xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Bow Stringer

| 7 Comments

Bow Stringer

Bow stringer (как да го преведа – „лъков натегач“?!) е удобна и полезна вещ, не само за вас, но и за вашия лък. С негова помощ лесно, и преди всичко безопасно, ще успеете да поставяте и сваляте тетивата на лъка, особено ако той е и по-силен.

Реших да си направя такъв, когато правех първите си лъкове. Често ми се налагаше да слагам и свалям тетивата в процеса на тилеринг. Бързо се уверих в полезността на тази вещ. (Някои дори го използват при самия тилеринг, като заместител на тетивата!) То не бе напъване, опъване, прищипване на пръсти… С него тия проблеми ги нямам вече.

Както казах, използването на стрингър е най-безопасния и щадящ лъка начин за поставяне и сваляне на тетивата. Не, че няма други начини, но те едва ли са най-лесните и най-безопасни за начинаещи, да речем. Той елиминира евентуалните контузии от изпускане на лъка при натягане, както и усукването и неравномерното натоварване на рамената му. Със стрингъра натоварването се разпределя по рамената, и те се огъват равномерно.

Изработка

Материалите и изработката на стрингъра са прости: парче кожа, и здрава връв – нещо, което ще е в пъти по-здраво от очакваната сила на лъка (аз използвах паракорд).

Има различни модели стрингъри, които се различават по устройството и по това за какъв тип лъкове са предназначени (дълъг лък, рекърв). Аз си избрах модел за дълъг лък, който, естествено, може да се използва и за плосък. Представлява връв с две ленти кожа (които аз наричам „обувки“) в краищата, през които е завързана примка.

„Обувките“ служат като ограничители, непозволяващи на примката да се плъзне надолу по рамото на лъка, като същевременно и предпазват самото рамо от натиска на връвта. Ето как се изработват те, и как се прекарва връвта през тях:

1. Трябва ни парче кожа с размери 5 см х 16-17 см. От него ще направим две ленти с размери 2.5 х 16-17 см.

Bow Stringer - Заготовките

2. Прегъваме лентите през средата, и с помощта на замба според дебелината на връвта (в моя случай 3 мм). пробиваме през двата ката дупки, както се вижда на снимката.

Bow Stringer - Обувките

3. От тук-нататък следва нанизването на връвта, което ще видите в следващите снимки:

Bow Stringer - Прекарване на връвта - 1Bow Stringer - Прекарване на връвта - 2Bow Stringer - Прекарване на връвта - 3

Bow Stringer - Прекарване на връвта - 4Bow Stringer - Прекарване на връвта - 5Bow Stringer - Прекарване на връвта - 6

Bow Stringer - Прекарване на връвта - 7

(Пропуснал съм само една последна снимка, на която се вижда как връвта се прокарва и отново през най-долната дупка)

4. След като нанижем връвта през дупките, остава само да изтеглим леко  краищата, за да се огънат лентите както се вижда, и да ги завържем със здрав възел по избор (при мен е проста, но надеждна примка), и обувките са готови. Дължината на готовия стрингър трябва да е по-голяма от тази на лъка, който ще се натяга с него, да речем с десетина сантиметра.

Bow Stringer - Готови краища

Използване

Употребата на стрингъра е проста:

1. Предварително уточняваме, че тетивата на лъка е поставена така, че ухото й е нахлузено на горното рамо, а долния край (със затягащата се примка) е пристегнат в долния жлеб – както обикновено стои тетивата на отпуснат традиционен лък.

Bow Stringer - Използване

2. Поставяме обувките на всеки от върховете, като гледаме горният жлеб за тетивата да не е закрит, за да можем да поставим там ухото в последствие.

Bow Stringer - Поставяне на обувкитеBow Stringer - Поставяне на обувките

3. Застъпваме с крак центъра на стрингъра, и с ръка опъваме нагоре лъка (както е показано на снимката по-долу). Когато огъването е достатъчно, със свободната ръка внимателно поставяме ухото на тетивата в жлебовете, и отпускаме.

Bow Stringer - Използване

Това е! Лесно, просто, и безопасно! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

7 Comments

 1. Готин натегач за лъкове си си спретнал 🙂 Полезна джаджа 🙂

 2. („Натегач за лъкове“ също става…)
  Аз бих го нарекал – Работна тетива. Щото и за това може да служи… Можеш да го ползваш и при тилероването още преди да изрежеш нарезите\чопчетата (ноковете) за същинската тетива.

 3. ахахха… Ми не издържах – Тетивонатегач… ахахха 🙂 Една дума…

 4. Many thanks, just made one – works very well.

 5. Възможно .и е да се използва не само за „,аботна тетива“ но и за самите тетива?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: