xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Дехидратирани банани

| 26 Comments

Дехидратирани банани

Реших да тествам изготвеният от мен домашен дехидрататор за храна, който описах в скорошна публикация. В момента избора на храни за сушене не е кой-знае колко голям, затова избрах да пробвам с банани.

Подготовката за сушенето не е кой-знае каква:

  1. Обелвате бананите и ги нарязвате на шайби с дебелина 5-6 мм.
  2. Някои рецепти препоръчват кисненето за известно време на така нарязаните банани в марината от цитрусов сок (лимон, ананас и др.) и малко мед. Това било против почерняване и запазване на вкуса на крайният резултат. Аз просто ги намазах с малко мед (но съвсем малко, да не пречи на сушенето), защото нямах толкова време да се занимавам. 🙂 Предполагам това малко ще подобри трайността им.
  3. Подреждате ги равномерно по повърхността, върху която ще ги сушите, и ги слагате във дехидрататора.

Дехидратирани банани - Нарязани и подготвени

Сушенето протича между 6 и 10 часа при температура 53-55 градуса. Аз ги държах 10 часа при тази температура. Резултатът виждате на снимките. Казват, че цвета трябвало да бъде карамелен, а самите парченца да станели леко дъвчащи. Цветът не знам дали го докарах, но виж за лепкавост по зъбите успях 🙂

Количеството, с което пробвах, бяха два банана. Претеглих ги (с високочувствителна везна), след като ги нарязах , и тежаха 130 грама. Виж обема не се сетих да измеря, но след сушенето ми останаха една шепа „колелца“, които тежаха малко по-малко от 30 грама. Изводът е – около 4 пъти намаляване на теглото, и поне толкова на обема! При, предполагам, никаква загуба на хранителните качества.

Дехидратирани банани - Крайният резултат от 2 банана

Не, че бананите са кой-знае какво, но пък два банана в 30 грама (даже има рима!) си е добре! 🙂 На вкус не може да се каже, че са същите, но като ги накиснеш в малко вода, стават доста близки до началното състояние. Ще видим дали ще намерят място в раницата ми при някои разходки. 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

26 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: