xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Моят нож „Nessmuk“

| коментара 43

Моят Несмук

Най-накрая, след толкова очакване, дойде ред да представя в готов вид и моят вариант на този, бих го нарекъл „легендарен“ в средите на бушкрафтърите нож. 🙂

Първо малко история

Името на ножа идва от псевдонима на Джордж Уошингтън Сиърс – Несмук (Nessmuk). В книгата си „Woodcraft and Camping“ той споменава т.нар. „троица“ на режещите инструменти, които според него са от съществена важност за успешното справяне със задачите в пустошта – двуострата ръчна брадвичка, сгъваемият нож с две остриета, и разбира се – ножът Несмук, който той посочва като ловен и основно пригоден за дране. Първообразът на този нож са също толкова легендарните ножове „Green River“, често наричани още  „buffalo skinner“ (за дране на бизони).

Също като прочутият нож Боуи, след публикуването на книгата и Несмук приема много нови форми, в зависимост от това какви са личните вкусове, предпочитания, и основни дейности на новите му притежатели. Основно той се е развивал в следните посоки: ефективност в куненските задачи, инструмент за лов и дране, здравина и издръжливост в лагерните дейности и сеченето, простота на дизайна и функционалността.

 

Моят вариант

Острието за моят вариант на ножа Несмук е изработено от Ясен Ников (RAZORBLADE), по начертаната от мен скица:

Шаблон за моя нож Несмук

Принципно Несмук е привърженик на ножовете със тънко острие – нещо в порядъка на 2-2.5 мм дебелина. С такава дебелина е бил и посоченият от него нож. Аз обаче исках нещо по-масивно, тъй като основното ми желание беше да имам нож за тежки дейности, който да може дори да замести максимално добре малка брадвичка, когато ходя ‘“на леко“ из горите. Ето защо дебелината му  при гърба е 5.5 мм.

Стоманата е 65Г. Има зонова закалка. В по-голямата си част острието е с плосък скос, който накрая минава в лек конвекс – да е издръжливо при сериозни дейности, като сечене, батонинг, и т.н. Дъговидната му форма е удобна за всякакъв вид дейности в пущинаците, а също и лесна за заточване.

Моят Несмук - Острието

Дръжката е фултанг, разбира се, а гърба на ножа е заоблен, за да е по-безопасен батонинга върху него. Само малък участък близо до дръжката е с остри прави ъгли, за да може да се използва ферород запалка.

Дръжката се разбрахме с Ясен да си я правя сам, защото имах разни идеи. Всъщност това беше и причината толкова да се забавя с довършването на ножа. Имам го сигурно вече от почти година, но все не можех да се наканя. 🙂 Ето как се справих с процеса:

Дървото за чирените е маклура (осейдж ориндж) – много твърдо, плътно, и устойчиво на гниене дърво, което има сърцевина с приятен жълто-оранжев цвят. Благодарение на primitive от форума „Моят лък“ се сдобих с две парчета, достатъчни за изработката на дръжката.

Започнах с очертаване на контура и маркиране на отверстията за нитовете. Острието е сиво-черно, защото го държах за една нощ в оцет – това, предполагам, ще го предпази донякъде от корозия. Все пак е карбонка/ръждавейка.

Моят Несмук - Очертаване на чирените

След това последва изрязване, пилене и разпробиване, за да се получи това:

Моят Несмук - Чирените

В левият чирен, с помощта на дрелка и малки пилички, направих широко отвестие, в което вмъкнах шайба от еленов рог. По-късно той щеше да се превърне в гнездо за вретеното при bow drill.

Моят Несмук - Вложка от рог

След предварително обезмасляване с ацетон, по вътрешната повърхност на чирените (тази, която е между самия чирен и дръжката на острието), залепих с епоксид парчета тънка кожа. Нека ножарите да обяснят защо, аз само знам, че е добре да се направи. 😉

Моят Несмук - Чирените и подложките от кожа

Когато епоксида се втвърди, направих с помощта на дрелка и малка бургия плитки дупки по вътрешната страна на чирените, за да може да се залепят по-добре за метала.

Моят Несмук - Готови за лепене

След надиране на повърхността на метала със шкурка, и отново обезмасляване с ацетон, залепих чирените на местата им, пъхнах нитовете в дупките, и стегнах със стяги за 24 часа.

Моят Несмук - Лепене с епоксид

От тук-нататък, започна по-пипкавата работа – изпиляване на нитовете до 1 мм над повърхността на чирените; внимателното им занитване с чук; пилене и оформяне на дръжката с груби и по-фини пили, а накрая и с изреждане на различни по финност шкурки.

С помощта на диамантени накрайници за дрелката (мерси, anjsan 😉 ), издълбах и оформих гнездото за bow drill вретеното във вложката от еленов рог. Чирените импрегнирах с ленено масло. Ето какво се получи в крайна сметка:

Моят Несмук - ГотовМоят Несмук - ГотовМоят Несмук - Дясна странаМоят Несмук - ОтгореМоят Несмук - Дръжката с гнездото за Bow DrillМоят Несмук - Гнездото за Bow Drill

Аз лично съм доволен от резултата! Особено като за първа дръжка от този тип, и особено след използване изцяло на ръчни инструменти. Удобна е, и лежи приятно в дланта.

Това, което остана да направя, са хубавата кожена кания, както и връзката за ръката в края на дръжката. Дано и с тях не се бавя още толкова време. 🙂

Естествено, на дневен ред са и тестовете в реални (че и нереални! 🙂 ) условия, за да видим кое, как, и защо… 🙂 Между другото, приемам и предложения в какво точно да се изразяват те! 😉

Това е засега. Очаквайте включване…

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

43 коментара

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: