xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Mosi-Guard – Естествен репелент срещу насекоми и кърлежи

| 8 Comments

Mosi Guard - Естествен репелент

Тази година реших да сменя репелента си, и да пробвам нещо ново. Спрях се на Mosi-Guard, защото имам някои нови съображения. По-долу ще нахвърлям всичко накратко…

Като начало да уточня: Това не е реклама на продукт! Mosi-Guard, до колкото съм запознат, в България още не се продава, и аз не го промотирам! Нямам никаква изгода от всичко това. Правя го за удобство на читателя.

<b>Випразин</b> - Препоръчван от много места репелент, за предпазване от ухапвания на кърлежи, комари, оси и папатаци. Ще го изпробвам при следващия ми поход.Досега, може би знаете, използвах Випразин – български продукт (не съм сигурен дали още се продава), който основно е 15% DEET . Репелентите, съдържащи DEET в различни концентрации, са като еталон за ефективност. В това съм се уверявал и аз лично, и за мен лично няма съмнение в ефикасността им.

За съжаление обаче, напоследък излизат някои тревожни факти за страничните ефекти на DEET, които бих искал, ако може, да избегна. DEET например не е добре да се нанася върху изгоряла от слънцето, или наранена кожа; не е препоръчително да е използва при малки деца, и поврежда някои пластмаси, синтетични материи, и гума (в екипировката има доста такива).

Какво е накратко Mosi-Guard:

 • Естествен репелент. Прави се от етеричните масла на лимоновия евкалипт (възобновяем ресурс).
 • Посочва се като номер едно сред достъпните на пазара натурални продукти от този вид.
 • Широко използван по цял свят.
 • Предоставя защита срещу комари, папатаци, кърлежи, мухи и пиявици.
 • Активната съставка Citriodiol (p-метан-3,8-диол, PMD) е признат като най-ефективен сред натуралните растителни репеленти.
 • Тестван в Танзания, Малайзия, Боливия, и Шотландия.
 • Може да се ползва от цялото семейство, включително малки деца на възраст от 3 месеца до 1 година, защото много малка част от съставките му проникват в кожата (за разлика от DEET).
 • Не поврежда пластмаса и синтетични материи
 • Има приятен аромат.
 • Може да се ползва от бременни.
 • Ефективен е през първите 11 часа от нанасянето. Ако сте активен, и се потите повече, трябва да го нанасяте малко по-често.

Ето заради всичко това реших да го тествам. Дали е ефективен колкото DEET?Да, има проведени изследвания, които сочат, че през 11 часовия период Mosi-Guard е също толкова ефективен, колкото и препаратите с най-висока концентрация на DEET. Освен това, във връзка с предходната публикация за кърлежите, установено е, че Citriodiol има по-забележимо действие върху тях, отколкото DEET.

Mosi-Guard се предлага под различни форми: спрей с помпа, рол-он, крем, стик, и аерозолен спрей, всяка от които е еднакво ефикасна. Въпрос на личен избор!

Купих си Mosi-Guard (спрей с помпа) през Ebay. Все още нямам изградени впечатления. Използвал съм го само веднъж, но за щастие, нямаше досадни насекоми и кърлежи. Просто като презастраховане. Ако не друго, то поне миризмата му е свежа, и прикрива донякъде някои други, свързани с потенето по баирите и пущинаците. 🙂 Ще видя как ще се представи през лятото, и ще кажа тежката си дума! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

8 Comments

 1. ИМА И ДРУГИ НАШЕНСКИ БИЛКИ,СТАВА И ПЛАЖНО МАСЛО. B1 ВИТАМИН ПО 4 ХАПЧЕТА И НЕ ТЕ ПИПАТ.

 2. B1 ВИТАМИН ПО 4 ХАПЧЕТА И НЕ ТЕ ПИПАТ.

  Широко разпространен „извънградски“ мит. За съжаление абсолютно практично и изследователски неподкрепен 😉

 3. здравей, смятам да си закупя, Mosi-Guard, можеш ли да споделиш лични впчетления, ако вече си имал възможност да го изпробваш 🙂 Благодаря.

  • Да, използвал съм го вече известен брой пъти. Не са ме хапали гадинки при което, да чукнем на дърво! 😉 Впечатления: приятна естествена миризма, може да остави леко мазно или лепкаво усещане, но аз лично нямам оплаквания, ръцете е добре да се измият или изтрият с нещо след нанасянето по тялото, защото пари при случайно попадане в очите, както и да добави вкус ако хапвате нещо с ръце…

 4. Стояне от къде успя да си го купиш Mosi-Guard, защото аз пробвах от няколко сайта ама нещо не успях.

 5. Стояне, докато се рових в нета за естествени репеленти попаднах на любопитна информация. Според учени от университета в Айова маслото от Коча трева /Неpeta cataria/ която расте и у нас, е 10 пъти по-ефективно срещу комари от репелентите на базата на DEET! Както споделих и във форума догодина мисля да експериментирам с тази билка.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: