xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Възлите: Кръстовиден възел, Стреме

| 2 Comments

Кръстовиден възел - Алтернативно завръзване

Друг възел с широко и често приложение в бушкрафта е кръстовидният (clove hitch). Заедно с булина, осмицата, и рифовия възел, той е един от най-важните възли, които трябва да знаете.

Кръстовидният възел се прави по много прост начин, но въпреки това е много важен, защото от него водят началото си много други възли. Друг много важен плюс на този възел е факта, че той може да бъде направен не само в работният край на въжето, но може да бъде се формира и чрез сгъвка на вече завързано и в двата си края въже.

Също така, кръстовидният възел може да се направи предварително върху пръстите или дланта ви, след което да се наниже върху колчето или друг предмет, но може и да се върже директно върху него. Така можете да фиксирате ъглите на платнището си например.

Други често използвани възли, които водят началото си от кръстовидния възел са: кръстовиден възел с ухо, служещо за бързо освобождаване; „търкалящ се“ къстовиден възел – за издърпване на трупи; и констриктор – близък „братовчед“, който стяга плътно и остава завъран, дори често се налага да бъде срязан, за да се освободи.

История

Както и повечето други възли, и той води началото си от времената на ветроходството. За пръв път е споменат от Уилям Фалконър в „Universal Dictionary of the Marine” през 1769 г. Там е написано „кръстовидният възел е вид възел или примка, с чиято помощ едно въже се пристяга към друго, или към друг обект, като например колче, халка, дървена трупа, или към мачта.“

Употреба

Този възел е особено полезен, когато работния край на въжето трябва да бъде регулируем, тъй като обратното подаване на въже към него от която и да било страна, го отхлабва, и може да бъде пристегнат на нова позиция. Кръстовидният възел показва силата си там, където има постоянно напрежение и обтягане, и където няма движение насам-натам и промяна на ъглите на натоварване, което може да доведе до охлабването му.

Използва се успешно в катеренето, привързването на товари и плавателни съдове.

Направа

Най-добре е да започнете упражняването на връзването на този възел върху хоризонтално колче или клон.

1. Прекарайте работния край на въжето над колчето, и го обтегнете надолу.

Кръстовиден възел - Прехвърляне през колчето

2. Хванете работния край с дясната ръка, и го прекарайте над основната линия, като минавате от дясната й страна.

Кръстовиден възел - Прекръстосване от дясно

3. Прекръстосайте основната линия с работния край, и отново го прокарайте под колчето. Сега той ще се намира от лявата страна на основната линия.

Кръстовиден възел - Отново под колчето

4. Продължете да увивате работния край около колчето, и го застъпете с помощта на собствената му намотка, както е показано на снимката.

Кръстовиден възел - Подпъхване

5. Опънете здраво двата края в противоположни посоки, за да затегнете възела.

Кръстовиден възел - Затягане

След като усвоите добре начина на завързване върху хоризонтално колче, преминете към вертикално – както ще ви се наложи при колчетата на палатката. Можете също така да се научите да го правите първо около пръста или дланта си, и след това да го нахлузвате на нужното място.

Алтернативно завързване

Кръстовидният възел може да бъде завързан, като се направят две примки, които да се припокрият, и в тях да бъде промушено колчето, или друг обект. Тук отпада ограничението за завързване с края на въжето. Между другото, този начин на направа е по-бърз от предходния.

1. Направете две примки, като лявата примка се пада отгоре, а дясната – отдолу (вижте снимката).

Кръстовиден възел - Алтернативно завръзване

2. Поставете дясната примка над лявата.

Кръстовиден възел - Алтернативно завръзване

3. Вмъкнете колчето в двете примки.

Кръстовиден възел - Алтернативно завръзване

4. издърпайте в противоположни посоки, за да затегнете възела.

Кръстовиден възел - Алтернативно завръзване

Видео

Сигурност

Кръстовидния възел запазва около 60-75% от якостта на опън на въжето.

При някои типове въжета кръстовидният възел може да приплъзне при натоварване. При съвременните алпийски въжета той може да приплъзне до едно положение, след което ще спре. За да се предотврати това приплъзване, както и за да се осигури възела срещу охлабване, може да се направят допълнително две полу-запънки, както се вижда във видеото, и на следващите снимки.

Кръстовиден възел - Осигуряване с две полу-запънки Кръстовиден възел - Осигуряване с две полу-запънки Кръстовиден възел - Осигуряване с две полу-запънки

Ако въжето е с много малък диаметър, след натоварване развързването може да се окаже трудно. Кръстовидният възел е ненадежден, когато се използва върху основа с квадратно или правоъгълно сечение, вместо върху кръгло.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

 

2 Comments

  1. Е те тва е възела с който се връзва триногата на типито .

  2. Даам много добро възелче,алтернатива на което е двоен кръстовиден възел който обуславя по-здраво връзване и също толкова лесно отдаване просто се прави още една наметка на първия кръст надявам се да съм бил поне малко полезен и аз:)

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.