xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кой е Дейв Кентърбъри?

| 9 Comments

По молба на читател на блога, реших да посветя една от публикациите в раздела „Експерти“ на Дейв Кентърбъри. Познаваме го от нашумелият сериал на Дискавъри – „Двойно оцеляване“ (Dual Survival), където си партнира с Коуди Лъндин.


В „Двойно оцеляване“ Дейв представя страната на добре обученият, и със солиден опит ветеран от армията и специалните части, който е привърженик на високите технологии, дрехи, и екипировка, но в същото време има и достатъчно познания да изработва и собствени инструменти и оръжия от това, което му предлага средата.

В сериала той умело демонстрираше и ловните си умения, както и доста хъс, сила, и мъжество в предизвикателствата (веднага си спомням епизода с нарочното порязване, и обгарянето на раната с черен барут).

За Дейв „Двойно Оцеляване“ не е първото появяване пред камера, но предишното му поприще е малко по-различно – Интернет. Вероятно някои от вас са гледали вече поредицата му от клипове в YouTube.

За съжаление, информацията, която може да се намери в Интернет за него, все още не е много изчерпателна. Ще напиша накратко най-важната част от автобиографията му, която намерих в сайта на неговата школа.

Дейв Кентърбъри (Dave Canterbury) има повече от 20 годишен опит и персонално обучение, както от военна, така и от цивилна гледна точка. Той постъпва в Американската Армия на 17 години, където става част от Екипите за Специално Реагиране (Special Reaction Team/SRT), капитан на екип, треньор, SRT снайперист, и SRT разузнавач. Тренирал е във воденето на ръкопашен и близък бой войници в Щатите, Централна Америка, и Корея.

След като напуска Армията, Кентърбъри работи във ферма за влечуги, и като комерсиален риболовец и гмуркач във соленоводните блата на Флорида. Използва миналото си, уменията и тренировките си, за да осъществи следващата фаза в своята кариера – обучение, и вече преподаване на умения за оцеляване в пустошта на над 500 обучаващи се от цял свят, в собственото си училище „Pathfinder Training School“ в Югоизточно Охайо.

Кентърбъри, професионален ловен водач и преследвач, е публикувал в Интернет над 300 клипа със инструкции на сървайвъл тематика. Той също е и автор на Патфайндър системата „Ръководство по Оцеляване на Обикновения човек“ (The Pathfinder System: A Common Man’s Guide to Survivability), смятана за едно то най-добрите „не безсмислени, демонстриращи здрав разум“ ръководства.

Дейв Кентърбъри е също и допълнителен факултетен член на „Frontier Christian University for the Wilderness Self Reliance Certificate Program“.

Това беше накратко за Дейв Кентърбъри. Надяваме се да ни радва и за напред със своите участия в различни бъдещи телевизионни ( и не само) формати!

Снимки: www.thepathfinderschoolllc.com

 

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

9 Comments

 1. Благодарско за инфото!
  Дейв го гледах в тубата с интерес още преди да подпише с Дискавъри.
  Леко налудничав и щурав, но пък отворен и споделящ знанията си тип.
  Весел е…

 2. има готина серия ножове 🙂

  http://www.blindhorseknives.com/pathfinder.htm

 3. Забавен тип е…Харесва ми поредицата му в тубата „Pathfinder“(особено частта с примитивните оръжия като сарбакана, швейцарската стрела(swiss arrow) и т.н.)

 4. Голям пич! Много ми харесва лъка му!

 5. благодаря 🙂

 6. Та накрая се оказа, че чичко Дейв малко е послъгал 😀
  http://bushcraftusa.com/forum/showthread.php?t=17461

  • За жалост – да, така е. 😉 Като изключим тая неприятна подробност, човека все пак поназнайва това-онова, което се вижда и от канала му в Тубата.

 7. Последните новини са, че Дейв Кентърбъри ще прави ново шоу по Outdoor Channel, заедно с Майк Хоук от „Man, Woman, Wild“ (сещате се, там дето ходеше с жена си да оцелява 🙂 ).

 8. Ами то не е ясно и тези „разобличения“ доколко са верни. във всеки случай Дейв определено има какво да покаже.
  С Майк Хоук явно ще правят „военно“ оцеляване. :8

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: