xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Беър Грилс – „Оцеляване в дивата природа“ / „Living Wild“

| 12 Comments

Беър Грилс - Оцеляване в дивата природа

В края на месец март по книжарниците излезе книгата на Беър Грилс – „Оцеляване в дивата природа“ (Living Wild), издадена от Издателство „Вакон“. Реших да споделя част от впечатленията си за нея.

Първо външният вид и оформлението – направена е добре, с приятни корици, с цветни илюстрации, ясни схеми и карета в различен цвят, акцентиращи върху различни важни моменти – опасности, съвети, импровизации, тренировки…

Беър Грилс - Оцеляване в дивата природа - Оформление

Сега за съдържанието:

На първо място – то не е точно това, което много хора очакват, асоциирайки Беър Грилс с телевизионните му изяви (които, да не си кривим душата – не са на особена почит в бушкрафт средите)! Тук няма да видите „шоуто“ – съвети за катерене на непристъпни скали, спускане в непознати пещери, скачане в ледено студени водопади и прочее. Няма го и така зрелищното ядене на всичко живо (и не само!), което ви се изпречи (преимуществено в не особено апетитни форми). Няма го дори и емблематичното пиене на собствената урина! Не, напротив – смятам, че съдържанието на книгата е напълно практично и реалистично. Дори могат да се забележат много типично бушкрафт съвети и практики  (като принципа „не оставяй следа“ например).

Вероятно идеята на книгата е да е нещо като скаутски наръчник – посветена е на скаутското движение, и Беър Грилс я пише от званието си „главен скаут на Великобритания“. Но за истинска таргет група може да се приеме по-скоро широк кръг от читатели, на които достъпния език, разбираемото съдържание и увлекателния стил биха помогнали да усвоят по-добре материята, и евентуално биха ги „грабнали“ и запалили да се поинтересуват и научат повече.

Книгата покрива основите на практически всички предизвикателства, пред които би ви изправил престоя сред дивата природа (неслучайно оригиналното й заглавие е „Living Wild” – “Да живееш диво”!). Не прекалява с изобилие от суха теория за всякакви условия по земното кълбо, както например армейските наръчници. Синтезирано е най-важното за нашите условия – умерените ширини. Т.е. съдържанието е напълно актуално и приложимо и на наша територия. В дадени глави то дори ми напомня това на „Northern Bushcraft“ на Морс Кохански, както и на пасажи от книгите на Рей Миърс и други известни автори.

Харесва ми как между пасажите теория автора вмъква и свой опит и истории, което освежава съдържанието и увлича читателя. Освен това показва реалната приложимост и нужда от представените техники и знания.

Харесва ми и включването на глава за физическата форма и подготовка, и за мотивацията – обикновено тези неща се пропускат в книги от този тип, а са от особена важност, защото едно е да имаш всички знания да направиш дадено нещо, а съвсем друго е да имаш физическата и психическа възможност да ги осъществиш! Защото понякога нещата може да опрат до проста физическа сила, издръжливост и воля!

Разбира се, много от по-напредналите читатели ще сметнат, че съдържанието е по-скоро стандартно, и че не се показват кой-знае колко тънкости и нови неща. Да, това е така, защото книгата е ориентирана предимно към прохождащите в материята (младите скаути например), а написаното е напълно достатъчно като база. Истински практичните и достатъчни неща не са толкова много, и са измислени отдавна!

Като цяло, смятам, че от гледна точка на нашата тематика,  „Оцеляване в дивата природа“ е една добра книга на българския пазар. Бих ви я препоръчал, особено ако сте от „новозапалените“, или ако още не сте си купували книга от този тип. Но дори и да не сте в тези две категории – книгата е добре оформена и написана, и смятам, че няма да ви разочарова!

P.S.  А, да… щях да забравя! Предполагам познавате консултанта… 😉

Беър Грилс - Оцеляване в дивата природа - Консултант

Приятно четене! 😉


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

 

 

 

12 Comments

 1. Може ли да кажете на каква цена е и препокрива ли се много с „Ръководство по оцеляване на SAS“ на Джон Уайзман?

  • Коричната цена е 22 лв, но в момента по книжарниците и онлайн вървят промоции. Със сигурност имат общи неща със САС наръчника (те всички наръчници имат помежду си!), но не бих казал, че се припокриват явно.

 2. Имах възможността да я прочета , книгата действително е добра.
  Адмирации за книгата и за консултанта разбира се 🙂

 3. във store.bg е 20 лв. поздравления към г-н. консултанта разбира се 😉 🙂

 4. Аз пък тайничко си го харесвам чичо Беър. И се радвам, че книгата е написана добре. Още повече се радвам, че някой разумен човек се е сетил да покани Стоян за консултант. Това я прави още по-ценна в моите „слепи“ очи.

 5. Поздрави и от мен за консултанта.
  До сега прочетох 3 полезни книги за оцеляване, включително тази на Джон Уайзман, и намирам информацията за откриване на вода и храна за много оскъдна. Иска ми се да можех да открия източници за тези теми. Чудесно е, че в този сайт е предприет и се усъвършенства наръчник за полезни растения.

 6. Издателство „Вакон“ мислят ли да превеждат и други книги на Беър Грилс? Книгата си я купих и е страхотна! Пожелавам на всеки да я прочете!

 7. Адмирации към преводача!

 8. Поздрави на консултанта. Книгата е уникална.

 9. страхотна книга браво на консултанта.купих сия и е много добра

 10. Малко от нея съм чел и съм остановил че наръчниците за оцеляване на: SAS са много по-добри 😉

 11. Ръководството на Джон Уайзман е най-подробно(поне според мен) Но и с учебниците по медицина е същото-един единствен учебник не покрива всичко. Книгата на Беър Грилс е добра, но аз чета и други по темата

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.