xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Rite in the Rain“ Memo Book No. 954 – Водоусточив полеви бележник

| 23 Comments

Rite in the Rain Memo book - Общ вид

Хайде и аз да дам отново своята дан към консуматорското общество! 😉 Е, поне е малко, и според мен си заслужава парите, както и не е „неоправдана гъзария“. 😉 Става въпрос за един водоустойчив полеви бележник „Green Tactical Memo Book Field-Flex No. 954“ на фирмата „Rite in the Rain“.

Отдавна ми се искаше да си имам едно джобно бележниче, на което да записвам разни бързи бележчици и по-важни неща по време на разходка или поход. Искаше ми се също да е със съответстващ на предназначението му външен вид (зелен или кафяв цвят, и издръжливи корици), както и да има някакъв вид издръжлива, понасяща инциденти с вода хартия.

Сигурно много ще кажат: „Бе какви ти бележници! То сега какви телефони, преносими, че и джобни компютри има, ти с някакви моливчета и хартийки“. За едни хора може да е така, но за мен хартиеният бележник си е безценен. Най-малкото е енергонезависим, дуракоустойчив, и лесен за употреба! 😉 А какво повече ти трябва, ако искаш набързо да драснеш някоя бележчица из път. Спрях се на продуктите на фирмата „Rite in the Rain“.

Ако търсите нещо, върху което да записвате своите бележки по време на някое екстремно (а може и най-обикновено) приключение, то нямате нужда от нещо повече тях. Хартията им е със специално покритие на акрилна основа позволява да бъдат използвани във практически всякакви метеорологични условия. Водните капки, независимо от роса, или проливен дъжд, просто се плъзгат по повърхността на страниците, и капят на земята. Дори изцяло потопени под вода, хартията ще остане абсолютно непокътната, вместо да се превърне в каша.

Бележниците на „Rite in the Rain“ имат следните качества:

  • направени са от рециклирана хартия и пластмаса;
  • хартията им е био-разградима (за около 5 месеца след като бъдат заровени в пръстта);
  • по-евтини са от ламинираните с пласмаса бележници, защото са си от хартия;
  • повърхността им не отразява светлината и не се получават отблясъци (тактически).
  • могат да бъдат изгорени като обикновена хартия;
  • много са издръжливи във влажни условия, защото са 100% водоустойчиви;

Акрилното покритие добавя и малко допълнителна издръжливост, която лесно се справя с потните длани и други форми на грубо третиране. Хартията е забележително по-устойчива на мачкане и късане от тази на обикновените бележници.

Производителя препоръчва използването на молив, или някоя от специалните му химикалки. Обикновените химикалки с топче понякога се плъзгат по повърхността, особено ако са леко засъхнали. Нека обаче използването на молив да не ви заблуждава – резултатите са отлични. Контрастът е много добър, писането е изключително лесно, дори със съвсем лек натиск.

Малко повече за модела, който избрах аз

„Rite in the Rain“ Memo Book No. 954 е подвързан с гъвкава Field-Flex корица. Перфектен е за носене в джоба на ризата или панталона. Има 112 страници (56 листа). Предлага се в приятен зелен, или жълто-кафяв цвят (Tan). Размерът му е 89 мм ширина, и 127 мм височина (3,5 на 5 инча). Тегло ~ 227 гр.

Rite in the Rain Memo book - Корица отпред

На вътрешната страна на първата корица има полезна информация за отношенията в английската система за измерване на разстояния (English system of Linear Measure), конвертирането на единици от метричната в единици на английската система (Metric to English Conversion), таблица с реалните разстояния, съответстващи на сантиметър (или инч), при даден мащаб на картата (1 см, и съответно 1 инч при мащаби 1:5,000; 1:10,000; 1:12,000; 1:20,000; 1:25,000; 1:50,000; 1:63,360; 1:100,000; 1:250,000 и 1:500,000) , както и скали, по които това може директно да се измери това разстояние (при мащаби 1:25,000; 1:50,000 и 1:100,000).

Rite in the Rain Memo book - Полезна информация на гърба на предната корица

Rite in the Rain Memo book - Полезната информация на вътрешната страна на първа корица

На гърба на бележника има две мерителни скали, съответно в инчове (4 1/4 инча) и сантиметри (11 см).

Rite in the Rain Memo book - Корица отзад

Страниците са в приятен зеленикав цвят, който предлага отличен контраст при писането с молив. Разграфени са на редове посредством плътни зелени линии, които пресичайки се с по-тънки пунктирани, образуват квадратчета.

Rite in the Rain Memo book - Страници

Не знам какъв релеф има повърхността на хартията, но тя сякаш „улавя“ и задържа здраво в себе си фините частици графит, и е много трудно да ги премахнеш вече от там. Никакво намокряне и търкане няма чувствително да изтрие написаното. Дори с гумичка, както се уверих, е трудно да изтриеш нещо. Не е невъзможно, но е в пъти по-трудно, отколкото с обикновена хартия, а и се протрива самият лист, докато го направиш.

Бележниците се продават в различни формати, и са основно в две групи: за цивилни, и за военни. За цивилните са в ярки цветове, а военните – в не набиващи се на очи (тактически) зелен и кафяво-жълт цвят. Има също и два типа закрепване на страниците: със спирала, и залепени. Честно казано тия със спирала сякаш са по-удобни. Те могат да бъдат отворени и оставени на определена страница, без опасност да се затворят. Лесно е да се откъсне и страница от тях. В спиралата може да се напъха и молив, който дори да се привърже към нея. Малко по-скъпи са обаче, както и са с малко по-малко страници, от лепените им аналози. Аз си взех такъв с лепени страници. Просто това беше лично за мен най-изгодната оферта (Ebay). Според мен ще ми върши работа. Ако не – следващият ще е със спирала. 😉

Реални тестове на бележника не мисля да правя. Има си достатъчно клипчета в YouTube. Ако се интересувате, можете да ги погледнете.

Какво толкова може да се пише в полеви бележник? Ами на пръв поглед прости, но заслужаващи си отбелязването неща. Ето няколко примера:

„28.08.2010 – Списък с необходимите за похода неща (check list)“
„28.08.2010 – Намерих огромни лескови дървета (координати)“
„29.08.2010 – Глогът още не е узрял, но дрянът -да“
„29.08.2010 – Добро място за бивак (координати)“

… и т.н., и т.н. … Може да се записват примерно и задачи, свързани с конкретният, или бъдещи походи. Колко пъти съм си казвал „Е, това ще го пробвам следващият път.“, или „Това ще потърся при следващата ми разходка“… и се сещам за тях чак, когато се прибера отново вкъщи. 😉

Абе харесва си ми бележничето. Струва си! Сами можете да прецените каква е стойността на бележките, направени по време на поход, но загубени заради следобедният дъжд, или падането в потока (да не забравяме, че не дай си Боже, се налага да ги оставяте и на евентуално търсещите ви спасителни екипи!). … а и за сантиментален човек като мен, един ден той определено ще е добро допълнение към архива от „доброто старо време“! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
23 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: