xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Изкуствено сухожилие: Влакно за занаятчии

| 41 Comments

Изкуствено сухожилие (artificial sinew)

Преди известно време от Dakota научих за изключително здравото и полезно влакно, наречено „изкуствено сухожилие“ (artificial sinew), което тя използва във своите творби. После тя ми подари две връзки от него, за да го използвам в някои от бъдещите ми работи. Влакното наистина изглеждаше досущ като сухожилие, и вярно, беше доста здраво. Разчетох се малко в Интернет за него, и като резултат си купих цяла макара от 275 метра! 😉 Ето тук ще изложа накратко какво научих за изкуственото сухожилие.

Първо да кажем няколко думи (съвсем основно) за естествените сухожилия, за да можем после по-добре да сравним и оценим качествата на изкуственото сухожилие:

Естествените сухожилия се добиват от различни едри копитни бозайници, като е най-добре те да са диви. При тях влакната са най-качествени и здрави. Обикновено такива животни са елените, сърните, лосовете, бизоните и др. Естествено разбирате, че не всеки има достъп до тях. Освен това, количеството сухожилия, които се добиват от едно животно е точно предопределено. Естествени сухожилия могат да бъдат закупени, но обикновено са скъпи. Изискват специална обработка, за да се превърнат във подходящи за работа влакна, които от своя страна пък са с ограничена (от анатомията) дължина. Трябва ви известна практика и знания, за да почнете да работите добре с тях. Разпускат се с поемането на влага, и с времето гният. Има редица приложения на естествените сухожилия, в които просто няма по-добри от тях, но въпреки това работата с тях не е от най-лесните.

Сега да разгледаме изкуственото сухожилие:

Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Макара от 275 m (300 yards)

 1. Изкуственото сухожилие е направено от промазани полипропиленови влакна, и изглежда, чувства се, и има здравината на истинско животинско сухожилие. Направено е да симулира естествено сухожилие.
 2. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Стандартна дебелина на влакнотоТо е е тежко промазано, за да му се добави здравина и издръжливост, и за да е удобно и лесно за работа.
 3. Изключително здраво е! При дебелина 0.50 мм, силата, необходима за скъсването му е около 25 кг! При стандартна дебелина не може да бъде скъсано с ръце!
 4. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Влакно, разделено на по-фини нишкиМоже да бъде разделяно на отделни влакна, за да се получи дебелината, която ви е необходима за дадена работа. Една стандартна макара е с дължина 275 метра, а дебелината на влакното е No70. То може да бъде разделено наполовина, за да се получат 550 метра влакно No35, което си остава доста здраво, и е подходящо за шиене на обувки, калъфи, кании и други неща. Ако ви трябва още по-фина нишка, можете да го разделите на 8, при което се получават около 2200 метра влакно за фини работи.
 5. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Макара от 275 m (300 yards)Евтино е (сравнено с естествените сухожилия и много други влакна). Една добра макара от 275 метра струва около 12-13 долара. (На мен ми излезе около 30 и няколко лева с доставката от САЩ).
 6. Лесно достъпно е.
 7. Много издръжливо! По-добро е например от промазаният ленен конец, защото за разлика от него не гние, и ще надживее кожата, която е зашита с него, след което ще продължи да изглежда и да се чувства точно като истинско сухожилие.
 8. Еднородно е, и може да бъде рязано на парчета със практически всякаква дължина.
 9. Достъпно е в различни цветове (естествен, черно, синьо, червено, жълто, зелено и др.)

Приложения на изкуственото сухожилие:

Изкуственото сухожилие е много полезно и практично за майсторите и занаятчиите влакно. Ето за какво най-често го използват различните занаятчии:

 1. Шиене на кожа и други материи. Подходящо е заради своята здравина и издръжливост. Идеално е за шиенето на мокасини, калъфи, кании за ножове и други неща от кожа;
 2. За гердани, огърлици и други украшения;
 3. При плетене на кошове и кошници;
 4. Препариране на животни;
 5. Везане с мъниста;
 6. Изработка на „сънохващачи“ (dreamcatchers);
 7. Изработка на стрели и други примитивни оръжия

… и много, много други.

Да кажем нещо и за приложенията му от гледна точка на Бушкрафта:

Това е нещо като паракорда на конците“! 😉 Има десетки приложения, и също като него може да бъде разделян на по-тънки и фини влакна. Би било добре да замените с него макарката, която носите в джоба на раницата си, или в комплекта си за оцеляване. С изкуственото сухожилие можете да шиете повредената си екипировка или дрехи, като получените шевове ще са доста по-здрави и трайни от направените с който и да е друг обикновен конец.

Подходящо е за изработката на стрели, и подсилването на дървени предмети и инструменти. Например с негова помощ можете да стегнете връх на стрела, да прикрепите стабилизиращите пера, както и да я подсилите в близост до жлеба за тетивата, за да не се разцепи. Можете да подсилите и самите рамена на лъка, в близост до самите жлебове за тетивата. За съжаление изкуственото сухожилие не е подходящо за изработката на самите тетива, както и за добавяна не допълнителна еластичност на „гърба“ на лъка, чрез залепване на сухожилия.

Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Връх на стрела

Изкуственото сухожилие може да бъде използвано и за направата на различни капани за дребни животни или птици, където за спусъковия механизъм се изисква връв. А може да се опита и риболов с него! Водата няма да навреди на качествата му.

Може да се използва за сглобяване и стягане на дървените дръжки на примитивни инструменти и предмети, като например каменни ножове.

Всъщност списъкът може да се продължи доста, защото това е уникален материал, с безброй приложения!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
41 Comments

 1. Pingback: Индиански колчан | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: