xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Основни правила за безопасност при гръмотевична буря

| 42 Comments

Сега е сезонът на летните гръмотевични бури, и времето напоследък доста често ни го напомня. Мълнията е красиво, но и доста опасно природно явление. Знаем ли как да се защитим от нейната разрушителна сила, макар и вероятността да се сблъскаме с нея да е сравнително малка?

Да, наистина времето напоследък доста ни напомня за това явление. На мен лично ми го припомни доста добре миналия месец, когато попадение на мълния изгори доста електроуреди вкъщи. Вчера обаче научих, че мълния е убила първи братовчед на един от сваковците ми, в близкото село Овчарово (селото на баба ми). Мисля, че дори съм забелязал въпросната мълния, защото по това време наблюдавах през прозореца няколко такива удара в тази посока. Ето защо реших, да драсна няколко обобщаващи реда за мълниите, и начините, по които да се защитим от тях, особено ако сме сред природата.

България е една от страните в Европа, в които падат най-много мълнии. По своята природа мълнията (или по народному наречена светкавица) е своеобразен електрически разряд в газова среда, предизвикан от огромните разлики в електрическите потенциали между високите слоеве на атмосферата и земната повърхност. Гръмотевичните бури, които са родителите на мълниите, се зараждат при проникването на горещ и влажен въздух в област с по-хладен въздух над сушата, или морето. Влажният и топъл въздух се издига на голяма височина, където водните пари кондензират и формират кълбесто-дъждовни облаци. От триенето и сблъсъците на водните капки и ледени кристали се натрупва електрически заряд, който кара облака да се зареди подобно на батерия: положително в горната си част, и отрицателно в долната. Отрицателно заредената долна част предизвиква положително зареждане на повърхността на земята, което следва като сянка облака, очаквайки удобна точка за образуване на контакт между тях. Обикновено този положителен заряд се концентрира във високите земни обекти – дървета, сгради, хълмове и планински върхове.

Когато зарядът прехвърли определена граница, електрическата енергия се освобождава, и се наблюдава мълния. Тя протича по своеобразен „канал“, като топлината й достига 30 000 градуса, а напрежението – 50 милиона волта! Въздухът се нагрява много бързо до 20 000 градуса, от което се разширява, и образува ударна вълна, която се разпространява във вид на гръм. Дължината на мълнията обикновено е до 2,5 км, но може да достигне и до 15-20 км, и да порази места, далеч извън границите на буреносният облак.

Мълниите могат да се образуват по няколко начина: между точки в самият облак, между облак и въздух, между два облака, и между облак и земята. Първите три не се смятат за опасни, но четвъртия е доста чест, и представлява особена опасност за живота на хората.

От представените по-горе факти за природата и поведението на мълнията, произтичат следните правила и съвети за предпазване от попадение на мълния:

 • Особено опасни са високите места – планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н.
 • Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.
 • Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.
 • Избягвайте самотно стърчащи скали и морени.
 • Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено „обича“ мокрите чакълести брегове на езерата и реките. Аз лично съм намирал доста следи от удари на мълнии по каменистите брегове на язовирите – това са едни странни образувания в глината, на които им викат „дяволски рога“.
 • Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.
 • Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс.
 • Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.
 • Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.
 • Изолирайте се от повърхността на земята: ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.
 • Снижете се максимално: Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата, и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.
 • Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Вие си решавате дали, и как да се освободите от тях, но е добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.
 • Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.
 • Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.
 • Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.
 • Намерете подслон: Вкъщи е най-сигурно, особено ако сградата е осигурена с гръмоотвод. Дори и да няма, това пак се смята за едно от най-сигурните места. Просто изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите. На това последното жена ми стана свидетел, като видя как по тръбите на бойлера в кухнята преминаха волтови дъги и искри. В никакъв случай не се къпете, и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря – водопроводите, (доколкото знам) се използват за заземяване. Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа, и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали, и може да станат проводник на мълнията. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на „Фарадеевата клетка“. Просто трябва да свалите радио антената.
 • Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка.
 • Тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените, дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Както казахме, обикновено мълниите са дълги до 2.5 км. Това означава, че трябва да сте на по-голямо от това разстояние – да речем 3 – 3,5 км. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе! Поговорката „Гръм от ясно небе“ не е небивалица.
 • Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт. Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се  и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.

Смятам, че това са най-важните правила, които трябва да спазвате, за да избегнете евентуалното попадение на мълния върху вас. Вероятно има и още, които се надявам да допълните в коментарите под статията. 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!


[wp:svejo-net]

42 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: