xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кремъчни люспи-остриета (blades)?

| 10 Comments

Кремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край Никопол

При последното ми гостуване в Никопол се разходих малко по брега на Дунав. Измежду многото парчета кремък, разхвърляни по него, вниманието ми привлякоха ето тези две от снимките. Все още имам слаб опит във флинтнапинга, но почти 100% съм сигурен, че те не са случайно образували се, и са правени от човешка ръка преди много, много години.

Кремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край НикополКремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край НикополКремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край Никопол

Кремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край НикополКремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край НикополКремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край Никопол

Кремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край НикополКремъчни люспи-остриета или ядра, намерени край Никопол

От моите познания, най-вероятно това са т.нар „blades“  (остриета) – тесни и дълги люспи, отделени от конични ядра. Всъщност по-късото парче може и да се явява едно такова вече изчерпано ядро?

По-дългото парче поразително прилича на някои от показаните на снимката по-долу:

Още един факт, който ми дава основание да смятам, че това са артефакти, е това, че няколко километра по-нагоре по течението, близо до село Муселиево, се е намирало селище от късния палеолит – най-голямото на Балканите за времето си, което основно се е било специализирало в добиването на кремък, изработката на кремъчни сечива, и търговията с тях на територията на полуострова. Отдавна се каня да го посетя, но още не съм успял.

С две думи – и аз съм вече горд притежател на артефакт, направен от ръката на някой наш прадядо от каменната ера. 🙂 Тръпката да държиш нещо подобно в ръката си, е голяма…

П.П. Ако това го чете някой археолог специалист по тази епоха – моля да потвърди или разсее догадките ми. 😉

 

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

10 Comments

  1. Намирал съм много такива кремъци,дори и връх на стрела и на копие и всичко това го намерих в къщи на двора.Сигурно има и още.

  2. По нашия край е пълно с такива и селища и находки, като се тръгне от Разград в посока Русе. Неолитни селища, с. Кривня е и в момента промишлено находище на кремъци. Не знам дали някой е правил проучване за дистрибуцията на кремък от Разградско в други области? Но тука находищата са под път и над път както е казва:)

  3. По принцип при такива находища на кремък, особено излизащи и на повърхността, се намират заготовки и др. остатъци от древността. Често „разфасоването“ и грубата обработка са се правели на място.

  4. Искам да попитам от къде мога да намеря кремък , доста камъни намерих дори мисля че намерих и кварц но кремък не мога да намеря 🙁

  5. Ами от едно село близо да град Рудозем

  6. Здравейте!!! Аз съм завършил археология и макар, че кремъчните сечива са обект на тясна специализация ще изкажа своето мнение :). От снимките може да се твърди със сигурност, че предметите не са сечива. Най-вероятно са отпадъци от производствения процес на кремъчни сечива. Един кремък за да е сечиво трябва да има: булбус (изпъкналост под точката на удара, след който се е отделил отломъкът от кремъчното ядро) и ретуш по работните ръбове (назъбвания).
    Поздравления за полезния сайт и продължавай да публикуваш!!!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: