xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Протектори за стрелба с лък

| 30 Comments

Протектори за стрелба с лък

Стрелбата с лък си има своите опасности, и затова е добре да си осигурите някаква защита. За безопасността на ръката, държаща лъка, се използват две приспособления: двупръста ръкавица, покриваща частта от китката, където лежи стрелата; и т.нар. крага – дебела подложка за вътрешната страна на предмишницата, където често се удря тетивата при изстрел.

Двупръстата ръкавица

Всъщност това е парче кожа, което приляга добре към областта между палеца и показалеца на ръката. При стрелбата тази област се намира точно под стрелата, защото служи като нейна опора. Има две основни опасности, които можем да избегнем, използвайки тази ръкавица:

Нараняване от оперението на стрелата – когато перата не са добре пристегнати, и не лежат плътно към шафта, ръбчетата могат да разранят, и дори да порежат сериозно кожата на китката ви. В някой случаи дори върхът на самото перо, подаващ се под намотките, или недобре залепен, може да се забие под кожата, и да премине през  нея.

Нараняване от счупване на стрелата – една от най-големите опасности при стрелбата с лък, е счупването на тялото на стрелата при изстрел. Това може да е предизвикано от предварително нараняване на шафта, неправилна ориентация на годишните кръгове при стрели от разцепен материал, или използването на стрела с неподходящ (по-малък) спайн от необходимото за дадения лък. Пораженията могат да бъдат наистина сериозни.

Моята двупръста ръкавица направих от кожа с дебелина 2 мм. Шаблон не мога да дам, защото я оформях в процеса на изработка, и напасвайки я върху ръката си. Шевовете са направени с изкуствено сухожилие, а каишката се залепя с велкро лента.  Накрая е импрегнирана с ленено масло.

Протектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавицаПротектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавицаПротектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавица

Крага

Крагата, както казахме, е дебела подложка за вътрешната страна на предмишницата. Може да е от кожа, рог, пластмаса, метал и т.н. Аз, естествено, си избрах кожа. Основната цел на крагата е да предпазва предмишницата ви от ударите на тетивата, които при по-силен лък са си доста сериозни.

Другата й функция е да позволява на тетивата да продължи безпроблемно своето движение напред, плъзгайки се по гладката й повърхност. Ударът в голата ви кожа, или върху ръкав на дрехата, я задържа, и това може да се отрази на точността и скоростта на изстрела.

Моята крага всъщност я направих още лятото, но не съм се сетил да я покажа тук. Направена е от 3-4 мм телешка кожа. Стягам я към ръката с помощта на връзка за обувка засега, но ако ми попаднат хубави кожени ремъци, ще стане още по-ефектно. Също е импрегнирана с ленено масло.

Протектори за стрелба с лък - КрагаПротектори за стрелба с лък - КрагаПротектори за стрелба с лък - Крага

И ето как изглежда цялостната защита на ръката, държаща лъка:

Протектори за стрелба с лък - Защита на държащата лъка ръка

Протектори за стрелба с лък - Защита на държащата лъка ръка

Приятна и безаварийна стрелба! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

30 Comments

  1. Pingback: Протектори за стрелба с лък | К+

  2. Pingback: Гравиран кожен протектор за стрелба с лък (крага) | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: