xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Тетива за лък: Фламандска плетка

| 32 Comments

Тетива "Фламандска плетка"

Оплитането на тетивата е много важна част от направата на хубавият лък. Тя трябва да е достатъчно здрава, за да устои на големите натоварвания, да не е разтеглива, и да е достатъчно лека, за да не намалява скоростта на изстрелваната стрела. Умението да си направите сами добра тетива е много важно, ако се увличате по това древно и красиво оръжие – лъкът! Един от най-разпространените и добри начини за тази цел е фламандската плетка (flemish twist).

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

Какво ни е нужно, за да се справим със задачата? Не е толкова много. На следващата снимка виждате всички необходими инструменти и материали: дъска-матрица (1); влакно (2); пчелен восък (3); остър нож (4); стяга (незадължителна) (5);

Тетива Фламандска плетка - Необходими материали

Дъската-матрица

Първото нещо, което трябва да направим е самата дъска-матрица. Принципно тя не е задължителна – много хора се справят добре и без нея, но би била от голяма полза, особено ако сте начинаещ (като мен 😉 ). С нейна помощ отделните нишки се оразмеряват много точно.

За да я направите, ще ви трябва парче дървена летва (поне 75 см дължина), няколко дребни гвоздейчета, чук, и измервателна линийка/рулетка. Ето самият шаблон:

Черните точки представят гвоздейчетата. В лявата половина виждате два реда гвоздейчета, забити през половин инч (използвам инчове, защото това е широко разпространена измервателна единица в литературата за изработка на лъкове, и е по-добре да не внасяме допълнителни възможности за объркване). Те ще ви помогнат лесно да преброявате отделните нишки в снопа.

Следва редицата от гвоздейчета, забити през един инч. Означени са с цифрите 48,50,52,54, и т.н. Могат да стигнат до 80 и повече. Тези стойности (в инчове) показват НЕ дължината на получената тетива, а дължината на лъка, премерена от нок до нок (жлебовете за тетивата). Когато ще правите тетива за даден лък, измервате дължината му от нок до нок, и при опъването на отделните нишки използвате гвоздейчето със съответната най-близка стойност.

Нишката

В днешно време в направата на модерни лъкове се използват различни изкуствени материали със специално проектирани качества (напр. Дакрон). Ако обаче се интересувате от направата на примитивни лъкове от естествени материали, то най-добрите материи, към които трябва да се обърнете, са лененото влакно, естествените сухожилия, суровата кожа, влакната от коприва и т.н. Те са доказали качествата си в миналото.

В този случай аз използвам ленен конец с високо качество на вече несъществуващият производител „Barbour“. Влакното е номер 25 и е усукано от 3 нишки. При тестове е показало, че се къса средно при сила от 16.8 паунда (7.62 кг). Използването на два различни цвята е удобство при оплитането на тетивата.

Barbour's Linen Flax Thread

Восъкът

Пчелният восък е естественият материал, който се използва за импрегнирането на тетивата, за да се предпази от атмосферните въздействия. В случая аз използвам паста от пчелен восък и ленено масло в отношение 1:1. Готовата тетива може да се промаже и само с пчелен восък, като се прекара през блокче от него, и след това леко се загрее, за да пропие (може и като я търкате бързо през пръстите си, докато температурата й се повиши).

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЪСКАТА-МАТРИЦА

Завържете края на влакното за първото гвоздейче, и започнете да го намотавате така, както е показано на снимките – през срещуположното му, до най-десният гвоздей, после към редицата с означенията на дължината (избирайки гвоздейчето със съответната стойност), отново към другия най-деснен гвоздей, и обратно към редичката с номерациите на нишките, само че тук вече завивате при следващото по номер гвоздейче, и т.н.

Тетива Фламандска плетка - Омотаване на нишкатаТетива Фламандска плетка - Регулиране на дължината

Това, колко здрава ще е получената тетива, зависи от броя на нишките, от които е направена. За да го изчислите, трябва да знаете две неща: силата на самият лък (обикновено в паунди), и силата, при която се къса отделната нишка (пак в паунди).

Правилото е тетивата да бъде 4 пъти по-здрава от силата на лъка – това придава сигурност, че няма да се скъса при употреба, което само по себе си е доста опасен момент, особено при по силните лъкове.

Да дадем малък пример: Имате лък със сила 40 паунда (~18 кг). Разполагате с ленен конец, със здравина 16 (7.26 кг) паунда. Тетивата трябва да бъде със здравина 40*4=160 паунда (72.57 кг). С просто изчисление се вижда, че тетивата ви трябва да бъде направена от 10 нишки от въпросният конец.

Най-често тетивата се оплита от два снопа нишки, така че в случая те ще са от по пет нишки всеки. Ако лъкът ви е 50 паундов – два снопа от по 6 нишки.

След като знаете броят нишки във всеки сноп, продължавате да намотавате нишката върху дъската-матрица, докато достигнете гвоздейчето с номер 6 (ако ви трябват 5 нишки). На снимката правя сноп от 6 нишки, затова съм стигнал до номер 7.

Тетива Фламандска плетка - Сноп от 6 нишки

Тук вече е време да разрежете конеца, за да получите 5 отделни нишки със необходимата дължина. Срязването се извършва по средата между двата успоредни реда гвоздеи, с помощта на остро ножче. Преди да го сторите обаче, хванете здраво между пръстите си двата снопа, за да не се разместят при рязането.

Тетива Фламандска плетка - Разрязване на нишките

При разрязването се получава така, че краищата на различните нишки не свършват едновременно, а постепенно, което е важно при последващото оплитане на ухото (примката). Вече сте направили единият сноп. Трябва да направите и вторият. Използвате същата техника, но за удобство можете да смените цвета на конеца. Като краен резултат получавате два еднакви по дължина снопа от по 5 нишки, със стъпаловидно свършващи краища, и с различен цвят.

Понеже не се сетих да направя клип, докато използвам дъската, прецених, че ще мога да обясня достатъчно добре и по снимките. От коментарите разбирам, че обясненията ми са внесли известни неясноти и объркване у читателите. Но то винаги е така: когато ти е съвсем ясно и просто всичко, е трудно да се поставиш на мястото на незапознатия, и да прецениш кое точно би го объркало, и кое би го заинтересовало. 🙂 За да не правя нови схеми и клипове, направо ще използвам един от YouTube. Дано той изясни техниката. Пак повтарям: Показана е направата на единият сноп нишки, който се явява половината от броя на нишките на готовата тетива! Прави се и втори по същият начин, след което двата се оплитат!

ИМПРЕГНИРАНЕ

След това е ред на промазването (импрегнирането) на влакното с восък. Освен, че, както казахме, това предпазва самите влакна от атмосферните въздействия, то помага и на работата ни, защото така отделните влакна се слепват заедно в сноп, който е по-лесно да бъде усукан в последствие. Най-лесно промазването става, като използвате блокче, или кутийка, пълна с восък (или смес восък и ленено масло като в случая), през които да прекарвате готовият сноп.

Тетива Фламандска плетка - Импрегниране с восък и ленено масло

ОПЛИТАНЕ НА ТЕТИВАТА

Доближете двата края на отделните снопове един до друг, и отмерете около 10 см от краищата им. Стискайки в ръка (или със стяга) това място, започнете да оплитате от тях двуснопова връв, като ги усуквате по начина, за който писах в една предходна публикация.

Тетива Фламандска плетка - Оплитане на ухото

Когато дължината на оплетеният участък е достатъчна, за да може да се направи примка, в която да влезе върха на лъка (както и известно разстояние надолу по рамото), прегънете го, както е показано на следващата снимка, напаснете двата му края, и групирайте нишките по цвят.

Тетива Фламандска плетка - Оплитане на ухото

След това продължете усукването на сноповете чрез същата техника, докато краищата на отделните нишки постепенно се скрият. Ето защо те трябваше да са с различни, стъпаловидни дължини – изтъняването се получи плавно, и незабележимо, като при това се избягва образуването на слаба точка във тетивата.

Тетива Фламандска плетка - Готовото ухо

Продължавате със оплитането на тетивата, докато достигнете края на сноповете. Тук имате два избора: да завържете прост възел,и да използвате „дърварска примка“, или да оплетете още една примка, като първата. Дърварската примка е подвижна и може да се регулира, но пък се износва по-лесно. Тетива, завършваща с две примки, е по-износоустойчива (при върховете), но пък трябва да е с много точна дължина за конкретният лък. Изборът е ваш!

СЪРВИНГ

За да подсилите местата на повишено триене, като например примката, и участъка, където се поставя жлеба на стрелата, и който се удря в ръката ви при стрелба, се използва т.нар. „сървинг“. Това е усукването на тетивата с тънък, износоустойчив конец. В случая аз използвах синтетичен конец от ПЕК (спомням си, че продавачката спомена нещо „синтетична коприна“). Добре е сървингът да се прави на опъната тетива.

Тетива Фламандска плетка - Сървинг на ухото

Тетивата ви е готова! Би било добре да я промажете отново по цялата дължина с пчелен восък. Ако желаете, можете и да я окачите някъде, и да я разпънете с помощта на някаква тежест, но това не е задължително.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

32 Comments

 1. Стана ми интересно това за внимателното „четете на книжките“- коментара не е от тук. Всъщност препоръките са в полза на разтвори с восък и летливи разтворители, като терпентин примерно. Чистия восък втечнен и пропит в материала е по-тежък от восъчен разтвор. Конеца попива до голяма степен и от разтворителя, който след известен период се изпарява и остава само чист восък в конеца, но не в количества ако е втрит след това затоплен и попил.

 2. Или аз нещо не разбирам, или има някаква грешка в статията. Според текста в нея гвоздейте в дясно на дъската показват дължината на лъка. Но така, както са показани на снимката в низходяща номерация от ляво на дясно и според начина на оплитане, който е даден, излиза, че по-дългия лък трябва да има по-къса тетива от по-късия.

 3. Няма грешка! Просто пропускаш подробността, че преди да мине през гвоздейчето с означението за дължината на лъка, конеца минава през друг един гвоздей, който се намира в най-дясната част на дъската. След това минава през втория такъв, и отново отива към редицата с гвоздейчета през половин инч. Вижда се на втората снимка след „ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЪСКАТА-МАТРИЦА“. Просто става едно прегъване, което увеличава дължината на нишките, и е нормално да е в низходящ ред, гледайки от ляво на дясно.

 4. Видях го. Но понеже за десния край на нишката нищо не пише, се получават обърквания. Така, както е написано може да се разбере по няколко начина. Дължината на тетивата да е до гвоздея с номера, а другите две нишки, които продължават до двата крайни гвоздея да остават като раздвоение на самата тетива, като да ухо. Поне аз така го разбрах, когато писах одеве. Да бъде така, както го описваш в коментара или пък дясната страна на тетивата да е двойно по-дебела. Не знам дали го обясних правилно. Според мен двата странчни гвоздея в дясната страна на дъската само внасят объркване. Може дъската да е малко по-дълга и номерацията, показваща дължината на лъка да е възходяща от ляво на дясно.
  Другия неясен момент е как се използват двете разноцветни нишки, след като се омотава една непрекъсната нишка, която минава според схемата. Два цвята би имало, ако всяка нишка се прекъсва на гвоздея, отбелязващ дължината. Примерно от горвата страна се минава с бяла нишка, прекъсна на този гвоздей и отдолната страна продължава с черна нишка. Тя пък прекъсва на съответния гвоздей в ляво и пак отначало.

 5. е ми операцията е правиш два пъти с по 5 нишки вместо един път с десет и след това ги
  правиш на един сноп от десет нишки.
  верно че е малко объркващо с тея пирончета но ако се загледаш по-внимателно се разбира.стояне, може да направиш снимка в цял ръст на дъската с намотан конец или да го нарисуваш за по-ясно

 6. Бобър, има две слаби места в разсъжденията ти. Първо нишките според схемата винаги са четен брой. Колкото горе, толкова и на долния ред. Ако са пет нишки, значи омотаването трябва да свърши в десния край, на гвоздея, който означава дължината ва лъка. И второ, ако се направят две операции с по пет нишки се губи целия смисъл от това съоръжение.

 7. Отдавна се чудех как точно се правят тетивите, но все не стигах до това да почета специално за това.
  Статията ми беше доста интересна и образователна, въпреки споменатото първоначално объркване за дължините, както споменаха по-нагоре преди мен.
  И още едно нещо – една техническа грешка – при създаването на линка който е в израза „една предходна публикация.“ не си маркирал „е“-то (:

 8. О.К. Признавам си няколко пропуска и недоуточнения, поради които вероятно сте се объркали. Това е проблема, когато ти е ясно всичко, и го приемаш за много просто – понякога претупваш обясненията за неподготвения. 🙂

  Опитах се да пооправя описанието. За мен в момента е ясно, но ще видя какви са отзивите ви. Това, което бях пропуснал е, че съм показал направата на единият от двата отделни снопа. Прави се втори такъв, който вече може да е и с различен цвят, и след това се импрегнират и оплитат в една тетива.

  Много жалко, че не направих и клип на процеса, но ръцете ми в повечето време бяха заети, а от средата нататък – и мазни от восъка и лененото масло. Не ми се щеше да пипам фотоапарата, и карах случайно минаващото покрай мен домочадие отвреме-навреме да удря по една снимка! 🙂

  Сложих клипче на направата на един сноп от тетивата, което намерих в Тубата.

 9. Това клилче много ще помогне за онагледяване..

  http://www.youtube.com/watch?v=EXaUxSqu63o&w=480

  Лично аз не ползвам дъската с пироните. Просто използвам трета помощна ръка, която да държи двата снопа докато направя ухото и тръгне плетката. Дължината на сноповете е 1,5 дължината на лъка. Когато събиран даден сноп в началото разминавам конците с 1,5см ето така..

  http://i52.tinypic.com/2ypb034.jpg

 10. Аз пък не разбрах как се прави второто ушо. Гледах клипа който препоръча }|{opukc, обаче нещо ми се изгуби. Майстора остави половината тетива хлабаво усукана, за да направи второто ухо. Поне аз така го видях де, може да съм пропуснал нещо

 11. второ ухо не ти требе…с възел си става прекрасно

 12. Може ли да се използва восък от свещ ???

 13. Свещите се правят от парафин и стеарин. Те не са толкова „лепкави“ като пчелния восък, но предполагам ще са по-добре от нищо. Аз лично си залагам на пчелния восък по ред причини. 😉

 14. Предполагам, че CrOwLeY пита за восък от църковна свещ 😉

 15. Ейй, нещо бързо от магазина не става ли? Канап, сезал?

 16. Абе за по-бързо може направо с тел…

 17. Здравейте, на скоро си купих лък и много бързо скъсах тетивата, понеже не знаех, че трябвало да се втриват. Сега си купих нови тетива и този път реших да потърся начини за поддръжка. Понеже имам под ръка доста пчелен восък взех две купчета сложих тетивата между тях, потърках малко и после загрях малко със сушоар. Дали ще има ефект или има някаква по специално процедура за това.

  • Ефект ще има, разбира се! Това е разпространен метод за подръжка и предпазване на тетива. Да, така се прави принципно, като вместо загряване със сушоар, може просто да хванеш с пръсти тетивата, както лъка е натегнат, и да почнеш да търкаш бързо нагоре и надолу, докато усетиш парене. Така восъка едновременно се стопава и втрива във влакната.

   • Г-н Стоянов здравейте,
    Имам нужда от производство на известен брой лъкове и стрели.
    Възможмо ли е да се свържем ? Моите контакти са : badjarov@abv.bg

    • Здравейте,
     за съжаление в момента нямам нито нужното време, нито условия и материали за изработката на количества лъкове и стрели. Съжалявам!

 18. здравей! този лен специално за тетива ли е? дай някакъв продавач ако знаеш. ще ми се да опитам от него string loop

  • Здрасти,
   не, не може да се каже, че този лен е специално за тетива, но точно тази марка (Barbours) масово използвана именно за тази цел. Тези ленени конци са с признато качество и здравина. За жалост фабриката отдавна мисля не работи. Тези макари се намират все по-трудно, а и вече остаряват като продукция, което предполагам се отразява и на качествата им.
   Двете макарички, които имах, мисля, че спечелих на търг в eBay преди доста време. Направих няколко тетиви от него, и си бяха добре. След това минах на Дакрон, че ми е по-сигурен и по-евтин вариант.

 19. Здравейте,

  Любопитно ми е дали вместо ‘дакрон’ мога да използвам ‘капрон’. И двете са изкуствени влакна. Едното е американско а другото руско изобретение (не, че има значение:))

 20. Да използваш можеш всяко влакно, разликата е какъв ще е резултатът! 🙂 Мисля, че ти отговориха вече във форума, в който запита първо – разтеглив е повече от нужното, и резултатът няма да е задоволителен.

 21. Мисля да си закупя дакрон B-50, понеже на всякъде чета че, предимно това се използва за тетива. Тази фламандска плетка става ли за този вид материал? И ако е възможно някой да ми посочи сайт от който да си закупя изгодно дакрон. И също така мога ли да използвам по дебел шивашки конец за сървинг.

 22. Много благодаря за информацията

 23. Имам един въпрос.Колко трябва да е дълга тетивата при дължина на лъка от нок до нок 182см

 24. Не мога да разбера как да оплета тетивата??

 25. Pingback: Самоделен инструмент за сървинг на тетива | xenos::bushcraft

 26. Здравей, казваш да се усуква по начина, който си показал в предишна публикация, но те там са няколко. Та въпросът ми е кой да използвам: първия който си показал (най-лесният според мен) или този с усукването на ръка, който има още два варианта (на бедро и с уста)?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.