xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Първият ми прост лък – Част Втора

| 29 Comments

Първият ми прост лък - Част Втора

Продължение от Част Първа

Финален тилеринг

Важно е да се подържа плавна и балансирана извивка на рамената във всяка фаза на тилеринга. Без равни (твърди) участици и прекалено огъващи се точки (панти). Ако една част от рамото се огъва повече от друга, силите се концентрират, и се получава локален, постоянен, свалящ ефективността на лъка сет. Материал се премахва само от местата, които са по-твърди (изглеждат по-прави).

Тилеринг е най-добре да се извършва при относителна влажност на въздуха около 45-50%. При по-ниска влажност има опасност да счупите лъка, поради „пресъхването“ му, а при по-висока – да получите по-изявен сет.

На разстояние от около 1,5 см от върховете на лъка изрежете, или изпилете жлебове за тетивата (нокове). Те трябва да са под ъгъл 35-45 градуса. Направете тетива за тилеринг, която да е минимум четири пъти по-здрава от очакваната сила на лъка (50 паундов лък – 200 паундова тетива), и я поставете. Маркирах жлебовете на около сантиметър от върховете, и ги изпилих с ключарска обла пиличка.

Първият ми лък - Първоначалните жлебовеПървият ми лък - Първоначалните жлебовеПървият ми лък - Първоначалните жлебове

Натегнете лъка толкова, че тетивата да е на около 7-8 сантиметра от коремчето (3 инча). Със сигурност едното рамо ще се огъва повече от другото. Така, както лъка е натегнат, премахнете материал само от рамото, което се огъва по-малко, докато двете станат със симетрична извивка. Поставете лъка на тилеринг летвата. Опънете го със сила около 15 паунда, и поставете тетивата в най-близкия жлеб.

*(Забележка: Позициите, на които съм опъвал моят лък по време на тилъринга, може да не отговарят на посочените в ръководството. Разликите обаче са само в някой инч, и това не е от голямо значение.)

Поставете летвата вертикално до някоя стена, и се отдалечете да огледате извивката. Добре е на стената да има разчертана някаква симетрична мрежа от линии, но можете да използвате и тухлена стена, или стената с плочки в банята. Отбележете с молив върху коремчето местата, където трябва да се премахне материал, и свалете лъка от летвата. Изстържете отбелязаното, заедно със известно количество (колкото дебелината на нокът) дървесина под него.

Когато постигнете равномерна извивка, отпуснете лъка, коригирайте дължината на тетивата, и го натегнете до състояние, в което тетивата е на 15-16 см (около 6 инча) от коремчето. Това е работната височина на тетивата.

Първият ми прост лък - Тилъринг - 6 инча

От тук-нататък следва най-трудната и опасна част! Тук много от начинаещите, а и някои ветерани, могат да се заблудят и да поемат в грешна посока. Продължавайки напред с тилеринга, как можете да знаете колко силно, и на каква дължина можете да опъвате лъка? Как да разберете дали не претоварвате лъка, карайки го да получи прекомерен и постоянен сет? Как да сте сигурни, че не отнемате прекалено много материал, превръщайки 40 паундовия лък в 25 паундов? Как да разберете дали не съсипвате първият си лък, след като все още не сте направили поне дузина други, и не сте изградили добър тилеринг инстинкт?

Ето една схема, която ще ви помогне да се справите с тези проблеми при изработката на 40 паундов лък:

1. Поставете лъка на тилеринг летвата, и опънете тетивата на около 10 инча от гърба му. Огледайте внимателно извивката и баланса на рамената. Отбележете само където те се огъват по-слабо. Премахнете материал, докато силата на лъка е около 12 паунда при 10 инча опън. Свалянето на тетивата при отнемането на материал е удобно, но не е задължително. Аз лично свалям материала, докато лъка е натегнат. От полза ще ви е дърводелско менгеме или няква стяга, с която да фиксирате лъка към стабилна повърхност, за да можете лесно да работите с двете ръце.

2. Поставете лъка обратно на летвата, и опънете до 15 инча от гърба му. Огледайте внимателно извивката и баланса на рамената. Маркирайте и отнемете материал само от местата, където те се огъват най-слабо. Всеки път, когато отнемете известно количество материал от коремчето, „приучете“ лъка към неговата нова форма, като го опънете до 15 инча около 15-20 пъти. Периодично проверявайте силата на лъка с кантарче. Продължете с това оглеждане-маркиране-изстъргване-опъване-претегляне, докато достигнете до около 22 паунда при 15 инча опън.

Първият ми прост лък - Тилъринг - 16 инча

3. Поставете лъка на тилеринг летвата, и опънете до 20 инча от гърба му. Огледайте баланса и извивките внимателно. Отново маркирайте и премахнете материал само там, където рамената се огъват най-слабо. След всяко премахване на материал, и преди проверка на летвата, опънете 15-20 пъти лъка до 20 инча. Проверявайте силата с кантарче. Продължете корекциите, докато не достигнете до 32 паунда при 20 инча.

Първият ми прост лък - Тилъринг - 20 инча

4. Поставете лъка на летвата, и опънете до 23 инча от гърба му. Огледайте внимателно извивките и баланса на рамената. Отбележете, и премахнете материал, само от местата, където те се огъват най-слабо. След всяко премахване на материал, и преди проба на летвата, опънете внимателно 15-20 пъти лъка до 23 инча. Проверявайте силата с кантарче. Продължете, докато стигнете до 38 паунда при 23 инча.

Първият ми прост лък - Тилъринг - 23 инча

Лъкът е почти завършен. Премахването на материал се извършва с циклата, а стружките са с дебелина на хартия. Не оставяйте следи от инструментите!

5. Поставете лъка на летвата, и опънете до 25 инча от гърба му. Не задържайте повече от няколко секунди, защото това го претоварва. Отбележете местата, където рамената се огъват най-слабо. Премахнете внимателно с циклата материал. Поставете лъка обратно на летвата, и опънете 15-20 пъти до 25 инча. Продължете с процедурата, докато достигнете сила 40 паунда при 25 инча.

Първият ми прост лък - Тилъринг - 26 инча

Тилеринга приключи!

Първият ми прост лък - Завършен нок6. Заоблете и изшкурете всички остри ръбове по лъка. Огладете и придайте удобна за държане форма на дръжката. Огладете с шкурка рамената, докато заличите всички белези от инструментите. Използвайте първо шкурка с едрина 80, след това със 120, и дори по-фина, ако искате дървото да се полира и заблести. Оформете и огладете добре и ноковете.

Това заглаждане и полиране може да премахне достатъчно материал за да увеличи опъна до 26 инча, като силата остане пак 40 паунда. Стрелба при опън от 27 инча ще затвърди силата му на 40 паунда. Ако по някаква причина лъкът ви приключи с няколко паунда по-слаб от желаното, отрежете по 2,5 см от всеки връх, и направете нови жлебове за тетивата. Това ще покачи силата му с около 4 паунда. Нужно е само отново да направите лек тилеринг на върховете.

Първият ми прост лък - Кожена ръкохваткаКогато завършите лъка, много е вероятно едно от рамената все още да е по-твърдо от другото. Нека това да бъде долното рамо. По принцип е добре такава минимална разлика между рамената да се прави целенасочено, и за долно рамо да се използва това, което е сочело към корените на някогашното дръвче. За по-голям комфорт, можете да облечете дръжката в кожа.

Сега трябва да направите работната тетива за лъка. Как се прави, и какви са правилата – вече съм писал в тази публикация.

Понякога във възлите може да има остатък от някогашно клонче, което да образува конична дупка в  коремчето на лъка. Тъй като то трябва да е възможно най-здраво, и такива недостатъци биха се превърнали в потенциални слаби точки, е добре те да бъдат запълнени. На моя лък имаше два такива възела.

Първият ми прост лък - Малка дупка от чепПървият ми прост лък - Голяма дупка от чеп

Справих се с проблема, като издълбах и изстъргах коничните дупки до чиста повърхност, след което ги напълних с фини стружки от същото дърво, и капнах няколко капки каноколит (секундно лепило).  Изгладих изпъкналостта, и резултатът беше отличен.

Първият ми прост лък - Запълнена дупка от чепПървият ми прост лък - Запълнена дупка от чеп

При тази конструкция, този лък би трябвало да изстрелва 32 грамова стрела със скорост около 53-4 метра в секунда, на разстояние от около 135-140 метра. Ако лъкът ви има повече от 5 см сет, това дърво е прекалено слабо за тази ширина или сила на лъка. Ако е по-малък от 3,5 см, значи може да се направи по-силен лък, или по-тесен (което значи по-лек, и по-бърз). Първият ми лък има доста изразен сет, но това е основно заради естествения дефлекс (извивка към коремчето), което заготовката имаше в началото, както и допълнително получения при тилъринга.

Други дължини и сила

За по-слаби, или по-силни лъкове, намалете или увеличете стойностите в дадената схема в съответствие с разликата. Например за 50 паундов лък, което прави 20% по-силен, добавете по 20% към стойностите във всеки етап на тилеринга. За по-късо, или по-дълго опъване на лъка, използвайте същите стойности за сила, но само променете пропорционално дължините, на които ще проверявате лъка. Например, ако искате да опъвате лъка до 29 инча, трябва да го тилеровате съответно на 11, 16, 22, 25, и 27 инча. Добавете или премахнете 2 инча от дължината на лъка за всеки инч промяна в дължината на опъване.

За по-силни лъкове правете рамената с по 3 мм по-широки за всеки 4 паунда сила. За по-леки лъкове запазете ширината, но изтънете малко повече рамената около дръжката. Обикновено 40 паундов лък от повечето твърди дървета е достатъчно да бъде широк около 3.2 см. За по-голяма сигурност той се прави около 4 см. Тези допълнителни 6-8 мм добавят към теглото на лъка около 50-60 гр, които ще отнемат няколко метра от далекобойността му – не лоша застраховка, когато работите с материал, в чиито качества не сте сигурни.

Ето какво получих аз като резултат:

Първият ми прост лък - Завършен вид

 • Дължина на лъка (цяла): 175,5 см
 • Дължина от нок до нок: 172,5 см
 • Тегло: 680 гр (след импрегнацията)
 • Ширина: 4,6 см в най-широката част на рамената, и 1,8 см при върховете.
 • Сила: 42 паунда при 28 инча опън

Първият ми прост лък - Завършен вид

Ето и измерванията при различни дължини на опън:

 • 10″ – 6.75 lb
 • 13″ – 11.40 lb
 • 16″ – 16.60 lb
 • 18″ – 20.26 lb
 • 21″ – 26.10 lb
 • 24″ – 32. 50 lb
 • 26″ – 36.80 lb
 • 28″ – 42.50 lb

Първият ми прост лък - Сет при отпуснато състояниеПървият ми прост лък - НатегнатПървият ми прост лък - Височина на тетивата

А това е f-d графиката (сила-опън) на лъка:

Първият ми лък не е без забележки. Мога да изредя няколко, но като за първи смятам, че се получи достатъчно добре. Пробвал съм го с 38-9 грамови стрели, които хвърля на разстояние 115-120 метра. Нормалните стрели за неговата сила би трябвало да са с тегло около 26-28 грама, така че резултатът съвсем не е зле.

Ето малко стрелба с него:

Някои уточнения за ползването на инструментите

 • Движенията на инструментите трябва да са дълги и безразборни, не концентрирани в един малък участък.
 • Инструмента трябва да е в движение преди да докосне повърхността на дървото, и след като се отдели от нея – като самолет, който упражнява техниката на кацане.
 • Никога не започвайте повторно от едно и също място! Сменяйте местата на докосване и вдигане на инструмента.
 • За да избегнете оребряването на повърхността при използването на пила, променяйте ориентацията й така, че следващото движение да пресича под ъгъл следите на предходното.
 • В ранните фази на тилъринга може да отнемете много материал, с малко видим ефект. Към края обаче, стружка с дебелината на хартия може да причини доста видими промени в извивката. Докато не си изградите усещане за това, премахвайте по-малко материал, отколкото ви се иска.
 • В завършен вид коремчето на лъка трябва да е гладко като стъкло. Белезите от инструментите не трябва да се заличават локално, а в дълъг няколко инча участък. В противен случай може да се образува слаба точка (панта) в рамото.
 • Spoke shave не е безопасен инструмент при напредването на тилъринга, освен ако дървото не е абсолютно правожилно, и без чепове. Той може да се забие и отлюспи големи парчета дърво около възлите, затова около тях е добре да работите с пила, шкурка, или цикла.
 • Един от най-добрите инструменти за правене на лъкове се явява лъчът ярка светлина. Падайки под различен ъгъл, той може да ви покаже всички незабележими неравности в повърхността.

Грижи за лъка

Ако се грижите правилно за лъка, той може да преживее десетилетия. Натрийте новият лък с горещо ленено масло, или чисто тунгово масло. Оставете го да попие добре, и добавяйте допълнително тънки слоеве през няколко дни. За истинска бариера срещу влагата, понякога се стига до полагането на 20-тина слоя.

Импрегнирах моя лък с 5 слоя ленено масло (доста дебели обаче, поради което съхнеше много бавно), след което нанесох паста от 50:50 пчелен восък и ленено масло. От време-навреме повтарям нанасянето на пастата, и за няколко месеца това се е случвало около 3-4 пъти.

Докато завършите импрегнирането, не опъвайте лъка ако е стоял във влажни условия, дори само за няколко часа! Така може да му придадете съсипващ ефективността сет. Съхранявайте лъка при нормални стайни условия, или при относителна влажност на въздуха около 50%.

Най-голямата опасност за вашият лък е да бъде опънат на дължина по-голяма от тази, за която е проектиран! Това има вероятност  да го счупи, и със сигурност ще увеличи сета му. Всеки допълнителен инч сет намалява дистанцията на хвърлея с няколко метра. Все едно стреляте с няколко паунда по-слаб лък.

 

Това беше най-съкратената форма, в която успях да събера всичко за изработката на първия ми/ви прост лък. Пак повтарям, че не претендирам изчерпателност, но това са основните неща, които трябва да се знаят – останалото оставям запалилите се сами да открият! 😉 Изказвам и големи благодарности към хората от Форума за лъкове от естествени материали, които ми помогнаха с ценни съвети и напътствия, и изтърпяха дилетантските ми въпроси! 🙂

По Тим Бейкър

 

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

29 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: