xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Основни правила за безопасност при гръмотевична буря

| 42 Comments

Сега е сезонът на летните гръмотевични бури, и времето напоследък доста често ни го напомня. Мълнията е красиво, но и доста опасно природно явление. Знаем ли как да се защитим от нейната разрушителна сила, макар и вероятността да се сблъскаме с нея да е сравнително малка?

Да, наистина времето напоследък доста ни напомня за това явление. На мен лично ми го припомни доста добре миналия месец, когато попадение на мълния изгори доста електроуреди вкъщи. Вчера обаче научих, че мълния е убила първи братовчед на един от сваковците ми, в близкото село Овчарово (селото на баба ми). Мисля, че дори съм забелязал въпросната мълния, защото по това време наблюдавах през прозореца няколко такива удара в тази посока. Ето защо реших, да драсна няколко обобщаващи реда за мълниите, и начините, по които да се защитим от тях, особено ако сме сред природата.

България е една от страните в Европа, в които падат най-много мълнии. По своята природа мълнията (или по народному наречена светкавица) е своеобразен електрически разряд в газова среда, предизвикан от огромните разлики в електрическите потенциали между високите слоеве на атмосферата и земната повърхност. Гръмотевичните бури, които са родителите на мълниите, се зараждат при проникването на горещ и влажен въздух в област с по-хладен въздух над сушата, или морето. Влажният и топъл въздух се издига на голяма височина, където водните пари кондензират и формират кълбесто-дъждовни облаци. От триенето и сблъсъците на водните капки и ледени кристали се натрупва електрически заряд, който кара облака да се зареди подобно на батерия: положително в горната си част, и отрицателно в долната. Отрицателно заредената долна част предизвиква положително зареждане на повърхността на земята, което следва като сянка облака, очаквайки удобна точка за образуване на контакт между тях. Обикновено този положителен заряд се концентрира във високите земни обекти – дървета, сгради, хълмове и планински върхове.

Когато зарядът прехвърли определена граница, електрическата енергия се освобождава, и се наблюдава мълния. Тя протича по своеобразен „канал“, като топлината й достига 30 000 градуса, а напрежението – 50 милиона волта! Въздухът се нагрява много бързо до 20 000 градуса, от което се разширява, и образува ударна вълна, която се разпространява във вид на гръм. Дължината на мълнията обикновено е до 2,5 км, но може да достигне и до 15-20 км, и да порази места, далеч извън границите на буреносният облак.

Мълниите могат да се образуват по няколко начина: между точки в самият облак, между облак и въздух, между два облака, и между облак и земята. Първите три не се смятат за опасни, но четвъртия е доста чест, и представлява особена опасност за живота на хората.

От представените по-горе факти за природата и поведението на мълнията, произтичат следните правила и съвети за предпазване от попадение на мълния:

 • Особено опасни са високите места – планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н.
 • Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.
 • Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.
 • Избягвайте самотно стърчащи скали и морени.
 • Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено „обича“ мокрите чакълести брегове на езерата и реките. Аз лично съм намирал доста следи от удари на мълнии по каменистите брегове на язовирите – това са едни странни образувания в глината, на които им викат „дяволски рога“.
 • Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.
 • Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс.
 • Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.
 • Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.
 • Изолирайте се от повърхността на земята: ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.
 • Снижете се максимално: Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата, и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.
 • Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Вие си решавате дали, и как да се освободите от тях, но е добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.
 • Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.
 • Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.
 • Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.
 • Намерете подслон: Вкъщи е най-сигурно, особено ако сградата е осигурена с гръмоотвод. Дори и да няма, това пак се смята за едно от най-сигурните места. Просто изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите. На това последното жена ми стана свидетел, като видя как по тръбите на бойлера в кухнята преминаха волтови дъги и искри. В никакъв случай не се къпете, и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря – водопроводите, (доколкото знам) се използват за заземяване. Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа, и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали, и може да станат проводник на мълнията. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на „Фарадеевата клетка“. Просто трябва да свалите радио антената.
 • Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка.
 • Тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените, дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Както казахме, обикновено мълниите са дълги до 2.5 км. Това означава, че трябва да сте на по-голямо от това разстояние – да речем 3 – 3,5 км. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе! Поговорката „Гръм от ясно небе“ не е небивалица.
 • Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт. Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се  и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.

Смятам, че това са най-важните правила, които трябва да спазвате, за да избегнете евентуалното попадение на мълния върху вас. Вероятно има и още, които се надявам да допълните в коментарите под статията. 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!


[wp:svejo-net]

42 Comments

 1. По Дискавъри даваха филм за човек удрян 3 пъти от мълния,3-ят път умира и след месеци надгробния му камък е ударен отново от мълния,и потрошен .СТРАННО явно ги привлича!!!

 2. Хубави правила, но, за жалост, са само теория. Природата винаги успява да надхитри всякакви човешки теории и да ни изненада. Дядо ми преди години беше ударен и убит от мълния, докато се е намирал в най-ниската част на полето, на дъното на отдавна пресъхнал язовир. В същото време негови приятели, намирали се нависокото, в близост до дървета се разминали само с шок и уплаха.

  • Да… и за жалост, винаги има изключения в правилата. Но нищо в природата не става без причина. Със сигурност и там е имало някаква.

 3. Вероятно дъното на язовира е с по-висока влажност и соленост.

 4. аз знам и за алпинисти, три пъти подред удряни от мълния в един ден. Изглежа всичко е както съдбата разпореди =) Но това не пречи да се застрховаме =)

 5. Добавям, че все пак, въпросните алпинисти са си покорили върха =) Движили са се с минимум екипировка и припаси, и явно са се зареждали с ток =D
  Също така, познавам момиче от родния ми град удряно от мълния. Докторите твърдят, че пиърсинга на пъпа е отевел електричестввото и я спасил. На мацката нищо и няма, отървала се е само с изптрлена коса и стрес.

 6. Полезно. Благодаря 🙂

 7. Странно, и аз го знам този случай за този който го е ударил няколко пъти гръм и от последния е умрял и след това е разцепена и надгробната му плоча от мълния. Странно,много странно, защо така?!

 8. като цяло статията я бива … има разбира се някои неточности – особено с това как положителен заряд следвал облака като сянка … няма такова следване по принцип – разряди се получават когато и където е удобно – въпросът е да има голяма разлика в зарядите между 2 области. важно е да не се крием под дървета – от това няма да станем по-малко мокри.

 9. Мноо е важно да не сме с велосипеди,Мотоциклети , Кабрио и особенно опасно е в Трабант-а защото е плстмасов и теорията с фарадеевият кафез не действа при него !!! Най-безопасно във всеки случай е само под Добре заземен гръмоотвод защото и в къща без гръмоотвод е възможно преминаване на ел.заряди през стайте..!!! Друго безопасно обежище за което се сещам е метален контейнер! от онези дето карат стоки по корабите обурудва се като стая и е по-защитен от жилище без гръмоотвод, защото теорията с фарадеевият кафез работи на 100% може да се ползва като укритие в двора например 🙂

 10. Чудя се на какво разстояние от електропроводи и зимна маркировка е добре да се седи. Хем да ползваме това, че най-вероятно би ударило тях, хем да не сме твърде близо. 30-40 м. може би?

  • 30-40 метра при високоволтови електропроводи е нищо. Практически си си пак под тях 🙂 Виж за зимната маркировка вероятно това е изискваният минимум. Абе по открити била (където е зимната маркировка) най-добре е да не се стои! 🙂

 11. Веднъж бях с велосипед и падаха мълнии до мен. Страшно беше доста. Не слязох от колелото. Не знам дали съм направил правилно или не. Мислех си че гумите може да действат като изолатор и съм заземен. От друга страна всичко беше мокро …

  Друг случай като живеех на един таван на квартира влезе мълния в стаята, мина по всички стени и изчезна. Не кълбовидна, такава нормална. И тъкмо се бях къпал, мокър, пак доста се изплаших.

 12. нещо мн важно за вкъщи купете си така наречените арестори (предпазители който не допускат скок в напрежението) най добре е да се монтират на ел.таблото направо ..За да препазва домашните електроуреди от токовите удари на мълнийте , но може и най-обикноввен раклонител с мълниезащита ,зщото цифрата на изгорелите уреди в сезона на мълнийте е в хиляди ..почти всеки има познат който се е разделял я с телевизор я комютър добре е да се откачат кабела на кабелната и UTP-то за интернета… Преди туризъм винаги следете метеорологичните сведения за развитие на купсето-дъждовна облачност и най-добре е походът да се отложи за по-добро време ..но все пак на който му е писано да се удави няма да се обеси …тка ,че каквото е писано …

 13. Светослав Бацоев, или си изолиран, или си заземен. Ама при мълниите номера е да си изолиран от земята, а не заземен, защото по просто казано, мълнията е просто огромно късо съединение между облака и земята. Това е онази мъничка искра, когато се опрат плюса и минуса на обикновена батерия, но милион пъти по силна. Гърмоотводите се заземяват, за да поемат тази искра и да я отведат в земята, преди да направи поражения, но заземен човек е мъртъв.
  dino, тези арестори служат за предпазване от рязка промяна на напрежението от 220 V на 500 примерно и предпазват при аварии по електропроводите. Но мълнията е с напрежение от стотици и милиони волтове. Ще ги стопи и тях и уредите. Най сигурно е да се изключват ел.уредите, за да се прекъсне ел. контакта

 14. Така де, не се изразих правилно щот не разбирам от електричество. Та дали съм бил изолиран? 🙂

 15. И в детската градина и после в училище много добре ме подковаха за поведение по време на гръмотевици. Прочетох материала и се уверих, че нищо не са изпуснали.

 16. Мълниезащитата е мн важно нещо … За съжаление болшенството хора не си дават сметка за потенцялният риск …Даже скоро четох една статия в която пишеше ,че 80% от сградите в България са с неефективна мълниезащита… А при санирането на панелките „Умните“ майстори късали на поразия заземителните инсталций и практически белята става двойно по-голяма ,когато има гръмооотеод да улови мълнията ,като няма заземление и нълнията си намира най-ниското съпротивление през тръби , кабели, и така нататък……

 17. Винаги ми е било интересно да чета този блог. Има хубави неша в него. Тук се разглежда оцеляването в гръмотевична бура и съм съгласен с предложените методи за оцеляване които предпазват от мълниятя ( почти сигурно както каза автора ) Но да не забравяме, че обикновено при буря със мълнии има и пороен дъжд. Тогава ако се намираме в най ниската част на местността има по-голяма вероятност да не ни удари мълния отколкото ако сме на висока част, но да не забравяме, че трябва да подберем така това място, така, че да не се окажем на пътя на прииждащата вода. Т.Е. вместо да се преддпазим от мълния да не се удавим.

 18. dosta dobar izolator sa lekite aftomobili v edno predavane davaha kak 4ovek fliza v kolata puskat mu naprejenieto i posle puska radioto farove 4ista4ki pali olata si4ko raboti a na nego ni6to mu nqma

 19. Малко след като Стоян се оплака от пораженията попрочетох малко материали за мълниите.
  Та това което с късата си памет успях да запомня е, че при пряко попадение върху сграда електричеството преминава през стените (действието на Фарадеевия кафез), и точно тогава се индуцира напрежение във вътрешната ел. инсталация, което не преминава през таблото с бушоните а се генерира в самите проводници. Така че защита на таблото и да сложите, ефект няма да има, освен да ви пази от простотиите на Енергото. Естествено индукция има във всичко метално, монтирано по външните стени – най-често водопроводи, чугунени канализационни тръби, LAN кабели, кабелна телевизия и т.н. Така че вадете щепсели и букси, това е спасението.

  Друго нещо. Практиката с ползването на водопровода за заземяване е широко разпространена, но тотално погрешна, произлизаща от мързел, икономия на материали и труд и безхаберие. Виждал съм ел. бойлер, заземен за мивката. Смей да се изкъпеш докато това чудо работи…

  Последно нещо. Някъде преди доста време бях чел защо на мълниезащитните пилони се слага метална топка на върха. Идеята е да предизвикват малък по размер но постоянен разряд, с който да се „източва“ електричеството натрупано в облаците без да се стига до мълния 😉 Помислете по въпроса 🙂

 20. asene автомобила не е изолатор а фарадеев кафез …всичко метално в което можеш да влезнеш е фарадеев кафез защото тока се провежда от там кадето съпротивлението е най-ниско а именно по металните стени на купето ..токът минава от там и не влиза вътре в купето и както споменах по горе в постовете си ако колата не е метална (като трабанта например) фарадеев кафез няма…!!!! Тогава мълнията ще е заземи човекът вътре в трабанта защото има по-ниско съпротивление от пластмасата. значи фарадеевийт кафез трябва да бъде задалжително от добре проводим матерял за да работи…!! Meze мисля че тази топка на гръмоотвода се използва за така нареченото изпреварващо действие не за да разрежда облъка а за да натрупва повече заряди в нея и така да гарантира че мълнията ще се свърже именно с този гръмоотвод а не с нещо друго наоколо така ,че тази топка която си видял е била точно на такъв гръмоотвод с ипреварващо действие да знаеш……..

 21. Скоро бях на х. Ехо (29.05.2010) и имах удоволствието да наблюдавам гръмотевична буря, която ме застигна докато се разхождах до връх Вежен. Съответно имах и нещастието да се окажа точно по средата й, в дъжд, градушка и гръмотевици, въоръжен с алуминиева щека в ръка.
  Пренебрегнах почти всички правила описани тук и които знам, с изключение на едно – максимално бързо да сляза на по-ниска височина.
  Гледах как гръмотевиците падат около мен на около 200-300 метра, а аз се движех по билото на планината на места доста близо до коловете за зимната маркировка.
  Може би съм имал късмет, а може и някои от нещата изброени тук да не са точни.
  От принудително проведения експеримент забелязах, че гръмотевиците не падаха на най-високите места, а някъде падаха доста ниско долу в гората. Не съм се засмислял защо, може би поради причина свързана с движението на облаците и потенциалните разлики. Не знам.
  Факт е, че човек мокър до кости с ръкавици от памук и изкуствена материя, с алуминиева щека в ръка (с гумена ръкохватка) на билото на планината в опасна близост до 2.40 метровите колове за зимна маркировка не обра гръмотевиците, а се размина. (изобщо нищо не ми настръхна, когато падаха гръмотевиците, сигурно е заради това, че бях мокър като мишка, освен разбира се топките от страх)
  Най-притеснен се почуствах, когато в близост до х. Ехо вече предвкусващ безопасността на хижата гръмотевица падна толкова близо, че не можах да задържа очите си отворени заради ярката светлина.
  За себе си аз предпочетох да не изхвърлям щеката си или да стоя на едно място заемайки пози, за които не е сигурно, че изобщо биха ми помогнали, а реших да се движа бързо надолу. При мен проработи, но всичко зависи от ситуацията, в която попаднеш, а изходът зависи от решенията ни.
  Извода: Невероятно приказна природна картина за наблюдение и неприятно усещане под езика.
  Хубава и полезна статия!

  • @Нико: Може би трябваше да отбележа, че при ударите на мълнии има и голяма доза вероятност. Дори изпълнението на идеалните условия не гарантира поражение от мълния. Примерно Бенджамин Франклин е пускал хвърчило с мокра връв високо в облаците при гръмотевична буря, с цел да привлече мълния. И въпреки това му се е разминало, като просто е успял да отчете натрупалото се статично електричество.

   С две думи: не трябва да се бърка късмета, с неточността на изложеното в тази публикация. Ако примерно теб (недай си Боже!), нарушавайки правилата, които каза, те беше поразила мълния, едва ли щеше да можеш да напишеш тук „Ей, вярно е всичко, написано тук!“ 🙂

 22. Въпрос към „отбора на знаещите“(от опит или достоверен източник): Необходимо ли е да се изключват GSM, GPS и др. с вградена антена по време на гръмотевична буря? Благодаря.

  • Активно излъчваща, или приемаща антена има по-голяма вероятност да бъде ударена от мълния. Има случаи, в които хора са били ударени точно в GSM-a, стоящ в джоба им.

 23. Пропусна да напишеш за крачковото напрежение и за наелектризирането на метални предмети.Първо за крачковото напрежение-В радиус от 20 метра от удара е смъртоносно.Извод-Ако близо до вас падне мълния не трябва да се движите с обикновена походка,а със прилепени крака и ръце.В противен случай ще изкочи волтова дъга,и може да умрете.Наелектризиране-Всеки метален предмет в близост до мълнията се наелектризира със ток с опасен волтаж.Така веднъж падна една мълния на 600 метра от мене(секундите от блясъка и гърмeжа бяха около 2).И след минути отидох зад блока ми,където има проводници за звънците,по които уж не тече ток.И изведнъж неволно докоснах кабелите и ме разтресе як ток.Добрече не бе чак толкоз силен,колкото в ел. мрежата,иначе можеше да съм под земята.Извод-не докосвайте метални предмети след удар на мълния,по-близко от 1,50км или 2км.

 24. САМОТЕН ВЪЛК в коя част на страната се е случило това с дядо ти, град село

 25. Казват , че мъжете ги удря по вече от жените заради тестостерона , дали е вярно незнам защото още не ме е ударила. Под връх Ботев ме е гърмяло като на война но явно имахме късмет. Но който го е страх от мечки не ходи в гората нали !!!
  Бай бабо да не те среща мечката защото като те срещне ще те яде.

 26. Чудесна статия – благодаря на автора за качествения му труд и Сайта му!
  Искам да допълня, с личен опит, относно предпазването на електроуредите в къщи:
  Живеех на таван, в блок, на последния етаж. Бях си легнал на тъмно, оставяйки компютъра ми да работи, включен през UTPто. Събудих се внезапно и рязко се изправих на леглото си, може би 2-3 секунди, преди да удари гръмотевица – чух я и видях с периферното си зрение огряването й през прозореца, в страни от мен. В същия момент, с очите си видях как пред мен, от контакта, където беше включено UTPто на компа ми, излезе букет пръски от искри. Станах и проверих – компютъра и контактите си бяха читави (без никакви проблеми). Телевизора и хладилника, включени на друг контакт, но на същия (всъщност единствения) бушон, също бяха ОК.
  Значи, мисля аз, има UTPта, които вършат и добра гръмозащитна работа.

 27. Извинявай, аз живея на последния етаж в таванско помещение в четири етажен блок (моят е четвъртият). Обаче блокът няма собствен гръмоотвод, а бабите разчитат на това, че сградата, която е на около 20 метра от нас ни пази с нейния доста огромен гръмоотвод. Каква реално е възможността да ме удари нещо, като съм най-отгоре на тъпата сграда?

  • Сградите са едни от най-сигурните места при гръмотевични бури. Стига да не си на прозореца! Но ако си на покрива на въпросната сграда – разбира се, че вероятността да те удари нараства, независимо, че наблизо има по-високи сгради и гръмоотводи.

 28. xilqdi blagodarnosti i na vas i na celiqt ekip za da znaem kak da se predpazim

 29. Намирам блога на г-н Стоянов изключително полезен. Моите адмирации за всичко. Статията е много добре написана! Във връзка с падането на мълнии на по-ниски, вместо на по-високи места. Нерядко роля изиграват неща, които се намират под земята. В някои от случаите мълнията може да бъде привлечена от метални руди или археологически артефакти. Както и по-горе бе споменато, металът привлича. Това разбира се, няма как да го установите. В такъв случай спасява късметът.

 30. Благодаря и за тази статия и за целия блог! Много неща научих само от прочитането на няколко статии и съм си го записала, за да продължа да чета от него.
  Относно мълниите- можем да оценим вероятността да падне или не мълния на дадено място, но за целта трябва да знаем всички фактори, а това е ясно, че не можем да знаем- виждала съм как пада мълния в двора на министерски съвет, вместо някъде по гръмоотводите, така че- да пази Господ и ние колкото можем, пък каквото има да става, ще стане!

 31. Полезна статия, както и коментарите. Не знаех, че не бива да се тича, аз винаги тичам като луда, за да се прибера по-бързо. Много ме е страх от светкавици и приятелят ми все ми се смее. Като дете не ме беше страх, но живях известно време с леля ми, която има фобия и я прихванах… Някой има ли като мен и може ли да сподели как се справя със страха по време на буря?

  • АЗ СЪМ КАТО ВАС!Ужас…изпадам в истерия при първия гръм.Лягам,завивам се,ако има някой вкъщи добре,ако не умирам от страх.Преди 2год.се появи най-хубавото нещо в моя живот-моето прекрасно дете.Онзи ден бяхме сами вкъщи.Гърми,вали градушка.Ами сега!?Не исках да предам страхът си на детето.Тока спря.Събрах пюшените играчки и бързо в леглото с детето..а сега миличък ще поиграем на една игра,казах на синът ми.Ако искате вярвайте в желанието си да не уплаша детето започнах да говоря със зайчето,мечето … и прочие.Когато детето ме попита какво свети..Спокой се опитах да му обясня.Най-важното за мен беше детето..и успях да се овладея .Всичко е в главата..

  • Аз ще ти кажа, хващаш и тичаш навън за здраве докато ппадат светкавици, и дъжда с химията е много полезен…..

 32. Бяхме на тактическия полигон до Тодорово, Плевенско, когато за броени минути се заформи буря и мълниите сякаш идваха далече от север, със сигурност от разстояние повече от 5км. Естествено, всичко живо беше покрито с метал – автомат, шанц, каска, нож, катарами, манерка и всякакви други метални простотии. Една удари в земята между нас и капитана, който м/увременно се скри като мишка в палатката, и от земята все едно изкочиха огнени въжета – взводният го отнесе най-тежко, удари го в катарамата на колана и за около минута беше като парализиран, но нищо повече, ротния го удари в ръката и онзи с врясъци се завря в палатката. Без да си придавам излишни важности мога да твърдя, че с момчетата се спасихме благодарение на факта, че поех командването като най-старши след офицера и сержантите. Лепнахме се на една тухлена стена като кърлежи, на топки, ниско до земята. Хвърлихме и автомати, и каски, и прочие, де що имаше метално. Още нося белег на мустаците от волтовата дъга – каската сякаш светна и иззвъня като камбана, като я тресна разряда. Но нищо друго, освен уплахата. След минути спря да трещи и взехме разстоянието от нас до камионите с норматив като за световен рекорд, все едно Дяволът ни гонеше. Слава Богу особено пострадали нямаше, само капитанът и старши лейтенантът, но леко.

  Съветът ми първото нещо, което да се направи още преди каквато и да е буря и преди дори самото излизане сред природата, е да се направи оценка на времето и вероятността от безветрие в дадени области и студени фронтове наблизо – силната жега в комбинация с равно пространство (особено гола почва или такава с тъмна покривка) и студен фронт в околностите е доказана рецепта за адска гръмотевична буря. Ако все пак ви застигне – хвърляйте телефоните на секундата надалеч, лягайте на топка на земята на палци и длани, крийте главата и се молете.

 33. Много добра обективна информация и детайлни препоръки. Но аз все още не намирам отговор за правилните действия при много често срещана ситуация, и каквато се случи миналата седмица в Приморско. Сигурен съм , че за нас хората всеки описан случай е много важен статистически, особено за удари от мълнии, защото те са редки и научно слабо прогнизирани. Случаят: Мълния удря дърво първи ред от гориста местност на ~100 m от морска ивица северен плаж Приморско. Млада жена е стояла подпряна на дървото и е била поразена. Жизнените й функции са възобновени след индиректен сърдечен масаж от човек наблизо.(не разбрах кой , но това е човек спасил живот и заслужава голяма признателност). От телевизията разбрах за случката и че жената е добре, след 24ч. в кома в добро състояние, без видими гол. изгаряния, дава интервю… И направих връзката – може би по това време аз съм плувал в морето на южния плаж на Приморско на ~ 1.5-2km от въпросната мълния. Наблюдавах светкавиците, гръмотевиците бяха слаби, но в един момент гръмна толкова силно, че за няколко секунди „не си в час“. Започна пороен дъжд на талази(интензивни водни потоци,на моменти като струи вода а не капки)..След минути спасителите ме приканиха да изляза от водата. Повечето плажуващи тичаха към хотела по равните пясъчни дюни 150-200 м до хотела, някои се „скриха“ под чадърите;
  СИТУАЦИЯ: отивам на плаж, небето е чисто, влизам в морето да плувам не близо до брега, бързо идват тъмно сиви облаци, започва буря с мълнии; чуват се силни гръмотевици наблизо;
  ВЪПРОС: как е възможно по-безопасно? да остана в дълбока вода (море) плувайки над водата половин глава или да тичам мокър сред големи равни площи пясъчни дюни? За убежище под чадър коментарът е излишен, но е добре да го знаят повече хора , а най вече спасителите които трябва да организират и направляват плажуващите къде да се скрият възможно най-бързо при внезапна гръмотевична буря на голям открит плаж далече от масивни сгради.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.