xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Още един опит за определение на термина Бушкрафт

| 6 Comments

Тук ще ви представя още един опит за определение на термина Бушкрафт. Тази диаграма е представена от Стюарт Горинг на тазгодишния международен бушкрафт симпозиум „Woodsmoke 2012“ в Тетониа, Айдахо, САЩ, и е приета и от много от присъстващите там бушкрафт експерти (между които и David Wescott, Larry Dean Olsen, Mors Kochanski, Steve Watts, Tim Smith, Dave Holladay ).

Даването на определение е трудна работа. Даването на прецизно определение е още по-трудно, често дори невъзможно, защото то винаги ще е в конфликт с личните виждания и разбирания на поне част от въвлечените и практикуващи съмишленици. Нека да видим какви са вижданията на съвременните експерти:

Според диаграмата, бушкрафтът като занимание, лежи някъде между пресечните точки на сбора от няколко основни вида активности на открито. Авторът на диаграмата разделя тези активности в три основни групи, като по-голямо внимание се обръща на два критерия – изработка на подслон, и палене на огън – двете най-важни и фундаментални умения в бушкрафта.

В диаграмата тези три групи активности са представени като взаимно припокриващи се кръгове. Те са:

Примитивни технологии и умения от каменната ера

В тази група са обединени хората, които се интересуват от примитивните технологии и уменията на коренните народи.

Тук подслоните се изработват от естествени материали – клони, кора, трева, камъни, пръст, сняг и т.н. Огънят се пали с триене – ръчен свредел (hand drill), лъков свредел (bow drill), огнено рало (fire plow), огнен трион (fire saw). Инструментите са изработени собственоръчно също от естествени материали – кремък (флинтнапинг), кост, дърво и др. Облеклото обикновено е от животински кожи и растителни влакна.

Възстановки (Re-enactment) и Класическо лагеруване

Тук са обединени хората, които искат да възстановят бита на хората от различен ранен исторически период , или дадена коренна култура – бронзова ера, средновековие, пионери-откриватели, индианци, планинци, номади и т.н, както и тези, които се интересуват от класическото лагеруване – такова, каквото е било по времето на златната треска и първопроходците-изследователи, да речем.

Подслоните обикновено са направени от платнища от естествени материи (брезент), и са под формата на различни типове навеси, палатки, шатри, типита и т.н.) Огънят се добива по малко  по-напреднала технология – с чакмак, кремък и прахан. Дрехите са от естествени материи – вълна, лен, памук, кожа. Инструментите са основни, прости и безотказни.

Модерно лагеруване, Оцеляване и Експедиции

Тази група обобщава хората, които предпочитат модерните технологии при заниманията си на открито. Обикновенно техните цели са почивка и възстановяване, пътешествия (кратки, продължителни, свързани с работата и препитанието им и т.н.)Тук влиза и модерното напоследък Оцеляване (Survival).

Подслоните са от изкуствени материи – найлон, полиестер и т.н. Огънят се пали с ферород (синтетично огниво), кибрит или газова запалка. Облеклото и екипировката са от изкуствени, високотехнологични материи с голяма издръжливост и ниско тегло.

Бушкрафтът се появява там, където тези три кръга се припокриват един-друг. Например бушкрафт е когато желаете да пресъздадете бита на човека от медната епоха, като същевременно изучавате и флинтнапинга, правите си подслон и дрехи от естествени материали. Бушкрафт е когато практикувате паленето на огън с триене, но предпочитате класическото лагеруване в палатки от брезент и използвате класически инструменти и посуда. Бушкрафт е и когато сте тръгнали на сървайвъл експедиция, доверявайки се на дрехите си от високотехнологични изкуствени материи, но например палите огън с триене, изработвате си сечива от кост и кремък, или съдове от дърво и кора.

Центъра на диаграмата, където се припокриват всички кръгове, според авторите е най-близо до точното определение за термина „бушкрафт“.  Там се намира т.нар. „ядро на бушкрафт уменията“ – най-голямата част от всички онези знания, умения и дейности, които са важни за истинския бушкрафтър.

Както казах вече, даването на определение е трудна работа  – винаги има несъгласни. Моята лична гледна точка например, е че ядрото на бушкрафта трябва да бъде изместено малко по към кръговете на примитивните умения и класическото лагеруване – това са знанията и уменията, които ни правят максимално независими в дивата природна среда (основен аспект в идеологията на бушкрафта).

От друга страна обаче, смятам че модерните технологии все пак са си на мястото в тази диаграма, защото не трябва да се правят компромиси, когато става дума за безопасността и сигурността ни. Какво имам предвид: Пак може да бивакуваме по примитивен и класически начин сред природата, да палим огън по примитивни методи, да правим подслони от естествени материали и т.н. все типично бушкрафт неща, но като застраховка в багажа си да имаме – някоя друга дреха от изкуствена материя, която е лека и компактна, и с доказани изолационни и непромокаеми свойства, пазещи ни от стихиите; GPS и мобилен телефон за ориентация и връзка със останалия свят; непромокаемо найлоново платнище или поне дъждобран; аптечка и инстантна храна… пак както казах – за всеки случай! Или пък при по-дълготрайни като време и разстояние бушкрафт пътешествия, в които да упражняваме примитивните си умения, но нуждаещи се от лека и свръх-лека модерна екипировка, облекло и храна, защото все пак всичко трябва да носим на гърба си, вероятно и по силно пресечен и непроходим терен.

Като обобщение: Хубавото в тази диаграма е, че помага за изграждането на представата какво е, и какво не е бушкрафта. Освен това (каквото е и желанието на автора й) тя не разделя и отрича, а обединява заедно всички основни активности на открито.

Вие как мислите?

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

6 Comments

 1. Мисля че технологията чакмак и кремък трябва да се постави в примитивни технологий не във възстановки,по простата причина още вкаменната ера са палели огън чрез изкри от два камъка.

 2. Интересно, интересно… 😉

  Аз също мисля, че бушкрафта е по-скоро в знанията и уменията да се използват ресурсите на средата, да се прилага това, за което не е нужно да се ходи в магазина. 😉

 3. Освен това когато факторът и нещата „за всеки случай“ отпаднат (по стечение на обстоятелствата или по лично наш избор) – тогава започва истинския бушкрафт.

 4. Наистина добро проучване и сполучливи сравнения м/у класическият и традиционният бушкрафт… Интересно сравнение, с което трябва да се съгласим.

  Въпреки че аз съм за класиката – кремък и чакмак за огъня и клони и шума пред полиестера и найолона – уважам данните от проучванията и резултатите от тях …

 5. Много хубав материал. Хареса ми много и подчертаването на значението на безопасостта в цялата работа.
  И да не забравяме, че бушкрафт е когато отидеш на терен, а не когато седиш пред компа и си поръчваш разни работи по интернет.

 6. Pingback: Бушкрафт или живот сред природата | Обратно към природата

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.