xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Витамин В и чесън НЕ пазят от комари!

Често напоследък по различни поводи, и на различни места, съм чувал съвети за използването на витамин B, в ролята му на естествен репелент, отблъскващ атаките на комарите. Подобни неща са казвани и за чесъна. До скоро не се бях интересувал по-сериозно дали това наистина е вярно, и мнението ми по въпроса варираше от неутрално – до леко песимистично. Това се оказа обаче поредния „аутдор“ мит, чието развенчаване смятам за наложително, защото явно все още доста хора вярват в него.


Когато трябваше да напиша публикацията за репелента Mosi-Guard, се разтърсих в мрежата за допълнителна информация за натуралните репеленти. Ето какво пишеше в една статия от “Journal of Travel Medicine”, озаглавена „Expert Review of the Evidence Base for Arthropod Bite Avoidance“ („Експертен преглед на доказателствената база за предпазване от ухапвания от членестоноги“)

Чесън и Витамин В

Все още е широко разпространено, и споменавано в изданията вярването, че приема на чесън или витамини от групата В, прави човешката кожа неапетитна за кръвосмучещи и хапещи членестоноги. Тези твърдения са опровергани. Чесънът и витамините от група В не трябва никога да се приемат за естествен метод за предотвратяване на ухапвания!

Като позована литература в тази статия бяха посочени две изследвания: „Rajan TV, Hein M, Porte P,Wikel S. A double-blinded,placebo-controlled trial of garlic as a mosquito repellent: a preliminary study. Med Vet Entomol 2005; 19:84–89.“ и „Ives AR, Paskewitz SM. Testing vitamin B as a home remedy against mosquitoes. J Am Mosq Control Assoc 2005; 21:213–217.“ Ето какво гласят те:

Двойно заблуждаващ, плацебо-контролиран тест на чесъна в ролята на репелент: предварително изследване.

Източник: Department of Pathology, University of Connecticut Health Center, Farmington, CT 06030-3105, USA. rajan@neuron.uchc.edu

Резюме

Хипотезата, че приема на чесън предоставя защита срещу кръвосмучещи насекоми, като например комарите, беше подложена на изследване, използвайки произволно, двойно заблуждаващо, плацебо контролирано, кръстосано проучване. Доброволците бяха помолени да консумират както чесън (при едното посещение), така и плацебо (при второто). След това те бяха изложени на лабораторно отгледани комари от вида Aedes aegypti. Бяха определени броят на комарите, които не са се хранили от доброволците, броят ухапвания, теглото на комарите след като са се нахранили, и количеството поета кръв.

Данните не предоставиха доказателство за забележима системна защита от комари. Ограничението на опита е в това, че може би приемането на чесън трябва да бъде по-продължително, за да се получи отблъскващ ефект.

PMID:15752181

–––––––––––––––––––––––––––––

Тестване на витамин В в ролята му на домашен репелент срещу комари
Ives AR, Paskewitz SM; Inter-L&S 101; Biology Interest Groups; Entomology Class 201.

Източник: Департамент по Зоология, Университет в Уисконсин, Медисън, WI 53706, САЩ

Резюме

В популярните медии Витамин В често се препоръчва като системен репелент срещу комари. Тази информация е особено широко разпространена в Мрежата. Резултатите от малък на брой публикувани научни изследвания показват, че приемането на Витамин В комплекс не е ефективно като репелент. Тези изследвания обаче са непълни, защото са проведени с малък брой хора, и само с един вид комари – Aedes aegypti.

Ние разширихме този експеримент, като използвахме голям брой доброволци, и с използването на Anopheles stephensi като тестово насекомо. Изследвахме дали допълнителният прием на Витамин В по различни схеми се отразява на атрактивността на излъчваните от кожата летливи вещества. Въпреки, че имаше съществени и последователни индивидуални вариации в атрактивността за комарите, ние не открихме репелентен ефект от приемането на Витамин В.

PMID: 16033124

 

В Мрежата могат да бъдат намерени още много други подобни статии и публикации. Заключението е обаче едно: Приемът на Витамин В и чесън, НЕ ви осигурява защита срещу кръвосмучещите и хапещи насекоми (т.е. няма репелентен ефект)! Доверете спокойствието си на нещо, което вече се е доказало.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

26 Comments

%d bloggers like this: