xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Инструмент за тилеринг

| 0 comments

Инструмент за тилеринг (tillering gizmo)

Можем да го наречем инструмент за тилеринг, а в нета е познат като tillering tool и tillering gizmo. Изработката, както и употребата му, е доста проста, но работата, която върши, е отлична!

Изработка

Материалите, които са ви нужни за изработката на инструмента, са парче четвъртита летвичка с дължина 12-13 см, гайка (забравих размера, но да може в нея да се навие молив), и разбира се – молив.

Летвичката е със скосени краища (за да се работи лесно в участъците до жлебовете за тетивата), а в средата й с дрелка е пробита дупка с диаметъра на молива. На по късата страна (гледайки скосяването), дупката леко се оширява, и в нея се набива гайката. Можете да ползвате и някакво лепило, ако искате да сте сигурни, че няма да мръдне от там.

Инструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Трупчето и моливаИнструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Трупчето с гайкатаИнструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Готов за работа

Навивате молива в гайката, докато се покаже отдолу, и инструмента е готов за работа.

Инструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Готов за работа

Употреба

Поставяте лъка на тилеринг летвата, и го опъвате до желаната дължина. Навивате молива в дупката, поставяте инструмента върху коремчето на едно от рамената, и движейки се напред-назад по него, намирате положението, в което върха на молива е най-далеч от повърхността (обикновено такива места са получилите се панти). Навивате още молива до положение, в което почти да опира рамото. В началото е добре това разстояние да е малко по-големичко, иначе молива може да маркира почти цялата дължина на рамото.

Инструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Начин на работа

Когато сте готови, започвате да извършвате движения напред-назад по дължината на цялото рамо, или върху избран от вас участък, като гледате инструмента да се движи в центъра на рамото.

Когато стигнете до по-издаден (иначе казано твърд) участък, молива ще го маркира, след което е нужно само да премахнете внимателно материал от него.

Инструмент за тилеринг (tillering gizmo) - Маркираният участък от коремчето

Това упражнение се повтаря толкова пъти, колкото има нужда.

Въпреки, че изглежда много лесно и просто, трябва да отбележим, че този инструмент не е панацея! Винаги първо трябва да разчитате на окото си, а той да е само помощен. Какво имам предвид: по-сериозно можете да се доверите на него, когато изработвате т.нар. „D“-лъкове – това са лъковете, при които извивката е плавна по цялата дължина на лъка, и опънат, той описва идеална дъга, част от окръжност. Тогава той върши отлична работа.

При други лъкове обаче това не е така. Например при плоските лъкове с неработеща дръжка и твърди върхове извивката е по-специфична, и там трябва да се отчетат някои неща. Там инструмента няма да ви „подскаже“ правилната (дори няма да я отчете!) извивка близо до дръжката, както и при по-твърдите върхове. Въпреки това обаче, и при тези лъкове инструмента може да бъде използван успешно, например при финия довършителен тилъринг в работещата част на рамената.

Как аз лично използвам инструмента – той в никакъв случай не замества изцяло личната ми преценка при тилеринга! Не искам това да ме „разглези“, и да спра да обмислям предварително всеки ход. Ето защо си създадох следната стратегия:

  1. Опъвам лъка на тилеринг летвата. Оглеждам добре, и си маркирам местата, които според мен трябва да се пипнат.
  2. Взимам инструмента, и виждам кои места той ще маркира.
  3. Анализирам резултата, и си правя заключение къде съм бил прав, къде съм сбъркал, и защо.

Освен това, основно го използвам в крайните фази на тилеринга, когато вече се стържат части от милиметъра, и се цели получаването на идеално равно коремче. Това все още ми е малко трудно „на око“.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.