xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Две кремъчни остриета за свредел

| 3 Comments

Две кремъчни остриета за свредел

Ето тези две остриета за примитивен свредел си направих наскоро. Едното е от кафяв, а другото от черен кремък (никополски и дивдядовски, съответно 😉 ).

По-голямото острие е с дължина около 4.5-5 см, а по-малкото – 3 см. Сечението им е ромбовидно. Още не съм ги монтирал на дървения шпиндел, но предполагам можете да си представите свределите в завършен вид: Монтирането става подобно на връх на стрела – жлеб в шпиндела, малко лепило от борова смола, и омотаване с растителни влакна, сурова кожа, или сухожилия. Всъщност тези свредели могат безпроблемно да се използват и като върхове на стрели де. 🙂

Две кремъчни остриета за свредел

Как се ползват кремъчните свредели?

Основно по три начина:

  1. Въртене с две ръце, като при техниката за палене на огън „Hand Drill“ – хващате шпиндела между двете си ръце,  поставяте го върху предмета, който искате да пробиете, и въртите, упражнявайки едновременно натиск надолу.
  2. Въртене с помощта на малък лък, като при техниката за палене на огън „Bow Drill“ – можете да изкопирате съвсем точно техниката, а можете да направите и като ескимосите, и някои други племена – вместо да държите подложката в ръка, да я захапете в уста (естествено трябва предварително да я пригодите за това). По този начин едната ви ръка остава свободна, за да можете да държите по-прецизно обекта, особено ако е малък.
  3. С помощта на малко по-сложен апарат, наречен „Pump drill“ (помпещ свредел) – това е много удобен и лесен начин за пробиване на дупки. Тук дори можете пак да имате свободна ръка, без да използвате устата си, или друга част на тялото. Свредела се върти с помпещи движения, и използва инерционните сили на каменния или дървен маховик, и задвижващата роля на спирално усукващите се около шпиндела връвчици. До колкото знам, такъв тип апарати са използвани и до много скоро в ювелирните занаяти.

Какви са приложенията на тези примитивни свредели?

Древните са използвали този тип свредели за много задачи в бита си:

  • пробиване на различни дупки в дърво, мек камък и кост;
  • изработка на накити и украшения – огърлици, мъниста и др.;
  • гравиране върху кост или дърво;
  • направата на отверстието за вмъкване на предстрелата (foreshaft) при изработката на стрели за атлатъл и лък;

…и много, много други.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

3 Comments

  1. браво Стояне,поздравления! Бях изгубил надежда,че има примитивно мислене в нашата държава!Продължавай само така и УСПЕХ за напред,очаквам още по-интересни статий. 🙂

  2. Напиши статия за метода Pump drill.Изглежда доста интересно

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.