xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Изкуствено сухожилие: Влакно за занаятчии

| 41 Comments

Изкуствено сухожилие (artificial sinew)

Преди известно време от Dakota научих за изключително здравото и полезно влакно, наречено „изкуствено сухожилие“ (artificial sinew), което тя използва във своите творби. После тя ми подари две връзки от него, за да го използвам в някои от бъдещите ми работи. Влакното наистина изглеждаше досущ като сухожилие, и вярно, беше доста здраво. Разчетох се малко в Интернет за него, и като резултат си купих цяла макара от 275 метра! 😉 Ето тук ще изложа накратко какво научих за изкуственото сухожилие.

Първо да кажем няколко думи (съвсем основно) за естествените сухожилия, за да можем после по-добре да сравним и оценим качествата на изкуственото сухожилие:

Естествените сухожилия се добиват от различни едри копитни бозайници, като е най-добре те да са диви. При тях влакната са най-качествени и здрави. Обикновено такива животни са елените, сърните, лосовете, бизоните и др. Естествено разбирате, че не всеки има достъп до тях. Освен това, количеството сухожилия, които се добиват от едно животно е точно предопределено. Естествени сухожилия могат да бъдат закупени, но обикновено са скъпи. Изискват специална обработка, за да се превърнат във подходящи за работа влакна, които от своя страна пък са с ограничена (от анатомията) дължина. Трябва ви известна практика и знания, за да почнете да работите добре с тях. Разпускат се с поемането на влага, и с времето гният. Има редица приложения на естествените сухожилия, в които просто няма по-добри от тях, но въпреки това работата с тях не е от най-лесните.

Сега да разгледаме изкуственото сухожилие:

Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Макара от 275 m (300 yards)

 1. Изкуственото сухожилие е направено от промазани полипропиленови влакна, и изглежда, чувства се, и има здравината на истинско животинско сухожилие. Направено е да симулира естествено сухожилие.
 2. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Стандартна дебелина на влакнотоТо е е тежко промазано, за да му се добави здравина и издръжливост, и за да е удобно и лесно за работа.
 3. Изключително здраво е! При дебелина 0.50 мм, силата, необходима за скъсването му е около 25 кг! При стандартна дебелина не може да бъде скъсано с ръце!
 4. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Влакно, разделено на по-фини нишкиМоже да бъде разделяно на отделни влакна, за да се получи дебелината, която ви е необходима за дадена работа. Една стандартна макара е с дължина 275 метра, а дебелината на влакното е No70. То може да бъде разделено наполовина, за да се получат 550 метра влакно No35, което си остава доста здраво, и е подходящо за шиене на обувки, калъфи, кании и други неща. Ако ви трябва още по-фина нишка, можете да го разделите на 8, при което се получават около 2200 метра влакно за фини работи.
 5. Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Макара от 275 m (300 yards)Евтино е (сравнено с естествените сухожилия и много други влакна). Една добра макара от 275 метра струва около 12-13 долара. (На мен ми излезе около 30 и няколко лева с доставката от САЩ).
 6. Лесно достъпно е.
 7. Много издръжливо! По-добро е например от промазаният ленен конец, защото за разлика от него не гние, и ще надживее кожата, която е зашита с него, след което ще продължи да изглежда и да се чувства точно като истинско сухожилие.
 8. Еднородно е, и може да бъде рязано на парчета със практически всякаква дължина.
 9. Достъпно е в различни цветове (естествен, черно, синьо, червено, жълто, зелено и др.)

Приложения на изкуственото сухожилие:

Изкуственото сухожилие е много полезно и практично за майсторите и занаятчиите влакно. Ето за какво най-често го използват различните занаятчии:

 1. Шиене на кожа и други материи. Подходящо е заради своята здравина и издръжливост. Идеално е за шиенето на мокасини, калъфи, кании за ножове и други неща от кожа;
 2. За гердани, огърлици и други украшения;
 3. При плетене на кошове и кошници;
 4. Препариране на животни;
 5. Везане с мъниста;
 6. Изработка на „сънохващачи“ (dreamcatchers);
 7. Изработка на стрели и други примитивни оръжия

… и много, много други.

Да кажем нещо и за приложенията му от гледна точка на Бушкрафта:

Това е нещо като паракорда на конците“! 😉 Има десетки приложения, и също като него може да бъде разделян на по-тънки и фини влакна. Би било добре да замените с него макарката, която носите в джоба на раницата си, или в комплекта си за оцеляване. С изкуственото сухожилие можете да шиете повредената си екипировка или дрехи, като получените шевове ще са доста по-здрави и трайни от направените с който и да е друг обикновен конец.

Подходящо е за изработката на стрели, и подсилването на дървени предмети и инструменти. Например с негова помощ можете да стегнете връх на стрела, да прикрепите стабилизиращите пера, както и да я подсилите в близост до жлеба за тетивата, за да не се разцепи. Можете да подсилите и самите рамена на лъка, в близост до самите жлебове за тетивата. За съжаление изкуственото сухожилие не е подходящо за изработката на самите тетива, както и за добавяна не допълнителна еластичност на „гърба“ на лъка, чрез залепване на сухожилия.

Изкуствено сухожилие (artificial sinew) - Връх на стрела

Изкуственото сухожилие може да бъде използвано и за направата на различни капани за дребни животни или птици, където за спусъковия механизъм се изисква връв. А може да се опита и риболов с него! Водата няма да навреди на качествата му.

Може да се използва за сглобяване и стягане на дървените дръжки на примитивни инструменти и предмети, като например каменни ножове.

Всъщност списъкът може да се продължи доста, защото това е уникален материал, с безброй приложения!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
41 Comments

 1. Стояне, чудесна статия – много приложения. Има ли някакво „техническо“ наименование изкуственото сухожилие, или как се казва на английски.

 2. Готино описание…
  Иначе у нащо село на тоз материал преди да бъде промазан, му викаме Сезал 🙂
  Е верно американците са му сложили какъв турбо полимер и промазка да държи 25 кг.
  Иначе за същата цел от рибарските магазини може да се ползва и Дакрон (като изключим, че не се дели на много части).
  И ленения конец съм чувал, че не е лоша алтернатива.
  Ако някой предпочита ленен конец – може да го направи по-издържлив на влиянието на околната среда, като го намаже с восък. (обикновен восък от обикновенна свещ)
  ПП. А на ленения конец единственото предимство пред този продукт, е това, че се разгражда и няма да изцапаме, ако изгубим парченце от него в дивото…
  Поздрави!
  Борката

 3. Айде и аз да кажа, като човек, който доста отдавна се е сблъсквал със синтетичното сухожилие. Отначало даже не схванах, че е синтетично, защото и на вкус е като естествените. 😛
  Според мен е доста различно от ленения конец и има доста по различни качества. Изкуственото сухожилие може да се раздели на много тънки фибрички, ако се наложи.

  Само внимавайте – на места, които са изложени на триене, се протрива и къса, макар и след известно време. Мен така ми се разпиля един чокер, както ми беше на врата, та едва го събрах после. 😉
  Ама доста години все пак изкара „сухожилието“ де…

 4. Борка, определено не е сезал. Полимерът не знам дали е същият, но като тръгнеш да разделяш на нишки сезала, и изкуственото сухожилие, лесно ще видиш разликата! 😉

 5. Интересно нещо, наистина. Докато четох статията и аз, като Борко Петров се сетих, че „у наше село“ му викаме сезал. Когато излизам на лозето или на лов, винаги нося една макара сезал в багажника. Нека някой се опита да направи едно сравнение между това влакно и сезала. Може би тази моя молба ще бъде повод, автора на блога да напише една нова сравнителна статия.
  Искам да помоля, Dakota и Black Wolf, ако бъдат така любезни, да споделят с нас къде и как точно използват синтетичното сухожилие. От статията и коментарите разбрах, че те имат доста опит в използването му.
  Колкото до лененото влакно – практиката е показала, че синтетиката е по-добра в 99 от 100 случая.

 6. Сезал с дебелината на показаното влакно, го късам без никакви проблеми с ръце. Изкуственото сухожилие едва ли! 😉 Не ми идва наум как точно да направя сравнителна статия между двете влакна, като те не си приличат много много. Изкуственото сухожилие е направено от еднородни по цялата си дължина нишки (при това много фини), които не се слепват никъде, и не свършват неочаквано някъде по дължината си. С две думи – нишките му си вървят по цялата му дължина. Сезала като чисто нов дори едва ли е толкова еднороден, поне доколкото си спомням като съм го разнищвал по една или друга причина.

  Всъщност за тия, които искат сами да се уверят в разликата: моля пратете ми пощенски адрес чрез формата за контакт в блога, и аз ще ви пусна по един плик с половин метър изкуствено сухожилие, да си го разгледате. 😉 (Само да не се юрнат 200-300 човека, че ми отиде половината макара :lol:)

 7. Аз май се досещам какво представлява това изкуствено сухожили. По структурата, която описваш, май прилича много на конец за почистване на зъби. Само дето това е по-дебелшко и е промазано.

 8. Освен, че може да се разделя на по- тънки нишки, какво друго го отличава или по- точно с какво това нещо превъзхожда да речем един капронов конец? Трябва да се разровя в такъмите на лодката, мисля че ми е останала някоя макара с такъв конец(с него шихме платната преди години) и ще видя дали не може да се разнищва. Някой по- горе спомена дакрон- от такъв плат се шият платната на лодките или парапланерите, не съм виждал конец от него, но защо пък да няма…?

  • Ами може би по-голяма здравина и по-автентичен вид на изработените с него неща?! Не знам, трябва да каже някой, който е работил достатъчно със всякакви влакна (включително изкуствено сухожилие). С тази публикация не правя сравнения, а представям добър продукт! 😉

 9. Е сравнението аз си го правя 😀 В момента което се сещам е, че капроновият конец е кръгъл, но се виждаше, че е усукан от по- тънки нишки. Аз сравнението си го правя не за друго, ами защото при еднакви възможности за приложение, капрона ми идва много по- лесен за купуване и евтин. За здравина… едва ли се различават особено, иначе да- наистина сухожилието дава по- автентичен вид на ръчно изработените произведения.

 10. Аз (когато имам от него) го използвам за връзване/нанизване/шиене на всичко, което трябва да е здраво. Освен това конеца, като се намотае (прим. като стрелата на снимката), си остава на намотан, докато сухожилието някак си се слепва, и след известно време е нещо като обща маса, захванала мястото на намотката.

  Освен това крайщата могат да се пораздъвчат (леко), да се съединят и като се повъртят известно време между пръстите, се слепват. Не е здраво като възел, но се съединяват. Не винаги става обаче – явно зависи от вида, тъй като има разни видове изкуствено сухожилие.

 11. Откъде се купува това сухожилие ?

 12. Здрасти Стояне.
  Искам да попитам как се води на английски това изкуствено сухожилие да видя къде го продават иначе като гледам наистина има много добри показатели и естетически изглежда много добре за сравнение от другите изкуствени алтернативи.

 13. Не бях видяла тази статия.Радвам се,че ти върши работа Стояне!Всъщност на когото съм дала от това,всеки е поискал след това да си го купи.Наистина е много удобно и служи за почти всичко.С него шия кожа и вежа с маниста,използвам го за намотаването на перата около стрелите.Даже и за тетива става,на първо време…

 14. Ползвал съм 3 вида такова сухожилие и ето какво забелязах освен написаното от Стоян.

  Всяко такова изкуствено влакно всъщност е съставено от няколко по-тънки – има с по 4, с по 5, а може би има и други. Така че нишката неможе да се раздели на твърде много фибри, както някои казват, а единствено на броя на съставните нишки от които е направена. Тя за разлика от конците не е оплетена от тях, а те вървят успоредно, затова лесно се разлепят. Ако човек огледа това влакно той неможе да определи от колко нишки е направено преди да хване да ги разделя. Слоя восък или каквото е там, ги придържа заедно. Ако след като разделите основната нишка на съставните опитате да разделите някоя от тънките нищо няма да се получи.

  Ползвал съм освен от безцветните (много здрави) също и оцветени в червено. Тези червените бяха в пъти по слаби – основната нишка се късаше лесно на ръка. Не ги препоръчвам, макар, че кой знае, сигурно има всякакви.

  Един недостатък е че за разлика от конеца може да бъде прободено понеже е плоска мека нишка/лента. Примерно шиеш нещо и минаваш първо в едната посока (като бод тропоска) след това се връщаш наобратно в другата (за да заприлича на шито от шевна машина) и ако някаде сбъркаш и решиш да се върнеш да го оправиш може да се окаже че конеца на връщане е минал през предишния и става едно оплитане.

  Върху кожата седи много добре – като сребърни нишки, особенно ако е шито равномерно през еднакви растояния. С времето обаче се замърсява и губи вида си. Между нишките навлиза прах и те почерняват, а лъскавината се губи. Но като се има предвид невероятната здравина дори на най тънките нишки това си остава най-добрия материал с който разполагаме!

  Стояне „Dreamcatcher“ е по-добре да го преведеш като „Сънохващач“. Така е прието от хората които разбират повече от нас и мисля, че предназначението му е такова, че именно това име да е по-правилно от „ловец“.

 15. Горе писах, но май не стана ясно – конеца е по-твърд и „бяга от иглата“ когато се връщаш с втори ход назад, докато сухожилието е меко и лесно преминаваш през него/пробождаш го с иглата и така се получава оплитане на някои места ако си сбъркал. Но това не е болка а умиране, а по-скоро твърде незначителни подробности.

  • Да, Драго, ти със сигурност имаш мнооого повече опит от работата с това влакно! Радвам се, че сподели наблюденията си!
   Промених „ловци на сънища“ със „сънохващачи“. Мен ми беше ясна идеята на названието, но много се чудих как да го преведа. Аз почнах от думата „улавям“, а не „хващам“, както си предложил ти, затова през корена „лов“, стигнах до ловец, а не хващач. 😉 Но това са подробности… 😉

   Абе да ти кажа за разделянето на нишките – да, вижда се че има от 4 до 8 основни снопа, но ми се струва, че и всеки от тях може да бъде разделен. На снимката ми се вижда, как някои от тия основни влакна са се разделили и на много по-фини нишки, а и прочетох някъде, че можело. В интерес на истината, не съм пробвал. Трябва да видя наистина дали ще се получи.

   Поздрави!

 16. Не стояне, нямам мноого опит – шил съм няколко чифта мокасини и това е.

  Съставните нишки немогат да се разделят на повече от няколко сантиметра, след това просто спират. Изглежда че са изградени от някакви фибри, които обаче не са оплетени така че да могат по обратният път да се разплетат.

  Сетих се за още нещо – това влакно има проблем с възлите. Ако вържеш по малко от 3-4 възела на единия край на 2 влакна и дръпнеш свободните краища възела без проблем се развръзва. Затова трябва да се връзва поне 4 пъти, а най добре и краищата да се разтопят и слепят с огън. Този недостатък обаче понякога е полезен – на практика можеш с една игла или нещо друго остро да развържеш всеки погрешно вързан възел направен с това влакно, независимо колко пъти е вързан.

  • А може би възелът трябва да е по-специален, а не простия рифов? Трябва да се пробва и с други. Аз примерно се сещам за някои, дето може да са по-подходящи, но трябва да опитам.

 17. Смешно е като се замисля, че всички с които съм говорел мислеха по едно време, че това влакно е или естествено (кравешко), но по някакъв особен начин оплетено в дълга нишка, или полу естествено – истински сухожилия с примес от синтетика. Дори когато го виждахме как гори образувайки капка, май много много не се съмнявахме. Е, предполагам, че е имало и такива които добре са знаели че е изкуствено сравнявайки го с естествените сухожилия. Просто аз не съм държал в ръцете си естествено такова, обработено и направено като влакно и затова до скоро робувах на тази заблуда.

 18. Не разбрах , защо да не става за тетива ?
  Аз лично не съм имал проблеми с тетивата от изкуствено сухожилие (дори и на второ време)
  Даже ги предпочитам пред останалите !

  • Ми такива отзиви на стари лъкоправци четох (някъде из Палеопанет-а). Разтягало се било, и т.н. Аз лично не съм пробвал, но на тях вярвам! 😉

 19. Първо да си кажа, че имам много малко опит с изкуственото сухожилие. С естествените – доста по-голям.
  Ще взема отношение само по един аспект на статията – Моето мнение е, че макар изкуственото да става за правене на стрели (било за закрепване на остриетата, перата или стягане на пръчката при нокчето (ухото), естественото сухожилие + туткал се справя в пъти по-добре, като резултатът е по-здрав, по-гладък и монолитен (сиреч отново по-неразрушим) и като цяло доста по-добър. Тук проблем с гниенето няма – стрелата тъй или иначе е консуматив, вероятността да се счупи пръчката преди да изгние сухожилието клони към 100%.
  Единствено е неприятно, че при доста влажно време (или при дъжд) туткала започва да се разтваря (бавно!) и да лепне…

  Колкото до набавянето – естествните сухожилия не са скъпи (макар относителната им цена, спрямо изкуственото да е много по-висока), ако се купуват от магазини. Имам познати ентусиасти обаче, които си купуват цели крака от кланици и си извличат от тях каквото им трябва – кости и сухожилия.

  • Александър, напълно съм съгласен с написаното от теб! Въобще не омаловажавам качествата на естествените сухожилия. Дори съм го написал в статията, че за някои неща са най-добрите. Например самозалепват се, и след изсъхване се свиват, с което много плътно прилягат, и притискат всичко увито с тях. С изкуственото няма как да се постигне тоя ефект. Просто може да бъде техен заместител за хора (като мен), на които все още им е трудно да се снабдят с качествени естествени сухожилия.

   Между другото, чух, че тия от домашните животни нещо не били много качествени. Вие от какви животни събирате?

 20. Аз лично имам и ще ползвам за лъковете сърнешки (внос от американски онлайн магазин за лъкоправци и стрелци, макар напоследък да намерих и в един шотландски сайт за рога), НО за стрелите съм ползвал от птичи (пилешки, пуешки) до телешки. Всички те станаха без забележка.
  Тънкият момент при тях е да се обезмаслят добре, защото домашните животни си имат повечко мазнинка, а тя е силно противопоказна, когато трябва да се лепи.

  Иначе изкуственото сухожилие е изключително удобно за по-дълги неща, за шиене и т.н. А също съм виждал и изработени с него украшения и амулети (нямам спомени дали правено от Дакота или от някого другиго от Орловия кръг) и изглеждаха изключително добре и автентично, не разбрах че е изкуствено докато не ми казаха.

 21. Естествените сухожилия добити от домашен добитък са трошливи,след като изсъхнат.Това явно се дължи на начина на храненето и обездвижения начин на живот, който имат селскостопанските животни.

  Сухожилията от дивеч са съвсем други по своята структура и далеч по издръжливи.

  Тетивата е хубаво да се оплете от ленен конец.Изкуствените сухожилия се разтягат и нишките им се накъсват,при по-продължителна стрелба.

 22. „Тетивата е хубаво да се оплете от ленен конец.Изкуствените сухожилия се разтягат и нишките им се накъсват,при по-продължителна стрелба.“

  Е, аз ги ползвам за тетива от две-три години , но явно стрелям малко , ще се постарая .

 23. Ако лъкът ти е с тяга до 20-25 либри,няма проблем.За по- сертите лъкове,вече става трудно.

 24. Това което прочетох за изкуствените влакна, сезала,изкуственото сухожилие и така нататък; ми стана ясно че всеки се справя както намери за добре.Купих нова тетива, поставих я на Арбалета и след 11-я истрел тя се закъса.Купих я за 11 лева.Това го наричам Българска работа.На картинката е показан стрелец със лък. Марката е Strings.

 25. От ebay ли го поръча Стояне? или ??

 26. можеш ли да ми кажеш дали изкуственото сухожилие е по-здраво от естественото?

  • Нямам чак такъв опит (особено в късането) с тия влакна, но мога да кажа, че и двете са доста здраво нещо. По-здраво от повечето влакна, с които сме свикнали да работим! 😉

 27. И последно, няма ли никъде на българският пазар изкуствено сухожилие? Някаква нова информация? Трябва ми спешно!

 28. Каби,на българския пазар засега няма!Но ако ти трябва наистина спешно,ще ти отвия от моето и ще ти пратя,каквато дължина ти трябва!

 29. Pingback: Индиански колчан | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: