xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Live Chat в Блога

| 5 Comments

След фалшивата тревога преди време, когато се оказа, че php чатовете не са добра идея за личния ви блог или сайт (излишно големи натоварвания на сървърите), ето че достигнахме до работещо решение за Live Chat в блога ми.

С колегата Duvi стигнахме до заключението, че вариантът, в който всички ще са доволни, е да използваме добрата стара IRC мрежа (ееех… спомени… 🙂 ). За щастие все още има български сървъри, които работят. За да се „вгради“ този чат във блога, просто беше нужен един web irc клиент, под формата на плъгин. Mibbit WebChat се оказа подходящ.

Как да използвате вграденият уебчат:

Първо кликвате на връзката LiveChat, която ще намерите в лентата с менютата на началната страница на блога ми.

Ще попаднете на страницата с вграденият чат. Ако началният прозорец не се зареди, то вероятно имате някакви забрани за изпълнение на скриптове в браузъра си! Като цяло ви препоръчвам да не използвате Интернет Експлорър (Internet Explorer). Казах „като цяло“, не само заради този чат! 😉 Firefox, Chrome, Opera… – всичко върши работа.

На тази страница ще бъдете запитани за името (ник), което искате да използвате. Поради естеството на irc сървърите, трябва да го напишете на латиница. Ако използвате кирилица, ще ви даде съобщение за грешка. Можете да използвате и случайно генерираното, което ще ви се предложи (нещо от рода „User_<някакъв номер>“).

Ако всичко е наред, ще си влезете в irc канала #bushcraft, където ще разговаряте в реално време с останалите присъстващи. 😉

Тъй като това все пак си е IRC чат, който се провежда в IRC мрежата, то логично за да го ползвате, можете и да не влизате през приложението в блога ми. Можете да ползвате различни IRC клиенти или добавки за браузъра ви.

Една добавка за Firefox (ако това е вашият браузър), която ви дава възможност да използвате IRC, e ChatZilla. Просто трябва да я инсталирате, да я стартирате от „Инструменти (Tools)“ и да я настроите така, че да се свързва с IRC сървъра irc.itdnet.net, и да влиза в канала #bushcraft (команди, съответно: /server irc.itdnet.net и /join #bushcraft).

А може пък да си ползвате и някой от популярните IRC клиенти: mIRC, PIRCH, xChat, или каквото ви душа иска 🙂 Включително тия за мобилни телефони. 😉

Ами това е накратко. Заповядайте!

5 Comments

  1. Много полезна добавка към блога ! Браво за ъпдейта !

  2. 🙂 Е браво добра добавка към саита 🙂

  3. привет 🙂
    хубав блог 😉
    радвам се, че го открих и често ще наминавам да го наглеждам за интересни неща 🙂

  4. имам проблем с чата не мога да влезна иска ми парола и име а незнам от каде да се регистрирам ?

  5. Паролата в чата се изисква само за регистрираните потребители (има указание със звездичка по-долу). Останалите влизат само с избран ник, без да попълват полето за парола.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.