xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Шило-игла за работа с кожа

| 13 Comments

Шило-игла за кожа

Понякога ми се налага да работя с кожа. Който е шил кожа на ръка знае, че това си е голяма мъка. Особено ако е дебела! Не ти остават пръсти да натискаш и прекарваш иглата (стигал съм и до клещи 🙂 ). Ето защо да си направя добро шило за кожа беше в списъка с най-близко срочни задачи.

Шилото (което е едновременно и игла), има проста изработка – направено е от парче еленов рог (основата на шип), дебела машинна игла за кожа, чиито връх е с подходящата за тази цел ромбовидна форма, и малък дървен предпазител-кания с конична форма.

Шило-игла за кожа - В канията

След отрязването на основата на шипа от еленов рог, го оформих и загладих с пила и шкурки. Пробих в центъра му отверстие, в което вмъкнах и залепих с епоксидно лепило иглата.

Шило-игла за кожа - Шип от еленов рог Шило-игла за кожа - Преди сглобяването Шило-игла за кожа - Иглата

Канията е от леска, а иглата е вмъкната в централният канал в сърцевината на дървото, който е пълен с гъбеста материя. Иглата си влиза много плътно, и няма начин канията да изпадне от само себе си (нещо като забиване в коркова тапа). Шарките са направени (не съм си играл много, така че не са произведение на изкуството 😉 ), чрез техниката kolrosing.

Шило-игла за кожа - Канията

С това шило мога както да правя предварителни дупки за шевовете, през които после да прекарвам обикновена игла за кожа, така и да го използвам директно като игла за шиене. Има си ухо и канали за по-добро прекарване на по-дебели влакна. Изкуственото сухожилие например се прекарва без проблеми както си е в оригиналната дебелина.


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

13 Comments

 1. Ма как ги изпипваш нещата, направо ти завиждам на търпението и усета. Ушото на иглата не е ли много тънко? Гледам вдянал си изкуствено сухожилие, ама то е плоско. Дали ще става за по-дебел конец?

  П.П. Онзи памучен конец дето ти разправях че е много здрав и мисля, че става за тетива, днеска пробвах да го скъсам с ръце. Скъса се без много усилие. Явно наистина не става за тетива. Имаш ли някакво инфо защо не се ползват памучни конци? Дали е заради късите нишки от които са направени?

  • Добре си е ухото. Ще влезе всякакъв вид конец и повечето канапи – капрон, дакрон, найлон… 😉 Повече от милиметър му е отвора, тъй като гледам.

   Аз за памучния конец не случайно отрязах отведнъж, че не става. Просто няма такава практика в лъкоправството. Явно си има причини (аз и ги знам повечето, ама айде да не изпадаме в подробности). 😉

 2. Невероятно се е получило!!! Поздравления от мен!. Станал е много красив, а и функционален инструмент. А резбата по канията е също страхотна. Но можеш ли да пратиш линк или някаква информация за тази техника- kolrosing- която си изпозлвал?

  П.П: Особено много ми харесват първите две снимки 😉 .

 3. Браво, Стояне!
  Справил си се прекрасно.
  Бих ти предложил да добавиш една функционалност, стига да е възможно.
  Става дума за направата на място за макара вътре в самата дръжка (еленовия рог). Ето какво имам пред вид:
  http://www.strapworks.com/v/vspfiles/assets/images/speedy-stitch-2.jpg

 4. стояне,защо не го направи със сменяема игла….по-универсално става 🙂
  и с макарата е по-лесно,не ти се заплитат конците 🙂

 5. Смятам, че и така ще ми е достатъчно функционален. Ако усетя нужда – винаги мога да си направя и със сменяема игла, и със макара… 😉

 6. Удоволствие е да се работи с красив инструмент-честито!Надявам се залепването да е достатъчно здраво.Между другото-откъде да се снабдим с такава игла?

  • Благодаря! Епоксида мисля ще държи здраво.
   За иглата ме питаха и във форума – от ибей е. Машинна игла за кожа. Забравих номера… 5 ли беше?!

 7. хора от къде го намирате това изкуствено сухожилие ?

 8. От Ebay. Мисля, че в България не го предлагат още…

 9. „Набарах“ добро количество изкуствено лико(ако го помните от соца) промазано с туткал,невероятно добре работи!!! Но още не ми е попадало въпросното „сухожилие“,добро ли е като качество и устойчивост? Имам тефлонов конец на „Локтайт“ с някаква гадна промазка,добър на опън,но много лесно се прерязва…Дайте акъл!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.