xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Спайн тестер (Spine tester)

| 6 Comments

Спайн тестер (Arrow Spine Tester)

На кратко: Под спайн (spine) се има предвид твърдостта (или нивото на гъвкавост), на тялото на стрелата. Изисква се определен спайн за конкретните стойности на дължината на опън, и силата на лъка. Стойността на спайна се определя с помоща на спайн тестер.

Спайн тестерите са скъпи, но повечето от нас, занимаващи се сериозно с направата на лъкове и стрели, в даден момент биха пожелали да имат точен и надежден такъв. За щастие, това е възможно да се постигне от всеки, който има сръчни ръце, и прочете внимателно всичко, написано в тази публикация.

Първо малко теория:

Спайнът се определя по извивката, или отместването на тялото (шафта) на стрелата, когато в центъра му се окачи тежест с тегло 2 паунда ( около 907 грама), докато то е поставено върху две опори, намиращи се на разстояние 26 инча (66 см) една от друга. Обикновено спайн метрите работят в 5 паундови интервали, и стрелите също трябва да бъдат групирани по този начин. Например: 50-55 паунда, 55-60 паунда, 60-65 паунда, и т.н.

Когато измервате спайна на стрелата, винаги ориентирайте годишните кръгове в посока нагоре и надолу (12 и 6 часа) спрямо посоката на извиване, когато тя е изработена от разцепен дървен материал. Това е посоката, в която те са най-„твърди“. Когато правите стрели от цели клонки и издънки, обикновено спайнът е еднакъв при всяко положение на тялото, или има съвсем малки разлики.

Определяне на точния спайн за вашия лък

Няма точно определено правило, което да следвате, когато определяте с какъв спайн на стрелата вашият лък би стрелял най-добре, но има основни насоки, които можете да следвате:

 • Започнете със силата на лъка ви при 28 инча опън.
 •  Добавяйте по 5 паунда спайн за всеки инч над 28.
 •  За стрели, по-къси от 28 инча, изваждайте по 5 паунда на инч от опъна.
 • Добавете 5 паунда, ако върха на стрелата е тежък (над 110 грейна).
 • Добавете 5 паунда за свръх-бързите рекърв лъкове.

Тези правила ви дават добра стартова точка при избора на правилния спайн за стандартен лък.

Много променливи трябва да бъдат взети под внимание, като например дали лъка е рекърв или дълъг лък (лонг боу); дали тетивата е фламандска плетка, или Fast Flight, ръчна или фабрична изработка, дълъг или къс опън, тежък или лек връх.

Нека да речем, че искате да определите стойностите на спайна за ръчно изработен лонг боу, който има сила 50 паунда при 28 инча опън. Той има тетива от Дакрон, а върховете са 125 грейнови (8.1 гр.). Използвайки по-горната формула, този лък изисква 55 паундова стрела – 50 паунда за силата на лъка, и 5 паунда за теглото на върха. Ако тетивата беше от Fast Flight, трябваше да се добавят още 5 паунда, или крайно 60 паунда спайн. Различният дизайн на лъка може да изисква дори по-големи разлики. Например 50 паундов рекърв, който е стетива от Fast Flight, опън 30 инча, и 125 грейнов връх, би се нуждаел от стрела със спайн 70 паунда!

Тези примери са за т.нар. center shot лъкове – тези, при които стрелата преминава през специален улей/жлеб, издълбан до централната линия на лъка. За по-голямата част от традиционните лъкове, които не са center shoot, спайнът на стрелата е от още по-голяма важност, заради т.нар. „парадокс на стрелеца-лъчник“ (archers paradox). Спайнът на тези стрели трябва да бъде намален с 5-10 паунда под стойностите,  дадени за примерите по-горе, за да се получи тяло (шафт), което се огъва малко по-лесно около дръжката на лъка.

Парадоксът на стрелеца-лъчник се определя като огъването на тялото на стрелата около дръжката на лъка при изстрел. Ако стрелата е с по-малък спайн, тя ще удря винаги в ляво от целта. Ако е с по-голям – винаги в дясно. Това, при положение, че сте дясно стрелящ – за левичарите е обратно. По-долу публикувам клип, който дава добра представа за понятието спайн, както и показва какво се случва, когато спайнът на стрелата е по-голям от нужния – опасно счупване на стрелата, поради прекомерното й огъване.

Намирането на правилната стрела за конкретен лък  понякога изисква известно експериментиране. То е част от красотата на изработката на собствени стрели.

 

Изработка на Спайн тестера

Моделът спайн тестер, който ще представя по-долу, е разработен от Джон Джонсън (2Jays). Изработеният от мен има някои изменения и разлики в броя и размерите на различните части и материали, но като цяло си работи на същия принцип.

Забележка: Ако имате възможност, пробивайте всички отверстия с настолна бормашина, тъй като доброто подравняване е важно за точността на получения уред. Носете защитни очила, ръкавици, и облекло, и внимавайте при работата с машините.

Списък с необходимите материали (тези, от които го направих аз):

 • 2 бр. Летви с размери 66 x 9.5 х 2 cm
 • 1 бр. Болт с дължина 7-8 см. Моят е размер 6.8
 •  2 бр. Самозаключващи се гайки (с гумен/тефлонов пръстен) с размер, подходящ за болта.
 •  2 бр. Шайби, подходящи за размера на болта.
 • 2 бр. Странични летвички с размери 11.5 х 9.3 х0.8 см

Направа на скалата

1. Принтирайте скалата, показана долу (изтеглете я!). Ще се получи добре, ако го направите на формат А4. Принципно тя би работила добре при всякакъв размер на отпечатване, стига късата спица на стрелката да е равна по дължина на отсечата А. Въпреки това, изглежда оптималния вариант е, когато отсечката А е равна на 5 см (2 инча).

2. Залепете скалата върху твърда подложка, като например лист алуминий, плексиглас, шпертплат, и др. Аз например използвах парче ламиниран паркет. След като я залепих за него, я изрязах по очертанията, и я облепих с прозрачно тиксо, за да не се цапа и къса.

3. Пробийте дупка с диаметъра на болта в точката, отбелязана с Х.

4. Пробийте втора дупка, добре центрирана в някой от краищата на отсечката А.

 

Направа на стрелката

Трябва ви нещо плоско и кръгло за държач на спиците на стрелката, и малко твърда, права тел. Според оригиналните инструкции, за държач се използва шайба, отрязана от цилиндрично парче дърво (дръжка за метла или друг инструмент), и две спици от велосипедна капла. След това се пробива дупка за оста (болта), и две диаметрално противоположни по-малки дупки за спиците. Аз подходих по друг начин:

 1. Спайн тестер - Шайбите за стрелкатаИзрязах две шайби от парче ламиниран паркет, и пробих дупка за болта в точния им център.
 2. Спайн тестер - Сглобяване на стрелкатаНачертах линия през центъра на едната шайба, и по нея направих улей, в който да влизат двете парчета тънък електрод, който използвах вместо спици.
 3. Залепих с епоксидно лепило двете шайби една за друга, поставяйки електродите в дупките. Както се вижда на снимките, предварително направих множество плитки дупчици с дрелката по повърхността на двете шайби, за да могат да залепнат по-добре една за друга.
 4. Спайн тестер - Извиване на късата спицаРазцепих на половина всяка шайба, за да я изтъня, и да получа обща дебелина около 7-8 мм. Всъщност това можех да го постигна и като просто залепя върху шайбата с улея някое по-тънко парче ламарина или пластмаса, но… 🙂 С  действията си до тук си спестих проблемите, свързани с пробиването на точно срещуположни и подравнени дупки в кръгла дървена шайба.
 5. Спайн тестер - Готовата стрелкаСлед като вече имате готовият държач със спиците, завийте стрелката, с помощта на болта и една от гайките, в дупката, пробита в единия край на отсечката А. Изкривете под прав ъгъл едната от спиците така, че да е равна по дължина на отсечката А. Независимо от големината на принтираната скала, това ще установи правилното отношение. Изключително важно за точността на уреда е дължината на отсечата А да е равна на разстоянието от центъра на стрелката, до извивката на едната спица.
 6. Спайн тестер - Балансиране на стрелкатаБалансирайте стрелката, като прикрепите тежест към късото й рамо. Трябва да се получи така, че в свободно състояние дългата й спица да сочи право нагоре. Аз постигнах това много лесно, като просто разцепих и притиснах около късата спица парче олово с достатъчно тегло.

Стрелката е вече готова. Ред е на следващият основен компонент.

Рамката

1. Залепете и завийте с види двете дълги летви, както виждате на снимката.

Спайн тестер - Рамката

2. Залепете и завийте с види и двете странични парчета.

Спайн тестер - Страничните летвички

3. Намерете и отбележете центъра на на горният ръб на стената. Измерете и отбележете дължината на отсечката А наляво от центъра на стената. От тази точка измерете около сантиметър – сантиметър и нещо надолу, и пробийте дупка за болта.

4. Нанижете шайба на болта и го прекарайте през дупката. От другата страна поставете скалата, друга шайба, и завийте с една от гайките, докато скалата започне да се мести доста трудно.

Спайн тестер - Скалата

5. Поставете стрелката върху оста и завийте друга гайка, докато стрелката започне да се движи свободно върху болта, без да играе напред-назад.

Спайн тестер - Поставената стрелка

6. Поставете една стрела върху ръбовете на страничните дъски, и преценете къде трябва да направите улеите. В случая при мен има два улея, защото избързах, и направих по-вътрешните преди да съм сложил стрелката. Използвайте обла пила с диаметър около сантиметър. Направете ги дълбоки и огладени.

Спайн тестер - Улеите за шафта

7. Скъсете извитата спица до необходимата дължина.

8. Ако желаете, можете да разглобите всичко, да огладите и лакирате рамката, за да й придадете по-естетичен вид.

 

Тежестта

Трудно е да намерите подходяща тежест с тегло точно 2 паунда  (907 гр.). Ето защо ще ви се наложи да си я направите сами. Аз измерих с точна електронна везна 907 гр. олово, разтопих го, и го излях в метална купичка. За получената тежест завих метална кукичка, и всичко беше готово.

Спайн тестер - Тежестта от 2 паунда

С това нашият спайн тестер е завършен и готов за работа. Как работи той:

 

Работа със спайн тестера

Приготвяме спайн тестера и стрелата, която искаме да измерим.

Спайн тестер - Готовият спайн тестер

Първо повдигаме късото рамо на стрелката и подпъхвайки стрелата под него, я поставяме в улеите на страничните дъски. Наместваме я така, че в десния улей тя да е подпряна близо до нока си.

Спайн тестер - Поставяне на шафта

Нулираме показанието на скалата, като внимателно завъртаме скалата в нужната посока.

Спайн тестер - Нулиране на скалата

Окачваме тежестта на тялото на стрелата, точно до извитото рамо на стрелката, и отчитаме показанието върху скалата.

Спайн тестер - Измерване на спайна

Остана само да изчислим спайна. Върху самата скала има изписана формула. Според нея, ако разделим числото 26 на показанието на стрелката (което е в инчове), ще получим спайна, измерен в паунди. Ето пример: Ако измерим стойност 0.500, то 26/0.500=52 паунда спайн.

Измерването на спайна има някои тънкости: Когато измервате спайн на тялото/шафта, за по-голяма точност можете да го завъртите в различни положения около оста му. Както казахме, особено за стрелите от разцепен материал, това е много важно, защото при тях най-голяма твърдост има в посока напречно на влакната. Точно най-твърдият спайн трябва да бъде следван, и според него да бъде ориентиран и нока на бъдещата стрела. Спайн обикновено се мери преди да се направи нок, да се постави връх, и оперение.

За да онагледя по-добре последните обяснения, ето едно клипче, показващо процеса на измерване на спайна на стрела (в случая тя е вече готова, и е просто за тест):

Това е! Надявам се да съм бил полезен на сегашните, и бъдещите ентусиасти-лъкоправци! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!6 Comments

 1. Супер ! Но към тестера трябва да върви и калкулатор , за по-простичките 🙂 😀

 2. Е то някои си лепят таблици с пресметнатите стойности по тия тестери, ама аз просто си ползвам жисиема. 🙂

 3. може и сметало на гърба 🙂
  браво,много полезно 😉
  ако намериш такава таблица можеш ли да я качиш за сваляне….без да ставам нахален де 🙂

 4. златен си бееее
  ей заради такива като теб не учих на времето
  питах тях и готово 😛

 5. Интересно и полезно !
  В статиката това спайн/шафт се нарича провисване . Инак си е просто огъване , само че статично . При полет огъването (вече динамично) сигурно е по-друго като стойности , но едното е функция на другото . Всъщност се мери съпротивлението което оказва стрелата под действието на лъка чрез натиска на тетивата . Аз тъй ги разбирам нещата .

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.