xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сок от габър

| 11 Comments

Сок от Габър

При последната разходка с колега от форума направихме опит за събиране на сок от габър. Експериментът се оказа успешен, и като се има предвид минималното нараняване на опитното дърво – доста обещаващ.

Габърът е доста често срещано горско дърво, поне в района, в който живея. Рано напролет при нараняване на кората от него изтича значително количество сок, който го предпазва от гъбични заболявания. Като консистенция и прозрачност сокът изглежда точно като вода. Само на вкус, както усетихме, леко се различава от нея – усеща се лек дървенист нюанс.

За експеримента си избрахме здраво, не много дебело дръвче. Махнахме малък V-образен участък от кората, пробихме в него плитка дупка с помощта на шилото на Victorinox-а, и поставихме в долният му ъгъл специално издялкана клечка, която да събира капките, и да ги насочва в подложеното канче.

  Сок от габър - Дупката в кората и клечката за събиране на капките

Оставихме всичко така за 3-4 часа, и успяхме да съберем, вероятно около 150 мл течност. Ако бяхме направили по-голямо нарязване, или по-голяма дупка, както и по-добро „хващане“ на капките (голяма част от тях просто мокреха  кората, и се стичаха надолу по нея), вероятно количеството щеше да е доста по-голямо, но и това беше достатъчно добро.

Сок от габър - Количеството за няколко часа

Ето и кратък клип с целия експеримент:

Вероятно също доста успешно би се получило, ако бяхме отрязали върха на младо дръвче или клонка, и го бяхме наклонили над съд за събиране на течността.

Сега малко за самия сок: Габърът е от семейство Брезови – т.е. братовчед е на брезата, от която знаем, се събират големи количества сок, който се използва за пиене, и има лечебни свойства. За разлика от брезовия обаче, сокът от габър е по-беден на захари – те практически не се усещат. В него се съдържат различни други растителни киселини, както и вещества, които предотвратяват гъбичните инфекции на раната.

Аз принципно смятам, че е безопасен за консумация, но допускам вероятността на някои по-чувствителни стомаси по-голямото количество да подейства като лаксатив (слабително). За съжаление, периодът, в който сокът може да бъде събиран, е доста по-кратък от този при брезата – той се появява след, и изчезва преди него. Средно около 2-3 седмици в края на март-началото на април.

Ето заключението, което би било важно за всеки, занимаващ се с бушкрафт: Сокът от габър е още един вариант за набавяне на вода и утоляване на жаждата в гората през ранната пролет!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

11 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: