xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Възлите: Булин

| 23 Comments

Булин (Bowline)

Булинът (bowline) е перфектен бушкрафт възел, заради голямата си здравина и лекотата, с която може да бъде завързан, и развързан при нужда. Той формира незатягаща се примка в края на въжето, и служи обикновено за осигуряването му към даден обект.

Споменат е в „Моряшки речник“ от 1644 г, а за пръв път е илюстриран в „Elements and Practice of Rigging and Seamanship” през 1794 г. От известно време го наричат Булин (Bow line).

Понякога, заради своята важност, булинът е наричан „Царят на Възлите“. Той е един от четирите основни морски възелабулин, осмица, рифов (квадратен) възел, и  кръстовиден възел (стреме). Структурата му е идентична с тази на шкотовия възел, с тази разлика, че булинът образува примка, а шкотовия свързва краищата на две въжета. В Tоп 10 e на възлите, които трябва да знаете!

История

Името на булина има свое ранно значение, датиращо от ерата на ветроходството. На корабите с хоризонтални рейки, bowline (изричан и като две думи – bow line), се е наричало въжето, което държи края на квадратното платно към носа на кораба, и срещу вятъра, предотвратявайки връщането му назад.

Смята се, че една находка при разкопките на древният египетски слънчев кораб на фараона Куфу през 1954 г, представлява възел булин.

Употреба

Булинът се използва за направата на примка в края на въже. За завързването му се използва работния край на въжето. При направата си примката може да бъде завързана около, или през даден обект. Възелът се затяга чрез издърпване или натоварване на основната линия (носещото въже).

Използва се във ветроходството с  малките ветроходни съдове. Известен е и като спасителен възел за случаи с пропаднали в дълбоки дупки, или паднали през скален ръб върху тераса или козирка, когато те могат да го завържат около себе си, и да седнат в примката. С булин могат да се привързват към земята и малки и леки самолети.

Въже със завързан булин запазва между 53 и 65% от здравината си в областта на възела, макар на практика точната здравина да зависи от много фактори.

Направа

1. Вземете въжето в лявата си ръка, с работният край сочещ надолу.

Булин - Участъци от въжето
2. Защипете с пръстите на дясната ръка част от въжето, и го завъртете така, все едно палите стартера на колата. Образува се примка.

Булин - Примката
3. Вземете работния край и го прекарайте през примката от долната й страна.

Булин - Промушване през примката
4. Прекарайте работния край зад основната линия.

Булин - Зад основната линия
5. Сега го мушнете обратно през примката.

Булин - Обратно през примката
6. Стегнете чрез издърпване на основната линия, и възелът ви е готов!

Булин - Възелът е готов

При завързаният по този начин възел свободният край на въжето остава да стърчи откъм вътрешната страна на примката. Ако това по някакъв начин ви пречи, можете да завържете възела така, че тя да е от външната страна. За целта повтаряте първите три стъпки от предното указание, но на четвъртата вместо работния край да мине зад основната линия от дясната й страна, го прекарвате от лявата. Така работния край остава да стърчи от външната страна на примката.

Булин - Алтернативно връзване Булин - Заобикаляне отляво Булин - Обратно в примката

Булин - Свободният край е от външната страна

Един широко използван и лесен за запомняне начин, е примера със заека и дървото. Свободният край на въжето се приема за заека, примката е дупката му, а основната линия е дървото. Повтаряйте си „Заекът излезе от дупката, заобиколи дървото, и се шмугна обратно в нея.“, и ще успеете да си припомните без проблеми как да направите възела.

Видео

Сигурност

Макар като цяло булинът да се счита за надежден възел, неговият основен недостатък е тенденцията му да се охлабва и дори развързва, когато не е под натоварване. Друг недостатък е вероятността прегъвката на възела да се преобърне при конкретни обстоятелства.

Булин - Контролен възелЗа да се преодолеят тези недостатъци са разработени няколко по-сигурни варианта на обикновения (единичен) булин. Това са двойния, тройния, водния и йосемити булин, които ще разгледаме по-нататък. За подсигуряване на единичния булин (който разгледахме в тази публикация) е силно препоръчително на свободния работен край да се направи контролен възел (виж снимката).


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

23 Comments

 1. Браво, много кратко и ясно описание 🙂

 2. въжето за показното ти не е от еленски сухожилия – не си истински бушкрафтър 😛

 3. Възелът показан по-горе не е булин, сгрешен е! Ето линк с булин възел

  Наистина възела е много удобен за бушкрафт, но преди да го използвате се уверете, че го правите правялно! Характерно при него е допускането на грешки, като тази в статията!

  • Петър, при цялото ми уважение, след всичко написано и показано в публикацията, не допускате ли, че вероятно съм си „написал домашното“, и че знам за какво говоря?! Вярно, специалист по възлите не съм, признавам го, но поне основните съм се научил да ги разпознавам. Оценявам опита и познанията ви, но все пак бих ви препоръчал отново да се разровите в литературата, защото показаният възел Е булин – единичен, най-простия вариант.

   Това, че за вашите нужди сте избрали друга негова подобрена и/или по-сигурна версия, която за удобство да наричате „булин“, не означава, че оригиналният губи своето име, и че е грешен! Заставам зад всяка дума и всяка снимка в публикацията, а на вашите линкове мога да дам по десет други, подкрепящи написаното от мен.

   Моля ви, за в бъдеще проверявайте отново всичко, преди да обвините незаслужено някого в лъжа или неточност!

   • Преди да ви „обвиня в лъжа“ проверих… също така правя гореспоменатия възел от 10 години, и в началото го правех точно като вас… но в последствие разбрах, че това не е булин. Булинът е характерен с обръщането си преди затягане. Можете да се консултирате с някой алпинист

    • Добре, щом стана дума за алпинисти – предполагам, че „АБВ на техниката на единичното въже“ е познат и признат материал в техните среди. Погледнете илюстрацията на фиг.33, ако обичате! Признавам, че показаният от вас възел също е булин, но това не означава, че моя не е! Връзването при вашия е подобно на т.нар. „lightning“ метод за връзване на булин, с някои малки различия, които променят ориентацията на прегъвките, и предполагам и натоварванията вътре в самия възел, което може и да е за добро. Но пак казвам:
     Показаният от мен възел Е булин, и то в оригиналния му вариант!!! Ако все още не сте се убедили – предполагам знаете как се ползва търсачката Гугъл…

    • Тоя възел го правя от 1975 година, топологията на възела е еднаква и в двата случая. Според мен по начина, по който го е показал Стоян, въжето се товари по-правилно, но това е субективното ми мнение. Летял съм около 15 метра по Червената стена на Дяволските игли вързан точно по този начин и възелът държи – проверено лично 🙂 Няма никакво значение дали ще го направиш чрез вплитане или чрез обръщане, булинът си е булин. Контролният възел е допълнение, и да, трябва да се връзва, но не е част от основния възел. За „тенденцията да се охлабва и дори развързва“ – спокойно може да не се безпокоите – правилно вързаният възел държи достатъчно добре. За мен дори това е основното преимущество на булина – не затяга при натоварване и впоследсвие лесно се развързва, което не може да се каже за осмицата примерно или водаческия възел.

     http://en.wikipedia.org/wiki/Bowline

 4. Булин може да се прави и по двата начина. В случаят на Петър, възелът е сгрешен на картинката. Свободният край на въжето задължително трябва да е от вътрешната страна на клупа преди да направиш контролен, който е още по-задължителен за булина.

  • Извинявам се че се налага да се допълвам, но сега се загледах в картинката на Петър и видях че възелът както ех нарисуван е тотално сгрешен. Има подобен начин за връзване на булин , но витката която е на края на въжето трябва да премине около въжето, което ще бъде натоварено а не около въжето в клупа на възела. Ако не сте ме разбрали вижте картинката на Стоян, там е нарисуван правилно.

 5. Петър, твоят възел е грешен.
  Казвали са ми, че има пещерняци, които го правят така и твърдят, че е ОК, но не е. Може би ползват някаква система, която товари въжето откъм контролния възел, а не това, което е нормално.
  Но ако не направиш сериозен динамичен удар на възела няма значение.

 6. Благодаря за статията …откога се мъчех да разбера точно такъв възел как се прави …Перфектно ! !

 7. Много полезна статия! Булинът беше един от първите възли, които научих. Много е полезен и го използвам често.

 8. Здравейте на всички читатели!Прочетох всички коментари и в краткост ще обобщя:
  1.Показаният от Стоян възел е правилен, но задължително свободният край трябва да е от вътрешната страна и да има направен контролен възел- задължителен за възел Булин.
  2.Възелът на Петър е абсолютно грешен.Има такъв начин на вързване,но е по-различен и са необходими тренировки за правилно вързване.
  3. Заради трудното запомняне и честите грешки, които се правят при вързването този възел все по-рядко се използва в пещерните среди и не се препоръчва именно затова.
  П.С. Иначе е един много добър и практичен възел, но внимавайте когато го правите! Заучете го правилно преди употреба, особено ако се налага да висите на него!
  Стояне, паздрави за прекрасният блог!

 9. Мили приятели, преди да отрежете пробвайте хапката дали ще стане.
  И двата начина са ПРАВИЛНИ. Но се използвът за две различни ситуации.
  1. вариянт на Стоян: класически вариянт на Булин, моряшки възел. Фиксирана примка за вдигане на товари. Няма да испадъм в подробности.
  2. вариянт на Петър: обърнат Булин, ползва се когато НАТОВАРВАНЕТА остава вътре в примката. Криси, рапел и спасяване на кожа.
  Внимателно проучете двата начина на вързване, всеки има своето предназначение и НЕТРЯБВА да се БЪРКА.
  По принцип на възлете Булин не се изисква усигурителен възел, но новите изисквания на алпийската федерация го натяква. Привет.

 10. И двата възела са правилни и двата са Булин. Варианта на Петър се ползва в спелеологията по една проста причина – гръдната обвръзка. .Късият край на въжето , след обръщането на възела се оставя толкова дълга, че да мине над дясното рамо, минава под примката, която обгръща тялото, минава над лявото рамо и тогава се прави възел от лявата страна на обърнатия възел, който вече се е „качил“ на гърдите. Май малко сложно го обясних.

 11. Ако вместо да си чешете езиците вземете по едно въженце и вържете показаните възли и после ги натоварите ще разберете, че възелът на Петър е сбъркан. Да прави се по този начин за бързина когато трябва да го вържеш с една ръка, но сдвоеното ухо се взима от товарния край (над клупа)а не под него иначе при натоварване се обръща.

 12. Не е лошо в статията да се спомене, че булиният може да се прави с една ръка. Например ако трябва да се обвърже човек и едната ръка е заета с придържане към въжето. Правейки го с една ръка може да сте сигурни, че нама да го сгрешите. Възелът на Петър е обърнат булин и поне в алпийските среди с него демонстрира как да НЕ СЕ прави булин за обвързване към въжето. За друго може да се ползва.

 13. Съласен съм със Стоян Другите два вариянта са Двоен около упората и двоен с края на въжето всичко останало са интерпретации които лично Аз няма да използвам

 14. Здравейте.Аз съм служил във Военноморските сили.Този възел го знам като морски.Може да се връзва и с една ръка (ако паднеш в морето и ти хвърлят от кораба въже).Беше задължителен.Поздрави

 15. АЗ СЪМ НА 70г. И КАТО ДЕТЕ ИЗРАСНАХ В МОРСКИЯ КЛУБ /ДОСО/ СЪЩО 35 г. И ПЪТУВАХ НА НАЙ РАЗЛИЧНИ КОРАБИ ОТ 130 т.ДО 300000 т.ТОЗИ ВЪЗЕЛ В МОЯТА ПРАКТИКА СЕ КАЗВАШЕ МОРСКИ А КОГАТО ГО НАПРАВИШ ДВОЕН СЕ КАЗВАШЕ ДВОЕН МОРСКИ . ПРИЯТЕН ДЕН.

 16. Петре този възел не е булин, булин и морски са един и същ.свери си часовника.

 17. БРАВО

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.