xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Шило-игла за работа с кожа

| 13 Comments

Шило-игла за кожа

Понякога ми се налага да работя с кожа. Който е шил кожа на ръка знае, че това си е голяма мъка. Особено ако е дебела! Не ти остават пръсти да натискаш и прекарваш иглата (стигал съм и до клещи 🙂 ). Ето защо да си направя добро шило за кожа беше в списъка с най-близко срочни задачи.

Шилото (което е едновременно и игла), има проста изработка – направено е от парче еленов рог (основата на шип), дебела машинна игла за кожа, чиито връх е с подходящата за тази цел ромбовидна форма, и малък дървен предпазител-кания с конична форма.

Шило-игла за кожа - В канията

След отрязването на основата на шипа от еленов рог, го оформих и загладих с пила и шкурки. Пробих в центъра му отверстие, в което вмъкнах и залепих с епоксидно лепило иглата.

Шило-игла за кожа - Шип от еленов рог Шило-игла за кожа - Преди сглобяването Шило-игла за кожа - Иглата

Канията е от леска, а иглата е вмъкната в централният канал в сърцевината на дървото, който е пълен с гъбеста материя. Иглата си влиза много плътно, и няма начин канията да изпадне от само себе си (нещо като забиване в коркова тапа). Шарките са направени (не съм си играл много, така че не са произведение на изкуството 😉 ), чрез техниката kolrosing.

Шило-игла за кожа - Канията

С това шило мога както да правя предварителни дупки за шевовете, през които после да прекарвам обикновена игла за кожа, така и да го използвам директно като игла за шиене. Има си ухо и канали за по-добро прекарване на по-дебели влакна. Изкуственото сухожилие например се прекарва без проблеми както си е в оригиналната дебелина.


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

13 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: