xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Лепило от борова смола с пчелен восък

| 5 Comments

Лепило от борова смола с пчелен восък

Експериментирам с нови рецепти за лепило от борова смола, защото ми трябва за някои нови проекти. Това на снимката е продукта от последния опит.

Рецептата е следната:

  • 4 части борова смола
  • 2 части фино стрит въглен
  • 1 част растителни влакна
  • 1 част пчелен восък

В момента нямах екскременти от див заек (идеални за източник на растителни влакна), затова просто напилих с пилата за метал малко стърготини от ясен.

Впечатления от резултата: Имам чувството, че лепилото запазва пластичността си по-дълго, след като бъде загрято, което дава допълнително време за работа. Това беше и целта! Както и малко по-голямата еластичност и устойчивост на чупене на вече изстиналата смес (поне така обещават майсторите в Мрежата).

Може би е добре да се експериментира с увеличаване на количеството на восъка, но като за начало бях по предпазлив, че да не си похабя (евентуално) материала. Според мен би могло да се сложи без проблеми поне двойно повече, но ще опитам по-нататък.


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

 

5 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: