xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Възлите: Булин

| 23 Comments

Булин (Bowline)

Булинът (bowline) е перфектен бушкрафт възел, заради голямата си здравина и лекотата, с която може да бъде завързан, и развързан при нужда. Той формира незатягаща се примка в края на въжето, и служи обикновено за осигуряването му към даден обект.

Споменат е в „Моряшки речник“ от 1644 г, а за пръв път е илюстриран в „Elements and Practice of Rigging and Seamanship” през 1794 г. От известно време го наричат Булин (Bow line).

Понякога, заради своята важност, булинът е наричан „Царят на Възлите“. Той е един от четирите основни морски възелабулин, осмица, рифов (квадратен) възел, и  кръстовиден възел (стреме). Структурата му е идентична с тази на шкотовия възел, с тази разлика, че булинът образува примка, а шкотовия свързва краищата на две въжета. В Tоп 10 e на възлите, които трябва да знаете!

История

Името на булина има свое ранно значение, датиращо от ерата на ветроходството. На корабите с хоризонтални рейки, bowline (изричан и като две думи – bow line), се е наричало въжето, което държи края на квадратното платно към носа на кораба, и срещу вятъра, предотвратявайки връщането му назад.

Смята се, че една находка при разкопките на древният египетски слънчев кораб на фараона Куфу през 1954 г, представлява възел булин.

Употреба

Булинът се използва за направата на примка в края на въже. За завързването му се използва работния край на въжето. При направата си примката може да бъде завързана около, или през даден обект. Възелът се затяга чрез издърпване или натоварване на основната линия (носещото въже).

Използва се във ветроходството с  малките ветроходни съдове. Известен е и като спасителен възел за случаи с пропаднали в дълбоки дупки, или паднали през скален ръб върху тераса или козирка, когато те могат да го завържат около себе си, и да седнат в примката. С булин могат да се привързват към земята и малки и леки самолети.

Въже със завързан булин запазва между 53 и 65% от здравината си в областта на възела, макар на практика точната здравина да зависи от много фактори.

Направа

1. Вземете въжето в лявата си ръка, с работният край сочещ надолу.

Булин - Участъци от въжето
2. Защипете с пръстите на дясната ръка част от въжето, и го завъртете така, все едно палите стартера на колата. Образува се примка.

Булин - Примката
3. Вземете работния край и го прекарайте през примката от долната й страна.

Булин - Промушване през примката
4. Прекарайте работния край зад основната линия.

Булин - Зад основната линия
5. Сега го мушнете обратно през примката.

Булин - Обратно през примката
6. Стегнете чрез издърпване на основната линия, и възелът ви е готов!

Булин - Възелът е готов

При завързаният по този начин възел свободният край на въжето остава да стърчи откъм вътрешната страна на примката. Ако това по някакъв начин ви пречи, можете да завържете възела така, че тя да е от външната страна. За целта повтаряте първите три стъпки от предното указание, но на четвъртата вместо работния край да мине зад основната линия от дясната й страна, го прекарвате от лявата. Така работния край остава да стърчи от външната страна на примката.

Булин - Алтернативно връзване Булин - Заобикаляне отляво Булин - Обратно в примката

Булин - Свободният край е от външната страна

Един широко използван и лесен за запомняне начин, е примера със заека и дървото. Свободният край на въжето се приема за заека, примката е дупката му, а основната линия е дървото. Повтаряйте си „Заекът излезе от дупката, заобиколи дървото, и се шмугна обратно в нея.“, и ще успеете да си припомните без проблеми как да направите възела.

Видео

Сигурност

Макар като цяло булинът да се счита за надежден възел, неговият основен недостатък е тенденцията му да се охлабва и дори развързва, когато не е под натоварване. Друг недостатък е вероятността прегъвката на възела да се преобърне при конкретни обстоятелства.

Булин - Контролен възелЗа да се преодолеят тези недостатъци са разработени няколко по-сигурни варианта на обикновения (единичен) булин. Това са двойния, тройния, водния и йосемити булин, които ще разгледаме по-нататък. За подсигуряване на единичния булин (който разгледахме в тази публикация) е силно препоръчително на свободния работен край да се направи контролен възел (виж снимката).


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

23 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: