xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кутия за съхранение на стрели

| 5 Comments

Кутия за стрели

Ето моето решение на проблема „правилно съхранение на стрели за лък – въпросната кутия се изработва сравнително лесно, и вярвам ще е доста практична. Пригодена е за стрели с върхове от т.нар. „таргет“ тип – за стрелба по мишена.

Какви материали са ни нужни:

 • листи картон с подходящи размери
 • парчета ламиниран паркет
 • дървени летвички
 • видии
 • хартиено тиксо или хоби-лента
 • боя
 • дрелка с бургии по 5 и 10 мм

 

Стойката

Първо се захващаме с изработката на самата стойка, която трябва да осигурява добро положение на стрелите, за да се избегнат максимално изкривяванията. При стрелите от цели пръчки това се случва често (разбира се, не е непоправимо, но…). Ако се съхраняват вертикално, това става по-трудно.

Кутия за стрели - Стойката

Как съм го направил аз: Взимам две еднакви парчета ламиниран паркет, с размерите, които ми харесват. Върху едното от тях правя мрежа от равностранни триъгълници, страната на които е малко по-дълга от разстоянието от оста на стрелата – до ръба на перата й. Това е с цел при подреждане на стрелите, перата им да не се мачкат като се опират в съседните стрели.

След като имам готовата мрежа, напасвам двете парчета едно върху друго (нали казахме, че са еднакви), и ги стягам със стяги. Върху пресечните точки в мрежата от триъгълници пробивам дупки с размер 5 мм. Правя дупки и там, къдетo смятам да съединя двете плоскости с вертикалните дървени летвички.

Кутия за стрели - Дупките по горната част на стойката

Разделям плоскостите, и с помощта на дървените летвички (които са с дължина малко повече от половината на стрелите), и на няколко види, сглобявам стойката. По плоскостта, която ще се явява горна, разпробивам 5 милиметровите дупки с 10 милиметрова бургия. През тях трябва да се промуши стрелата, докато в долните влиза само върха й.

Кутия за стрели - Дупките по долната част на стойката

Стойката е готова!

 

Кутията

От картон първо правя долната част на кутията, в която плътно да влиза стойката. Принципно тя може да е висока и колкото самата стойка, но аз съм си оставил малко просвет, за да мога да виждам уцелвам ли с върховете правилните дупки, когато нареждам стрелите. За залепване на сглобките ползвам хартиено тиксо.

След това правя плътно нахлузващия се по тази част капак на кутията. Накрая и двете части ги боядисах хубаво с блажна боя – хем за по-добър естетически вид, хем да стане една идея по-херметически затворена. 🙂

Кутия за стрели - Кутията от картон

Когато кутията е готова, в долната половина пъхаме стойката със стрелите.

Кутия за стрели - Стойката в кутията

Отгоре затваряме с капака, и ето крайният резултат:

Кутия за стрели - В затворен вид

Ето как за почти без пари може да имаме една практична кутия, в която да съхраняваме ръчно изработените си стрели. Принципно може да се мине само и със стойката, но реших, че е по-добре с кутия. В нея стрелите са по-защитени от прах, може да се намали и влагата (няколко пакетчета силикагел), както и да се поставят разни препарати за борба с молци, перояди и други вредители.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

5 Comments

 1. Нямам никакъв опит във подобни занаяти, но няма ли да е добре да се добави още един лист паркет, или дори картон , паралелно на този със дупките, също със дупки? По този начин ако при превоз кутията се наклони настрани, стрелите няма да се наклонят около основното парче паркет и така да се допрат и евентуално омачкат.

  • Долният край (върховете) на стрелите не са свободно стоящи върху паркета. Те влизат в малки дупки, които ги държат сигурно на место. Точно за превоз не съм я измислял кутията, а за съхранение вкъщи. За превоз по-добра ще е някоя изцяло дървена да речем, или просто в колчан. Но ако все пак искаш да не мърдат вътре, когато я разнасяш – нахлузваш капака малко по-ниско, и като опре в ноковете – няма къде да идат. 😉

 2. Ако се монтира и една крушка вътре, може да допринесе за допълнително изсушаване на дървесината…

 3. Тази кутия е за вече добре изсушени, изправени, импрегнирани и завършени стрели. Очаква се да са достатъчно сухи. Ако се сложи крушка, може наистина да се направи сушилник за шафтове, но това вече няма да е кутия за съхранение. 😉

 4. Извинявам се, че питам тук, но коментарите в темата: ,, Малко дрянови стрели… “ сте ги забранили.
  От къде мога да си купя такива върхове за стрели ?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: