xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Наръчник „Полезни растения“

| 75 Comments

Когато завърших поредицата „Полезни растения“, обещах да напълня цялото й съдържание в един наръчник джобен формат, който да може всеки, който желае, да си го разпечата, и да си го носи в раницата. Днес това – утре онова… забавих се доста с обещанието, но ето че най-накрая успях! 😉

Малко за наръчника: Форматът му е А6 – 10.5 см х 14.8 см. Страниците са 197. Организиран е така: при отваряне на наръчника, на лявата страница се вижда подробната рисунка на растението, а на дясната две по малки снимки, името, описанието, разпространението и приложението му.

Пропуснах приложението на всяко растение като билка, защото чувствително щеше да увеличи обема на наръчника, а предполагам по-ценен ще е ако е възможно най-малък, като му се запази при това и възможно най-голяма изчерпателност. В края оставих няколко странички за бележки, така че ако все пак някой иска да си попълни нещо важно, да може да го направи. Текста за всяко растение е базиран на написаното в блога ми, но на места той беше възможно най-обобщен, за да може да се вмести в малкото налично пространство.

ПРОИЗВЕДЕНИЕТО Е НЕКОМЕРСИАЛНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВА!!! Ако видите някой да продава този наръчник, моля да ми съобщите! Има си санкции и за това.

Инструкции за правилно принтиране

Ще ви опиша възможно най-опростеният (поне според мен) начин за принтиране на наръчника. Стъпките са следните:

 1. Трябва ви хартия с формат А5. Това е половината на стандартния А4. След принтиране той ще се разреже на две, което ще направи крайният формат А6. Ако ви се намира гилотина за хартия, лесно можете да разрежете А4 на А5. Трябват ви 50 (ако не се лъжа) листа А5, които могат да се получат от 25 листа А4.
 2. Вероятно се подразбира, че принтерът трябва да е цветен, ако искате пълната функционалност на наръчника. 🙂 Лазерен, или мастилено-струен – всеки си избира. Първият е по-скъп (ако ще си купувате 🙂 ), но пък копюрите са по-трайни и издръжливи на влага примерно.
 3. Зареждате листите във принтера. Има си ограничители, които трябва да настроите за А5.
 4. Отваряте си файла с помощта на Adobe Acrobat Reader. Добре е да си изтеглите последната версия, има я и на български, но би трябвало да стане и с други. Избирате Принтиране от менюто Файл.
 5. Първо от настройките на принтера избирате размерът на работната хартия да е А5 (от Свойства/Properties на принтера). Може да се ориентирате по картинката по-долу.
 6. Първо ще отпечатаме нечетните страници на едната страна на листите. За да напаснат след това с отпечатаните от другата, избираме мащабирането „Отпечатване на брошура“ и „Двустранно“, като страницата се отпечатва от „Лява“ страна.
 7. След като приключи отпечатването на едната страна, взимаме листите от принтера, държим ги така, че отпечатаното да сочи надолу, и един по един ги вземаме отгоре и ги нареждаме на нова купчинка. Идеята е листът със заглавната страница да си дойде пак отгоре. Завъртаме листите по правилният начин (зависи от различните модели принтери, и често трябва предварително да се пробва, че да не станат изненади),и ги слагаме обратно в принтера.
 8. Сега е ред на четните страници. Пак си отваряме Файл > Принтиране но този път избираме „Само четни страници“, „Отпечатване на брошура“, „Двустранно“ и свързване „Дясна“. Ако сте сложили листите правилно, страниците ще се отпечатат така, че да си съвпадат точно по номера.Принтиране на четните страници
 9. След отпечатване ще видите, че номерата на страниците (лице и гръб) си съвпадат, но листите са малко разбъркани. Когато ги разрежете на половина ( с гилотина или макетен нож), ще можете да си ги подредите както трябва. Подвързването и закрепването на страниците си е по ваше желание, но знам, че на различни места предлагат услуги за прошнуроване на книги.

Вероятно след време списъкът с полезни растения ще се увеличи. Тогава вероятно ще пусна за отпечатване притурка към наръчника, както и изцяло ново издание.

Ами това е като цяло! Ще се радвам, ако за доста хора това ръководство се окаже полезно, и решат да го носят със себе си при разходките си из Дивото. Ще се радвам и ако всеки, който си го изтегли и принтира, остави по едно коментарче под тази публикация. За мое удовлетворение! 🙂

–––––––––––––––––––––––

Допълнение от 17.05.2010:

Днес успях най-накрая да придам завършен вид на наръчника, който си принтирах за лично ползване. Подвързаха ми го в една книжарница. Листите са закрепени със пластмасова „спирала“, горната корица е от прозрачна пластмаса, а долната – от плътна черна.  Ето снимки:

Моят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов видМоят наръчник "Полезни растения" в готов вид

Добре се получи! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!


[wp:svejo-net]

75 Comments

 1. Това чаках отдавна,дано само принтирането не е скъпо.Сега както почна сезона ще е супер полезно

 2. Откога го чакам! Благодарности страхотно е!

 3. Ееее много профисионално браво !!!!!!! 🙂

 4. Супер, доста се чакаше този наръчник!

 5. Чудесна работа! С удоволствие го принтирам цветничко и го подвързвам! Браво!

 6. Чест и уважение отново за положения труд.
  Едно предложение към колегите, аз мисля да го ламинирам,
  мисля че така ще го опазите по добре от влага и други неприятни изненади.

 7. Много добра работа. И от предпечатарска и от бушкрафтерска гледна точка =)

 8. Браво! Страхотна работа!
  Наистина ще ми е от полза… Благодаря отново!

 9. Много добра работа. За мен ще е полезно, защото си признавам, че познанията ми за растенията не са много на ниво.

 10. Много яка книга, може да ми спести и некой лев. Отскоро съм неплатена отпуска и ще имам време да изпробвам повечето неща от книгата:)

 11. Жалко че ми е прецакан принтера иначе веднага щях да си го принтирам, но браво за положения труд от страна на Стоян. За първо време ще използвам наръчника му в този вид на ПДА-то. Имам един малък въпрос към автора. Може ли да се направи един вариант който да обхваща всичко написано в блога в отделните теми в пълния му вариант и да се използва като електронна книга на компютъра?

 12. Тъй като не мога да си редактирам по горното мнение пиша отново. Забелязах една съществена липса на книгата и тя е отсъствието на съдържание евентуално което може да е в началото на книгата. Предполагам че Стоян е забравил да го добави в бързината на публикуването на книжката :).
  Имам и още едно предложение че може да се направи и азбучен указател например ако знаем името на растението и искаме по-бързо да го намерим къде се намира в книгатата.

  • icpart, да се оформи цялото съдържание на блога в подобна книжка би било доста работа 🙁

   За съдържанието и азбучния указател си прав – настина можеше да се направи. Даже ми беше в плановете, но наистина накрая съм забравил. Все пак това ми е първата „книга“. 🙂 Ще видя какво мога да направя, но то ще е едва след празниците. Който иска – може да изчака… другите могат примерно да си принтират само листите, които ще добавя. 🙂

 13. Ейй! Супер! Много ти благодаря!

 14. Здрасти Стояне,
  Аз имах предвид само това което се отнася до темите за растенията, явно не съм се уточнил за което се извинявам. Ти си посочил че на места си посбил съдържанието от темите в блога свързани с растенията и само те да са като електронна книга, т.е. единия вариант да е джобен а другия по пълния да си го четем на компютъра :).
  Приятно изкарване на празниците и чакаме с нетърпение и следващите версии на тази страхотна книга ;).

 15. Чудесно и много необходимо пособие! Само се чудя без собствен принтер как да се справя – би излязло доста скъпо, ако трябва да се принтира на търговските цени, а намирането на човек склонен да се заеме, поне на мен ще ми е трудно. Но наистина ми се струва, че имаше нужда от нещо такова и затова се радвам, че то се появи 🙂

  Стояне, заслужаваш ГОЛЯМА ПОХВАЛА! Сега когато скитаме на открито очите ни ще виждат повече отколкото преди, стомасите ни ще се чувстват по пълни и по-разнообразени, и като цяло ще се доближим още стъпка до разбирането на нашата естествена „дива“ среда чрез познаването на дивите растения. А това е важно! Понякога като съм навън и си помисля, че е дошло време за готвене, си мисля не от кой стилаж в супермаркета да взема еди какво си, а на коя полянка съм го видял и колко път има до там. Е, сега с помоща на тази хубава малка книга „горския ми супермаркет“ ще бъде много по-добре „зареден“ 🙂

 16. Стархотно,много благодарности за положения за НАС труд 🙂 хвала на такива хора като Стоян!

 17. Драго,ако искаш,като си заредя принтера(че му се е свършило мастилото в момента),ще ти го разпечатам и за теб.

 18. Рядко влизам тук, но винаги ми е интересно ! Не обикалям толкова често из горите (и може би там ми е грешката). Съдържанието на този справочник много ми хареса и си го изтеглих. Благодаря на автора за наистина добре положения му труд. Ще си позволя да му подхвърля 1 идея ако иска и има възможност да я реализира – да направи подобен справочник и за гъбите .

 19. Супер е! Благодаря!

 20. Има малка правописна грешка на 197 страница.

 21. Много благодаря за справочника Стояне. 🙂 За това нещо някои хора биха взели много пари, тъй като струва време и усилия, а ти го правиш безвъзмездно!

  • И аз благодаря на всички, които оцениха направеното! 🙂

   Днес качих нова версия на наръчника, в която е добавено съдържание (по приблизителен азбучен ред) и са отстранени няколко правописни грешки. Ако все още не сте си го разпечатали – изтеглете го наново!

 22. Днес се опитах да разпечатам справочника. Но за къжаление нищо не се получи. На първо място се отпечатват само полвината страници. Като се зададат за печат само нечетни се отпечатват 1,5,9,13 и т.н. Същото се получава и при четните – 2,6,10 и т.н. Втория проблем е, че от едната страна на страницата се отпечатват две нечетни и съответно две четни страници от брошурата. По този начин не може да се напаснат във вид на книжка, понеже в една книга страниците винаги са отляво четни, отдясно нечетни. Признавам, че не съм много наясно с технологиите и може аз нещо да не съм разбрал, но следвах инструкциите буквално. Два пъти опитах и резултата беше един и същ

  • Самотния вълк, според мен се е получило, но ти не си го забелязал. 🙂 Описах точно стъпките, по който принтирах моето копие, и то седи пред мен и го виждам, че е както трябва. Точно така трябва да ти излязат от едната страна на листа А5 две четни, а от другата – две нечетни страници. Просто трябва да са еднакво ориентирани, и да си съвпадат две по две (примерно под страницата 10 да излиза 11). Иначе на пръв поглед наистина ще ти изглежда много хаотично цялото нещо. Сигурно очакваш листа А5 да се прегъва след принтиране, но всъщност той се разрязва наполовина, и страниците си се подреждат после ръчно.

 23. Стояе, два опита направих и резултата е както го описах. Признавам, че може аз нещо да съм объркал, но понеже съм упорит като катър 😉 ще продължа с опитите.

  • Ами не знам… да не би самият ти принтер да има някаква настройка, останала от предишно принтиране? Айде въпреки, че не мисля че е от това, ще те посъветвам при настройките на принтера освен да упоменеш форматът А5, да отбележиш ориентацията да е Plain, а не Portrait (т.е. да е на ширина). Иначе ме озадачава неуспехът ти. Дано да не се получи така, че само при мен да има успех. 🙂 Очаквам отзиви от други, които са пробвали.

   П.П. За да не хабиш хартия и мастило, можеш предварително да сверяваш резултата, като „Принтираш във файл“. Има такава отметка там долу. Тогава ще разгледаш полученият файл и ще си прецениш.

 24. Настройките са точно, както си ги описал и страниците си излизат по ширина. Разрязах на две 25 листа А4 (швейцарското ножче се справи перфектно със задачата) При първото отпечатване ми направи впечатление, че полвината листи останаха неизползвани, но не обърнах особено внимание. Като видях, че страниците изобщо не си съвпадат, изхвърлих поървия опит и заредих с останалите листи отново принтера. Резултата беше същия. Едва тогава забелязах, че принтира през страница. Опечатва 1,пропуска 3, отпечатва 5 и т.н.

  • Хм… странен проблем е наистина при теб! При мен лично стана, ще видим какво ще кажат и останалите. Но определено не е от файла – това мога да гарантирам. „Отпечатване на брошура“ е специален режим, който трябва да може да отпечата правилно всеки един документ, и да го направи да изглежда като книга.

   • П.П. Още нещо се сетих: ‘що не пробваш да пускаш по по-малко странички наведнъж. Може нещо принтера да не успява да ги обработва както трябва, когато са повечко. Опитай описаната от мен схема, като пускаш на порции четен брой страници. Например първо от 1 до 10, после от 11 до 20, от 21 до 30, и т.н. Би трябвало да се получи!

 25. Благодаря, ще опитам така и ще кажа дали е станало

 26. При мен нещо се обърква,от едната страна се отпечатва само дясната част,на друга страница има съвпадение и се повтарят.Нещо с това обръщане не става номера,и това ляво дясно нищо не става.

 27. Опитах, същия проблем. Печата през една страница. Единственото решение е страница по страница, но е голяма играчка.

 28. И друго нещо което забелязах,на страницата с описанията,има оставащо доста празно място,може би ако се намали разстоянието между, описание/местообитание/ядливи части,ще остане от долу място и за билковите свойства на растенията.Ако се сложат номерата на страниците по ниско, не мисля, че ще пречи и ще излизат от страницата, и пак ще има допълнително място.Поне да се използва цялата страничка.Аз пробвам на мо принтерн,черно бяло,поне да му намеря цаката.

  • Наистина много ме учудвате с тези неуспехи. При мен всичко си работи както трябва. Аз по принцип така съм си принтирал и доста други книги.

   Колкото до празното място: Ами ако за някои растения има доста място, и вероятно ще се събере и приложението им като билка, то за други това няма да стане, защото понякога инфото е доста. Някак си много избирателно ще се получи. А и е малко вероятно да се лекувате сред природата, та да знаете всичко за билката. Обикновено свойствата на даденото растение, които може да са ви полезни по време на поход, са описани в частта „Ядливи и полезни части“.

 29. Аз му хванах номера. Отпечатвам стр. 5 в ляво. После залагам листа така, че отново да печата от същата страна и отпечатвам 7 в лясно. Листа се обръща и се отпечатва 6 в дясно, после 8 в ляво. Накрая се разрязват и подреждат на купчинка, която чака да бъде подвързана. Но на някои страници полето за подвързвана е много малко, при други е нормално. Ама докато стигна до стр. 200 доста зор ще видя така

  • Току-що изпробвах наново описаният от мен начин – работи без проблем, всичко си пасва и не пропуска. Наистина не знам какво става при вас.

 30. А добре,като ги принтираме нечетните от ляво, и излязат,после как нареждаме листата, че да отпечата от дясната страна,и кога ги печата на гърба?

 31. Нямам проблеми при отпечатването, стъпките са коректно описани. Ако е възможно, увеличи празното поле, дясното на четните и съответно лявото на нечетните страници.

  • Може да пробвам нещо за тия полета на страниците. Само да ми остане време. Надявам се до тогава да се забележат и другите евентуално съществуващи недостатъци, че да мине със веднъж. 🙂

 32. Поздравления и едно голямо благодаря за положения труд!!!
  Ще се радвам да има и такъв наръчник по оцеляване.

 33. Нямам думи! Толкова много направи за нас… Благодаря много!

 34. Днес успях да придам завършен вид на моето копие на наръчника. Малко по-горе, в края на публикацията, можете да видите снимки. 🙂

 35. Добре, че има и такива хора – без никакви облаги и ползи лично за себе си се нагърбват със доставка на най ценното – информация!!!
  Много Благодаря!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: