xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Индианска стрела

| 7 Comments

Индианска стрела

Една вариация и импровизация на тема „индианска стрела“, която сътворих тия дни. 😉

Малко повече за стрелата и изработката й:

Шафта (тялото) е направен от дрянова издънка. Вретеновиден е – 8 мм в краищата, 9 мм в средата. Има удебеление при жлеба за тетивата (нок), за да е по-лесен специфичния захват при стрелба. Дълга е около 25 инча.

Индианска стрела - Нок

Перата са от пуйка, три на брой, радиално разположени. Краищата им са пристегнати със ахилесови сухожилия от благороден елен. Сухожилията са покрити с кожен туткал.

Индианска стрела - Оперението

Върхът е кремъчен, залепен е в жлеба с лепило от борова смола, след което е пристегнат със сухожилия от благороден елен, покрито отново със кожен туткал.

Индианска стрела - Кремъчен връх

Шафта е потъмнен с байц на водна основа, цвят палисандър. Оцветените части са направени с акварелни бои, разтворени в гъст туткал. Със същия успех, предполагам, може да се ползват различни естествени пигменти, въглен и т.н.

Индианска стрела - Шарки

Индианска стрела

Като финал е импрегнирана с паста от пчелен восък и ленено масло.

Както казах, това е една вариация на темата, и стрелата не цели пълна автентичност (има някои неточности). Просто е направена така, както ми е харесало, и колкото съм могъл. 🙂

Въпреки, че предназначението й е да е декоративна, тя е напълно функционална и смъртоносна! 🙂

7 Comments

 1. за „неуките„ може ли да обясниш какво е това туткал ?

  • Туткалът е лепило от естествени материали. Прави се най-често от животински кожи, сухожилия, рибни мехури и др. С това си наименование е известен открай време по нашите земи. 🙂

 2. В допълнение искам да кажа (без да засягам автора), че за туткал се използва всякаква колаген съдържаща тъкан. Най-често в близкото минало (с промишлено животновъдство) туткал се правеше от рога копита и кости в деструкторите на екарисажите. Кожите бяха ценни – дори и с дефекти. Цялата дърводелска промишленост работеше с такъв туткал. Той е специфичен с това, че след втвърдяване става много здрав, но крехък (троши се). Затова туткала от кожа и различни структурни белтъци освен колагена е по-доър за обща употреба – където е нужна динамична издръжливост. При нужда – мога да предоставя екарисажната технология за производства на туткал.
  ПП: Единствения действащ екарисаж в България е в …..Шумен!!! 🙂
  Поздрави към автора за материала!
  д-р Димитър Димитров – ветеринарен лекар

 3. Искам да те попитам би ли ми изработил подобна стрела и колко би ми струвала? Надявам се на положителен отговор 🙂

 4. Аз също бих искала да знам, дали би ми направил стрела и колко ще е цената и? 🙂

 5. Искам да попитам,дали туткала става за върхове на стрели и от къде мога да си го купя

  • Ако питаш за метални върхове на стрели – няма да се справи добре. Не е такъв тип лепило просто. Може да лепи костни върхове примерно, или това, за което се използва по принцип – покриване на бандажите от сухожилия. За метални върхове – намери си някой двукомпонентен епоксид, или горещ силикон.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: