xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Витамин В и чесън НЕ пазят от комари!

Често напоследък по различни поводи, и на различни места, съм чувал съвети за използването на витамин B, в ролята му на естествен репелент, отблъскващ атаките на комарите. Подобни неща са казвани и за чесъна. До скоро не се бях интересувал по-сериозно дали това наистина е вярно, и мнението ми по въпроса варираше от неутрално – до леко песимистично. Това се оказа обаче поредния „аутдор“ мит, чието развенчаване смятам за наложително, защото явно все още доста хора вярват в него.


Когато трябваше да напиша публикацията за репелента Mosi-Guard, се разтърсих в мрежата за допълнителна информация за натуралните репеленти. Ето какво пишеше в една статия от “Journal of Travel Medicine”, озаглавена „Expert Review of the Evidence Base for Arthropod Bite Avoidance“ („Експертен преглед на доказателствената база за предпазване от ухапвания от членестоноги“)

Чесън и Витамин В

Все още е широко разпространено, и споменавано в изданията вярването, че приема на чесън или витамини от групата В, прави човешката кожа неапетитна за кръвосмучещи и хапещи членестоноги. Тези твърдения са опровергани. Чесънът и витамините от група В не трябва никога да се приемат за естествен метод за предотвратяване на ухапвания!

Като позована литература в тази статия бяха посочени две изследвания: „Rajan TV, Hein M, Porte P,Wikel S. A double-blinded,placebo-controlled trial of garlic as a mosquito repellent: a preliminary study. Med Vet Entomol 2005; 19:84–89.“ и „Ives AR, Paskewitz SM. Testing vitamin B as a home remedy against mosquitoes. J Am Mosq Control Assoc 2005; 21:213–217.“ Ето какво гласят те:

Двойно заблуждаващ, плацебо-контролиран тест на чесъна в ролята на репелент: предварително изследване.

Източник: Department of Pathology, University of Connecticut Health Center, Farmington, CT 06030-3105, USA. rajan@neuron.uchc.edu

Резюме

Хипотезата, че приема на чесън предоставя защита срещу кръвосмучещи насекоми, като например комарите, беше подложена на изследване, използвайки произволно, двойно заблуждаващо, плацебо контролирано, кръстосано проучване. Доброволците бяха помолени да консумират както чесън (при едното посещение), така и плацебо (при второто). След това те бяха изложени на лабораторно отгледани комари от вида Aedes aegypti. Бяха определени броят на комарите, които не са се хранили от доброволците, броят ухапвания, теглото на комарите след като са се нахранили, и количеството поета кръв.

Данните не предоставиха доказателство за забележима системна защита от комари. Ограничението на опита е в това, че може би приемането на чесън трябва да бъде по-продължително, за да се получи отблъскващ ефект.

PMID:15752181

–––––––––––––––––––––––––––––

Тестване на витамин В в ролята му на домашен репелент срещу комари
Ives AR, Paskewitz SM; Inter-L&S 101; Biology Interest Groups; Entomology Class 201.

Източник: Департамент по Зоология, Университет в Уисконсин, Медисън, WI 53706, САЩ

Резюме

В популярните медии Витамин В често се препоръчва като системен репелент срещу комари. Тази информация е особено широко разпространена в Мрежата. Резултатите от малък на брой публикувани научни изследвания показват, че приемането на Витамин В комплекс не е ефективно като репелент. Тези изследвания обаче са непълни, защото са проведени с малък брой хора, и само с един вид комари – Aedes aegypti.

Ние разширихме този експеримент, като използвахме голям брой доброволци, и с използването на Anopheles stephensi като тестово насекомо. Изследвахме дали допълнителният прием на Витамин В по различни схеми се отразява на атрактивността на излъчваните от кожата летливи вещества. Въпреки, че имаше съществени и последователни индивидуални вариации в атрактивността за комарите, ние не открихме репелентен ефект от приемането на Витамин В.

PMID: 16033124

 

В Мрежата могат да бъдат намерени още много други подобни статии и публикации. Заключението е обаче едно: Приемът на Витамин В и чесън, НЕ ви осигурява защита срещу кръвосмучещите и хапещи насекоми (т.е. няма репелентен ефект)! Доверете спокойствието си на нещо, което вече се е доказало.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

26 Comments

 1. Направи ми впечатлението , че в изследването с витамин В се пише за В-комплекс, а по аптеките туристите от Европа търсят само В1. Може и да има значение….. Не съм страстен привърженик на идеята за В1, по-скоро съм за обличането с дълги ръкави и репеленти, ама знае ли човек. Лично аз съм се възползвал само веднъж от В1 и не бях хапан – може пък да е имало по-малко комари наоколо или по-вкусни от мен.:)

 2. Всъщност точно за Витамин В1 (тиамин) става въпрос. Изследването е разширено вероятно до целия В комплекс (7 витамина мисля). Резултатите са същите. Айде да сме по-конкретни тогава, щом ще е за В1 – нека е за В1 -> http://www.ehow.com/about_5502937_vitamin-repel-mosquitoes.html

 3. Може би ще изляза малко извън темата на статията, но искам да споделя нещо.Аз лично не съм пробвал качествата на витамин В1 и чесъна като репелент и за това нямам мнение по въпроса. Очевидно е, че експериментално е отхвърлена такава възможност, но пък и аз съм чувал от познати, че специално витамин В1 помагал. В един форум касаещ отглеждането на малки деца, майки препоръчваха именно витамин В1, като вариант поради алергични реакции на някои деца към масово ползваните препарати.Очевидно препоръките бяха възоснова на личен опит. Мен много ме нападат тези гадини и при първа възможност ще пробвам да видя какво ще се получи. Като бях дете, част от летата изкарвах в селото от което е баща ми.Къщата ни беше в близост до р.Янтра и беше бъкано от комари. Баба ми ме караше да си натъркам откритите части на тялото / с изключение на лицето/ с бъзе, с листата му. Растението е доста разпространено, но за тези които не го познават или го познават, но не под това име, имам предвид ето това :
  http://jeantosti.com/fleurs4/hieble.jpg
  Не смея да твърдя, че прогонва на 100 % комарите, но във всеки случай ухапванията рязко намаляват. Неприятното е, че кожата се боядисва в зелено и после трябва по упорито да се търка за да се измие, но…. Та искам да споделя с вас този метод в случай, че попаднете на рояци от комари в близост до някой водоем и сте си забравили репелента.

 4. Secutor, ще чакам с нетърпение да направиш тест с витамин В1 и да споделиш резултата. Не с В комплекс да подчертая. Моя личен многократен опит с този витамин е твърдо положителен. Вземам по 2 хапченца на около два часа. Както споделих и на друго място, ако си сам и няма нищо друго за кръвосмучене в близката околност, майка ти жална. Обаче ако си на заведение примерно, сред хора, шансовете да ти се размине чесането рязко се увеличават. Колкото до чесъна … аз лично го ползвам ако съм забравил витамините и ме нахапят комарите. Разрязвам скилидката и намазвам пъпките от ухапвания. Обикновено има много добър, да не казвам магически ефект.

 5. Е, и аз малко да се намеся.
  Нека не го нарека дразнене, но все пак ще го нарека.
  Като емигрант по принуда, достатъчно живял в Америка, мога само едно да кажа, Много ВИ моля, стига с тия изследвания в Америка, тоя институт, оня университет. Не отричам всичко, но за да вземат пари от държавата, много „научни“ работници там, сядат на бюрото и …. пишаттттттт, ама се съдират да смучат от пръстите си, защото ТАКА им плащат!!!!
  Вярно, невярно превежда се , ама на, ето на ТАМ, …..

  Пренебрегваме столетен опит, щото Америка казва!!!
  Да не говорим, че в Америка чесънът е само мкитайски, разбирай генетичен!
  Всеки, който знае вкуса на истинския чесън, няма да посегне към китайския……

  Това за бъзака, ще го пробвам, има в двора дръвче, още не е пораснало, но листа има.
  Като малка, не са ме хапали комари, сега на кв.см. по два!
  Ако няма сода, да си измия лицето и ръцете поне, съм като страшилище.
  Някаква алергия ме гони, явно кръвта ми е киселинна и апетитна.
  Така, че струва ми се, май нещата опират и до РН-то. Дали пък точно киселинната среда на кожата, не привлича повече към мен комарите?

  Иначе, за витамин В1 е добра идея, ще пробвам.

  • Като човек симпатизиращ на науката (не псевдо такавата обаче!), аз винаги съм вярвал на научния експеримент и емпиричния опит, а не на сляпата вяра и личното усещане. Мисля, че досега това си е проличало добре в публикациите в блога ми – винаги съм гледал да се позова на авторитети с опит. Смятам, че цитираните източници в тази публикация са достатъчно авторитетни и надеждни, и не биха си позволили разгласянето на глупости. Лесно мога да намеря и други такива, но това може да направи и сам всеки невярващ. Драга Ванн, ако можеш да подкрепиш твоята теория за учените в Америка (без да намесваме лична неприязън), и да докажеш, че точно тия изследвания са „изсмукани от пръстите“ – ще се радвам да го направиш. Ако не – знаеш… И в кое точно имаме столетен опит? В приемането на Витамин В срещу комари ли?

   За „твърдо положителният многократен личен опит“ какво да кажа… Ами може би трябва да се отчетат и други фактори. Например дим от лагерен огън, цигарен дим (и той ги гони), добре уплътнена палатка, слаб алергичен отговор към самото ухапване, дали въобще има комари наоколо и т.н. Аз например също съм от хората, които не ги хапят много комарите. И аз си мислех това за кръвта и други работи, но съдейки по това, че нахапват хора до мен, съм склонен да мисля, че едва ли съм по-различен – мен сигурно също ме хапят, просто реакцията ми към ухапването е слаба.

   За неотчитането на другите фактори мога да дам следния пример: Да речем вярвате, че ако си боядисате косата зелена, когато ходите в горите, няма да ви нападне тигър. И наистина не ви напада! За вас връзката може да е очевидна, и опита да подкрепя теорията ви, но за мен лично обяснението е много по-различно: в нашите гори просто няма тигри! 😉 В проведените лабораторно опити всички нужни фактори са налице – и хората, и гладните комари, и витамина, и чесъна. Останалото е измерване и статистика. Истинският опит се извършва при едни и същи условия, като се променя само изследвания фактор. Ако при дадено ваше пребиваване някъде си сте приемали витамин В, и не са ви хапали комари, е лесно да заключите че е от витамина. Но ако не бяхте го взимали, и резултата беше същия? Как да сте сигурни? 😉

   Репелентният ефект си е репелентен ефект. Няма неща от типа „ако има някой наоколо, ако няма някой наоколо“. Мога да ви предложа следния експеримент: Назобвате се с витамин В и чесън, аз се намазвам с моя си проверен репелент. Събличаме се по бельо, и заставаме в някое усойно дере, или вечер на брега на някое блато… ама на стотина метра един от друг, че да не си пречим евентуално. След няколко часа ще седнем да обсъдим преживяването. 😉

 6. Галимунди, ще пробвам и ще споделя. Приятели рибари казват, че в момента край Дунава например е ад от комари. Само дето не съм планувал да ходя на риболов. Следващия уикенд ще походя в Родопите и се съмнявам там да попадна на тази напаст.
  ВАНН, растението за което пиша не е храста бъз или бъзак, както го наричаш, а е тревисто. Погледни внимателно снимката. Ето ти и от уикипедията статия за него
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B7%D0%B0%D0%BA

 7. Здравейте. Лично аз съм от „вкусните“ за комарите хора и щом се появя край тях направо ме изяждат. Склонен съм да вярвам, че дори и да има някъкво репилентско действие на чесъна и Витамин Б1 може би се проявява само при някои хора. Лично аз използвам репилент на Баер – АУТАН – в стая с комари (когато бях в армията) след намазваане на откритите части не ме закачаше нито 1 гад. Недостатука му е само, че кожата доста се омазнява. Пише също, че предпазва от кърлежи – използвал съм го по краката при ходене за гъби и не знам дали е от него или от късмет, но наистина нямах кърлежи по мен.
  Колкото за разстението бъз аз лично съм го използвал за натъркване на места опарени от коптива или ожилени от пчела или оса и има успокояващо действие.

 8. Тяна не знам как си провеждат експериментите в Америка, ама на Черни Осъм нито Здравко нито аз нито Манката (дъщеря ми) бяхме ухапани. И това не е изолиран случай за мен. И тримата спазвахме В1 диета. А другите се оплакваха от ухапвания. Аз лично имам много остри реакции от ухапванията. За съжаление се сещам за витаминената диета само когато излизам на сериозен риск от комарени атаки. За мен това чудо работи. Няма да коментирам изследванията на разните институти. Ако вляза в съзвучие с размислите на Ванн, веднага бих се сетил, че Аутан спрей струва 8 лв. в Кауфланд, а блистер с 20 витамина В1 – 0.30 лв. Да не забравяме, че мрежата не е 100% достоверен източник на информация. Всички сме се сблъсквали с откровени глупости и неистини.

  Колкото до репилента, толкова пъти съм яден намазан с репилент, че не ми се коментира. Може реплента да е бил калпав не знам. Ама как да го проверя като го купувам? И ако ме нахапят от кого да търся отговорност, като съм дал 8-10 кинта за репилент и пак съм целия в гризки?

  П.П. Ванн подозирам, че бъркаш белия бъз (който става на дърво), с черния, който си е тревисто растение. Ама не съм специалист и не мога да настоявам. Потърси в тази насока.

 9. Дълго се чудих как да отговоря на реакцията на двамата „колеги“ по-горе, защото просто останах шаштисан! – Да изтрия коментарите, както те биха направили на мое място, или да отговоря. Айде за да не съм деспотичен, ще направя второто:

  Къде видяхте заядлив тон в опита ми да защитя аргументирано написаното от мен в публикацията? Може би усмивките бяха прекалено малко? Коментара ми по-заядлив ли е от този на някой, който „оборва“ тезата ми с простото и неаргументирано „американците са sux“, когато аз съм си поиграл прилежно и коректно да издиря и посоча авторитетни източници в подкрепа на моята позиция? Смятам също, че коментара ми беше доста сдържан (ако се „разпищя“ и разпеня да раздавам шамари, ще си проличи мнооого по-ясно). Обикновено отговарям в тона на събеседника. Ако съм го разбрал грешно, допуснете, че и вие можете да ме разбирате грешно.

  Нищо не казахте за предложените от мен обяснения, както и за предложения експеримент, за който аз съм убеден в крайните резултати. Не посочвате нито един източник в подкрепа на своята страна (източници от типа „Звездите ми го говорят“ не се броят!). Всъщност кой от вас двамата е убеден в ефективността на витамин В1?! Даже май не го и бяхте чували до днес. За жалост ми се струва, че конфронтацията е по-важна в случая. Лоши черти имаме ние като народ, уви… 🙁 Ах как съжалявам, че не мога сега да отида по ония дунавски острови, че да ви заснема едно двудневно експериментче. Дано да намеря подходящо място по-наблизо.

  Нека пак да обобщя: Нима очаквате, когато си поиграя да напиша аргументирана публикация (винаги се стремя да са такива), да бъда равнодушен и да оставя под нея да се мъдрят неаргументирани коментари, които да претендират нейната недостоверност?! Какво ще излезе тогава? Какво ще си помисли читателя? Че съм съгласен? Че имате право, и че съм писал глупости ли?! Вярно, че можете да ме смятате за по-прост от себе си, ама чак пък толкова ли?! Щом си имал смелостта да коментираш, би трябвало да си готов и за ответния удар. И е добре да го направиш както трябва, а не да избиваш след това в упреци и лични нападки, поради липса на конкретно съдържание.

  Не целя на всяка цена да изкарам позицията си правилна. Ако ще правя това с коментарите, много по-лесно ми е просто да ги забраня, или да им сложа предварителна модерация. Имало е много случаи, в които в подобен спор се е оказвало, че греша, и аз съм признавал и приемал грешката си. Но опонентите ми са се постарали да го направят както трябва – примери, източници, линкове…

  Златко, олекна ли ти, мойто момче? Каза ми го право в очите – как е сега? 😉 Пренебрежителното и фамилиарно „Стоянчо“, позволи ли ти да ме виждаш по-отвисоко? Дали обаче това променя с нещо реалността? Бушкрафтър ли съм, какъв съм – напоследък все по-малко ме вълнува, стига да съм това, което ми харесва да съм. И да съм си Аз! Дали съм най-големия авторитет – не знам… по ме е страх да не съм единствения. Напоследък ми стана скучно да работя без конкуренция (истинска). 😉 Ако някой смята, че би се справял по-добре от мен – да пробва! 😉 Имаше такива, дето ме упрекваха в същите неща като теб, и се пробваха да са по-добри. И какво стана с тях?! Не ме разбирай грешно – не се мисля за велик, знам колко струвам. Просто за някой неща трябва работа и постоянство, а не приказки.

  Да, болен съм – душевно и сърдечно. Душата и сърцето ми са болни, като виждам в какво са се превърнали хората, и накъде отива всичко. За тая болест лекари няма. Нетърпимостта към псевдо- нещата е едно от проявленията й.

  Ванн, не разбирам какво отношение тук имат снимките ми в лице? В галериите и форума има достатъчно (даже повече от колкото би трябвало) такива. Но да те успокоя – нищо не пропускаш! 😉

  За ваксини и други работи не ща да говорим. Даже е строго препоръчително да не ги подхващаме! 😉 Тука не е бгмама, и сме „при Стоян“, а не „при Гала“. Страшни неща се леят от монитори и екрани, ей! Горките хора… Не искам да съм от тия НАС (особено заради главните букви!). Аз съм човек, израснал с науката, пак да го кажа. Бих искал да съм, и да си остана „аз“.

  Мале, отдавна не съм се уливал толкова в писане и обяснения. Можех цяла публикация да спретна за това време (което за мен е загубено). За напред само да ви предупредя, че коментари, които не са по темата, които са лични, и които не са правилно подкрепени, ще отлитат в кошчето (както гласят и Правилата). Приятен ден!

 10. Здравейте!
  Потвърждавам на 100% казаното от „Галимунди“ за витамин В1! Лично аз съм го изпитвал и то в много агресивна среда и съм супер доволен! Какво имам в предвид …единият ден съм на риболов на езерото, заврян в тръстиката на свечеряване през лятото и комерите ме „унищожиха“ – стотици бяха около мен…..
  На вторият ден 20-30 мин преди да ида на същото място и по същото време за риба изпих драже или две витамен В1 и за целият ми риболов на езерото се разминах с 2,3 максимум ухапвания…, а бройката на комарите си беше същата отново ,но стояха като ореол около мен на 20,30 см от кожата ми!!!
  Изумително действие има спрямо комарите при мен В1-то.

 11. Това съм го правил по-миналото лято на езерото с витамина и определено видях голяма файда. Пиша нещо което съм изпитал лично! Не казвам ,че взимайки В1 се разминаваш без никакви ухапвания ,но определено при мен броят им намаля дръстично! Същият ефект имах и когато бях на капаните в Бургас, а там вечер е пълно с комари ,а приятелите с които бях там ги „изядоха „комарите докато аз се чувствах доста по-комфортно. Този витамин се усеща от комарите когато се излъчи и чрез потните жлези и в повечето случаи повечето комари не кацат на теб дори. Ефекта от един прием държи според мен е някъде около 1,5, 2 часа.
  А относто чесъна искам да кажа ,че дядо ми например понеже работи много навън на лозето , а то е сред гора в Странджа,та той винаги носи в себеси чесън ,но го използва, когато някое насекомо го ужили или ухапе и го натърква с чесън. Той казва ,че има много добър противовъзпалителен ефект това!

 12. Г-н. Стоянов, пишете по-горе, че вярвате на : „научния експеримент и емпиричния опит“.
  В статията ви са описани научните експерименти, но защо игнорирате напълно споделеното от Галимунди и Странджалия, което представлява точно емпиримен опит? Според Уикипедия : “ По „емпиричен път“ ще рече чрез практика, опит и т.н. Емпирично изследване е изследване, при което се установява наличието на факти чрез опит в практиката“. Защо изключвате възможността лабораторните изследвания да не са коректно извършени? Съдейки по статията, при изследването са използвани два вида комари.Аз не съм специалист по насекомите, не знам колко вида комари има в световен мащаб и конкретно комарите в България от кои видове са. Също така няма деференциация на доброволците съобразно кръвногрупова принадлежност например.Не трябва да се изключва възможноста при определени човешки индивиди витамин В1 да поражда подобен ефект, а при други не. Освен това Ванн е права за това, че понякога такива изследвания се поръчват от определени фирми и се цели чисто комерсиален ефект, а който плаща изследването, той оказва влияние и на крайния резултат.Разбира се,че фармацевтични компании произвеждащи репеленти ще имат интерес от изследвания, които отричат репелентното действие на вещества от природата или други такива, които са по евтини и масово достъпни.Има много подобни примери.Един от които се сещам в момента е за кафето и неговата здравословност или нездравословност.Аз лично не съм пробвал ефекта от витамин В1, както съм написал по-горе, но съм навит да пробвам при подходящи условия. Примерно отивам за риба, оставам два дни на едно и също място „богато“ на комари и първата вечер я карам юнашки, без никаква защита, а втората- след употреба на витамин В1. Нали знаете, че българинът е скептик? Око да види, ръка да пипне.Това не винаги е лошо качество. И на Колумб не са му вярвали официалните учени за времето си, ама човека е пробвал и взел та открил Америка. Доста от научните открития са направени имено от скептици.

 13. Тяна, знам че е обидно, ама до сега не си трил коментари. Не започвай от сега. Има и много по-остри в други теми, а гледам си стоят. Ми майната им. Но хората ги четат, а реакцията ти на такива коментари показва какъв си ти всъщност, така че моя съвет е – остави ги. Хората ще си направят изводи, както за оплювания, така и за оплюващите. Превърни блога в огледало, което отразява злобата и омразата към източника и.

  Сега по темата. Гледам, че ти самия не си правил експеримент с В1. Защо не опиташ и да споделиш личен опит. Щото и аз и Пламен без да сме чели разни писания в и-нета сме пробвали и смятаме че помага. Опитай и сподели какви са резултатите.

  Както вече писах във форума, бях чел една реклама за уред комароунищожител, който се зарежда с химикал който имитира потта. Комарите се ориентират в тъмното както по топлинното излъчване, така и по миризмата. Така пише в статията. Аз лично съм убеден, че витамина променя миризмата на тялото. Не знам какъв на вкус и на мирис В-комплекс, ама В1 си мирише гадно. Ако не е заради комарите не бих го докоснал.

 14. Ще си позволя да добавя още нещо за витамин В1 . Пак казвам, че не знам как е като репилент и необходимата доза за това действие, но моля прочетете тук http://www.actavis.bg/NR/rdonlyres/4661F24E-F41C-41E6-B9C3-F4B686A65EC5/0/VitaminB1_BG.pdf за ефекта от предозирането му. Аз лично ще си карам със сигурния фабричен репилент.

 15. Митко_сб, всяко нещо си има дозировка и предозирането на каквото и да е води до странични ефекти. В предишния си пост си писал за Аутан. Да, много ефективен репелент е. За твое сведение обаче, в повечето репеленти /изключая онези, които са на основата на етерични масла, но Аутана със сигурност не е сред тях/ активната компонента, на която се дължи репелентния ефект се нарича DEET. Искаш ли да знаеш какви са страничните му ефекти? Ето ти един цитат : „Възможни странични ефекти от приложението на DEET са безсъние, промени в настроението, гърчове, припадъци и дори смърт“. Сигурен съм, че сам ще намериш в НЕТ-а достатъчно информация по въпроса.

 16. пак в Германия доказаха че всички видове етерични масла държат комарите на растояние.а лично аз съм доста скептично настроен към американските учени…

 17. @ванн – Аз живея в САЩ и чесънът в близките магазини е от Калифорния и Пенсилвания.Толкова за фактическата точност на изказванията ти.
  @Secutor – доколкото знам има Аутани с ДЕЕТ,но този най-разпространеният вариант в БГ не е с ДЕЕТ,а с Икаридин (Пикаридин).
  @Златко – за разлика от теб Стоян винаги спори културно и обосновано,а не с лични нападки и квалификации.
  @Стоян – Ганьо разбира само от тежката ръка,не виждам к’во се хабиш …

  А по повод темата на статията – аз например може да не съм прав,ама мисля че В1 и чесънът помагат срещу комари само когато няма комари.

 18. Secutor по нагоре Странджалията пише, че е използвал витамина и имал ефект при него за около 1,5-2 часа. Значи за 8 часа престой на риболов ще ти трвбват 8 таблетки всяка по 5 мг – а това е 4 кратно предозитане. За репилента който ползвам дават защите 8 часа с 1 намазване ( при мен реално около 5-6) не мисля . че пак с повторно мазване на отктитите места ще се предозира много повече от 4 кратното предозиране на витамина.

 19. Комарите, използвани в експериментите, са от два от най-разпространените по земното кълбо (практически само без Антарктида) рода – Aedes и Anopheles (срешат се и у нас). Останалите едва ли са физиологично, биохимично, неврологично, метаболитно и нам-кво-си-там по-различно устроени от тях.

  Още два красноречиви факта:

  Канадските Военни Сили са тествали разширено витамин В1, когато са търсели евтин и масов репелент за войската. Категорично са казали, че НЕ става! Дали тях ги интересуват разни маркетингови стратегии?! За какво да дават луди пари, ако могат да минат метър?!

  Американският център за Контрол и Превенция на Болестите (U.S. Center for Disease Control and Prevention, или съкратено CDC – вярвам сте го чували), базирайки се на собствени тестове, отново категорично заявяват, че витамин В1 НЕ отблъсква комарите! Може би този център не е достатъчно авторитетен?! Може би не го е еня за здравето на хората?!

  Не знам… мисля става ясно аз, като трезво мислещ човек, на коя страна бих се доверил…

 20. А ми аз като трезво мислещ човек бих се доверил на собствения си опит. Никой от тези които отричат действието на В1 не го е изпробвал. Всички се доверяват на тази или онази измишльотина в нета. А за Момчил че е опортюнист това вече е известно на всички.
  Това е последния ми пост в тази тема, докато някой не го пробва и не каже че не върши работа. Омръзна ми да чета кой, какво написал в нета. Споделете личен опит, лятото още не е свършило.

  • Това за измишльотините е вече абсурдно. Добре, нека го речем така – моята позиция е, че това НЕ работи! Нека който иска да си го ползва, и да вярва, че работи. Тук също смятам да приключа. Посочил съм достатъчно аргументи.

 21. Митко_сб, това което пише за DEEТ касае странични ефекти от приложението. Цитатът който съм ползвал не споменава предозиране, а страничните ефекти отприложението на съставката.Освен това ти няма откъде да знаеш използвания от теб репелент каква концентрация на това вещоство има и колко точно е безопасната доза и колко е попаднало в организмати при употребата на някакъв вид репелент. А и не бива да се изключва възможността горното вещество да не се изхвърля от организма и да се натрупва.Колкото до дозата на витамин В1, това което пише в линка ти касае дозата за предпазване от недостиг. Както и сам можеш да прочетеш, при лица от 8 до 16 години тя например е 30 мг. дневно. Там където пише за предозирането се казва : „при много високи дози“ и „може да предизвика“.Тълкуването оставам на теб. А Страндажлията и Галимунди, които очевидно са ползвали витамин В1 могат да споделят дали са имали някакви неразположения в тази връзка и колко витамина са изпивали на вечер. И смятам, че спорът изгуби своя здрав смисъл. Очевидно има лабораторни изследвания, които отричат репелентния ефект на витамин В1, както очевидно има хора, които от собствен опит са на противното мнение. Който иска да се убеди коя теза е вярна, просто да пробва и да сподели. Иначе нещата са като в онзи стар виц,в който жена видяла как мъжът и изневерява и като му казала, че го е видяла с любовницата му, той я убеждавал, че това не е така с думите: „Абе жена, ти на мен ли ще вярваш или на очите си“.

 22. ОК, щом смятате, че съм диктатор и цензор – така да бъде! Всъщност не мисля, че съм длъжен да предоставям трибуна за хипотезите на когото и да било. Както и да давам обяснения. Място за писане в Интернет – бол. Никой никога и никъде не съм задължавал!

  Коментарите в тази тема се почистват от неуместните, и се забранява оставянето на нови. Мисля, че казахме каквото имаше да казваме! Приятен ден!

%d bloggers like this: