xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Протектори за стрелба с лък

| 30 Comments

Протектори за стрелба с лък

Стрелбата с лък си има своите опасности, и затова е добре да си осигурите някаква защита. За безопасността на ръката, държаща лъка, се използват две приспособления: двупръста ръкавица, покриваща частта от китката, където лежи стрелата; и т.нар. крага – дебела подложка за вътрешната страна на предмишницата, където често се удря тетивата при изстрел.

Двупръстата ръкавица

Всъщност това е парче кожа, което приляга добре към областта между палеца и показалеца на ръката. При стрелбата тази област се намира точно под стрелата, защото служи като нейна опора. Има две основни опасности, които можем да избегнем, използвайки тази ръкавица:

Нараняване от оперението на стрелата – когато перата не са добре пристегнати, и не лежат плътно към шафта, ръбчетата могат да разранят, и дори да порежат сериозно кожата на китката ви. В някой случаи дори върхът на самото перо, подаващ се под намотките, или недобре залепен, може да се забие под кожата, и да премине през  нея.

Нараняване от счупване на стрелата – една от най-големите опасности при стрелбата с лък, е счупването на тялото на стрелата при изстрел. Това може да е предизвикано от предварително нараняване на шафта, неправилна ориентация на годишните кръгове при стрели от разцепен материал, или използването на стрела с неподходящ (по-малък) спайн от необходимото за дадения лък. Пораженията могат да бъдат наистина сериозни.

Моята двупръста ръкавица направих от кожа с дебелина 2 мм. Шаблон не мога да дам, защото я оформях в процеса на изработка, и напасвайки я върху ръката си. Шевовете са направени с изкуствено сухожилие, а каишката се залепя с велкро лента.  Накрая е импрегнирана с ленено масло.

Протектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавицаПротектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавицаПротектори за стрелба с лък - Двупръста ръкавица

Крага

Крагата, както казахме, е дебела подложка за вътрешната страна на предмишницата. Може да е от кожа, рог, пластмаса, метал и т.н. Аз, естествено, си избрах кожа. Основната цел на крагата е да предпазва предмишницата ви от ударите на тетивата, които при по-силен лък са си доста сериозни.

Другата й функция е да позволява на тетивата да продължи безпроблемно своето движение напред, плъзгайки се по гладката й повърхност. Ударът в голата ви кожа, или върху ръкав на дрехата, я задържа, и това може да се отрази на точността и скоростта на изстрела.

Моята крага всъщност я направих още лятото, но не съм се сетил да я покажа тук. Направена е от 3-4 мм телешка кожа. Стягам я към ръката с помощта на връзка за обувка засега, но ако ми попаднат хубави кожени ремъци, ще стане още по-ефектно. Също е импрегнирана с ленено масло.

Протектори за стрелба с лък - КрагаПротектори за стрелба с лък - КрагаПротектори за стрелба с лък - Крага

И ето как изглежда цялостната защита на ръката, държаща лъка:

Протектори за стрелба с лък - Защита на държащата лъка ръка

Протектори за стрелба с лък - Защита на държащата лъка ръка

Приятна и безаварийна стрелба! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

30 Comments

 1. ха, за пръв път се замислям за инцидент, който би довел до картинката с простреляната ръка. единствения начин, по който си обяснявам, че може да стане е стрелата да се пречупи още при пускането на тетивата в средната си част.

  иначе моите изработки (не лъка де 😛 ):
  http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/252902_10150222927093130_693653129_7030710_1285023_n.jpg

  • Мда, точно счупване на стрелата в момента на изстрела води до такива сакатлъци. Вижда се и на този клип (втората половина), където е използвана стрела с по-голям от необходимия спайн (по-мека).

   Като ти гледам лъка, сякаш е над 60 (може и над 70) паундов, тъй че на твое място бих се замислил по-сериозно над протекцията, и бих подбирал внимателно стрелите, с които стрелям. 😉

 2. При правилно използване на лъка и стрелите това не е необходимо.

  Относно Лонганалон съм и приятно, и неприятно изненадан от снимката. Приятно, защото изобщо не очаквах подобни интереси (следя блогърските изяви). Неприятно, защото, ако се не лъжа, лъкът е от Багатурци…

  • Какво значи „правилно“? И при правилен изстрел някое ръбче на оперението (незнайно защо щръкнало) може да ти разреже кожата. И при правилен изстрел може да се случи тетивата да те плесне по ръката. Дори да е рядко, не е невъзможно. Също толкова рядко, но не и невъзможно е стрелата да се счупи при изстрел, и да стане „мазало“. Аз нещо не обичам да разчитам на късмет и случайности. Safety first! 😉

 3. Ами нека го кажем така. Стрелям от приблизително 10 години. Стрелям от земя и от кон. Стрелям във всякакво време, предимно с мои стрели. Сам си лепя перата, сам си правя стрелите, сам си кова остриетата.

  Тетивата ме удряше в ръката в самото начало, докато още се учех да стрелям. Стрела никога не ми се е чупила при изстрел, перо никога не ме е одирало по ръката.
  Стрелям и с палец, по азиатския хват, и с три пръста по средиземноморския, макар първият да ми е по-удобен.

  P.S. Спайнът на стрелите си се мери в либри(паундове), както и лъка. Поради това по-малък спайн означава по-малко либри, т.е. по-мека стрела.

  Поздрави.

  • Добре, далеч съм от желанието да споря! Просто желая да съм полезен, и смятам че представеното носи повече плюсове, отколкото минуси. Дали може и без него – нека всеки сам си решава. Ако ми покажеш минус на показаното тук – добре! Иначе…

   А иначе си прав, че силата на лъка и спайна се мерят в либри, но при първото е статично разстоянието (например 28 инча) и динамична силата, докато при второто е статична силата (тежест от 2 паунда), а динамично разстоянието (спайна). Ето защо по-големият спайн означава по мека стрела.

   • Добре, за спайна… понеже виждам, че и аз малко съм се подвел. Спайн аз си го превеждам като „извивка“ (щото го водят и като „гръбнак“), и реално той се измерва в инчове. За да е по-удобно, и за да не се бъркат хората, си има таблици за изчисление на това дадения спайн за каква сила на лъка е подходящ. Т.е става така, че спайна не е 50 либри да речем, а КАТО ЗА 50 либри лък, и то с някои презумпции (като например да е centershot)… 🙂 Прав си, че ако ще се водим по преизчислени стойности в либри, 40 паунда ще е по-малък спайн от 50, но реално по-големият спайн (който си се измерва в инчове), ще означава по-голяма извивка, съответно по-мека стрела. Сега разбрахме ли се? 😉

 4. А, разбира се, нека всеки си ги прави тези защити, не пречи отначало, стига да не пречат на техниката (ако са изработени зле ще пречат).

  Колкото до спайнът, той се мери в либри. До тук сме ок?

  Колкото повече либри, толкова по-голям спайн. Това е еднозначна зависимост произхождща от мерната единица, с която се мери. Колкото повече единици от мерната величина имаш, толкова по-голяма е стойността в тази мерна величина. На практика се получава тавтология.

  Сиреч, когато стрелата ти е със спайн 40 либри, то тя има по-малък спайн от стрела със спайн 60 либри. Това е абсолютно естествено и е основен принцип при мерните единици изобщо.
  Т.е. колкото една стрела е по-твърда, толкова спайнът и е по-голям.

  Между другото поздравления за изработката на ръкавицата, изглежда много добре.

 5. А, аз те разбрах от самото начало, просто смятам че терминологията е грешна. А иначе си прав, при прекалено меки стрели такова нещо се случва.
  Аз лично предпочитам доста по-твърдите стрели, и си ги правя такива, като просто съм си коригирал мерника с течение на времето.

 6. Понеже няма как да си едитна мнението, ще се наложи да направя двоен пост, за което се извинявам.

  Ето едно уточнение на терминологията :

  http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/37468

  (забележи какво се разбира под underspined и overspined )

  Да, spine идва от гръбнак, наистина, но не от извивката, а е технически термин означаващ коравост, т.е. съпротивляване на огъване, сиреч 1/еластичност.

 7. Сашо, що не ползваш протектор? 😛

 8. Pingback: Протектори за стрелба с лък | К+

 9. Мда, леека обърквация от моя страна, признавам си. Просто два начина да се каже и обясни едно и също нещо. 🙂 Щом опитните вече са го казали – няма защо да интерпретираме. То ако не се лъжа, и аз преди доста време обяснявах спайн с думите „твърдост“ и „еластичност“, явно после нещо съм кривнал. Та така – да се чете: „по-малък спайн (по-мека стрела)“. 😉

 10. Лъкът е 33 кг. и да от Багатур е – не знам какво му е лошото на това 🙂 няма да седна сам да си го лепя, чак такъв маниак не съм.

  Перата на стрелите ми задират ръката с която държа лъка (сменям ги, стрелям и с двете ръце) – само че ръкавицата ми се вижда сложна за изработка. От къде мога да си купя подходяща така, че да ме предпазва и при счупване на стрелата?

 11. Според мен тъй като повечето хора и у нас ползват лъкове в диапазона ок. 20-30 кг. то наистина може да няма нужда от протектори. Но ако се ползват лъкове 80-100 паунда (да не говорим за по-нагоре) може би протекторите са необходими.

  При монголския релиз не знам, може би не, но при средиземноморския ще трябва май. 😉

  • Оф, ОК! Безсмислени неща пиша… Между другото, гарантирам ви, че без проблеми можете да се возите в кола и без колан… виж ако се случи нещо вече…

   Longanlon, не намерих такава ръкавица в български сайт (не че съм се престарал и да търся), но със сигурност съм виждал в „задгранични“. В края на краищата може да си ползваш и някоя обикновена, малко по-дебела кожена ръкавица, на която при желание може и да отрежеш пръстите.

 12. такива ръкавици май съм виждал в магазина на багите,питай там
  добре е да има протектори…и аз си направих подобна миналата седмица
  и на мен ми е текла кръв от забити пера,нищо не пречи да се предпазим 😉
  знам че е по-гот да стреляш направо…но и в стрелбище слагаш антифони
  и все пак е въпрос на личен избор,аз избирам да не ми тече кръв като стрелям 😉
  Longanlon,ако искаш аз мога да се пробвам да сваля кройка от мойта ръкавица…
  можеш да влезеш в темата за лъковете във форума и да я видиш

 13. Black Wolf айде и ти с твоите лъкове над 100 паунда дето културисти ше трябва да ги опъват 😛

  bobber мерси, ама не съм от най-сръчните, а и намерих за 10 лири в ибей 🙂

  всъщност, единственото изработено от мене нещо с което се гордея е дизайна на ръкавицата за опъващата ръка. вижда се на снимката горе в първия ми коментар, това малкото нещо 🙂 смятам хитро го измислих и ми върши идеална работа за силния лък

 14. Longanlon, подобни забележки са излишни. Аз не мога да опъна такъв лък, което не значи че други хора не го правят. На лъкоправския форум има поне един подобен чиляк ;), а явно и други хора го могат, ако съдя по прочетеното в чужбинските форуми. Без да са културисти – въпрос на тренировки и техника.

  Да не се впускаме в исторически подробности, но английските средновековни бойни лонгбоу по приницип са били над 100 либри. Да, деформирали са им костната с-ма на клетите йомени, но са стреляли и с 120-140 либрови. 😛

 15. забележката беше шеговита, щото мисля именно в тоя форум го водехме спора за силните лъкове

 16. http://www.amazon.com/Martin-Archery-Non-Pinch-Large-Right/dp/B000ULVVKM/ref=sr_1_47?ie=UTF8&qid=1330518232&sr=8-47

  това според вас протектор за дясна ръка ли е и как изобщо би изглеждало използването му?

 17. Това е подложка (пад), подобна на тази, дето си си направил за стрелящата ръка. Нахлузва се като пръстен на средния пръст, и седи върху трите пръста на ръката, които държат тетивата.

 18. Че протекторите са хубави и добре изработени, няма спор. Може и да не съм прав, но по-скоро ги свързвам с водене на военни действия, отколкото с бушкрафт. Нещо като да се ходи на лов с каска.

  • Тези протектори са основно за тренировъчна стрелба, с тренировъчни стрели – когато се правят много (десетки, че защо не и стотици) изстрели с малък интервал един между друг. По теорията на вероятностите, риска за получаване на някакъв (какъвто и да е) вид травма или инцидент се увеличава неколкократно при такива обстоятелства. Това не е като да тръгнеш на лов, и да направиш някой друг изстрел за цял ден. Освен това, кой в България ходи на лов с лък (излючая някои бракониери)?

   Умението за стрелба с лък си е свързано с бушкрафта, както е и умението за палене на огън. Тренировката и при двете е от изключително значение, и ако има начин да я извършваме по-безопасно – какъв е проблема?

 19. Не съм казал, че има проблем. Ама повече ги виждам на ръцете на английски стрелец с лък при Азенкур, отколкото на ръцете на индианец, ловуващ бизони. Затова и дадох пример с ловеца с каска. Каската е военен защитен елемент, както и протектора. Подходящ е за война, не за живот в пущинака. Такива някакви мисли ми се въртят, а не че оспорвам стрелбата с лък, като свързано с бушкрафта.
  А колкото до тренировките – доста съм пострелял с лък преди години, че дори и бях изчистил квартала от бездомни кучета и котки. Контузии не съм имал, ако не броим някое и друго одраскване.

 20. Индианците (някои, не всички) също са познавали т.нар. крага в различни разновидности. Освен това повечето от тях са стреляли по т.нар. 2-ри и 3-ти начин, а не по т.нар. средиземноморски, който сега е най-разпространен или по т.нар. монголски.

 21. ВСИЧКИ култури, използвали активно лъка, са познавали крагата, под каквато и да било форма. Това може да се види, ако благоволи човек да се разтърси повечко. Но това е друга тема…

 22. Крагата си е задължителна при стрелбата, но не е достатъчна. Важно е и положението на лявата ръка при изстрела, върха на лакътя трябва да сочи настрани и по-скоро нагоре и да е заключен, а не надолу към земята. Това има две преимущества едното е стабилност на изсрела и второ може да предотврати спукана вена. Всеки може да пробва с различни положения на лакътя и да прецени кое е най-добре за него. Виждал съм грешка от стар спортист довел до спукване на вена в свивката на лакътя и добре, че беше на стрелбището, а не някъде в балкана.

 23. Pingback: Гравиран кожен протектор за стрелба с лък (крага) | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: