xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сок от габър

| 11 Comments

Сок от Габър

При последната разходка с колега от форума направихме опит за събиране на сок от габър. Експериментът се оказа успешен, и като се има предвид минималното нараняване на опитното дърво – доста обещаващ.

Габърът е доста често срещано горско дърво, поне в района, в който живея. Рано напролет при нараняване на кората от него изтича значително количество сок, който го предпазва от гъбични заболявания. Като консистенция и прозрачност сокът изглежда точно като вода. Само на вкус, както усетихме, леко се различава от нея – усеща се лек дървенист нюанс.

За експеримента си избрахме здраво, не много дебело дръвче. Махнахме малък V-образен участък от кората, пробихме в него плитка дупка с помощта на шилото на Victorinox-а, и поставихме в долният му ъгъл специално издялкана клечка, която да събира капките, и да ги насочва в подложеното канче.

  Сок от габър - Дупката в кората и клечката за събиране на капките

Оставихме всичко така за 3-4 часа, и успяхме да съберем, вероятно около 150 мл течност. Ако бяхме направили по-голямо нарязване, или по-голяма дупка, както и по-добро „хващане“ на капките (голяма част от тях просто мокреха  кората, и се стичаха надолу по нея), вероятно количеството щеше да е доста по-голямо, но и това беше достатъчно добро.

Сок от габър - Количеството за няколко часа

Ето и кратък клип с целия експеримент:

Вероятно също доста успешно би се получило, ако бяхме отрязали върха на младо дръвче или клонка, и го бяхме наклонили над съд за събиране на течността.

Сега малко за самия сок: Габърът е от семейство Брезови – т.е. братовчед е на брезата, от която знаем, се събират големи количества сок, който се използва за пиене, и има лечебни свойства. За разлика от брезовия обаче, сокът от габър е по-беден на захари – те практически не се усещат. В него се съдържат различни други растителни киселини, както и вещества, които предотвратяват гъбичните инфекции на раната.

Аз принципно смятам, че е безопасен за консумация, но допускам вероятността на някои по-чувствителни стомаси по-голямото количество да подейства като лаксатив (слабително). За съжаление, периодът, в който сокът може да бъде събиран, е доста по-кратък от този при брезата – той се появява след, и изчезва преди него. Средно около 2-3 седмици в края на март-началото на април.

Ето заключението, което би било важно за всеки, занимаващ се с бушкрафт: Сокът от габър е още един вариант за набавяне на вода и утоляване на жаждата в гората през ранната пролет!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

11 Comments

 1. Ехааа 🙂 страхотно браво

 2. Много добре! Бях гледал тази техника в едно от предаванията за оцеляване и там също издълбаха дупка (може би малко по-голяма, но пък и сокът течеше по-добре), но накрая водещият не пропусна да издялка (не помня от клонче на същото дърво или от парчето, което беше извадил) едно чепче с което да запуши дупката и да спре „кръвотечението“ 🙂 Много интересно беше …

  • Е, да, но там човека (Рей Миърс) проби 10-тина сантиметрова дупка със свредло с диаметър сигурно сантиметър и половина-два. Нямаше как да го остави така просто 🙂 Нашето нараняване беше пренебрежимо малко, и имайки предвид защитната роля на сока – решихме да оставим дървото само да се възстанови.

 3. По лесно става като направиш дупка и забиеш един химикал в нея. Химикала трябва да е наклонен надолу под ъгъл около 30 градуса. Междо другото сока на брезата няма никакъв вкус, така ли е с габъра?

  • Е, предполага се, че не носим в себе си химикали, като обикаляме из горите. 😉 Идеята е да се ползва това, което може да се намери на място. Всъщност има много начини за точене на сок от дърветата, и може занапред да пробваме и споменем и други. За вкуса – да, няма вкус. По-скоро има нещо като лек остатъчен дъх на дърво. 🙂

 4. Този пъпчив габър нали знаеш, че и за друго става.?

 5. А сока от брезата приблизително от кога до кога може да се събира?

 6. Сокът от брезата се събира докато растението изпомпва сокове (демек докато се раззелени и напъпи).

 7. Интересува ме някой знае ли как и по кое време на годината мога да събера сок от дъб ?

  • Предполага се, че по същото време, като на останалите, които споменахме по-горе – началото на пролетта (март-април)…

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: