xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Тетива за лък: Фламандска плетка

| 32 Comments

Тетива "Фламандска плетка"

Оплитането на тетивата е много важна част от направата на хубавият лък. Тя трябва да е достатъчно здрава, за да устои на големите натоварвания, да не е разтеглива, и да е достатъчно лека, за да не намалява скоростта на изстрелваната стрела. Умението да си направите сами добра тетива е много важно, ако се увличате по това древно и красиво оръжие – лъкът! Един от най-разпространените и добри начини за тази цел е фламандската плетка (flemish twist).

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

Какво ни е нужно, за да се справим със задачата? Не е толкова много. На следващата снимка виждате всички необходими инструменти и материали: дъска-матрица (1); влакно (2); пчелен восък (3); остър нож (4); стяга (незадължителна) (5);

Тетива Фламандска плетка - Необходими материали

Дъската-матрица

Първото нещо, което трябва да направим е самата дъска-матрица. Принципно тя не е задължителна – много хора се справят добре и без нея, но би била от голяма полза, особено ако сте начинаещ (като мен 😉 ). С нейна помощ отделните нишки се оразмеряват много точно.

За да я направите, ще ви трябва парче дървена летва (поне 75 см дължина), няколко дребни гвоздейчета, чук, и измервателна линийка/рулетка. Ето самият шаблон:

Черните точки представят гвоздейчетата. В лявата половина виждате два реда гвоздейчета, забити през половин инч (използвам инчове, защото това е широко разпространена измервателна единица в литературата за изработка на лъкове, и е по-добре да не внасяме допълнителни възможности за объркване). Те ще ви помогнат лесно да преброявате отделните нишки в снопа.

Следва редицата от гвоздейчета, забити през един инч. Означени са с цифрите 48,50,52,54, и т.н. Могат да стигнат до 80 и повече. Тези стойности (в инчове) показват НЕ дължината на получената тетива, а дължината на лъка, премерена от нок до нок (жлебовете за тетивата). Когато ще правите тетива за даден лък, измервате дължината му от нок до нок, и при опъването на отделните нишки използвате гвоздейчето със съответната най-близка стойност.

Нишката

В днешно време в направата на модерни лъкове се използват различни изкуствени материали със специално проектирани качества (напр. Дакрон). Ако обаче се интересувате от направата на примитивни лъкове от естествени материали, то най-добрите материи, към които трябва да се обърнете, са лененото влакно, естествените сухожилия, суровата кожа, влакната от коприва и т.н. Те са доказали качествата си в миналото.

В този случай аз използвам ленен конец с високо качество на вече несъществуващият производител „Barbour“. Влакното е номер 25 и е усукано от 3 нишки. При тестове е показало, че се къса средно при сила от 16.8 паунда (7.62 кг). Използването на два различни цвята е удобство при оплитането на тетивата.

Barbour's Linen Flax Thread

Восъкът

Пчелният восък е естественият материал, който се използва за импрегнирането на тетивата, за да се предпази от атмосферните въздействия. В случая аз използвам паста от пчелен восък и ленено масло в отношение 1:1. Готовата тетива може да се промаже и само с пчелен восък, като се прекара през блокче от него, и след това леко се загрее, за да пропие (може и като я търкате бързо през пръстите си, докато температурата й се повиши).

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЪСКАТА-МАТРИЦА

Завържете края на влакното за първото гвоздейче, и започнете да го намотавате така, както е показано на снимките – през срещуположното му, до най-десният гвоздей, после към редицата с означенията на дължината (избирайки гвоздейчето със съответната стойност), отново към другия най-деснен гвоздей, и обратно към редичката с номерациите на нишките, само че тук вече завивате при следващото по номер гвоздейче, и т.н.

Тетива Фламандска плетка - Омотаване на нишкатаТетива Фламандска плетка - Регулиране на дължината

Това, колко здрава ще е получената тетива, зависи от броя на нишките, от които е направена. За да го изчислите, трябва да знаете две неща: силата на самият лък (обикновено в паунди), и силата, при която се къса отделната нишка (пак в паунди).

Правилото е тетивата да бъде 4 пъти по-здрава от силата на лъка – това придава сигурност, че няма да се скъса при употреба, което само по себе си е доста опасен момент, особено при по силните лъкове.

Да дадем малък пример: Имате лък със сила 40 паунда (~18 кг). Разполагате с ленен конец, със здравина 16 (7.26 кг) паунда. Тетивата трябва да бъде със здравина 40*4=160 паунда (72.57 кг). С просто изчисление се вижда, че тетивата ви трябва да бъде направена от 10 нишки от въпросният конец.

Най-често тетивата се оплита от два снопа нишки, така че в случая те ще са от по пет нишки всеки. Ако лъкът ви е 50 паундов – два снопа от по 6 нишки.

След като знаете броят нишки във всеки сноп, продължавате да намотавате нишката върху дъската-матрица, докато достигнете гвоздейчето с номер 6 (ако ви трябват 5 нишки). На снимката правя сноп от 6 нишки, затова съм стигнал до номер 7.

Тетива Фламандска плетка - Сноп от 6 нишки

Тук вече е време да разрежете конеца, за да получите 5 отделни нишки със необходимата дължина. Срязването се извършва по средата между двата успоредни реда гвоздеи, с помощта на остро ножче. Преди да го сторите обаче, хванете здраво между пръстите си двата снопа, за да не се разместят при рязането.

Тетива Фламандска плетка - Разрязване на нишките

При разрязването се получава така, че краищата на различните нишки не свършват едновременно, а постепенно, което е важно при последващото оплитане на ухото (примката). Вече сте направили единият сноп. Трябва да направите и вторият. Използвате същата техника, но за удобство можете да смените цвета на конеца. Като краен резултат получавате два еднакви по дължина снопа от по 5 нишки, със стъпаловидно свършващи краища, и с различен цвят.

Понеже не се сетих да направя клип, докато използвам дъската, прецених, че ще мога да обясня достатъчно добре и по снимките. От коментарите разбирам, че обясненията ми са внесли известни неясноти и объркване у читателите. Но то винаги е така: когато ти е съвсем ясно и просто всичко, е трудно да се поставиш на мястото на незапознатия, и да прецениш кое точно би го объркало, и кое би го заинтересовало. 🙂 За да не правя нови схеми и клипове, направо ще използвам един от YouTube. Дано той изясни техниката. Пак повтарям: Показана е направата на единият сноп нишки, който се явява половината от броя на нишките на готовата тетива! Прави се и втори по същият начин, след което двата се оплитат!

ИМПРЕГНИРАНЕ

След това е ред на промазването (импрегнирането) на влакното с восък. Освен, че, както казахме, това предпазва самите влакна от атмосферните въздействия, то помага и на работата ни, защото така отделните влакна се слепват заедно в сноп, който е по-лесно да бъде усукан в последствие. Най-лесно промазването става, като използвате блокче, или кутийка, пълна с восък (или смес восък и ленено масло като в случая), през които да прекарвате готовият сноп.

Тетива Фламандска плетка - Импрегниране с восък и ленено масло

ОПЛИТАНЕ НА ТЕТИВАТА

Доближете двата края на отделните снопове един до друг, и отмерете около 10 см от краищата им. Стискайки в ръка (или със стяга) това място, започнете да оплитате от тях двуснопова връв, като ги усуквате по начина, за който писах в една предходна публикация.

Тетива Фламандска плетка - Оплитане на ухото

Когато дължината на оплетеният участък е достатъчна, за да може да се направи примка, в която да влезе върха на лъка (както и известно разстояние надолу по рамото), прегънете го, както е показано на следващата снимка, напаснете двата му края, и групирайте нишките по цвят.

Тетива Фламандска плетка - Оплитане на ухото

След това продължете усукването на сноповете чрез същата техника, докато краищата на отделните нишки постепенно се скрият. Ето защо те трябваше да са с различни, стъпаловидни дължини – изтъняването се получи плавно, и незабележимо, като при това се избягва образуването на слаба точка във тетивата.

Тетива Фламандска плетка - Готовото ухо

Продължавате със оплитането на тетивата, докато достигнете края на сноповете. Тук имате два избора: да завържете прост възел,и да използвате „дърварска примка“, или да оплетете още една примка, като първата. Дърварската примка е подвижна и може да се регулира, но пък се износва по-лесно. Тетива, завършваща с две примки, е по-износоустойчива (при върховете), но пък трябва да е с много точна дължина за конкретният лък. Изборът е ваш!

СЪРВИНГ

За да подсилите местата на повишено триене, като например примката, и участъка, където се поставя жлеба на стрелата, и който се удря в ръката ви при стрелба, се използва т.нар. „сървинг“. Това е усукването на тетивата с тънък, износоустойчив конец. В случая аз използвах синтетичен конец от ПЕК (спомням си, че продавачката спомена нещо „синтетична коприна“). Добре е сървингът да се прави на опъната тетива.

Тетива Фламандска плетка - Сървинг на ухото

Тетивата ви е готова! Би било добре да я промажете отново по цялата дължина с пчелен восък. Ако желаете, можете и да я окачите някъде, и да я разпънете с помощта на някаква тежест, но това не е задължително.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

32 Comments

  1. Pingback: Самоделен инструмент за сървинг на тетива | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: