xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Подслони от единично платнище

| 10 Comments

Среща на Басарбово - 22-24.10.2010 - Подслонът на Мишо

Подслоните от платнища са едни от най-бързите и лесни, които можете да направите. Като прибавим и факта, че платнището е много компактна, лека, и мултифункционална част от екипировката ни, то няма основателна причина, по която да не носите поне едно със себе си!

Вече съм писал една публикация за подслоните, изготвени от платнища, но за тази ми дойде идея, след като на срещата ни на Басарбово, това беше една от основните задачи за обсъждане, и изпробване. Тази публикация няма да дублира съдържанието на предишната, а просто ще прибави към него няколко практични начина за направата на импровизиран подслон от платнище. Те ще са ви от полза, когато се нуждаете от: бърза защита от дъжд; прикриване и сушене на екипировка и облекло по време на дъжд; място за готвене; място за обяд; място за почивка и сън; и т.н.

Има всякакви видове платнища: военни, транспортни, строителни, и такива със специални кройки. Можете да си купите най-обикновено полиетиленово, както примерно съм направил аз. Те са евтини и се намират почти във всеки голям магазин. Може би се износват малко по-бързо, но пък получавате толкова, колкото сте платили! А и те си изплащат всяка стотинка!

Има платнища от найлон (не си представяйте обикновения прозрачен полиетилен!), които са със полиуретанова импрегнация – доста добър избор са. Има и такива със силиконова, но при по-силен дъжд могат да пропуснат. Брезентовите платнища имат няколко основни недостатъка, които ги нареждат на по-задни позиции: прекалено са тежки, мокрят се, трудно съхнат, и ако ги докоснете, докато вали дъжд, протичат.  В сухи условия една искра може да направи дупчица в найлона, но брезента ще тлее цяла нощ, унищожавайки по този начин големи участъци от материята! По-добре е платнищата да имат уши (примки) за привързването им, отколкото метални халки, защото последните могат да се измъкнат.

Размерите на платнищата могат да бъдат различни. За персонално ползване, или за двама души обаче, не тръгвайте с нещо по-малко от 2х3 метра! Платнищата за големи групи хора могат да достигнат до 5х5 метра. Ако разделим платнищата условно на две групи, в зависимост от големината им (големи и малки), то оптималните размери за тях са съответно: 4,5 х 3 метра, и 3 х 2,4 метра.

За да разпънете платнището бързо и ефективно, ще ще имате нужда от някои аксесоари:

 • Поне 2 въжета по 15 метра. Дебелина около 3 мм е достатъчна.
 • Поне 6 въженца-обтяжки по 4 метра. Не е нужно да са много дебели.
 • Къси връзки – поне 8 по 60 сантиметра.
 • Шпилки за палатка, ако нямате време за търсене на колчета, или такива просто няма наблизо. 10 по 20 см са достатъчни.

Да преминем към самите схеми за направата на подслоните. Ще представя 9 от най-практичните решения, като ще ги разделя в две групи: изготвени от голямо платнище (4,5х3 метра), и изготвени от малко (2,4х3 метра). Това разделение обаче ще е само условно, тъй като и едните, и другите могат да се направят както от голямо, така и от малко платнище. Разликата ще е в размерите, естествено! 😉

Подслони от голямо платнище

На фиг.1 виждате устройството на  групов подслон от голямо платнище. Вероятно би бил достатъчен за 3-4 човека.

От този тип, само че от малко платнище, беше направил ge0rge на срещата в Басарбово. Такова сме правили и заедно с един приятел при една нощувка на Шуменското плато. Въпреки, че също беше от малко платнище, в него успяхме да спим двамата.

Среща на Басарбово - 22-24.10.2010 - Подслонът на ЖороШуменското плато - 08-09.08.2009

Фиг.2 – Пирамидална палатка тип „Типи“. Затваря се отпред, а може да бъде и „открехната“ като врата. Върхът може да бъде обтегнат както от подходящо по дължина колче, така и с помощта близко дърво.

„Голяма клиновидна палатка“ (фиг.3).

„Двойно убежище“ (фиг.4). Тук част от платнището се използва за постилане на пода.

Такъв беше изборът ми на подслон за срещата на Басарбово. Същият съм правил и на брега на един язовир, където земята беше доста влажна. На тази снимка обаче, една част от платнището е вдигната, за да може лесно да се влезе вътре, след което просто с едно движение тя се затваря, и фиксира с колче е земята.

Среща на Басарбово - 22-24.10.2010 - Моят подслон

„Самотен оцелял“ (фиг.5). Името на този тип подслон го взаимствах от източниците ми на информация, понеже ми хареса. 🙂 Идеята при него е да е персонално убежище, което предоставя и възможност да се завиеш по-топло. Предполага се, че ще е добро за екстремни ситуации, когато по някаква причина по-голямата част от екипировката ви не е с вас.

Такъв тип подслон съм правил при една хладничка нощувка на Шуменското плато:

Шуменското плато - 21-22.09.2009

Подслони от малко платнище

„Нископрофилен щормови подслон“ (фиг.6). Този тип „палатка“ е доста стабилен на вятър, така че е добър избор при бури. Ще ви трябва и едно колче вътре в подслона, което да го разпъва, или ако платнището ви е от тези, които имат „уши“ по централната линия, можете да ги използвате за външно обтягане.

„Прикритие за хамак“ (фиг.7). Ако сте решили да почивате, или нощувате във хамак, то добро решение е да го защитите от дъжд, или слънце (ако почивате през деня). Този прост подслон е много полезен.

Правил съм нещо подобно, макар и ниско поставено:

Четиръгълна палатка от платнище

„Малка клиновидна палатка“ (фиг.8). Лесна за изпълнение, и доста устойчива.

Ето една, правена от мен:

Пирамидална палатка от платнище

„Рефлектор“ (фиг.9). Това е подслон, който е особено подходящ и практичен във горите, където вятър рядко има, или е много слаб. С негова помощ се оползотворява по-добре излъчваната от огъня топлина. За да не бъдете „опушени“ от дима от огъня, посоката на въздушното течение трябва да е паралелна на плоскостта на платнището. За разлика от простото разпъване на платнището под ъгъл, тази схема тук предоставя и изолация на местото за спане и почивка.

Ами това бяха едни от най-практичните начини за изготвянето на укритие с помощта на единично платнище! Сигурно може да се изредят още доста, но дори тия са напълно достатъчни, за да успеете да изготвите бързо, лесно и  ефективно убежище във всяка една ситуация!

По материали от http://naturalbushcraft.co.uk

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
10 Comments

 1. „моят подслон“ на Бесарабово-доста сполучливо на снимката, би ли приложил схема?…

 2. Стояне бях ти писал за кондез във форум и пак ми е чудно , защо има конденз след като въздуха под платнището и навсякъде околко него е еднаква температура просто не би трябвало да има конденз има нещо което не е както трябва просто завесът който направих беше от вида Рефлектор.

  • От спящият човек нагоре към платнището се издига по-топъл и влажен въздух. Когато се срещне със гладката студена повърхност на платнището, естествено е да кондензира. 😉 Това се случва и при „отворени“ подслони, стига да е тихо времето. Ако има постоянно и сравнително силно въздушно течение (да не кажа вятър), тогава може и да се размине! 🙂

 3. Благодаря за информацията.

 4. Здрасти! Аз съм bradley от ножарския форум – 2010 цялата я изкарах с платнище 2х3 м – ползвал съм няколко от посочените видове подслон и съм много доволен, аз го комбинирам с едно старо войнишко платнище, което постилам на земята – „комфортът“ определено се повишава – 🙂

  хубава статия 😉

 5. а кой тип е най-подходящ за платнище 2 на 3 метра ?

 6. По принцип всяко от показаните предложения може да бъде направено и от платнище 2х3 метра. Просто ще бъде по-малко. 😉

 7. Статията ми хареса. Много полезно наистина! Поздравления!

 8. А няма ли да е по-добре ако на фиг.7 вместо въже,на което да сложим платнището,сложим пръчка и да я завържем за 2те дървета.
  ПС.- Aко можеш някои път пусни нещо за скаутството. Eй така малко да популяризираме 😉 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.