xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Задачка към Читателя: Прахан

| 23 Comments

Брезова кора - Запалване с ferrorod запалка

Ето и обещаната задача „за домашно“, която обещах в предходната ми публикация! Искам да я поставя като предизвикателство към тези от Вас, които желаят заедно да се учим, да сме нещо като група от хора, занимаващи се, популяризиращи, и допринасящи за развитието на Бушкрафта в България. Всъщност надявам се това да първата от много други следващи задачки, които да извършим заедно!

В какво всъщност се изразява задачата?

Докато търсех в Интернет, и някои книги, информация за предходната ми публикация забелязах, че значителна част от даваните примери за добра прахан са от растения, които не се срещат в нашата страна. Подбрах само тези, които са достъпни, както и добавих няколко от личният ми опит. Тогава ми хрумна идеята: Защо да не се събере актуална и практична информация за наличните конкретно в България естествени материали, подходящи за прахан? Тази информация би била ценна за родните ентусиасти.

Как можете да помогнете?

„Сам човек – само за тоалетната!“ – както са казали старите хора. 😉 Колкото и да ми се иска, не бих могъл в дори средно дълги срокове да издиря, изпробвам, оценя и опиша всичките видове естествена прахан, която може да бъде намерена в България. Различните физикогеографски области си имат своите особености, и своята флора и фауна, които са различни от тези, които са характерни за моят регион, примерно. А и повече глави мислят по-добре! 😉

За щастие, около блогът ми се събра група от ентусиасти, които живеят в практически всяка една точка и област на България. Разполагаме с ресурс от много, един вид „бета-тестери“, чиято обща работа може да направи картината по-цялостна и обективна. Предлагам на всеки един от Вас да бъде един такъв „бета-тестер“!

Какво ви е нужно, за да участвате?

На първо място – желание! Това е най-важното във всяко едно сериозно начинание.

Второ – свободно време, за да обикаляте и изпробвате разни неща „на терен“ сред природата.

Трето – съвсем малко екипировка. Тъй като става дума за тестване на прахан, но от гледна точка на разбиранията в Бушкрафта, то ще ви трябват източници на искри, или въгленчета. За първите би било да добре да разполагате с чакмак и кремък, и ferrorod запалка. Вместо чакмак, можете да използвате парче стара пила за метал, както и гърба на нож от въглеродна стомана. Колкото до въгленчето – много бихте ме зарадвали, ако например използвате комплект за bow drill, но знам, че това не е по силите на всеки. В замяна на това, може да ползвате въгленче от овъглен плат, или това от цигара. Биха били най-близо до оригинала.

Четвърто – ще ви трябва някакво устройство за видео-документиране на резултатите. Най-лесно би било с дигитален фотоапарат, който прави и клипчета, но става и с видеокамера, както и мобилен телефон (някои от модерните в момента модели правят задоволителни по качество снимки и клипове).

Условия на задачата

Всеки участник тества възможно най-голям брой видове прахан. Като начало ще използваме тези, описани в предходната ми публикация. За удобство ще ги напиша тук. От там нататък, всеки може да прави свои собствени предложения. Това ще става основно във темата за обсъждания във форума, която смятам да отворя. Може и в коментарите под тази публикация, но да не стане прекалено задръстено, а и форума предлага по-голяма свобода в това отношение. Списъкът ще бъде обновяван при първа възможност с новите предложения на участниците, за да могат и останалите да ги тестват, и дадат своето мнение.

Ще се тестват само естествени материали – такива, които бихте намерили при евентуалната си разходка в гората, полето, планината, или край реката!

Списък с тестваните видове прахан:

––––––––-

Добавено на 23.08.2010

 • Пух от Папур
 • Птичи гнезда (ИЗОСТАВЕНИ!)
 • Птичи пух
 • Мъртва суха папрат
 • Брезова кора
 • Черешова кора
 • Дъбова кора (вътрешна)
 • Борова сърцевина
 • Повет
 • Същинска праханова гъба (без специални обработки)
 • Гнило дърво
 • Кора от кедър
 • Върбовка  (Epilobium spp)
 • Пушица (Eriophorum spp)
 • Суха трева
 • Фини стърготини от дърво
 • Борови шишарки
 • Борови иглички
 • Сухи листа от Джел (Илекс)
 • Пух и сухи цветни глави от Паламида
 • Пух и сухи цветни глави от Магарешки бодил
 • Сухи цветове от Смрадлика
 • Сухи класове на някои полски треви
 • Сухи класове на Тръстика
 • Суха кора от дива лоза

––––––––––
Добавено на 27.08.2010

 • Пух от Глухарче

––––––––-

Как става самото тестване и оценка?

 1. Намирате някоя от дадените в списъка видове прахан (или ваш нов кандидат за него).
 2. Правите снимка на изходният му вид. Т.е. така, както бихте го намерили сред природата.
 3. Подготвяте праханта, за да приеме вид, подходящ за използване (нарязване, настъргване, разчепкване и др.)
 4. Снимате праханта във вида, в който е готова за ползване.
 5. Правите минимум 3 отделни успешни опита за запалване (ако може и с различни методи).
 6. Правите клипче на някой от сполучливите опити.
 7. Давате оценката си.

За да бъде всичко по-лесно, ето следната форма, която трябва да попълните за всеки вид тествана пахан. Към тази попълнена форма трябва да прибавите и снимките и клипчето, което евентуално сте успели да направите.

Няколко думи за оценяването

Оценяването на всеки един вид прахан ще става по десетобалната система – от 1 до 10 точки. Като еталон може да приемем сухият памук, или овъгленият памучен плат. Те се палят чудесно и без проблем при всички методи. Техните точки може да са 10. Единица примерно може да се даде на материал, подходящ за прахан, но доста труден за запалване в ферород запалка примерно. Абе като цяло оценката оставям изцяло на вашата преценка, като единственото правило е, че максимален брой точки получава този вид прахан, която може да се запали без проблем, едва ли не от първият път. Всъщност ако успеете да запалите праханта без проблем с помощта на чакмак, то тя автоматично трябва да е претендент за максималният брой точки! 😉

Бележки относно техниката на палене по различните методи

Вероятно повечето от вас са наясно с начините на ползване на чакмак, ферород запалка, а защо не и bow drill! Все пак ще ви припомня няколко клипчета, на които се виждат тези техники:

Палене на брезова кора с ферород запалка

Палене на класове суха трева с ферород запалка

Използване на чакмак и кремък

Палене на огън по метода Bow Drill

Както казах, вместо въгленчето, получено при методите за палене на огън чрез триене, можете да използвате въгленче от цигара, или овъглен плат, защото едва ли на всеки му е по възможностите и уменията да се справя успешно при всеки един опит по тези начини.

Освен стандартният начин за използване на чакмак, има и друг, при който праханта стои на земята, а над нея се държи вертикално чакмака, и по него се удря с парче кремък. Така искрите изхвърчат надолу, и има голяма вероятност да попаднат на точното място. Това е подходящ начин, ако праханта не е подходяща да бъде държана с пръст върху кремъка.

Как ще бъдат обобщени резултатите?

Времето, което смятам да дам за изпълнение на задачата, и събирането на материалите, ще е около 2 месеца – т.е. до края на Октомври. Ако обаче проявеният интерес е по-голям, може и да го удължим, а защо не и да го разбием на части, като обхванем и останалите годишни сезони.

Събраната информация ще бъде обобщена по следният начин:

Ще бъдат описани всички видове прахан, участвали в (така да го наречем) изследването. Към всяка ще бъдат публикувани снимки, информация за начина на приготвяне, палене, бележки и т.н. Ще бъде направено и клипче, което ще е компилация от изпратените (ако са повече от едно) клипчета от участниците.

Всяка прахан ще бъде оценена по десетобалната система, като крайната оценка ще е средно аритметично от всички дадени за нея оценки от участниците. Ще се определят три групи прахан, по отношение на това, колко лесно е да бъдат запалени по примитивни методи: Трудна (от 1 до 3 точки), Добра (от 4 до 7 точки), и Отлична (от 8 до 10 точки).

Бих приел всякакви идеи и препоръки, относно обобщаването на резултатите, а защо не и относно всяко едно нещо в представената задача!

Каква е наградата?

Наградата е удовлетворението от добре свършената работа, и приятното усещане да си част от нещо, което води до полезни резултати! 😉 С две думи – наградата е морална!

Освен това в крайният резултат – статията, която смятам да напиша след края на дадения срок, ще фигурират имената на всички, които са откликнали на предизвикателството ми. Ще бъдат публикувани и бележките, най-добрите снимки, и клипчетата, които евентуално са направили (върху всяка една ще бъде отбелязан автора). Е, предполага се, че ще трябва да се съгласите, че с изпращането на тези материали до мен (по е-мейл, на диск, скайп, или с файлов обменник), ми предоставяте правата да го направя! 😉

Та това е като цяло! Наистина ще се радвам, ако повечето от редовните ми читатели откликнат на тази идея! Успешни тестове, и ви очаквам на обсъжданията в коментарите и отворената във форума тема!

Успех!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

23 Comments

 1. Супер тема!Отивам ое днес по поречието на Марица да подготвя материал 🙂

 2. да го бях видял по рано тъкмо се върнах от една няколко часова разходка из едни поля в предбалкана можех да потърся малко прахан

 3. Пилата с кремък е много невярно. Стоманата може да е хубава за чакмак, но трябва да се изкове, иначе камъка се рони изключително много и излизат малки искри, следователно работата иска 10 пъти повече зор за палене с пила, отколкото с кремък. На практика е почти невъзможно палене с пила и кремък. Мъчил съм се часове наред, а като драснеш с кремъка и праханта си хваща веднага искрата. А за фината прахан пробвай с козя брада. За следващо – кора от лоза ( в гората има диви). За трето – някакви фини стърготини, или от ЖИВ бор чупиш клон. По тях има смола, палят се изключително лесно и горят много бавно и много тлеят.

 4. В края на лятото, като свърша работа, ще се опитам да направя клипче, и ако го направя ще ти го пратя. За мен ще е удоволствие да приема предизвикателството 🙂 .

  • Georgi, аз затова казах стара пила, и то за метал. Идеята е зъбците да са колкото се може по-фини, или да са вече изтрити. Може и да си ги доизтриете допълнително. 😉 Иначе много хора казват, че с пила дори повече искри давало.

   Ще добавя кората от лоза, виж за стърготините – вече сме писали. Само за „козя брада“ не разбрах какво имаш предвид – цветето, или гъбата ? Ако е нещо друго, то ще те помоля да издириш някаква негова снимка, че да разберем какво е.

 5. Уникална статия, тъкмо днес се чудех какво нохо нещо да направя. Приемам предизвикателството. Срадост ще участвам и следя задачата. Успех.

 6. Брой ме и мен. Супер готина задачка!

 7. Пух от глухарче също, може би.

 8. Нито цвете, нито гъба не е расте на дърво.Онзи ден ходих към гората и отидох да видя дървото за да взема малко , но за жалост всичко беше в драки, ще пробвам по другия път, който е доста по – заобиколен , но все пак трябва да го снимам и да направя опита 🙂 .

 9. Ако искаш добави feather sticks от меко дърво също знам че се пали лесно с магнезиева запалка.

 10. @Georgi: Хич даже не е лесно. Може аз да съм гафил нещо при всичките си опити, обаче съм го пробвал поне 10-тина пъти в „лабораторни“ условия и 5-6 пъти в полеви, и ни веднъж не успя да пламне от искрите на шведското огниво. Не съм включил тези опити в задачакта на Стоян само защото беше преди време, а повече не ща изобщо да си имам вземане-даване с този метод. Иначе щеше да е чудесно да става по-безпроблемно, така винаги щеше да е осигурена прахан през всички сезони и условия.

 11. Аз в полеви условия вече 5-6 пъти винаги от 2-3 пат паля брезова кора след това игли от бор и накрая възли (къси клони със смола) и си пламва яко в къщи даже по-малко пъти съм палил отколкото в гората.

 12. @Georgi: (aко горното изказване е адресирано към мен) Но това не са feather sticks…

 13. Да и аз се светнах по – късно :D:D извинявам се.А клипчето с чакмака което е така май се рони до колкото знам трябва да се държи хоризонтално.

 14. Прахан се прави от вид дървесна гъба,която се вари .Знам някаква примерна рецепта .

 15. Благодаря relax.Малко по кьсно го видях.Точно това имах в предвид .Аз лично ползвам исушена брезова кора.Просто исках да бьда полезен.

 16. Можеш да добавиш и изсъхналите стебла на тръна Ветрогон (Биволски трън) –
  Eryngium campestre L. Среща се почти на всякъде и едно от най-подходящите за разпалване неща в нашата природа.

 17. Гледали ли сте филмът „Quest for fire“ (1981)? Племе неандерталци губят огъня си, след нападение на примати (предполага се, че неандерталците не са знаели метод за палене на огън, затова са го поддържали перманентно), затова пращат трима от тях на поход в търсене на огън. По-късно се сблъскват с племе хомосапиенс, които ползват мн интересна разпалка: сушени фекалии от ревопасни животни.
  По-късно разбрах, че подобна прахан наистина е била ползвана някоган което сега, като се замисля, никак не ме учудва. Изпражненията на тревопасни също съдържат калиева силитра (както и урината им). Не случайно в средновековието са добивали калиев нитрат от точно тези материали (фекалии на тревопасни се накисват в урина, от същите животни, така получената смес се остава да зрее, докато силитрата не избие на повърхността като бял прах). Практически сушените изпражнения съдържат две от трите съставни части на барута (дървесина и калиев нитрат; липсва само сяра).
  П.П. Никога не съм пробвал този тип прахан. Не знам дали е ефективен.

  • Всъщност сухи изпражнения от преживни животни и сега се ползват за разпалване и огън в пустинните местности.
   Понеже ми е първият коментар искам да благодаря на Стоян за блога, отдавна го следя но все не остава време за коментари 🙂

 18. О да, забравих да кажа също, че ако това, за което говорех по-горе, ако изобщо има ефект, то със сигурност би имал същия проблем като барута – навлажни ли се, не гори.
  И второ – в този филм не ползват изпражненията като прахан (която хваща от изкра) а по-скоро като лесно запалимо вещество, което хваща от въгленче (в случая въглена си го добиха по метода hand drill). В интернет често демонстрират палене на огън чрез bow drill или hand drill техника, като с добитото въгленче, вместо фекалии или друг отблъскващ материал, използват най-обикновенно гнездо, свито от слама.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: