на e-mail или по skype. Благодаря предварително ;]]

  skype – manteko
  e-mail – ev.mitev@abv.bg

  • Пробвай да кликнеш с десен бутон на връзката, и да избереш „Save as…“ (Запази като…). Не виждам някаква конкретна причина да не можеш да го изтеглиш, освен тази, да ти се отваря директно в браузъра, и да не знаеш как да го запаметиш. 🙂

 12. Здравей! Наръчника е супер! Но искам да те питам дали можеш да ми направиш като твоя? И колко пари ще ми струва? После ще ми го пратиш по Еконт за моя сметка.

  • Здрасти, за съжаление вече нямам достъп до цветен принтер, дори за да си принтирам топографските карти, които ползвам. 😉 Но в публикацията съм описал добре как става принтирането – пробвайте някъде, където правят такива услуги.

 13. С благодарност за усилията и времето, вложени в изработването на този тъй полезен наръчник, и пожелание за преживявания, които да вдъхновят добавянето на нови страници към него!

 14. Благодаря! Радвам се да съм полезен! 😉

 15. Стояне, изпечатах го и стана супер. Голямо „Браво“ и „Благодаря“ за добрата работа и труда ти.

 16. Изтеглено, балгодаря. 🙂
  Сега дано да се оправя с печатането.

 17. Малееееее. Бравоооо. браво.

 18. Благодаря, страхотна работа 🙂

 19. Има ли книгата във ПДФ формат.
  Има ли книгата във книжарница, и на каква цена за да си я купя.

  • 1. В статията преди инструкциите за принтиране си има линк за сваляне.
   2. След линка има огромен червен надпис че е некомерсиално – съответно не се продава никъде.
   Уважавайте труда на автора и прочетете статията а не само заглавието 😉

   Стояне, страхотен блог!
   Отдавна го следя но не си падам по коментарите, няма да излъжа ако кажа от името на всички които го следят че очакваме нови статии, било то авторски или на гост-автори!

   • Сигурен съм, че всички очаквате нови статии! Благодаря, че още не сте ме изоставили! 🙂
    Това, което аз очаквам обаче, е отново да ме навести музата, и ако може да доведе със себе си и малко повече свободно време! 🙂 Защото, може би сте забелязали, че съм на принципа „по-добре нищо, отколкото посредствено такова“! 🙂

 20. Можете да добавите към списъка и дървото тис. Дървесината, листата и семките на плодовете са силно отровни. Самите плодчета обаче – червено-оранжеви на цвят и с размер около сантиметър на 4-5 мм – са ядливи, сладки, доста вкусни и богати на витамини. Всяко плодче има по една семка (или костилка), която обезателно трябва да се плюе при ядене.

  • Тисът е в списъка още от самото начало!

   • Да, само че информацията за него е непълна и неточна.
    1. „Среща се в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша“. В действителност се среща навсякъде. Вкл. и в Морската градина във Варна, на няма и 100 метра от морето.
    2. „Тисът е, както вече споменахме, отровно дърво. Особено неговите семена!“. В действителност токсичните вещества на тиса се натрупват основно в игличките му. Колкото са по-стари игличките, т.е. по-тъмни на цвят и по-близо до основата на клона, толкова са по-отровни. Отровата не е термочувствителна, т.е. може да се извлече чрез варене. Но това ограничава и приложението и – месо на птици, бозайници или риба, отровени с нея, не може да бъде консумирано дори след термична обработка.
    3. И сте пропуснали най-важното за бушкрафтъра – плодовете му се ядат и са вкусни и полезни.

 21. Чудесна работа! Само че това, което държите в ръцете си, като завършен продукт, ми се вижда да е размер А5 страницата, а не А6, което е вече колкото юмрук (малко).

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.