xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Внимание, кърлежи!

| 42 Comments

Кърлеж в очакване ; Фотоотчет - 27.03.2010 ; 10/22Времето се затопли, и хората започнаха да прекарват все повече време на открито, и сред природата. Навлизайки в горите, много от тях се притесняват от опасни диви животни, и се чудят как биха реагирали при евентуалната среща с тях. Това, което забравят, или дори не подозират обаче е, че много по-голяма опасност ги дебне в тревата под краката им. Там се крият едни от най-дребните, но същевременно и най-опасни твари в нашите гори и поля – кърлежите.

Реших да направя тази публикация, която да ни напомни за тях, и за това как трябва да реагираме на тази опасност, защото, както казах, активностите ни сред природата се увеличават, а това съвпада и с пика на кърлежовата популация. Според някои източници се очаква кърлежите да са прекарали добре зимата, и сега да се появят в големи количества. Увеличава се и процента на кърлежите, носещи в себе си някоя от най-често предаваните по този начин болести, така че риска не е за подценяване.

През последните години проблемът с кърлежите е доста сериозен. Има ги почти навсякъде, и в големи количества. Могат да бъдат активни почти целогодишно, и са особено концентрирани във високите треви, папратите, ниските храсти и гористите местности, особено местообитанията на сърни и елени, както и районите на паша на домашни животни.

Кърлежите са основните преносители на болести по хората, изпреварени само от комарите в световен мащаб. Заболяване не предизвиква самото ухапване на кърлежа, а токсините, секретите, или микроорганизмите, които се пренасят чрез неговата слюнка.

Иксодовите кърлежи (Ixodidae) са важни, защото те са основните преносители на болести по хората. Познават се по твърдата обвивка, която имат. Обикновено те се прикрепват към гостоприемника, и се хранят в продължение на часове, до дни. Пренасянето на болестта обикновено става  към края на храненето, когато кърлежът е пълен с кръв.

Най-често пренасяните от кърлежи болести по хората са:

Пиковете на случаите на заболели от болести, предавани чрез кърлежи, следват сезонен модел (обикновено от април до септември), когато кърлежите се развиват от ларви към възрастни. Различните кърлежи минават през сложен жизнен цикъл, който обикновено включва няколко гостоприемника. Хората обикновено не са важна част от този жизнен цикъл, но те могат да заменят всеки един бозайник, който е представен на схемата по-долу. Освен това, в повечето случаи човекът не е и последният гостоприемник.

фиг.1 – Жизнен цикъл на кърлежите

Кърлежите се крият в ниските храсти и високите треви. Тези места им дават възможността за физически контакт с гостоприемника. Едно изследване сочи, че най-бързият начин (около 30 секунди) да съберете по себе си кърлежи, е като се облегнете на дърво, или седнете върху стар пън на места, където има популация от кърлежи. За да живеят и растат, кърлежите се нуждаят от кръв, така че не са особено придирчиви към източника й. Ако не открият гостоприемник – те може да умрат.

Когато кърлежът намери гостоприемник (като напр. човек, домашно куче или котка, елен, или заек), и открие подходящо място за прикрепване, той започва да се забива в откритата кожа, използвайки своя устен апарат. Устният апарат на кърлежа е назъбен, което му помага да се закрепи сигурно към гостоприемника.

Често кърлежът секретира специално свързващо вещество (цемент), за да прикрепи по-добре устния апарат и главата си към тъканите. Също така, може да секретира и невротоксини, които пречат на гостоприемника да усеща болката и раздразнението. Всъщност много от жертвите въобще не усещат, че са ухапани от кърлеж, и че той се храни от тях. Слюнката съдържа също и противосъсирващи вещества, за да може кърлежа да се храни по-лесно, както и такива, подтискащи оттока. Някои хора може да са алергични към изброените вещества, и ухапването от кърлеж да предизвика бърза и тежка алергична реакция. Някои може да развият и симптомите, изброени по-долу.

 

Признаци и симптоми на ухапването от кърлеж

Обикновено ухапването на кърлежа е безболезнено. Много хора може въобще да не го усетят, и може да не забележат кърлежа, ако той се нахрани и се отдели. Малките видове кърлежи (които също може да пренасят лаймска болест), може да са толкова дребни, че да са почти незабележими. Все пак, има симптоми, чиято поява може директно да се свърже с наличието на кърлеж – те са резултат от ухапването му.

Стадии в развитието на кърлежа

Понякога невротоксина, който се впръска по време на прикрепването, имащ за цел да направи мястото безчувствено, може да предизвика мускулна слабост или парализа. Много рядко тази парализа може да засегне и дишането.  Простото действие на изваждането на кърлежа прекъсва секрецията на невротоксин, и обикновено пострадалия се оправя бързо и напълно.

Ухапването, само по себе си, може да предизвика симптоми, само след като кърлежът се отдели от гостоприемника. Въпреки това, някои хора може да забележат локално зачервяване, сърбеж, парене, и рядко – локализирана интензивна болка преди, или след като кърлежът се отдели. По-голямата част от ухапванията на кърлежи предизвикват малко, или никакви незабавни симптоми.

Симптомите на болестите, предавани от кърлежи, обикновено започват дни или седмици след като кърлежът се отдели. Ето защо повечето от лекарите не подозират тези заболявания, понеже повечето хора не са забелязали, или са забравили за тези „нищожни“ ухапвания. Най-важната улика за всяка болест, предавана от кърлежи, е съобщаването на медика за случая на ухапване. Също така е добре да му съобщите и за скорошни пребивавания сред природата (къмпинг, разходки, и др.), особено в местности, където има кърлежи, дори да не сте забелязали ухапване.

След ухапване от кърлеж, различните хора може да развият някои от изброените по-долу симптоми, които може да са резултат от патогените, въведени чрез ухапването:

 • Симптоми, подобни на грип
 • Треска
 • Скованост
 • Обрив
 • Объркване
 • Слабост
 • Болка и оток в ставите
 • Сърцебиене
 • Недостиг на въздух
 • Главоболие и повръщане

 

Кога да търсите медицинска помощ

Обадете се, или потърсете доктор, при някои от следните състояния:

 • Възрастният, или детето, ухапани от кърлеж проявяват някаква слабост, парализа, летаргичност, объркване, треска, скованост, главоболие, или обриви.
 • Кърлежът не може да бъде изваден от кожата, или главата с челюстите е останала в раната след премахването.
 • Симптомите, изброени по-горе, са устойчиви, или се влошават.
 • Бременните трябва да информират лекарите за ухапването от кърлеж
 • Хората с подтиснат имунитет (например ХИВ-позитивните и тези на химиотерапия), също трябва да информират личните си лекари за ухапване от кърлеж

Отидете веднага в спешната помощ на най-близката болница, ако ухапването от кърлеж причини някой от следващите симптоми:

 • Треска
 • Главоболие
 • Объркване
 • Слабост или парализа
 • Скованост
 • Повръщане
 • Трудност при дишане
 • Сърцебиене

 

Третиране на ухапването от кърлеж

За съжаление, повечето хора си мислят, че знаят как да премахват кърлежи, но най-разпространените методи за премахване всъщност увеличават риска от инфекция и заболяване. Най-загрижени при премахването на кърлежа трябва да бъдем към възможността при това действие да се предаде болест. Методите за премахване, които стимулират кърлежа да повърне дори малка част от погълнатата вече кръв, или да изпусне заразена слюнка обратно в гостоприемника, може да увеличат вероятността за предаването на болестта.

Две предупреждения

 • Често използваните методи, като докосването на кърлежа със запалена кибритена клечка или цигара, или намазването му с боя, лак за нокти, вазелин, нафта, мазнина и т.н., може да навредят допълнително на гостоприемника (човек, куче, котка), тъй като стимулират кърлежа да повърне съдържимо, или да произвежда повече секрети, съдържащи патогени, и да ги изпуска в мястото на ухапването.
 • Главата и устният апарат на кърлежа трябва да бъдат извадени цели. Тъй като кърлежът е здраво закрепен към повечето гостоприемници, грубата или неправилна манипулация може да предизвика откъсване на част от главата или устният апарат, които да останат прикрепени към кожата. Това може да се превърне във врата за инфекции и възпаления, и може да увеличи риска от пренасяне на болестта.

Как да премахнем кърлежа

 • Използвайте малка пинцета или форцепс. Използвайте и някакъв вид защита на ръцете (ръкавици), за да не пренесете патогени от кърлежа върху тях. Има и някои специализирани инструменти за премахване на кърлежи, като NymphiaThe O’Tom Tick Twister, Tick Key и др.
 • Използвайки пинцетите, внимателно обърнете кърлежа да легне върху гърба си. Хванете го добре със пинцетите колкото се може по-близо до кожата. Дърпайте леко и внимателно, докато той се освободи. Въртенето и клатенето на кърлежа не правят ваденето по-лесно, защото устният му апарат е назъбен: дори напротив – такива действия може да доведат до скъсване на главата и челюстите, сериозно увеличаващо шансовете за инфекция. Правилната техника е показана на картинката по-долу:
  фиг.2 – Правилно премахване на кърлеж
 • Веднъж премахнали кърлежа, не го размачквайте, защото можете да се заразите. Има доста случаи на хора, заразили се чрез пръсване на секрети в окото, или попадането им в малки ранички по кожата.
 •  Изхвърлете го на място, където не представлява опасност за никого. Можете  също така да го запазите затворен в шишенце или завит в хартия, за да го покажете на лекар, ако се почувствате зле.
 • Зоната на ухапване трябва да остави малък „кратер“ или вдлъбване, където главата и челюстите са били прикрепени. Ако в раната останат части от главата и/или устният апарат – те трябва да бъдат отстранени от лекар.
 • Измийте щателно зоната на ухапване със сапун и вода, и приложете среден по сила дезинфектант. Наблюдавайте мястото в следващите няколко дни за реакция към ухапването, като например обрив или признаци за инфекция. Можете да поставите и антибиотичен крем от аптечката си. Антибиотичния мехлем може да предотврати локалната инфекция, но не ви предпазва от заразяването с предавани от кърлежи болести.
 • Не забравяйте  да измиете добре ръцете си след като сте се докосвали до кърлеж, или до инструментите, с които сте го премахвали. Почистете и дезинфекцирайте всички инструменти, които сте използвали.

 

Превенция на ухапванията от кърлежи

Както са казали мъдрите хора: Превенцията е по-добра от лечението! Затова:

 • Избягвайте районите с висока трева и храсти, където кърлежите се крият и очакват преминаването на гостоприемник, към който да се прикрепят.
 • Бъдете особено внимателни при посещението на райони, където има кърлежи, в месеците от април до септември.
 • Носете светли дрехи, за да можете лесно да забележите кърлежите, и да ги изтупате от себе си.
 • Напъхвайте крачолите си в обувките или чорапите, или носете гети.
 • Използвайте репеленти, особено тези, специално разработени за кърлежи (Mosi-Guard, Autan, Ultrathon, Viprazin и др.). Следвайте указанията на етикета. Избягвайте използването на репеленти, съдържащи DEET върху деца. Внимателно следвайте инструкциите, защото някои репеленти могат да се поставят върху кожата, а други – само върху дрехи.
 • Съдържащите DEET репеленти с концентрация до 15% може с внимание да се използват и върху деца. Трябва да се прилагат много внимателно, и следвайки стриктно инструкцията на опаковката
 • Репелентите, съдържащи перметрин може да се прилагат върху дрехите, но не и върху кожата.
 • В райони с голяма гъстота на кърлежите, репелентите, съдържащи DEET трябва да се нанасят повторно през по-малък период, отколкото за комари. Следвайте внимателно инструкциите.
 • Периодично оглеждайте и проверявайте за кърлежи себе си, другите, и домашните ви любимци, когато се разхождате в райони с повишен риск.
 • Използвайте репеленти срещу бълхи и кърлежи върху домашните любимци. Премахвайки кърлеж от домашен любимец, следвайте същите правила, както ако беше човек. Предпазете се, като поставите ръкавици и очила.
 • Хора, които живеят в райони, където често се срещат кърлежи, и са имали симптоми на треска през последните два месеца, не трябва да даряват кръв.
 • Въпросът с приемането на антибиотици като превенция за Лаймска болест  е спорен, и вероятно има смисъл само ако районът, в който се намирате, е сериозно нападнат от заразни кърлежи.
 • Няма ваксина срещу кърлежи, но текущите изследвания предполагат, че базофилните бели кръвни клетки могат да изиграят важна роля в развиването на резистентност към кърлежови ухапвания.

Прилагането на акарициди (вещества, убиващи кърлежите и другите акари) на широки земни площи, и редуцирането на техните хабитати (напр. премахването на шумата, растителните отпадъци, храсталаците)са били ефективни в малки по мащаб опити. Някои нови методи на контрол включват поставянето на акарициди върху животните-гостоприемници, като се използват специални тръби за захапване, кутии, и хранилки в местата, където кърлежите са проблем. Биологичен контрол с помощта на гъбички, паразитни нематоди, и паразитни оси също може да ограничи популацията на кърлежите. Някои учени използват сателити, за да прогнозират в кои участъци е възможен бум на разпространение на кърлежи, за да могат хората да бъдат предупредени.

Приятно, и безпроблемно пребиваване сред природата! 😉

По материали от emedicinehealth.com, CDC, и др.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

42 Comments

 1. бих дописал, че за ваденето се задържа „разпънат“ докато се „пусне сам“. Не е трънче все пак 🙂

 2. Една лека добавка…. Преди да се пристъпи към вадене кърлежът трябва да се намаже с олио. Той диша с гъзето. По този начин дишането му се затруднява и започва да отпуска хватката. След това се вади като се върти в посока обратна на часовниковата стрелка. И накрая се пали за да умре, а не се изхвърля за да не ни полази отново 😉

  • Това с часовниковата стрелка е абсолютен анекдот. Нито кърлежът има склонност да се върти по някакава ос, нито има анатомия на винт за дърво. Тази митология за изваждането с въртене е подобна на тази широко разпространена невярна информация, че копривата съдържала най-много желязо. Последното е резултат от печатна грешка в десетичната точка преди десетилетия (и още се тиражира). А идеята за дясната резба на кърлежа според мен е дело на някой шегаджия, защото никъде няма да намерите сериозен медицински текст в медицински ръководства и учебници описващ нещо подобно.

 3. а някой може ли да ми каже кои болести причинени от кърлежи се срещат тук в България ?

  • @мастодонт: Да, то си пише, че кърлежа се опъва внимателно (вероятно само трябва да се допълни и „постоянно“), докато се откачи.

   @Daniela Jordanova: За съжаление вашият съвет е точно от ония погрешни методи (написани са в предупрежденията при вадене), които е силно препоръчително да не се прилагат. Когато намажете с масло кърлежа, наистина прекъсвате достъпа му до кислород, но това, което той първо ще направи, е да повърне част от съдържимото на храносмилателната си система обратно в гостоприемника в опита си да се освободи, и ако се окаже заразен – болестта ви е сигурна! Въртенето по каквато и посока на часовниковата стрелка също е силно непрепоръчително. Всъщност, прочетохте ли цялата публикация?!

   @vasko: Всички от изброените по-горе болести се срещат в България. В глобален план са много повече!

 4. Изключително полезен материал. Много хора подценяват кърлежите.

 5. Има най-различни инструментчета за вадене на кърлежи. Не знам колко са ефикасни. 😉
  Между другото, който има куче сигурно много пъти му е вадил кърлежите и знае какво представляват. 😉

  http://www.stayaliveshop.com/catalog.php?subcategory=340

 6. Супер е статията и изключително полезна!
  Още 1 съвет – вечер преди да влезете в палатката или подслона, където ще нощувате, опитайте се да се изтупате максимално добре, за да не си вкарате гадините в палатката 🙂

 7. Интересното е, че в търновската болница като ходих и там ми махнаха кърлежа с въртеливи потривания с памук… Преди това неуспешно опитах да извадя кърлежа, като го залея с мазнина. Но явно това че се задушава кърлежа не е вярно.

  • @Борис Петров: За задушаването е вярно. Кърлежите, като останалите членестоноги, дишат с трахеи, затова е важно повърхността на тялото им да е чиста.
   @Чавдар: Да, по време на самия излет вероятността е такава, каквато казваш, освен ако наистина не си силно алергичен, и не развиеш някакъв анафилактичен шок. Виж напоследък шанса да загинеш в следствие на ухапването, макар и след седмици, е тревожно голям. Знам за доста хора, дето са си заминали така.

   @Жак: Да, има много етерични масла, които не се понасят от кърлежите. Между другото, те не понасят и тютюна. 😉

 8. При излет сред природата вероятността да умрете от ухапване на кърлеж е еквивалентна на смърт вследствие ПТП с автомобила на уругвайския посланник.Иначе да-по малко нерви, пинсетка(тая от викса е супер) и без часовникарски глупости…;)

 9. Някой да е чувал за ползване на етерично масло от чаено дърво като репелент за кърлежи.Знам ,че е успешен към комари.А на самото етерично масло едно от приложенията му е за кожни раздразнения , сърбежи и обриви.

 10. Ето още един преносител, който снимах случайно:
  http://media.snimka.bg/8743/023742362-big.jpg?r=0

  С просто око не се забелязват, но когато увеличих снимката на достатъчен зуум се вижда каква напаст са гадовете:
  http://media.snimka.bg/8743/023742368-big.jpg?r=0

 11. А за да сте още малко по-спокойни – една ваксинка срещу Конго-Кримската треска, която е най-разпространена в нашите популации на кърлежи и смело напред с късите панталонки…

 12. никакво въртене и давене в олио и др.
  Аз рядко оставам под 5-6 животни в нас
  кърлежите плъзнаха преди 2седици и вече съм правил първото пръскане за годината
  вадил съм доста но никога не ме е хапал мен
  миналата година жената я налази един и вика че няма начин да не разбереш тъй като „ходи“ доста тежко.и го махнахме преди да атакува

 13. Стоятне тази статия е съвем на място. Чудесно си се справил за пореден път! Много важна статия всъщност!

  Болшинството хора, които съм чувал да говорят по темата, почти винаги са знаели грешният вариант за справяне с кърлежа.

  Има няколко неща които аз искам да допълня, като немога да се застраховам, че са верни. Самият аз ги научих от една моя позната биоложка, която се е занимавала надълго и нашироко с кърлежите. Затова предполагам (само предполагам!) че са верни.

  Първото е това, което ти вече си написал – за трионообразните челюсти на насекомото, които са със зъбци насочени назад. Те не са като тирбушон или винт, така че просто се изтеглят, а не се въртят нито в едната, нито в другата посока.

  Второто е, никакво мазане – с олио, нафта… И това го каза.

  Третото е, че кърлежите сравнително дълго ходят в търсене на подходящото място и после дълго се забиват. Това време според моята позната достига до 2 часа. Тоест в първите 2 часа след започването на излета дори да има кърлеж, той не се е забил и няма опасност от инфекции.

  Четвърто – моята позната твърди, че в първите 72 часа след забиването заразяванията са изключително редки. Тоест един кърлеж трябва да е преседял забит повече от 3 дни. До третият ден от забиването е сравнително безопасно… Ако някой може да потвърди или отхвърли това твърдение ще е добре!

  Пето – както и ти пишеш, моята позната съветва кърлежа да се съхрани в някакво малко шишенце поне 1 месец! Ако се наложи, ще има възможност кърлежа да се изследва и лесно ще се разбере какви микроорганизми предизвикват болеста. В повечето случаи високи дози антибиотик лекуват напълно.

  Самият аз съм чувал, че етеричното масло от някои растения е естествен репелент. Такова е маслото от Цитронела, което трябва да се разреди в някакво базисно масло. Не съм го пробвал до сега.

  За пръв път чувам, че може да се приемат антибиотици като превенция! Това сериозно ли? и кога и как по-точно?

  • Ами то и аз не бях чувал. Намерих го като препоръка, така че явно някой някъде е съветвал. Аз лично не бих пил антибиотици като превенция. Ако наистина е толкова сериозно положението, бих се замислил за ваксинация.

 14. Здравейте,
  поздравления за статията. Аз самият имам Лаймска болест от ухапване от кърлеж преди 4 години и съм се опитал да събера полезна информация в сайта си:
  http://www.laimskabolest.ovo.bg
  Би бил полезен на читателите Ви.

 15. Когато бях хванал една гадина на кръста….. кърлеж демек миналото лято , и отидох в бърза помощ много ме изненада техниката им с която го разкараха за около 1, 2 мин. /но уточнявам ,че кърлежа беше на мен от коколо 3,4 часа /.Не бях ползвал никакви репеленти в гората… Та скъса лекарката малко памук и на него сложи „ДЕФЛАМОЛ“ ( мазилото против изгаряния) и съвсем леко ,както го беше наложила с памучето взе да го разтрива обратно на часовниковата страна , без никакви пинсети и тем подобни иструменти кърлежа се изпари от мен със скороста на светлината . Та тогава разбрах ,че това мазило горепосоченото така действа на кърлежите!

  • Не знам, за мен лично (а и както се вижда от изложеното по-горе – и от други), използването на методи, подлагащи кърлежа на стрес (в случая мазането с разни препарати), го стимулира да повърне част от стомашното си съдържимо или слюнка в раната, което повишава значително риска от заболяване. Мисля, че у медицинските работници са останали малко остаряли методи от времето, когато кърлежите бяха далеч по-безобидни, и основният проблем беше премахването им цели.

 16. Секундно лепило /канаконлит/- капка от него върху гада и след минутка изчопляш „втвърдения елемент“ от кожата си, няма време да повръща защото отровните пари го убиват моментално.
  Извадил съм стотици с и без мазане /от кучетата си предимно и от мен по малко /, но горния метод го знам от бай Марин ветеринар /да е жив и здрав/ работи безотказно…
  Носите толкова излишни неща за оцеляване, едно лепило няма да ви дотежи, пък може да потрябва за направа на сал 😉
  Поздравления за Стоян както винаги- сериозна статия.

  • Добре де, има ли някаква разлика дали ще вадиш втвърден, или мек кърлеж? (Това за моменталното убиване го забрави, само сублимация или анихилация са способни да го направят 😉 )И защо трябва да носиш и лепипо, като простата пинцета от Викторинокса пак върши работа?! Аз лично този метод не бих го използвал!

   Съжалявам, ако ще засегна някой, но просто няма как да допусна под, цитирам: „сериозна статия“, да висят недоказани и противоречащи на съдържанието й бабини деветини и самодейности. (Особено и след ироничното подмятане за сала!).

 17. Не съжалявай, а рязко и със замах засягай всеки, който не знае как се прави сал :).
  Когато е жив, просто трябва да си много търпелив и бавно както си описал- по горе, да го извадиш омазан или не /въпросната пинцета наистина е най- използвания и от мен уред :)/, но тъй като се коментира ви давам съвет от практиката и гарантирам че лепилото върши работа, като за кучето си ги махам по стария обикновен начин, но на хора използвам лепило, ако сме се прибрали.
  Аз разбира се не ходя с лепило в джоба, а то си седи у дома в хладилника.
  6-7 години се мъча да посрещам, изпращам, изхранвам, развеждам и наглеждам туристи из Родопа, така че ако искаш ми вярвай 😉
  http://bg-bg.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%90%D0%A8%D0%90%D0%A2%D0%90-%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0/129066820497077
  Последно, първия път, когато попаднах на блога ти, тамън беше написал статията за „огнището Дакота“ и от тогава си седи в любими на мониторчето ми, наистина се радвам че продължаваш с толкова мерак и усърдие да подържаш това местенце, ще продължавам да кисна тук … и наистина смятам статиите ти за сериозни. Поздрави

 18. За предпазването от Лаймската болест няма значение как ще извадиш кърлежа,а кога. Заразяването с лаймската става не по-рано то 24ч след ухапването и ако извадиш кърлежа скоро след ухапването,не е проблем устата му(или каквото е там) да остане в кожата ти.Каквото остане в кожата ще си излезе само и не може да зарази с Лаймска болест.(справка – департамента по здравеопазване на щата Ню Йорк http://www.health.ny.gov/publications/2825/)
  От това което знам,най-ефективният начин за борба с кърлежите са обработени дрехи,раница и палатка с инсектицид като Перметрин(както е написано в статията по-горе,нямам информация за алтернативен продукт). Дрехите естествено е желателно да покриват по-голямата част от тялото ти.

  • Момчиле, не съм съгласен с това, че няма значение как ще извадиш кърлежа. Причинителят на лаймската болест е бактерия, която живее в храносмилателния му тракт. Това, че не се заразяваш моментално, е поради факта, че в началото кърлежа само смуче, но в един момент започва и по малко да връща секрети и съдържимо в раната. Ако използваш някой от описаните по-горе неправилни методи за вадене на кърлеж, и го накараш да повърне съдържимо от храносмилателният си тракт обратно в гостоприемника – според мен заболяването ти е сигурно, ако ще да се забил и преди 5 минути.

 19. Няколко съвета които аз знам :
  – при сядане на място , където има кърлежи да се постели връхна дреха,платнище или нещо друго , а после да се изтупа преди да се облече ;
  – по-плътни дрехи от рода на дънки,брезент или кордура по-трудно се пробиват от кърлежи и комари ;
  – кърлежите търсят слаби места и най-често се бутат в краищата на на дрехите близо до тялото , слабини,подмишници,корема и др.;
  – след разходка е добре вкъщи пред огледало да се огледа човек чисто гол отвсякъде (или друг човек да ни огледа), защото първоначално нищо не се усеща дори и да се е закачил кърлежа .

 20. От статията и коментарите става ясно, че химичните въздействия (мазила, нафта и прочие) стресират кърлежа и той повръща част от погълнатата кръв обратно в раната, което е нежелателно. Добре, а захващането с пинсети и бавното и настойчиво дърпане не предизвикват ли подобен стрес?

  • Не. Ако се прави както трябва, това ще продължи няколко секунди, а натиска на пинцетите близо до главата, едва ли ще позволи нещо да се върне, дори кърлежа да пожелае. 😉

 21. Превенцията е велико нещо и за това както е написал Аnjsan сваляш дрехите и гледаш че веднъж един като видях върху крачола свалих панталона а върху мен още 2. Изнесох се от гората като фурия че ако не знаете какво е пункция не ви го и препоръчвам. След нея лежах 1 седмица на легло че ми се вие свят.

 22. Днес сутринта по БТВ в едно предаване се говореше за кърлежите – много хора били нахапани напоследък . Там един мъж (лекар май) каза че кърлежите в българия били по-опасни от тези в Европа или другаде , защото повече пренасяли болести . Пример – у нас на всеки 50 човека се зарязява един от лаймска болест , а другаде вероятността е по-малка . Още каза , че в последните години са се увеличили кърлежите , защото земята не се оре и козите после ходейки из поляните пренасят повече вредители . Има логика в тези неща .
  Отново се подчерта , да не се върти кърлежа , а да се дърпа с пинсета . Явно Стоян много добре е проучил нащата за тази публикация … както винаги!

 23. Още нещо се сетих – за непоносимост към кърлежи и други подобни твари . Някои хора са по-чувствителни към тях и дори и да няма опасност от зараза могат да заболеят при ухапване . Симптомите понякога приличат на обикновена настинка с температура и повръщане . Брат ми преди време изживя подобно нещо още в първите 24 часа , добре че лекара се сети да го прегледа за кърлеж (който след изследване се оказа безопасен откъм болести ). Нещо като алергия се случва май .

  Виждал съм и друго нещо – психоза от думата кърлеж . Някои дотолкова се плашат , че само споменаването ги кара да полудяват от страх . Невероятно е как изморени хора бягат от някоя хубава полянка при почивка без да е ясно дали наистина има или няма кърлежи .

 24. Според статистиката тука,70% от хората които развиват Лаймска болест нямат изобщо идея,че са били ухапани от кърлеж. Така беше и с едната от двете ми колежки които имаха Лаймска болест миналото лято(другата не съм я питал). Нямало е зачервяване,обрив – нищо. На всичко отгоре симптомите на Лаймската болест наподобяват тези на 100 други болести. Оттам понякога късното диагностициране и големите проблеми. Особено трябва да се внимава при мускулни болки и лесна уморяемост и изобщо постоянна отпадналост,това са общо взето симптоми при които трябва да ви светне червената лампа.
  В райони където няма много случаи на Лаймска лекарите не са свикнали да проверяват за това,така че човек сам трябва да настоява за тест при съмнения.

 25. Статията е много точна.Коментарите относно други методи за вадене на кърлежи просто не са актуални, тъй като това са по-стари и вече отречени методи.Лошото е, че част от медицинските лица в нашите здравни заведения си карат по инерция, както преди 20-30 години, когато са изучавали медицина.На мен лично ми е ваден веднъж кърлеж и доктора ми препоръча да пия 5 дни „Доксициклин Стада“ профилактично, независимо че е бил закрепен към мен около 3 часа. За съжаление болестите които се предават от кърлежите са резултат от човешка дейност. По време на ВСВ японците заразяват изкуствено бълхи и кърлежи с инфекциозни агенти и ги разпръскват в Китай с цел биологична война. Разпространението по света е въпрос на време както се вижда.

 26. Малко допълнения за Лаймската болест,понеже сега им е баш сезона на кърлежите а пък и гледам днес в чата към форума пак е ставало на въпрос. В предишен коментар писах за 2 мои колежки които миналото лято имаха Лаймска болест.Скоро приказвах и с двете и ми казаха,че имат дълготрайни негативни ефекти от Лаймската една година след това. Получава се нещо като хроничен проблем,не се сещам точно какви им бяха оплакванията. Също ако следите здравословните проблеми на Гого от Тоника,последно казват че било Лаймска болест,много стара инфекция за която не разбрах лекувана ли е била навремето или не.
  Бях казал един път в чата,че Лаймската болест не е нищо страшно,но вече не мисля така.

 27. Вадил съм си кърлежи многократно. На някои главите им оставаха в кожата, и след няколко седмици сами изпадаха. Никога нищо не ми е ставало от това. Но никога не съм ходил на лекар по такъв проблем и не съм давал да ми бият ваксина срещу лаймска болест. Една от приятелките ми без мое знание отишла, лекаря извадил кърлежа, бил й ваксина и после 6 месеца се влачеше като пребита, защото от ваксината придоби симптомите на болестта !!! Та, за кърлежите, бълхите и прочие полазващи ви гадини в гората и полето съм открил идеалният, релаксиращ начин да ги разкарате от вас – ваната. Тъй като са аеробни, сами изскачат след няколко минути и изплуват на повърхността.

  • Късметлия! Пускай тото след всяко ухапване! 😉

  • Това малко е по типа на разваления телефон . Към момента в България няма регистрирана за внос и употреба ваксина за Лаймска Болест. а единствената такава ваксина в САЩ (и света) -Lymerix създадена 1998 г е спряна през 1999 поради странични ефекти.и най-вече недостатъчна ефективност. Никога не е внасяна у нас по данни от ИАЛ. Така ,че това което е правил колегата на приятелката ти е единствено противотетанусова профилактика, а последвалите оплаквания не са описани при прилагането на тетанус-дифтерия анатоксина и изглежда са резултат на ….емоционални проблеми ,самовнушения и най-много да те цитират ваксинофобките от bg-mamma.com като някакво поредно ‘доказателство’

 28. Веднъж съм ухапван – усетих остър сърбеж, като го видях, мигновено го грабнах и изхвърлих. Чел съм, че са активни от началото на април да края на октомври и до 1300 м надморска височина, но с глобалното затопляне тези граници станаха условни. Преди 2-3 зими, спомням си, 13. януари, чух по радиото, че двама човека във Варненско са били откарани на болница след ухапвания от кърлежи. Чел съм и, че толкова по-малка е вероятността от ухапване, колкото по-гладка и светла по тон е повърхността на облеклото.

 29. Добре,около 20 минути се мъча вече с кърлежа на кучето си,който не знам откога е на ухото му!Вече направо ме е страх за безопасността му,а пък и той не ми помага… Само се върти и бяга!Също така вече ме ухапа 2 пъти,но мен в момента това не ме интересува….Моля ви кажете защо не излиза това противно същество?!?!

 30. От скоро се занимаваме с вилата на приятеля ми, която е изоставена и запусната от доста време. Още след първото посещение се прибрах с „гостенче“. Тогава се разтърсих из интернет и прочетох метод, за който се твърдеше, че е използван в спешното. Правилен или не, пробвах го и върши работа, защото непосредствено преди това опитах всичко, което ми хрумна. Върху памуче се капва течен сапун, съвсем мъничко вода и се втрива, докато кърлежът пусне. Става за секунди. После мажа местенцето с мехлем с арника. Засега сме добре и двамата и скоро ще пръскам двора против кърлежи. Иначе използваме репеленти, но вече започвам да се съмнявам в ефективността им хъх

 31. Веднъж имах кърлеж, и го видях точно преди да вляза в банята, и след като го намазах (измих) със сапун, веднага падна, не знам защо???????????????????????

 32. даниела йорданова не е права. поинтересувайте се и ще разберете как е правилно да се вади кърлеж!!!!!!!!!!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: