xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Магаре за дялане (Shaving horse)

| 6 Comments

Shaving Horse - Общ вид

Магарето за дялане (shaving horse) е комбинация от дърводелско магаре и просто менгеме/стяга, използващо силата на краката. То позволява сигурното задържане на парче дърво, докато ръцете са свободни за работа.

Малко информация

Магарето се изработва сравнително лесно, и е изключително полезно за тези, които използват ръчни инструменти, изработвайки различни изделия от дърво: различни ръкохватки и шпиндели, крака за столове, летви за бъчви и бурета, лъкове и т.н.

Традиционно това магаре се използва заедно с инструментите рукан (drawknife) и една форма на ръчно ренде – spoke shave, но може да се пригоди и за други инструменти. Например с помощта на стягата можете да захванете здраво даден инструмент, и да движите детайла върху него.

Магарето за дялане вероятно е изобретено през  14-ти – 15-ти век, но от 17-ти век със сигурност вече е било масово използвано в различни занаяти. То е инструмент за работилница.

Моето магаре за дялане

Shaving Horse - Общ видАз, като любител, работя основно с ръчни инструменти, и ми липсват много приспособления, намиращи се в една средностатистическа дърводелска работилница. Ето защо реших, че едно такова магаре би ми свършило добра работа. И без това повечето ми занимания са свързани с някакъв вид дялане и пилене – лъкове, стрели, атлатли и т.н.

Shaving Horse - Общ видХаресах си един модел на сгъваемо такова. Като цяло следвах размерите, дадени в плана, с малки вариации. Използвах като материал греди и дъски, останали от строежа на къщата, затова магарето ми не изглежда чак толкова естетически изпипано, но тук аз гонех функционалност – не красота. 🙂

Вместо болтове използвах шпилки с диаметър 8 мм, които си нарязах с необходимата дължина. По този начин сглобките не са статични, и наистина магарето може значително да намали размерите си, когато решите да го премествате, или приберете някъде.

Shaving Horse - Сгънат вид

Магарето е трикрако – два крака отзад и един отпред, което му дава по-голяма стабилност на неравни терени.

Shaving Horse - Задните кракаShaving Horse - Предният крак

Ето и как изглежда самата стяга, която се натиска с крака. Притискащата част е от обла, за да не оставя лесно белези върху стегнатото парче дърво.

Shaving Horse - Стягата

Платформата, върху която лежи работното парче дърво, е под наклон, за да е по-удобно за работа. Ъгълът на този наклон съм го направил регулируем с помощта на няколко дупки и парче шпилка.

Shaving Horse - Регулиране на наклона

Начин на работа

С магарето се работи много лесно: възсядате го (нали все пак е магаре 🙂 ), поставяте работния детайл между платформата и стягата, и с крака натискате педалите, докато стегнете толкова, че да не можете да го издърпате с ръце. След това започвате работата по него. Силата не е нужно да е много голяма.

Shaving Horse - Начин на работа

За вашата безопасност е препоръчително да не използвате електрически инструменти докато седите на магарето (ъглошлайфове, ръчни циркулярни триони и т.н.). Можете да се нараните лошо.

Ами това е накратко! Магарето ще бъде използвано, надявам се, активно това лято, и ще видим как ще се представи. При предварителните тестове обаче, си личи че има голям потенциал! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

6 Comments

  1. Good job.

  2. Бе като е хорс, що му викате магаре ?? 😉

  3. Ей, нямате угодия! Ако е чуждо – що е чуждо. Ако е на български – що е на български. При вас магарета за рязане на дърва и подпиране на разни работи ли правите, или коне? 😉

  4. Очаквай и следващия въпрос от рода: „Защо на „коня за бръснене“ не се бръснеш а дялаш дървета?“ 😀

  5. Pingback: Магаре за дялане – версия 2 | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.