xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Първият ми прост лък – Част Първа

| 47 Comments

Първият ми примитивен прост лък

Лъковете винаги са ме привличали. Всъщност мисля, че са малко мъжете, които не биха казали същото. Това оръжие е дало толкова много на предците ни, че вероятно благоговението пред него се е закодирало в гените ни. Още от невръстна възраст сме започнали да си играем с лъкове, и все се стремяхме да имаме по-хубавия, по-големия, по-силния, по-здравия…

Когато поотраснах, често си мислех да си направя „истински“ лък, с истински стрели. Но макар и да съм намирал тук-там чертежи и ръководства, истината е, че знаех прекалено малко за лъковете. Напоследък започнах да попълвам малко тази празнина и ето, че най-накрая се престраших да опитам! 🙂

Първоначално мислех да започна подробна поредица, разглеждаща всички аспекти на лъкоправството, включваща мненията на различни доказали се майстори. С времето обаче разбрах, че това би било сериозен труд, особено за начинаещ като мен. Дори без впускане в подробности, и разглеждайки само най-важните неща, този труд лесно би достигнал размерите на книга в няколко тома. 🙂

Ето защо реших да подходя възможно най-кратко (като същевременно и не пропускам най-важното), и просто да опиша изработката на първия ми прост лък. Дори тази тъй съкратена публикация успя да стане достатъчно голяма, за да я пусна в две части, а има още толкова подробности, които могат да бъдат написани. Моля вещите в тази материя да ми простят неизчерпателността – може да се каже, че е нарочно! 😉

Приятно четене!

Бърз, здрав лък може да бъде направен практически от всеки вид дърво. Просто лъковете от по-слаби дървета трябва да бъдат по-широки, отколкото тези от по-силни и твърди. Например 50 паундов (22.5 kg) лък от маклура може да бъде широк само 2.5 см, докато същият, направен от кедър трябва да е поне 5 см. Напълно функционален лък може да бъде направен и от бор (чам), но тогава би трябвало да е широк поне 8-10 см!

Дизайн

Съществуват десетки различни дизайна на лъкове. Този, който ще изберем тук, е може би най-древния от всички – прародителят на всички лъкове! Той е добър избор по много причини: това е най-лесният за направа лък. Той е издръжлив, бърз е, и е красив. Погледнете към Луната веднага, след като се появи на небето след новолуние, и ще разберете кой е той. Това е простият плосък лък, изработен от цяло парче дърво.

Макар да е прост, този тип лък е доказал качествата си и в историята – оцелели екземпляри на по 8000 години са намирани в блата из Европа. Има рисунки в египетски гробници. Индианците са го използвали преди да се появят конете. Испанската броня лесно бивала пробита с него. Англичаните са побеждавали превишаващи по численост войски въоръжени с арбалети.

Избор на дърво

Като за първи лък избягвайте да работите с маклура, акация, тис, черница, и някои други. Беловината на тези видове трябва да бъде премахната, и да се работи само със сърцевината – задача, чието правилно изпълнение е трудно, и може да отнеме повече време, отколкото самото правене на лъка след това. Изберете някакво по-тежко и по-твърдо от обичайните дърво. Добър избор са бряста, ясена, дъба, габъра, брезата, явора (клен), дряна, бука, и което и да било от дивите, или питомни плодни или костилкови дървета.

Отрязване на дървото

Намерете дръвче, чиито ствол е с диаметър около 10 см. Той трябва да е прав, неусукан. Идеален би бил такъв с размери 10 см в диаметър, и приблизително 180 см дължина. Минимално 7 см диаметър, и 167-8 см дължина. Под кората може да се крият различни „изненади“, затова по-голямата повърхност би ви оставила повече свободно място за работа.

Отрежете най-правата част от ствола, като пропуснете издуващият се участък, където той преминава в земята. Преди това обаче, е добре с трион да отрежете малка камичка от дървото, с дълбочина 1-1.5 см, за да проверите гъстотата на годишните кръгове. Ако са повече от 15 на 2,5 см, то е по-добре да намерите друго дърво. Дървета с гъсто разположени годишни слоеве често са по-слаби. Дърветата с голям диаметър често имат гъсто разположени годишни слоеве, затова тези с дебелина от 10 до 20 см са най-добрите кандидати. Избягвайте мъртвите дървета. Някои дървесини са устойчиви на гниене, но в момента не говорим за тях.

Използвайки ками и чук, разцепете ствола на две половини. Ако тези половини имат повече от 25 см по външната си дъга – разцепете ги на още половина. Премахнете кората. Ако дървото е отсечено през пролетта, лятото, или есента, то ще се обели сравнително лесно. При зимно отрязаните и изсъхналите дървета, кората се бели по-трудно, и това може да се улесни, като тя се размекне чрез предварително накисване с гореща вода, или на пара.

Много внимавайте при премахването на кората да не засегнете първият годишен слой на дървесината под нея! Той трябва да остане ненарушен! Това се налага, защото той ще бъде гърбът на бъдещия лък (страната, сочеща навън от стрелеца), а лъковете се чупят откъм гърба си. Нарушаването на целостта му увеличава риска от счупване.

За първият си лък избрах младо дръвче бял ясен (мъждрян), с диаметър най-малко 8 см. Намерих го в гъста горичка от саморасли такива, която се намираше в един дол, и по тази причина повечето бяха високи и относително прави. За съжаление моето имаше известна извивка в долния си край, но просто нямах чак толкова голяма възможност за избор. Пропуснал съм да го снимам като е цяло, но на снимките, където е вече разцепено, можете да добиете представа за формата и размера му.

Първият ми лък - РазцепванеПървият ми лък - РазцепванеПървият ми лък - Разцепване

Първият ми лък - РазцепванеОтрязох го през февруари – когато беше най-студено, и соковете в дървесината са най-малко. Запечатах краищата му с блажна боя, и го оставих на сухо, сенчесто и проветриво място на тавана да съхне, както е цяло и с кората. Понеже все отлагах започването на лъка, то стоя там почти две години.

Разцепих го с помощта на малки метални ками. Оказа се, че влакната на дървесината са вървели спираловидно по ствола, и цепеницата се оказа леко усукана. За щастие усукването влизаше в безопасните 40-45 градуса, така че можеше да продължа работа.

Първият ми лък - Премахване на коратаОбелих кората с помощта на рукан. Много внимавах да не засегна дървесината, и особено издаващите се възли. Ясенът е силно застрашен от счупване, ако се наруши първия годишен слой на дървесината, или възлите. Остатъците от ликото, което е доста тъмно на цвят, премахнах, като го накиснах с топла вода, от което то стана гъбесто и по-тъмно, и лесно се премахваше с цикла или остър нож.

Инструментариум

Ето няколко варианта на комплекти инструменти, в зависимост от това по колко примитивен и автентичен начин искате да изработите лъка си:

 1. Остро парче кремък с правоъгълен ръб, и плоско парче пясъчник
 2. Малка брадвичка, груба пила, пила за метал, стъкло или метална цикла
 3. Брадвичка, рукан, spoke shave (не знам българското име), груба и фина пили, стъкло или метална цикла, шкурка
 4. Лентов шлайф, spoke shave, стъкло или метална цикла, фина шкурка.

Ръчно кантарче (пружинно, или електронно, измерващо до 20-25 кг), ще ви е от полза при определянето на силата на лъка, но ако работите съвсем примитивно, трябва да се доверите само на инстинкта си. За тилеринга (финото моделиране на извивката на лъка) ще ви трябва поне тилеринг летва с размери 2,5 х 7-10 х 90 см.

При изработката на моя лък използвах основно голям сатър, рукан, spoke shave, груба пила за дърво, пила за метал, метална цикла (cabinet scraper),  и шкурка.

Проблеми при изработката на лъкове

Новите в това изкуство често се сблъскват със следните проблеми:

 1. Лъкът се чупи
 2. Лъкът има прекалено голям локален, или цялостен „сет“ – извивка, която кара лъка да изглежда като натегнат, когато е с отпусната, или без никаква тетива.
 3. Лъкът стреля бавно и слабо.
 4. Лъкът започва като 40 паундов, а мистериозно завършва като 25.

Причини

1. – Счупеният лък е резултат от следните най-чести причини:

 • прекалено е тесен
 • засегнати са влакната или годишните кръгове на гърба му
 • отнемане на прекалено много материал в даден участък от рамото
 • прекомерно огъване и претоварване по време на тилеринга
 • гнила дървесина, или скрити недостатъци в заготовката

2. – Локалният сет се дължи на прекалено много отнет материал в даден участък от коремчето (към стрелеца). Прекомерният цялостен сет се дължи на:

 • лъкът е прекалено тесен за здравината на дървото
 • използване на не добре изсъхнала дървесина
 • претоварването на лъка по време на тилеринга

3. – Прекалено големият сет също е една от причините за бавната стрелба на лъка. Ако върховете му са прекалено масивни, той пак ще стреля бавно. Понякога и самият дизайн и форма на лъка водят до бавна стрелба.

4. – Лъкът става прекалено слаб, когато се премахне прекалено количество материал по цялата му дължина.

Решения

 1. Уверете се, че ширината на лъка е достатъчна за неговата сила, и за здравината на дървесината, от която ще бъде направен.
 2. Уверете се, че дървото е сухо.
 3. От началото на тилеринга, до самият му край, премахвайте материал САМО там, където рамото се огъва най-слабо.
 4. Избягвайте претоварването на лъка, докато го тилеровате.
 5. Избягвайте бързото отнемане на големи количества материал от коремчето по време на тилеринга.

Направа на лъка

Изберете обелена от кората цепеница, и отбележете върху външната й повърхност парче с ширина около 5 см, и дължина около 170 см. Когато кората е обелена, възлите се виждат по-добре. Опитайте се да разположите ивицата така, че да избегнете възможно най-голям брой от тях, особено най-големите. Парчета с прогнили възли  трябва да се изхвърлят. Възел близо до централната линия на заготовката е по-приемлив, отколкото близо до ръбовете. Също така по-опасни са възлите в средната, работеща част на рамото. Изрежете очертаната заготовка до линиите. Нека ъглите да са прави.

Първият ми лък - РъкохваткаОтбележете центъра на бъдещия лък, и очертайте дръжката. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да побере ръката ви, заедно със стрелата над нея. Обикновено 10 сантиметра са достатъчни. Ширината й е около 2 см, а дебелината – ако имате възможност – около 3 сантиметра.

Първият ми лък - ЗаготовкатаМоята цепеница беше доста дългичка, така че успях да отрежа парче с дължина 176 см. При дадения диаметър на дръвчето, максималната ширина на лъка, която можех да си позволя, беше 4 – 4.5 см – напълно достатъчно за лък от ясен, с тия размери, и сила до 50-60 либри. Той трябва да е малко по-широк от обикновено, защото това ще предотврати придобиването на прекалено постоянно огъване (сет) в следващите етапи от изработката, и при самата му работа.

Първият ми лък - ЗаготовкатаОчертайте самата форма на лъка. Централните 65-70 см ще са с широчина около 4.5 см. От там нататък ще следвате плавно извиваща се линия, която ще се свие до 1,5-6 см при върховете. Изчертайте формата такава, каквато ви харесва на око. Така ще можете да следвате естествените извивки на влакната, както и да заобиколите възлите. Това ще придаде уникален вид на вашия лък, и ще увеличи безопасността му. Само се уверете, че централната линия, преминаваща през центровете на двата върха, пресича центъра на дръжката. Издялкайте с брадвичката излишният материал.

Първият ми лък - Извивки на горното рамоИзползвайки за водач гърба на заготовката, изчертайте линии от двете й страни (тесните странични). Започнете от около 12-15 мм при върховете, и постепенно увеличете до 20.2-3 мм в средата при дръжката. Нека пръстите ви следват извивките на гърба – това ще накара и молива да прави същото. Премахнете излишният материал до тези линии, но не ги пресичайте! Направете повърхността на коремчето колкото се може по-плоска.

Първият ми лък - Преди изправянетоЦентралната линия на лъка изчертах, като опънах конец по цепеницата, и го разположих така, че да разположа максимално безопасно възлите в очертанията на бъдещия лък. Е, това не стана със всички, но пък и решението беше приемливо. В рамките на лъка влизаха 4 възела, от които само двата малко по-рискови. Можете да ги видите на снимките по-долу. При изчертаването на формата на лъка ги заобиколих, следвайки потока на влакната, за да ги подсигуря.

Първият ми лък - Възел 1Първият ми лък - Възел 2Първият ми лък - Възел 3

Първият ми лък - Възел 4Излишният материал първо грубо премахнах с помощта на един сатър, който ми беше доста удобен за работа, но брадвичката също е подходяща. После преминах на spoke shave, и накрая с пила за дърво.

От тук-нататък трябваше да се справя с два проблема, следствие от формата на цепеницата – долното рамо имаше сериозен дефлекс (извивка към коремчето на бъдещия лък), и усукване, което ми се щеше ако не да премахна, то поне да намаля.

Първият ми лък - Преди изправянетоПървият ми лък - Усукване и извивка

За „моделиране“ на дървото при изработка на лъкове обикновено се използва топлина или пара. Аз реших да ползвам първото. Направих си специален уред, с който да мога да огъвам безопасно и контролирано нагрятото дърво. С негова помощ почти изправих дефлекса.

Първият ми лък - Приспособление за изправянеПървият ми лък - Начин на употребаПървият ми лък - Начин на употреба

Първият ми лък - РазсукванеУсукването също намалих, като използвах специална установка от прости лостове и тежест. Като източник на топлина първоначално използвах газов котлон, но после си купих пистолет за горещ въздух, с който нещата ставаха и по-добре, и по-бързо.

Първият ми лък - Привързване към права гредаИзправената заготовка стегнах към права греда, и оставих „да си почива“ на по-влажно място, за да възстанови водното си съдържание. Ако започнете да огъвате лъка веднага след извършване на такива процедури, има голяма вероятност да го счупите поради пресъхването на дървесината в третираните участъци. Седмица две на място с влажност 70-80 % решават проблема.

На този етап заготовката вече прилича на лък, но всичко до тук беше просто дърводелска работа! Истинската работа на лъкоправеца започва с тилеринга (tillering)избирателното премахване на материал от коремчето на лъка, целта на което е да се постигне симетрична и плавна извивка на двете рамена.

Първо се започва с т.нар „тилеринг на пода“ (floor tillering). Опрете единият връх в земята, а другия дръжте в ръка. Коремчето сочи нагоре към вас. С другата ръка натиснете централната част на лъка със сила около 35-40 паунда (16-18 кг). Огледайте дъгата, която описват рамената на лъка. Отбележете си кои места се огъват най-слабо. Изстържете с пила или spoke shave маркираното, заедно с известно количество материал под него. Ако заготовката е прекалено твърда, за да я огънете, премахнете материал по цялата й дължина. Стремете се да направите колкото се може по-плосък корем. Проверете отново тилеринга, и повторете процедурата, докато двете рамена започнат да се огъват плавно и симетрично.

 

Следва продължение…

По Тим Бейкър…

 

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

47 Comments

 1. И мен винаги са ме привличали страшно много лъковете!Чакам с нетърпение продължението ! 🙂

 2. От какво са тетивата?

 3. на този лък тетивата е ленен конец.личи си на първата снимка 😉
  шегувам се стоян ми го каза 🙂

 4. искам да знаете че черницата е възможно най добрия материал за изработка на лък.това благородно дърво е отлично за обработка и с невероятна еластичност и пъргавина.черницата е един от традицинните материали на древния прабългарски лък

  • Черницата е най-близкия родственик на маклурата (осейдж ориндж) в България. Маклурата, както знаем, се смята за най-доброто дърво за лък. Все пак черницата се различава от нея, и има някои особености и тънкости при работата с нея – все неща, които не я правят подходящото дърво за начинаещи.

 5. Pingback: Първият ми прост лък – Част Втора | xenos::bushcraft

 6. бреза, добър избор ли е?

 7. На „spokeshave“-а му се вика крив рукан ако не се лъжа.

 8. Само тетива не знам как се правят

 9. Как мислите, би ли станал хубав лък, ако се използва материал от стари ски? Мисля че пластовете на ската биха придали еластичност и здравина, необходими качества за един добър лък.

 10. Аз имам един въпрос към Стоян. От къде си го намерил рукана? От доста време си търся но никъде не намирам.

 11. Намерих го в кутията със стари ръждиви инструменти, останали още от строежа на къщата ни преди повече от половин век. 😉 За съжаление е от нискокачествена стомана, а и термичната му обработка сигурно не е на ниво. Може по някое време да си поръчам един нов при някой ковач.

 12. А мислиш ли че в някоя железария може да се намери?

 13. Аз вече направих един лък(първият ми) от бреза и се получи доста добре. Сега обаче правя един от дъб. Забелязах, че дъбът има ясно изразена, тъмночервена сърцевина. Около нея има към 4-5 см „бяла дървесина“. Сетих се, че ако започна лъка сега самите рамене ще бъдат само от „бялата дървесина“. Исках да те питам Стояне, дали не трябва първо да стигна да сърцевината и тогава да работя по лъка .

  • Карай си по описаната в пубкикациите технология. Нищо, че ще е от бяла дървесина само. Ако искаш – има байцове, и ще си я докараш каквато ти харесва.

 14. Стоян, искам да Ви попитам, преглеждали ли Сте един друг форум на един мил човек Дойно, защото и той като Вас използва същите дървета и по същия начин прави изработката?

  • Да, знам за този форум, и съм чел това-онова. Основните ми знания обаче са от няколко тома чуждестранна специализирана литература, както и от приятели от един друг форум за лъкове.

 15. Колко време минимум е нужно на дръвчето да изсъхне достатъчно ?? 🙂

  • Като минимум, спазвайки определени правила и процедури, знам, че може за около седмица да се премине от сурово отрязано дръвче – до завършения лък. Проблемът е там, че като начинаещ едва ли това ще ти се отдаде успешно. 😉

   • Питам, защото преди около 3 седмици отрязах и сцепих един бряст. 🙂 Чудя се, дали да започвам да работя с него или да изчакам още ? :/

 16. Здравейте, днес си намерих един клен около 2 метра и диаметър 20-21см . Та въпросът ми е каква е предстоящата процедура…тези дни ще го разцепя на 3-4 и после как и колко време трябва да се суши за да се почне работа по него 🙂

  • Мисля, че съм писал вече – запечатване на краищата, разцепване на четвъртинки (при тая дебелина), обелване на кората и сушене на сухо, сенчесто и проветриво място. При тия температури и влажност сушенето ще е по-продължително, и аз не бих го пипал преди пролетта. Ако сушиш в топла стая например, това време може да се съкрати. Може като изсъхне чувствително, да изкараш груба заготовка от парчетата (размери и форма близки до крайния лък, но по-големи за да няма измятания и усуквания), и да продължиш сушенето при стайна температура и влажност (23-4 градуса и 50% влажност), докато заготовката спре да си променя теглото. Тогава вече ще е готова за по-нататъшна работа.

 17. Благодаря за отговора. 🙂 Днес ще ги разцепя,затворя и обеля.След това ще ги суша в моята стая защото нямам по добро място.Предполагам че ще ми трябва и везна/кантар за да ги тегля от време на време за да знам кога са готови ? 🙂

 18. Страхотна тема, страхотен разказ. Браво! Когато бях малък, дядо ми направи лък. Бях най-щастливото хлапе на село. Даже си бях вързал бинт на главата, за да приличам на индианец. Явно не съм пораснал много оттогава, защото от известно време, все са ми в главата лъкове, стрели, арбалети, хавайски копия и т.н. 🙂 Още съм много бос в темата, но пък съм два пъти по- тъп и упорит и не възнамерявам да се откажа. Може би скоро ще опитам да направя и аз първия си лък, но видях, че е нужно да се отреже младо дърво. Жал ми е да го правя. Та, изписах всичко това, за да попитам, дали е възможно да се отреже вместо цяло дръвче, просто един по- як клон със съответните размери и характеристики? Дано въпросът да не е зададен малко по- нагоре. Благодаря предварително.

 19. Разбира се, че може! И е правено… 😉

 20. Здравейте, искам да попитам, как се определя дължината на тетивата?

 21. По принцип дължината на тетивата на традиционен лък е такава, че при натегнато състояние между нея и дръжката на лъка да има разстояние около 6-7 инча (15-17 cm). Ако ще си купуваш тетива – тетивата се продава в зависимост от дължината на лъка. Пример: имаш 66 инчов лък (от нок до нок) – купуваш си тетива за такъв. Ако ще я правиш сам – прочети това: https://xenos-bushcraft.com/blog/2011/07/%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-flemish-twist/

 22. Pingback: Дърво за тилеринг (Tillering tree) | xenos::bushcraft

 23. A shte pitam neshto poneje chetoh vuv edin forum che luka se peche bez da se sushi pisheshe che taka gubi mnogo neshta pravilno li e ili ne

 24. ЩЕ БЪДА КРАТЪК: ФОРОМЪТ МИ ХАРЕСА .АЗ ПРАВЯ ЛЪКОВЕ ОТ ЧЕМШИР В КОМБИНАЦИЯ С ТИС И ДРУГИ МАТЕРИАЛИ.ПО НАТАТЪК ЩЕ ПОКАЖА МОЙ МОДЕЛИ КОИТО СНИМАМ.

 25. Стояне, имам един малко тъп въпрос ама съм длъжен да питам някой разбирач. Около нас е пълно с орехи-млади дръвчета, големи дървета с дълги клони…. Та въпросът ми е ще стане ли някакъв лък и с каква ширина ще е той ако използвам орех, защото съм останал с впечатление, че орехът е доста чупливо дърво. Благодаря предварително и дано да не е прекалено наивен въпрос.

  • Като за начало не се занимавай с орех. Наистина не е от най-подходящите дървета, въпреки че съм виждал лъкове и от него. Ясен и бряст търси, както казах вече. Те са точно за начинаещ!

 26. Благодаря. И още един въпрос. По нагоре или в някоя друга публикация, не си спомням точно, прочетох, че си чел няколко тома „лъкопроизводна“ литература, която ти е помогнала. Би ли ми казал, ако не представлява проблем, имената на книгите и как да ги намеря. Ако са на чужди езици оправям се с английски и немски. Още веднъж благодаря.

 27. Имам въпрос относно разцепването. Ако нямам дърводелски ками с какво да ги заместя и по какъв начин да разцепя дървото. Направо не мога да повярвам какъв въпрос задавам, но просто не става-пробвах с брадвичката и дори с ловния си нож и нищо. Дръвчето е джанка около 187см. с диаметър около 8-9см.

 28. Ако дървото ми е джанка горе-долу с каква широчина ще трябва да е лъкът

 29. Бих ли могъл да използвам метода с противотежестта ако лъкът има усукване което е по-голямо от 45 градуса и изобщо ще стане ли нещо от такова дърво

 30. Оня ден разчиствахме бараката и намерих едно трупче от ясен-около 2 метра, 15-20 см. в диаметър. Седяло е в бараката поне две години и половина. Искам да попитам, тъй като е съхнало цяло ( бараката е стабилна тухлена постройка, в която е сухо и целогодишно е с температура между 10 и 20 градуса ) ще може ли да го разцепя и ще стане ли лък от него. Благодаря!

  • Твърде е сложно по даденото описание да ти дам отговор дали става, или не… Това е като доктора да те преглежда по телефона или по мейла! 🙂

 31. Здравейте, преди около две три години отрязах един бук около 11 см. в диаметър. Преди около седмица го сцепих и обелих кората. Проблемът е че малко засегнах беловината на едно място. Основно драскотини са, но има и една малко по-дълбока, около 2-3 мм. , резка. Тя попада точно по средата на цепеницата и централната линия минава през нея. Въпросът ми е има ли някакъв проблем заради тази резка (тя е около сантиметър широка) и какви са възможните усложнения? Благодаря!

 32. Притежавам две дървета от ясен и тис отрязани специално за направа на лъкове. Сушени са на парно и тъмно място четири години. Давам ти на всеки, който има желание да ми изработи по един лък от двете парчета, а останалата дървесина остава за него.
  За контакт: spasov_pz@abv.bg

 33. Хладно място

 34. Здравейте. Абсолютно начинаещ в тази област мераклия, т.е. аз, искам да попитам някой има ли схема или чертеж на ръкохватката на евентуално сглобяем лък. Мисля да импровизирам със старите си ски. Въпросът ми по-скоро е: – мястото където се поставя стрелата на ръкохватката ли е средата или там където е захватът на ръката? Дано съм се изразил ясно, но по-вещите мисля че ще ме разберат. Благодаря предварително.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.