xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Дехидратирани банани

| 26 Comments

Дехидратирани банани

Реших да тествам изготвеният от мен домашен дехидрататор за храна, който описах в скорошна публикация. В момента избора на храни за сушене не е кой-знае колко голям, затова избрах да пробвам с банани.

Подготовката за сушенето не е кой-знае каква:

 1. Обелвате бананите и ги нарязвате на шайби с дебелина 5-6 мм.
 2. Някои рецепти препоръчват кисненето за известно време на така нарязаните банани в марината от цитрусов сок (лимон, ананас и др.) и малко мед. Това било против почерняване и запазване на вкуса на крайният резултат. Аз просто ги намазах с малко мед (но съвсем малко, да не пречи на сушенето), защото нямах толкова време да се занимавам. 🙂 Предполагам това малко ще подобри трайността им.
 3. Подреждате ги равномерно по повърхността, върху която ще ги сушите, и ги слагате във дехидрататора.

Дехидратирани банани - Нарязани и подготвени

Сушенето протича между 6 и 10 часа при температура 53-55 градуса. Аз ги държах 10 часа при тази температура. Резултатът виждате на снимките. Казват, че цвета трябвало да бъде карамелен, а самите парченца да станели леко дъвчащи. Цветът не знам дали го докарах, но виж за лепкавост по зъбите успях 🙂

Количеството, с което пробвах, бяха два банана. Претеглих ги (с високочувствителна везна), след като ги нарязах , и тежаха 130 грама. Виж обема не се сетих да измеря, но след сушенето ми останаха една шепа „колелца“, които тежаха малко по-малко от 30 грама. Изводът е – около 4 пъти намаляване на теглото, и поне толкова на обема! При, предполагам, никаква загуба на хранителните качества.

Дехидратирани банани - Крайният резултат от 2 банана

Не, че бананите са кой-знае какво, но пък два банана в 30 грама (даже има рима!) си е добре! 🙂 На вкус не може да се каже, че са същите, но като ги накиснеш в малко вода, стават доста близки до началното състояние. Ще видим дали ще намерят място в раницата ми при някои разходки. 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

26 Comments

 1. Сушени банани ми звучи по-българско, макар, че дехидратирани банани е, може би, по-бушкрафтерско.

 2. Относно хранителните качества – няма как да не се губят съставки при такава обработка. Най-малко витамин C се разрушава частично от топлината, както и ензимите.

  • Витамин С се губи частично при всяка една обработка. При температура на въздуха 55 градуса в дехидрататора, реалната температура на храната (заради охлаждането при изпарение на водата) е по-малка от 50. Не мога да се сетя за точната температура на разрушаване на витамин С, но мисля беше по-висока. Същото и за ензимите, поне по-голямата им част.

 3. При 50 градуса витамин С не се разрушава,и да има някаква загуба на витамини при такова сушене тя е минималана.

 4. Това се е получило добре! сигурно и без да се киснат ще могат да се раздъвкват и да залъгват гладът, стига да има вода за преглъщане :). Давай с някакво месо, че ми е интересен там резултата!
  пс. оценявам(е) инициативността ти. аз бих си направил подобен дехидрататор, ама чак след като някой като тебе го направи и тества и се види дали ще върши работа :).

 5. Честно казано доста съм заинтересуван от темата. Обаче малко ме е страх да пробвам щото ако не се получи и месото или плодовете се окаже, че са равалени, ще стане страшно в планината, поне 3 ролки допълнително тоалетна хартия ще трябва да взема.

 6. е то е като всяко нещо.. няма да ги изсушиш и на доверие да ги вземеш в планината.. ще направиш една две партиди, ще ги пробваш как са докато си близо до тоалетната и така.. все едно като си купиш обувки, да ги обуеш за пръв път точно преди да тръгнеш из балкана – може и да има изненади.. аз затова и казвам, че стоян много добре прави за нас, като изпробва първо тези неща..

 7. Аз пак искам да те поздравя за това, че не спираш да се занимаваш с такива неща, да експериментираш и да се учиш, като споделяш опит. В тоя сайт ме грабна позитивността и практичността ти.

 8. Голям страх от „дехидратирането“ на месо гледам из коментарите.Та вие суджуци не сте ли яли?Или пастърма? Почти същото е,с разликата в проветрението.Нормално при тях е от 10кг. кайма, да станат около 6кг. суджуци.Важното в случая е източника на месото.Говеждото,овчето и козето месо съхнат най-бързо,защото не са мазни,за разлика от свинското,което при такава обработка е нормално да „граняса“.И може би знаете другият проблем(а в случая-желан резултат)-с „пресъхването“ на тези продукти-ще ви трябва трионче за рязането им:) (не случайно в разни романи за дивия запад се споменава за говеждо на прах).

 9. Дехидрататор на български е сушилня, но вярно някак непрофесионално звучи. Сега за бананите…освен за експеримен едва ли има смисъл да се сушат за в планината. Лъжица захар би ги заместила. Интересно ще е да експериментираш с лук, моркови и гъби. Все неща от които стават вкусни манджи с ориз, например. Докато суровите гъби не са трайни, лука и морковите тежат много. Бях чел някъде, че килограм лук изсушен тежи десет пъти по-малко. Аз ще суша скоро, но ще използвам слънцето. За съжаление нямам везна и няма да мога да меря с колко олекват продуктите след като минат през природната сушилня.

 10. Както казах и в темата за самият дехидрататор – за мен наистина ще интересно да видя резултатите с месо. Плодовете като източник на бързи въглехидрати са лесно заменими – захар, сникърси, шоколад и пр. Протеините, които се съдържат в месото обаче не са толкова лесни за замяна с готови, леснодостъпни, леки и евтини продукти (освен ако не сте фенове на протеиновите вафли и прочие химия). Също така – през лятото плодовете са сравнително лесно набавими из пущинака – диви ягоди, боровинки, къпини и пр. Месото от друга страна е малко проблематично… Затова – ще продължавам да следя темата с огромен интерес !

  • Еххх… всичките МЕСО-МЕСО… :)) Овълчихме се ей! 😉 И с месо ще има! Аз основно заради това направих дехидрататора. Само да си харесам лесна и изпробвана рецепта…

   Хобо, то ясно, че еди-кое си, може да се замести с еди-кое си. Напоследък в храните точно това правят, и затова вече четем етикетите много внимателно! Бананите наистина ги направих за експеримент, но пък смятам, че резултата не е чак толкова лош. Целенасочено да ги правя за поход – едва ли, но пък ако ги имам, що да не си взема някоя друга шепа? 😉

   П.П. Мисля, че и в България тия уреди са се наложили като „дехидрататор“, а не като „сушилня“.

 11. В България всичко чуждно е модерно и се налага лесно. Нашето да гу духа. На някой по-горе не му звучало научно. Друго е да е написано от професор доктор с. н. с. С.С Стоянов в десетки неразбираеми, и лесно заменяеми чуждици и звучи „научно“. (Това всичко е ирония, ако някой не е загрял).

  Предполагам сте опитвали сушени банани от зърнените закуски. Би трябвало да имат същия вкус и хранителни качества.

 12. Стояне, ако ми позволиш един съвет, може да пробваш следната рецепта: свински сърца, нарязваш ги на филийки и ги сваряваш на пара (аз го правя в една от онези старите руски тенджери под налягане, тя има една решетчита, която се слага вътре, под нея се налива вода, храната се поставя върху нея и се херметизира). Сетне, като станат готови, вадиш и ги слагаш в голяма купа, в която предварително си приготвил смес от сол, червен пипер и чубрица. Похлупваш купата, друсаш и въртиш енергично, да се облепи навсякъде. Така приготвеното – в дехидрататора. Внимавай със сушенето обаче, защото в края е твърде възможно да се наложи да ги режеш с флекс. Не мога да гарантирам обаче откъм трайност какъв ще е резултатът, но от опит знам, че така приготвена, тази храна спокойно издържа седмица на стайна температура, предполагам, че дехидрататорът ще подсили резултата. Освен това свинските сърца са евтини и дори да стане издънка, няма да се кахъриш за някоя мръвка по 10-15 лв килото.
  ПС: Сега се сещам, че с цел по-висока трайност, може би ще е добре в началото, като ги режеш, да отстраниш кръвоносните съдове, да остане само мускулът.

  • Хаотичен, ние така правим свинските сърца всяка зима. 🙂 Сушим ги после нанизани под стрехата. Трайността им е поне няколко месеца на открито, но гледаме да ги привършим още през първия, защото после стават твърди като каиш. 😉

   Ев, казаното „по-нагоре от някой“ за „научността“ също беше с цел иронизирането ми, но ти явно не си в течение, затова… 😉

 13. Я, сериозно ли 🙂 Аз до тази рецепта стигнах емпирично, като търсех начин за колкото мога по-мързеливо приготвяне, пък тя се оказа неочаквано успешна. Кажи, ако пробваш в дехидрататора!

 14. хаотичен, страхотна рецепта, само преди да ги сложиш в сушилнята вземаш 5 литра мерло от някъде и ги почваш 🙂

 15. Браво за темата, ще я следя с интерес.
  Бананите ми се струват лесна работа за приготвяне, но това за маринатата е хитро… Ябълки, сливи, кайсии – все вкусни и високоенергийни предложения за планината.
  Май и на мен ми е интересно най-вече месото 🙂 Най-вече заради по-голямата трудност при приготвяне и риск от разваляне. Пълно е с рецепти за пастърма, но точно за месо, което да се приготви в сушилня, май не попаднах. Всичките са от две седмици и повече сушене на проветриво място, при това студено, до колкото разбирам. Трябва ми някакъв по-мързелив и траен начин за приготвяне. Ако сте попадали на сушеното бизонско (или май беше биволско?…) което продават, нещо такова ми е идеята за сушено месо, което няма нищо общо с пастърмата. Другото което страхотно ме беше впечатлило, беше нещо което съм опитвал преди повече от 20 години – баща ми беше донесъл от Китай сушени кравешки вимета в едно малко пликче… Това нещо беше невероятно вкусно, много жилаво, пикантно… Със сигурност, трайността на този деликатес беше огромна, просто си личеше по външния вид…

 16. Здавеите на всички. После ще се включа в подробности, а сега по темата. Леко доработих темата за сърчицата, щото съм мързелив. Та след като предварително добре искиснати в няколко води, сърчица се сварят, нарежат и изсчистят от жили и кръвоностни съдове. Засипах мощно със сол и оджурках. Това седя три, четири дни в хладилника. Следва измиване и изкисване около 1/2 час, пудриш в случая имах само готова подправка за пиле, пак казвам мързелив съм си. Забравих да драстн, че след като ги испличках имаше подсушаване в домакинска хартия, преди пудренето. Нижеш на конец и на терасата. Така днес става една седмица, ефекта е умопомрачителан. Ако не се натровя утре пак ще ви драстна. Това изделие беше прилежно завито в кисия от вестник, за чистота и хигиена. Наздраве.

 17. Стояне нищо не писа за вкусовите качества на бананите , то за мръвката ясно какъв ще и е вкуса и също така колко време издъжаха преди да се развалят

 18. Живко чети по-обстойно – „..На вкус не може да се каже, че са същите, но като ги накиснеш в малко вода, стават доста близки до началното състояние…“ – края на публикацията 😉

 19. Здравеите на всички. Жив съм. Прости имах проблеми с нета. Стояне друже, аз си мисля че всички плодове и зеленчуци стават за твоя метод на сушене, дехидратация.Някога когато катерех активно и се завирах на най невероятни места. Много се интиресувах от храната, качество, енергина стоиност и най вече тегло. Осново беше „кравешката манджа“ както го неричаме все още с моята свръска. Тогава се намераше почти само овесени ядки и тук там пшеничени кълнове. Добавяш всякакви сушени плодове/ ябълки, круши, сливи, стафиди, смокини, фурми\. После много ядки за предпочитане сурови. Забъркано на сухо и насипано в шишета от минерално вода единствените пластмасови по това време.Та това е кравешката манджа сега със звучното име мюзли.Защо го пиша това, бабата на свръската ми, да ежива и здрава жената е от търновско. Сушаха много плодове, чушки и домати. Техни бабешки рецепти на суша под сайванта. Сега я карам да ми суши плодове, ама тук в наше гоямо село Варна не става. Тогава се чуваше за лиофилизираните храни мисля че такъв е термина определението. Мисля, че за месото ще е доста трудно и рисковано. Но винеги може да се експериментира. Все ще помагаме с каквото можем.

  • Е, няма да е чак толкова трудно месото, мисля… просто трябва да се спазят няколко правила. Все пак почти всички (поне в мойто село 😉 ) си сушим месо всяка година – суджуци, филета, сърца… Щом те стават… 😉

 20. На вкус няма как да са същите, но все е нещо. Статията обаче е много полезна и ще публикуваме линк към нея!

 21. Е,ти може да си свикнал на спарени банани, но аз лично ги предпочитам сладки и в нормален за бананите вид .Фурми се продават -вкусни са калорични и няма да ви отнеме много време за да си ги набавите.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.